Правителството разреши на УниБИТ да открие научен институт по информация и сигурност

Ректорът на УниБИТ Стоян Денчев

© Анелия Николова

Ректорът на УниБИТ Стоян ДенчевБившият библиотекарски институт, сега Университет по библиотекознание и информационни технологии УниБИТ, ще създаде ново научноизследователско звено. Това става възможно, след като днес правителството прие постановление за откриването на нови научни звена в три висши училища по искане на академичните им съвети.


В университета, който от години се свързва с представители на службите за сигурност и ДПС, ще бъде открит Институт по информация и сигурност. В него ще се провеждат изследвания, свързани със защита на сигурността на информацията, защита на сигурността на обекти от критична инфраструктура, сигурността на социалната организация и националната сигурност, се разбира от съобщение на правителствената информационна служба. Новото звено ще извършва научно-приложни изследвания и пилотно въвеждане на нови високотехнологични решения, както и консултантска дейност по защита и сигурност на информацията.


Освен в УниБИТ нови научни звена ще бъдат разкрити и в Стопанската академия в Свищов, чийто ректор бе сменен миналата година след скандал с раздаване на хонорари за над 1 млн. лв., както и в Техническия университет във Варна.
В Стопанската академия в Свищов ще бъде открит Институт за научни изследвания в областта на икономиката и администрацията и управлението. Това са двете направления, за които висшето училище има акредитация и право да обучава студенти и подготвя докторанти. Очаква се в бъдещото звено да бъдат извършвани научно-приложни изследвания, експертна и консултантска дейност по проекти и програми с регионално и международно значение.


Във варненския Технически университет научното звено ще разполага със секции в направленията "Морски науки и технологии", "Електротехника и електроника", "Изчислителна техника и автоматизация" и "Машиностроене, машиностроителни технологии и материали". Институтът ще координира изследователските екипи за разработване на проекти по национални и международни програми и ще популяризира резултатите от научните изследвания, като създава връзки с други изследователски центрове и институти в страната и в чужбина за провеждане на теоретични и научно-приложни изследвания в иновативни области, се посочва в решението на правителството.


Оттам посочват, че откриването на институтите е в съответствие с мерките, заложени в Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014 - 2020 и Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2020.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK