От над 600 магистърски програми в Софийския университет, само 50-ина носят печалба, обяви ректорът

проф. Анастас Герджиков ректор на Софийския университет

© Анелия Николова

проф. Анастас Герджиков ректор на Софийския университетЗа една година новият ректор на най-стария университет в България - Софийския университет "Св. Климент Охридски" - е успял да изплати близо 5 млн. лева от дълговете на висшето училище към частни фирми и е увеличил събираемостта на наеми от имотите на институцията. Още поне 7 милиона дългове обаче остават, както и проблеми най-вече с дублирането на програмите, които предлагат факултетите на университета.


Това стана ясно от годишния отчет на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков пред Общото събрание на университета, което се проведе днес. Герджиков пое ректорското място през ноември 2015 г. и още тогава заяви, че като ректор най-голямо внимание ще отдели на финансовата стабилност на висшето училище, "защото това е най-болният ни проблем". Същото повтори и днес.


"Имаме големи течове. Трябват ни 5 млн. лв., за да спрем да сме в дефицит, други 5 млн. за дълговете ни и още 5 млн. лв. за да вдигнем заплатите на преподавателите. Всички тези 15 милиона изтичат през магистърските програми. На 50 успешни маистърски програми, имаме 600 с отрицателен баланс", каза Герджиков.
Според отчета университетът почти няма задължения към държавата, защото те са били изплатени през мандата на предходния ректор, а най-големи са дълговете в момента към Столична община за данъци и такси. Сумата е 2 млн. лева, но има още 8 млн. лева стари задължения, които СУ обжалва и чака опрощаване.


Към началото на мандата му като ректор задълженията към фирми доставчици на стоки и услуги са на стойност 10 млн. лв., а към 14 ноември 2016 г. са вече 5.8 млн. лв, т.е. са изплатени 4.41 млн. от тях, обясни Герджиков. Иначе вътрешноуниверситетските задължения са най-големи, но те не са спешни.


Причините за финансовите проблеми са комплексни, но основните са държавната политика, която отчиташе само броя на студентите; намаляването на кандидат-студентите; управлението на финансите по лош начин и невъзможност да се разграничат ясно по дейности и звена; също и лошо управление на имотите на университета с липсваща документация, невинаги изяснена собственост, слаб контрол при събирането на наемите, множество неотдавани и неизползвани имоти, разходи за данъци, такси и поддръжка, надхвърлящи приходите, изброи ректорът.


Сред причините той подчерта поддържането на множество програми с малко студенти, особено магистърските. "По моя сметка ние губим между 10 и 15 млн. годишно от магистърските програми. Всичките пари, които ни трябват са там, но ние не можем да спестим тези пари, защото и през ум не ми минава да закриваме магистърски програми, които са уникални и се учат само при нас. Но в същото време има програми, които се дублират и в рамките на един факултет и в рамките на различни факултети. Има също и дублиращи се курсове", коментира Герджиков в отговор на въпроси от залата. Той обясни, че експертна комисия преглежда всички курсове и прорами в университета и до няколко месеца ще започне обединяване на дублиращите се.


А "най-слабото място" е ефективното управление на собствеността - това че масово от сградите на университета из страната повече се губи, отколкото печели. Предприети са решителни действия и ще стават още по-смели, обеща Герджиков.


Ректорът, който въведе през лятото нова длъжност и експертно звено в структурата на университета - главен мениджър и звено за финансово административен контрол - обяви, че благодарение на това събираемостта от наеми е увеличена с 25 хиляди лева само за седмица, и са установени три имота, които не само не са плащали наеми, а и са ползвали ток за сметка на университета в последните няколко години. През цялото време "не е имало контрол за това кой плаща, кой не плаща, и кой какво дължи". Създаден е също и отдел за вътрешнофинансов административен контрол и е назначен нов началник на отдела за обществени поръчки, изброи Герджиков.


По друго обещание от програмата му - въвеждането на единна електронна система за разходите на университета - новият ректор обясни, че технически задачата е много сложна, но докато стане факт, счетоводната информация ще се събира и обобщава ежемесечно, за да може да се следи в реално време от ректорското ръководство и ръководството на отделните звена. "Дори тази временна половинчата мярка води до много по-голяма яснота за финансовото състояние на университета в последните месеци, което облекчава следенето, спазването и контрола на бюджета.", каза Герджиков.


"И тази година университетът заема първите места в почти всички професионални направления в рейтинговата система на висшите училища в България. През 2016 г. СУ за пръв път влезе в класацията на "Таймс" за висше образование и се изкачи с 50 места в световната класация на QS", каза първо ректорът преди да продължи с проблемите.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Еи сега Гергов да ивади 20 милиона и да плати борчовете на университета, не само да граби държавата. Ама спечеленото по честен чачин се дава по лесно, отколкото ограбеното.

 2. 2 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Весело

  [quote#1:"cherezchur"]Гергов да ивади 20 милиона[/quote]
  Кой е този, че и аз имам някои предложения.

  Navigare Necesse Est
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Весело

  Всичко е пИчалба! Университетът е търговско предприятие!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Факт е, че университетите се управляват ужасно зле и с множество примери за корупция.

  Иначе са извор на политолози, министри, лидери и какво ли не.

  Navigare Necesse Est
 5. 5 Профил на kmz27509388
  kmz27509388
  Рейтинг: 237 Весело

  Важното е да става оборот :Д

 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#1:"cherezchur"] Еи сега Гергов[/quote]
  Какъв гергов бе ? Бъркаш панайр с Университет !!

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Слабото управление на СУ продължава. Защо се допуска дублиране на програми?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Има много магистърски програми защото е сбъркана системата за отчитане натоварването на преподавателите. Самата система принуждава и стимулира преподавателите да откриват и измислят нови и нови магистърски програми и курсове за да покрият нормативите за натоварване. Същото е както при "Парите следват ученика", сбъркана система води до уродливи деформации.

  В момента норматива е по брой аудиторни занятия, т.е. главно лекции /те са с коефициент 2/ и по-малко упражнения /те са без коефициент/. Още тук виждате прекалената теоретична насоченост, това от което се оплакват фирмите. Отделно че доцент/професор се става с лекции. Не с упражнения или според мен много важните и силно натоварващи преподавателя курсови проекти.

  Така че първата реформа трябва да бъде да се изравнят като коефициент лекциите и практическите занятия. Дори аз бих сложил по-висок коефициент на курсовите проекти, те са най-близко до практиката.

  Вторият проблем е, че въобще не се отчита броят студенти посещаващи даден курс. Може да е само 1 студент, отчита се проведен час за норматива на натоварване. Това стимулира раздробяване на материала в много на брой предмети и появата на ненужни такива. Трябва да се въведе някакъв коефициент отчитащ и стимулиращ броят студенти в лекциите, т.е. да се стимулира преподаването в поток.

  Ако за поток от 100 студента получаваш примерно коефициент 5 а за група 10 студенти примерно коефициент 1 то много преподаватели биха се замислили дали да водят 5 предмета по 10 студента или 1 предмет със 100 студенти.

  Така автоматично без да се налагат административни мерки ще се получи съкращаване на броят предмети съответно дори и на някои преподаватели. И самите преподаватели няма да предлагат самоцелни курсове интересни само на тях а ще търсят нещо полезно което ще привлече интереса на студентите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Кога държавните университети станаха бизнес организации?

  ATX
 10. 10 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#6] от "ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!":

  [quote#6:"ОГРАДА с Турция - ВЕДНАГА!"]панайр [/quote]

  OMG!

 11. 11 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 293 Гневно

  На 50 успешни маистърски програми, имаме 600 с отрицателен баланс".
  -----------------------------------------------

  Герджиков, вие да не искате да пе4елите покрай студентите?

  Приватизирайте си университе и ви желая успех или си направете 4астен такъв! Образованието струва много пари, и няма ка да дава пе4алби!

  Просто разходвайте средствата без да крадете!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  докато се натуткате и ще свършат балъците, дето ще си губят времето с бг образУвание.

 13. 13 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Весело

  Магистърските програми за македонци са напълно излишни, те просто са измислили МаГиСтЪрЛъКа ...

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 14. 14 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Хиперинфлация на дипломи. Преди за една длъжност е стигало средно-специално образование. После се е изисквало бакалавърска степен. Сега магистърска степен.

  Утре за това за което се иска магистърска степен ще се иска доктурантура. Някои университети увеличиха местата за докторанти в пъти. Утре ще слушаме как доктори на науките правели дюнери.

  Ректоре, прояви характер и закрий поне 300 магистърски програми!

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#14:"Finland"]Ректоре, прояви характер и закрий поне 300 магистърски програми! [/quote]
  Проблемите трябва да се решават не административно а чрез разработване на съответните пазарно ориентирани механизми. Защото при административното решаване имаме поне 2 неприятни последствия:

  1. Административно решение е едноличен акт съответно крайно субективен. На практика ще се реши от наличието на съответните лобита. Самият факт за откриването на такива излишни магистратури показва, че зад тях стои силно лоби. МНОГО вероятно е да съкратят не излишните а полезните но които си нямат силно лоби, пълно е с такива примери.

  2. Както казах е еднолично действие, т.е. еднократно. Механизмите довели до това явление остават да действат и съответно за кратко време системата ще се регенерира.

  Крайно време е да престанем да търсим Спасителя който ще свърши всичко необходимо докато ние се лежим на гърба и чакаме да потекат реките от мед и масло. А да се разработват Системи и Механизми които карат хората да постъпват за общият интерес. Защото в добрата система общият и личният интерес съвпадат. Просто са необходими добри управленци които да разработят съответните системи, в екип естествено. Опит за такъв механизъм дадох.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 770 Неутрално

  лично аз мисля че е чиста загуба на време да си студент на днешно време

 17. 17 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 770 Неутрално

  кой хейтар ми е писал миносче и защо ?

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Харесвам си училището, само трябва постоянство и тогата ще скача с 50 места нагоре всяка година..

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 564 Весело

  [quote#17:"betona"]кой хейтар ми е писал миносче и защо ? [/quote]
  Защото си неграмотен!
  Ерго, твоето мнение относно образованието е нелепо, че и вредно!

 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Сериозно се е заел с проблемите човека, трябва да му се помогне.
  Бат Бойко, Мендата и Горанов да не се стискат, а веднага да преведат на ректора 15 000 000 лева за покриване на дефицита на СУ. Излишъкът в бюджета е 3 800 000 000 лева!
  Това ще е много полезна инвестиция в образованието на иначе не много образованата ни нация!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#15] от "Fred":

  В Германия е пълно с държавни университети, но няма такова чудо. Висше учат 25% от абитуриентите. Освен това каквито и пазарни механизми да има, за медицинските специалности, архитектура и право, все ще се намери кой да плаща (дори и при 10 пъти по-висок прием). Това не е нормално. Качеството пада безобразно.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  [quote#21:"Finland"]В Германия е пълно с държавни университети, но няма такова чудо. Висше учат 25% от абитуриентите.[/quote]
  Аз също съм привърженик на принципа, че за едно място трябва да кандидатстват по 3-4 души. Не както сега броят на местата по-голям от броят на абитурентите.

  Просто за да има отсяване, от всяко дърво свирка не става. А и икономиката няма нужда от толкова висшисти, обобщено примерно 10% от работните места изискват висше образование останалите може и със средно специално.

  Отсяването може да е на различни принципи, още на входа или по време на следването. Американската система е второто, приемат всички /не в елитните университети/ но завършват 25-30%. Безкомпромисни изисквания и отсяване, говорил съм с хора завършили там.

  Така че като казвам пазарни механизми не разбирам врата в полето както е сега а регулации, механизми на отсяването. Важното е обаче да се даде възможност тя да не е административна защото тогава навлизаме в полето на субективизма и лобитата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#14:"Finland"]Някои университети увеличиха местата за докторанти в пъти. [/quote]
  В Германия който не е решил, той не е получил титлата "доктор".
  [quote#21:"Finland"]В Германия е пълно с държавни университети, но няма такова чудо. Висше учат 25% от абитуриентите. [/quote]
  Може, но там ума Аусбилдунг и всеки може да се обучава, че да стане нещо от него. При нас това е "срамно" и ако нямаш виШе, не струваш.
  Иначе още преди осем години в Унгария един професор ми сподели, че и тамошните университети направо отвличат хора от улиците, за да имат студенти. Сега не знам как е, но явно проблемът не е само наш.

 24. 24 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Бедността и нищетата доведоха до цялостна липса на ясни принципи какво и защо се прави.
  Правовия ред се превърна в самоцел: Да спазваме реда, какъвто ще да е, стига да е въведен. 400 - ок, 420? ОК
  Държавното безплатно образование тихомълком стана платено.

  Вместо да се приложи проста политика: безплатно догоре, с вход за всички/повече по матура но и голяма ножица след 1 курс според успехите, давай на юруш - имаш пари за такса, ще избуташ някак.

  Освен това в момента липсва качествено професионално средно образование и десетки професии не изискващи вуз са оголени. Затова нямаме икономически ръст.

  А и за инжинерните и икономическите специалности на вуз това е критично: завършилия техникум отличник имаше сериозна основа и ученическа практика т.е. работник преди да учи вуз по същата специалност за началник.

  Оттук вече идва като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на лекар.

 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Самото изречение: "... само 50-ина носят печалба" е заключение за цялстния разпад в държавата.

  Ако произвеждаш учители и знаеш, че няма как да работи това нормално - щатно, докато е студент, а и след това заплатата не е висока и се нуждае от 50% увеличение, самата идеята за такса е издевателство.

  Това не е такса, а вид платено обучение.

  Такса се плаща за административни услуги и няма как да е много различна в различните вузове и толкова голяма. Тя има практически смисъл при кандидатстване, когато хиляди неприети още хора подават документи, но не и след това.

  Представете си такса, че си влязъл в магазина да разгледаш. И оплакване, че няма достатъчно желаещи и услугата "разглеждане" не носи печалба.

 26. 26 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Геджиковата печели от безмислени и ненужни пособия за прогимназията. Бизнесът им е уреден, тях не ги мисля.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK