Обжалвания и оставки могат да провалят МВР в усвояването на 160-те млн. евро

Зам.-министъра на вътрешните работи в оставка Филип Гунев

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-министъра на вътрешните работи в оставка Филип ГуневОсновният риск пред усвояването на 160-те млн. евро, които Европейската комисия отпусна на България за справяне с миграционната криза, е възможността от обжалване на обществените поръчки за проектите по разходването им. Това заяви на специална конференция, посветена на основните инвестиционни приоритети на МВР през 2017 г. по фондовете "Вътрешна сигурност" и "Убежище, миграция и интеграция", зам.-министърът на вътрешните работи в оставка Филип Гунев.


Причината е, че парите трябва да бъдат усвоени в срок от 12 месеца, т.е. до края на септември 2017 г. да бъдат изпълнени проектите по разходването на средствата.


По думите на Гунев най-застрашен е проектът за изграждане на интегрирана система за видеонаблюдение по границата.
Евентуално обжалване на обществената поръчка по възлагане на изпълнението ще направи проекта практически невъзможен за изпълнение, тъй като системата не може да бъде изградена за по-малко от шест месеца. Гунев обясни, че ако в следващите дни се обяви поръчката и през февруари бъде сключен договор с изпълнителя, той има няколко месеца да изграждане на системата. Ако обаче поръчката бъде обжалваната, това ще е практически невъзможно.


По думите на Гунев освен риска от обжалване


има и политически риск пред усвояването на тези пари.


Причината - това правителство ще възложи обществените поръчки, служебното евентуално ще сключи договорите с изпълнителите и новото правителство ще контролира изпълнението им.


Проектът е бил доста сложен за подготовка и на фирмите не може да се даде кратък срок за кандидатстване, защото имат много документи. Все пак Гунев уточни, че МВР няма да прави компромиси покрай обществените поръчки, за да не изпусне средствата, защото компромисът би довел до проблеми. "Проектът трябва да се изпълни от сериозни фирми, няма как от такива без опит. Ако искаме да покрием 100 км от оградата, това трябва да стане от консорциум от фирми", каза още зам.-министърът.


При друг от проектите - изграждането на комуникационна ТЕТРА системата, рискът бил малък, защото тя се изгражда от един производител в МВР от години и на практика нямало риск от обжалване на обществената поръчка.


След конференцията пред журналисти Гунев обясни, че


от 160-те млн. евро не се предвиждат средства за изграждане на нови сгради за настаняване на мигранти.


Предвиден е проект за сигурността на центровете - изграждане на огради, видеонаблюдение и др. Гунев обясни, че пригаждането на един център от отворен в затворен тип не е просто да се сложи ограда, а изисква допълнителни усиления вътре в центровете. "Защото в момента, в който център стане от затворен тип, това генерира агресия по принцип. Затворите затова се строят по специален начин", коментира Гунев.


За регистрационно-приемателния център в Харманли Гунев потвърди, че се предвиждат две от сградите да станата от затворен тип, както и да се изгради ограда, което е започнато.


Във вътрешността на центъра пък ще се изградят различни приспособления като обособени пространства за семейства и майки с деца, както и различни социални подобрения.


Областната дирекция на МВР е завършила вчера обследването и е дала препоръки за подобряване на сигурността на центъра, но Гунев не бе запознат с тях. Той коментира обаче, че най-важното за центровете е ясният контрол - без значение дали са от отворен или затворен тип - кой влиза и излиза от тях.


Периодично дирекция "Миграция" прави проверки, при които открива самонастанили се бежанци.


Освен това трафиканти опитвали да влизат, за да си договарят клиенти. "Затова достъпът, контролът и видеонаблюдението са ключови, за да могат да действат центровете. Това, че не е предвидено в такъв голям мащаб досега, е заради липсата ни на опит в работата с такива центрове", коментира Гунев.


По думите му изграждането на видеонаблюдение е и най-сериозната гаранция срещу корупцията по границата. Гунев потвърди и факта, че е недопустимо тези средства от ЕК да се харчат за ограда по границата. "Тези пари се харчат по закон, приет от Европейския парламент, и там пише за какво могат да се харчат. Дори не може да ги ползваме за изграждане на пътя по границата", отбеляза той.


Иначе 160-те млн. евро ще бъдат разпределени в над 100 поръчки, които ще започнат да се обявяват от ведомството в следващите дни. 95% от тях ще бъдат отворени, другата част може да бъдат възложени директно на изпълнители.


Предвижда се поръчките на най-голяма стойност да бъдат тези за проходими автомобили - около 60 млн. лв. Гунев припомни, че тази година бе обявена и след това провалена такава поръчка.


В създадената към Министерския съвет дирекция за разходването на тези средства ще бъдат командировани служители от 10 министерства, за да й се увеличи капацитетът. Основните проекти са: за изграждане на интеграционна система за видеонаблюдение, ТЕТРА система, ИТ инфраструктура и високопроходими автомобили.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  "И се сдърпаа, и фуражките за кокало. "Ма колко полицаи са нужни да завият една крушка" и го изтърваа. От кокало - по-големо нема". - реке си Нане Вуте

  мурзилка
 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  без обжалвания и евро помощ
  "10 години затвор за хвърляне на камъни срещу полицаи получи сирийски мигрант в Сегед, Унгария, съобщава БНТ.
  Той бил част от група, нахлула през границата на страната през септември 2015-та. Пришълците се опитали да си проправят път, след като били посрещнати с водни оръдия и сълзотворен газ. Това е най-продължителната ефективна присъда срещу мигрант от началото на миграционната криза. Според унгарското законодателство провиненията на 40-годишния Ахмед Хамед се приравняват на терористичен акт."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1034 Гневно

  "... 160-те млн. евро, които Европейската комисия отпусна на България за справяне с миграционната криза ..."

  "... парите трябва да бъдат усвоени в срок от 12 месеца ..."

  Демек, даваме ви 160,000,000 евро, ама ако не ги изхарчите до 12 месеца, си ги взимаме обратно. Много мъдро и щедро.

  Ни пък ще ги натоварим на самолети и франко брюкселското летище.

  Аман от простотии!

  TAKE THE RED PILL!
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Обжалвания ще има, на комунистичиските фирми вече им се изправиха ушите.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5109 Неутрално

  Обжалванията може да забавят. но не и да спрат изпълнението на поръчката Освен това времето за изпълнение на поръчките е не повече от месец. За друго "плачат"

 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 418 Разстроено

  Всичкото политици само за "усвояване" на пари говори. А не за резултат.
  Резултатът, според Евростат бюлетин, е
  БГ 1 евро ЕС пари дава 0.43 евро резултат
  Средно за ЕС 1 евро дава 2,1 евро резултат

  На МВР колкото и пари да се дадат, все тая...

 7. 7 Профил на rrn10393129
  rrn10393129
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Ето този е един от лобистите на фирмите - който знае,може да се досети на кой ще се дадат 2-те поръчки за който той говори,и явно е лобирал за 2 -те фирми и сега се притеснява да не изпусне нещата.

 8. 8 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#6] от "V.Iliev":

  представете си примерно следното; за 2017г. 3 милиарда. лева от бюджета, още 4 милиарда се дават от държавния резерв,всички министерства отделят по 20% и хоп още 3 милиарда се дават на МВР-то. ето ти 10 милиарда. На 01.12 2017 г. синдикалния бос от тази сутрин излиза и казва,че ще стачкуват за повишаване на заплатите ,нямат пари за дрехи и тъй нататък.....

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  От злоба и завист, даже това, което безвъзмездно ни се дава, не можем да усвоим. И разбира се, че ако не се усвоят за една година, значи въобще нямаме нужда от тях.

 10. 10 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Оказва се, че законодателството допуска националната сигурност или поне част от нея, да зависи от иск от частна фирма.

  Баси държавата...

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK