Графика на деня: Българите са сред европейските народи, най-склонни да оправдаят изнасилване


43% от българите смятат, че сексуалният акт без съгласието на отсрещната страна е оправдан при някои обстоятелства – ако партньорът е под влиянието на алкохол или наркотици, ако е бил облечен провокативно или не е дал ясен отказ и не се е противопоставил физически.
В това отношение България е на трето място в Европа, като я изпреварват само Румъния (55%) и Унгария (47%).


Това показва извършено през юни проучване на "Евробарометър" за домашното насилие и насилието въз основа на пола.


Този процент хора са посочили поне един положителен отговор на въпроса "Някои хора вярват, че участието в полов акт без съгласие може да е оправдано в определени ситуации. Мислите ли, че това се отнася до следните обстоятелства?". Вариантите са:


- при употреба на алкохол или наркотици (21%);


- ако доброволно се отиде в дома на някого, например след парти или среща (17%);


- при носене на разголено, провокативно или сексапилно облекло (13%);


- при липса на ясен отказ или физическо противопоставяне (16%);


- нито едно от изброените (49%).


Всички отговори, оправдаващи изнасилването, имат по-висока подкрепа от средната за Европа. 68% от европейците са избрали последния.


17% от българите намират, че принуждаването на интимния партньор да прави секс е нередно, но не би трябвало да бъде криминализирано, 2% смятат, че подобно действие не е нередно и не би трябвало да бъде санкционирано, 2% отказват да отговорят, а 7% отговарят с "не знам". 72% са на мнение, че подобно действие би трябвало да бъде или вече е криминализирано. По този показател страната е на предпредпоследно място в Европа, като по-висок толеранс към изнасилване на партньорите имат само Латвия и Литва.


20% мислят, че жените "често си измислят или преувеличават" обвинения в малтретиране или изнасилване (на фона на 22% средно за Европа).


Според 20% насилието срещу жени "често е провокирано" от жертвата (на фона на 17% средно за Европа).


47% от българите смятат, че е по-вероятно непознат да изнасили жена (на фона на 31% средно за Европа).


Домашното насилие


44% от българите намират домашното насилие за "личен въпрос, който трябва да се реши в семейството", докато същото мислят средно едва 15% от европейците.


Според половината население домашното насилие срещу жени у нас е широко разпространено, докато едва 8% смятат същото за насилието срещу мъже. Това са най-ниските проценти сред всички европейски държави.


Българите са едни от най-малко запознатите с възможностите за подкрепа на жените, жертви на домашно насилие, народи – 43% в сравнение със средната за Европа стойност от 74%. Зад България са само Гърция (38%), Чехия (25%) и Румъния (22%).


Проучването у нас се базира на 1001 интервюта, проведени между 4 и 12 юни 2016 г. Цялото изследване обхваща 27 818 души в Европа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK