От 2015 г. удостоверенията за български произход се мотивират допълнително

Министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева

© Георги Кожухаров

Министърът на правосъдието в оставка Екатерина ЗахариеваИзбори 2022

От 2015 г. насам Държавната агенция за българите в чужбина издава допълнително мотивирани удостоверения за български произход, а председателят й предоставя лично становище за всеки отделен случай. Това заяви министърът на правосъдието в оставка Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол днес.


Тя уточни, че агенцията е към Министерския съвет и е подресорна на вицепремиера Меглена Кунева, но доколкото документите и основната процедура се движи от правосъдното министерство, Захариева е решила да запознае депутатите с информация по дейността й.


Агенцията издава документи за български произход, където се посочват данните, въз основа на които е установен той. Министерството на правосъдието не е страна по процедурата на издаване на удостоверения, уточни Захариева.
Обясни, че в процедурата по натурализация се издават различни удостоверения, т.е. посочват се различни основания за произход. До 2011 г. те са издавани без мотиви. Оттогава насам се посочват някакви аргументи като такива за възходящ роднина от български произход, но не се е посочвало конкретно кой е той.


В други случаи удостоверение се издава на основа акт на раждане и нотариално заверена декларация за българско самосъзнание.


След проведени срещи между представители на правосъдното министерство и агенцията, от 2015 г. към удостоверенията има допълнително мотивиране, а председателят на агенцията предоставя лично становище за всеки случай. Иначе Захариева заяви, че ръководителят на Дирекцията за българско гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева е отстранена от длъжност заради съмнения за нередности, като е сезиран инспекторатът на ведомството.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK