Мажоритарни избори може да има, но не напролет

Данаил Кирилов

© Анелия Николова

Данаил КириловОт ГЕРБ ще внесат проекторешение за референдума, но не и за промени в Изборния кодекс, които да въведат мажоритарен вот за предстоящите предсрочни избори през март-април. Това намекна депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на парламентарната правна комисия. Той припомни, че от партията вече са внесли проект за решение на проведения референдум.


"Ние подкрепяме резултата от него и твърдо стоим зад вота на избирателя", декларира Кирилов. Той добави, че това е позиция само на ГЕРБ и в момента търсят подкрепа от останалите партии. Кирилов обаче добави, че "не бива да се правят "промени на парче", когато става въпрос за такава важна промяна, каквато е смяната на пропорционалната избирателна система с мажоритарна.


Той каза още, че трябва да се спазят изискването и международния стандарт за добра практика на Венецианската комисия и на всички организации, които съблюдават изборните процеси в ЕС. Препоръките на Венецианската комисия са, че не трябва да се правят промени в изборното законодателство поне 6 месеца преди изборите.
Кирилов не се ангажира с отговор на въпроса дали промените в Изборния кодекс ще бъдат гледани преди изборите и каза, че има вариант следващият парламент да пристъпи към реалната промяна в закона. "Не искам да го установявам към настоящия момент, но посочват следната добра практика - когато се предприемат толкова сериозни промени да се даде срок до тяхното влизане в сила. Така както постъпихме с електронното гласуване", обясни Кирилов.


Той допълни, че "законът разпорежда, че Народното събрание следва да се произнесе по вота на избирателя в референдума. Има 3-месечен срок след влизане в сила на решението на Централната избирателна комисия. Това решение към настоящия момент не е влязло в сила". Кирилов припомни, че решението на ЦИК все още се обжалва пред Върховния административен съд и не е влязло в сила.


Данаил Кирилов каза още, че ГЕРБ има готовност да внесе предложение за законови промени, които да премахнат целия режим по отношение на субсидирането. Това обаче не можело да стане при приемането на бюджета, тъй като трябват промени в няколко други закона.


Огромната част не знаели за какво гласуват на референдума


Не трябва да се върви по популистката плоскост, на която се подхлъзна целият български народ с така наречения референдум, каза и председателят на Патриотичния фронт в парламента Валери Симеонов. Според него "истината е, че огромната част от тези два милиона и нещо, които гласуваха, не знаеха за какво гласуват".


"Никой не мислеше за последиците, вече всички са наясно, че мажоритарната система би била пагубна на първо място за демокрацията и оттам и за нормалното развитие на България", заяви Симеонов. Според него няма време това Народно събрание да направи промени в Изборния кодекс.


Ако се прави такава промяна, тя трябва да бъде добре обмислена и добре съгласувана и в никой случай не трябва да бъде в този вид, в който ги иска "чалга групата от бТВ", смята Симеонов.


И в БСП и ДПС са против ходенето на избори по нови правила


Този парламент е категорично изчерпан и няма необходимото време и морална подкрепа да прави изборни промени, каза секретарят на групата на БСП в парламента Филип Попов "Нашето становище е бързи избори, за да може България отново да влезе в една нормална политическа ситуация. Самото разпределение на мандатите, на разделението на територията на едномандатни райони изисква технологично време", заяви Попов.


Бързи промени на коляно в изборната система няма как да станат качествено и да успеем да ги свършим, коментира и депутатът от ДПС Хамид Хамид. Според партията му за изменение в изборната система според резултатите от референдума е необходима поне година, за да бъдат извършени качествено и както трябва и стози въпрос трябва да се занимава следващия парламент. "Спекулира се с това, че два милиона и половина са искали и затова трябвало да стане. Нека да чуем и другите четири милиона и половина", каза Хамид.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK