Според Бойко Борисов при предсрочни избори нищо лошо няма да се случи

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе и върна мандата за съставяне на правителство.

© Георги Кожухаров

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе и върна мандата за съставяне на правителство.Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов взе и върна първия проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 43-ия парламент. Той не отговори еднозначно дали ГЕРБ би подкрепила правителство с мандат на Реформаторския блок, ако коалицията получи такъв, но обяви, че ще каже крайното си решение след разговори с партньорите, ако те го поканят на такива. Днес реформаторите трябва да имат заседание по този въпрос.


От думите на Борисов все пак се разбра, че по-вероятният вариант е да се върви към предсрочни парламентарни избори, тъй като "нищо лошо" вече не можело да се случи. Очаква се и БСП да върне мандата в четвъртък и да повтори тезата си за курс към вот за парламент на 26 март.


Днес Борисов заяви, че умолява новоизбрания президент Румен Радев да направят заедно с Росен Плевнлиев служебно правителство, което да излъчи и еврокомисар.
ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на Патриотичния фронт заради популизма за вдигането на пенсиите


Борисов отново повтори как дължал подкрепа на Патриотичния фронт, но даде да се разбере, че няма да разговаря с тях за съставяне на правителство. "Когато правехме правителство, тогава бяха на хипотезата избори до дупка. А помните ли в ерата на Орешарски и БСП в какво състояние беше държавата? Надявам се да не сте забравили. Имаше компромиси и от нас, и от другите. И всеки пък, когато ходя в парламента, благодаря на политическите партии, че има парламент, че има правителство и че можем да минем през тежки кризи - финансови, бежански и всичко останало. Това като възможност сега се изчерпа", категоричен бе премиерът в оставка.


От думите му се разбра, че той винаги държи на дадените думи. "Така, както тогава патриотите казаха: "Ние ще подкрепим създаваме на правителство, но по никакъв начин няма да участваме във властта, ще подкрепяме само това, което има в нашата програма". Това ние им го дължим. Само че какво се оказа - всичко, което те искаха, в програмата на ГЕРБ е записано по друг начин - например повишение на пенсиите", обясни Борисов. Националистите искат 300 лева минимална пенсия, но в момента това според лидера на ГЕРБ няма как да се случи въпреки "парите от контрабанда и излишъка от 3,4 млрд. лева в бюджета".


"Когато има излишък - за Коледа, за Великден сме давали бонуси. Над 200 млн. лева. Разбира се, че сме да се вдигнат пенсиите, но след като се гарантира стабилност на приходите в дългосрочен план. Иначе едни хора ще бъдат излъгани след години да нямат пенсии", разясни Борисов.


Премиерът в оставка продължи разясненията за излишъка в бюджета. "Всеки отговорен човек иска да запази за държавата си малко мазнинка. Малко да има гаранция - във фискален резерв, във възможност да оперира със средства. И това ние сме го оставили в България. Всички дават добра оценка и за правителството, и за стабилността, и за финансовата система", похвали се Борисов.


"Когато Цветанов ми се обади (б.а. - в сряда Патриотичният фронт демонстрира сближаване на позициите си с БСП за пенсиите и парламентарната група на ГЕРБ обяви, че няма да го подкрепи за кабинет в този парламент), аз тръгвах за Унгария. Той каза, че парламентарната група не може да издържа на всички популистки искания. Тогава как ще подкрепяме правителство, което има различна политика от нашата? Още на първото гласуване ще ме питате защо бламираме правителството", разясни още Борисов.


При бюджет и консенсус за служебен кабинет можело да се върви към избори


След това той разви тезата, че след като има вече гласуван бюджет за 2017 г., нищо лошо няма да се случи, ако се тръгне към предсрочни парламентарни избори. "Вече има бюджет държавата. Ако г-н Радев с г-н Плевнелиев успеят да се договорят за служебен кабинет, който да направи изборите, както и да изкара до изборите, нищо лошо не се е случило. Разбира се, че предсрочни избори при тази ситуация са най-демократичното нещо, което може да се случи, и в зависимост от резултата да ни подредят по друг начин. Народът ще го каже", обясни Борисов. Той заяви, че умолява Радев да направят служебен кабинет заедно с Плевнелиев.


На въпрос дали ГЕРБ ще подкрепи кабинет с мандат на Реформаторския блок той заяви: "Как да кажа при положение, че не знам тяхното решение? В медиите всяка моя хипотеза се обръща, че съм си променил мнението. Като мине тяхното заседание днес, като ме поканят на среща, като кажат какво предлагат, ще излезна пред вас както днес и ще кажа крайното си решение".


"В политиката трябва да има и морал, трябва да има и достойнство, трябва да се управлява тогава, когато си спечелил изборите. Демокрацията е най-ценното нещо - народът дава правото да се управлява на който е спечелил изборите, народът и го взема. Ако един ден пак прецени, сме готови", заяви още Борисов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK