Румяна Ченалова отива на съд по две обвинения (допълнена)

Румяна Ченалова отива на съд по две обвинения (допълнена)

© Юлия ЛазароваУволнената съдийка Румяна Ченалова се изправя пред съда по две обвинения. За внесения от специализираното звено "Антикорупция" при Софийската градска прокуратура обвинителен акт съобщи пресцентърът на държавното обвинение.


Ченалова ще отговаря пред магистратите за престъпление по служба и за документно престъпление.


Обвинението за престъплението по служба е за това, че в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като длъжностно лице с отговорно служебно положение - съдия от Софийския градски съд (СГС) като докладчик по търговско дело, образувано по молба на "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД, с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила задължения си по Закона за съдебната власт и Гражданско-процесуалния кодекс, с цел да набави облага за дружеството.
Фирмата е подала до СГС искова молба срещу Националната електрическа компания (НЕК), която е била разпределена на съдия Ченалова. Според прокуратурата обаче


молбата е била нередовна, заради невнесена държавна такса


и вместо Ченалова да остави молбата без движение до отстраняване на нередностите, тя е насрочила делото за разглеждане.


На 24 юли 2013 г., въпреки нередовност искова молба, Ченалова е допуснала поисканото от дружеството обезпечение на исковата претенция до размера на главницата - 6 459 922 лв. и е издала обезпечителна заповед. В резултат на която сметките на НЕК са били запорирани до този размер и дружеството не е могло да оперира в търговската си дейност с незаконно запорираната му сума, посочва прокуратурата.


Няколко месеца по-късно - на 15 октомври 2013 г. фирмата е подала допълнителна искова молба, с която увеличила исковата си претенция с нови 4 392 706 лв. Дължимата държавна такса за увеличението на иска се равнява на 175 708 лв., но и тя не била заплатена, пише в съобщението на държавното обвинение.


Според прокуратурата целта на Ченалова е била от една страна да набави имуществена облага за ищеца - ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД в размер на невнесената държавна такса. От друга страна е целяла да създаде привилегия за това дружество - да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителната искова молба. Както и да му гарантира възможността за удовлетворяване в пълен размер на претендираната в нередовната искова молба сума по главницата.


В рамките на това длъжностно престъпление Ченалова не е изпълнила служебните си задължения и при провеждане на процедурата за поправка на протокола по време на едно от съдебните заседания, като не изслушала наличния звукозапис и обясненията на секретаря, а пристъпила към отразяване на поправките и допълнението безкритично - както били направени от дружеството. По този начин тя създала възможност да бъде постановено решение по делото въз основа на приложените към първоначалната искова молба копия на документи, без да са представени и сверени с оригиналите им, в хода на съдебното производство.


Според прокуратурата, от действията на Ченалова са настъпили значителни вредни последици -


"още по-сериозно е разколебано дори и незначителното доверие на обществото в правилното осъществяване на правораздавателната функция на органите на Съдебната власт, а във връзка с конкретното дело това се е отразило особено неблагоприятно и върху авторитета конкретно на Софийски градски съд",


се посочва в съобщението. Допълват, че СГС разглежда търговски спорове със сериозни икономически интереси и е от изключително важно значение за цялостния облик и отношение към работата на Съдебната система.


От друга страна значителни вредни последици са настъпили и за ответника – НЕК, заради невъзможността му да разполага с незаконно запорираната сума в размер на 6 289 962.04 лв., при осъществяване на търговската си дейност.


В хода на разследването е установено още, че на 22 април 2014 г. Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание.


Документът е протокол от проведено открито съдебно заседание същия ден по това търговско дело за поправка и допълване на протокол от предишно заседание по него. Въпреки, че не отговаря на действителността, Ченалова удостоверила в протокола, че при проведено съдебно заседание на 26 март 2014 г. пред съда били представени три броя фактури - с получател ищеца и едно преводно нареждане и че е констатирала идентичност на оригиналните документи с копията, приложени по делото.


Целта на Ченалова е била протокола да бъде използван като доказателство за тези обстоятелства.


Предстои насрочване на делото в Софийски градски съд.


По-рано днес Ченалова заяви пред "Медиапул", че министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова е поискала да бъде прекратено дело срещу нея в навечерието на парламентарните избори през 2014 г. По това време Ченалова бе съдия в Търговското отделение на Софийски градски съд. Повече четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Условно, най-най-много, и то щото я посочиха външни.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 9071 Любопитно

  Я да видим сега - съдийка Румяна Ченалова се изправя пред съда - гарван за гарван, какво ще изграчи ???

  [email protected]
 3. 3 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  A Янева кога?!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Ченалова на съд, а съдебната система чиста като момина сълза

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Eeeeeee, едно след друго за Румéто не е убаво.
  Ште сметне, че е нарочена от медиата.

 6. 6 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 885 Любопитно

  дали тези "солидни" обвинения ще издЪржат в сЪда ?

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 7. 7 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 774 Весело

  Да, ама тя нали инвестира в "застраховка". "Застрахователното дружество" вече действа.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Неутрално

  Сега ще пропее съвсем

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "По-рано днес Ченалова...."И какво става?Думите на Ченалова срещу тези на Павлова.Дума срещу дума.И на кого трябва да вярваме?Важното е ,че Ченалова казала...Дрън-дрън!

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4927 Неутрално

  сега ще започнат отводите ма съдиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Цацата отвръща на записите, тургайте пуканките, съдебната сага ще е няколко сезона.

 12. 12 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А Цацаров, кога ще го съдят?

 13. 13 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Очертава се интересна серия от "Самоубийството на злото". Сядам на дивана с бирата и ще изгледам целия сезон.

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 14. 14 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Янева беше специалистка по това да помага на фирми да завличат банки, а тази е специализирала завличане на държавни предприятия.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Само питам. По умишлено загубеното дело за Белене. Там се оказа една ....нито за приказ ,нито за споменаване. Та ....там освен няколко министри...................и ШЛИФЕРА ,кой ще повдигне обвинения срещу Сотирчо ,които се прави на тапа и само по това ли ?

 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  [quote#1:"442"]Условно, най-най-много, и то щото я посочиха външни.[/quote]
  по скоро защото знае много за вътрешни ..

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  "В хода на разследването е установено още, че на 22 април 2014 г. Ченалова е съставила официален документ с невярно съдържание.

  Документът е протокол от проведено открито съдебно заседание същия ден по това търговско дело за поправка и допълване на протокол от предишно заседание по него."

  че тва престъпление ли е ве... аз преди две години уведомих един шеф на окръжен съд за същата случка в неговия съд и он ми вдигна рамене?

 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Не вярвам на абсолютно нищо сътворено от бългрската прокуратура.

  Вярвам, че тази е корумпирана просто защото е достатъчно навътре в системата.

  Не вярвам на възможността на системата сама да се изчисти, тя е корумпирана от най-горе до най-долу.

  Всичко това, което виждаме е постановка за пред народа и проверяващите институции.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK