До края на януари 2017 г. директорите могат да кандидатстват за иновативни училища

До края на януари 2017 г. директорите могат да кандидатстват за иновативни училища

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерство на образованието информира, че е изготвило формуляр и подробни насоки за кандидатстване за иновативни училища. Могат да се изтеглят от сайта на МОН или от прикачените файлове. Срокът за подаване на училищните проекти е 31 януари 2017 г.


Формулярите се подават онлайн и в тях трябва да се опише подробно иновацията, която директорите искат да въведат в училището си. Иновациите могат да бъдат в методиката на преподаване, организацията, учебната среда, качеството на образованието, учебното съдържание и/или в 10% от учебните планове и програми на образователен етап.


За иновативни училища могат да кандидатстват всички общински, държавни и частни училища без специализираните. Техните проекти трябва да бъдат предварително приети на педагогически съвет и одобрени от родителите на учениците, които ще засяга иновацията. Всеки проект ще бъде разгледан от най-малко двама членове на Комисията за иновативните училища към министъра на образованието и науката.


Целта на програмата за иновации в средното образование е създаване на мрежа от иновативни училища в България. Това е разписано в Закона за предучилищното и училищното образование, приет през август тази година.


Иновативните училища трябва да разработват и прилагат новаторски методи на преподаване и развиване на учениците. За тази цел също се въвежда и принципът на автономия в работата на училищата, детските градини и центровете за подкрепа на личностното развитие. Те ще могат да определят свои политики за развитието си, да уреждат устройството и дейността си в правилник, да избират организацията, методите и средствата на обучение, да определят свои символи и ритуали и др.


До 31 май 2017 г. министърът на образованието и науката ще внесе в Министерския съвет предложение за приемане на Списък на иновативните училища за предстоящата учебна година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  То хубаво да кандидатстват, ама положението - наш човек, ... стана много деликатно.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  От английски език innovative = новаторски, оригинален
  иновативен = Брюкселски бюрократичен термин

  Ще делим училищата (че и детските градини) на оригинални и на по-оригинални ли?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Специална комисия ще следи Вашата Идея/Иновация дали се развива правилно и ще ви контролира дали иновирате правилно собсвената Ви идея, която трябва ПРЕДВАРИТЕЛНО ДА СЪОБЩИТЕ на някого, иначе как да разбере, дали е иновативна....

  За тази цел се въвежда принцип на "автономия".

  Ама само за иновативните ли? А ако е автономно, защо трябва да кандидатсвате изобщо за иновациите си, те са си ваши и се дължат на вашето образование? Нали автономно означава да не трябва да кандидатсвате, а просто сами да решавате? Или не е така?


 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Целта на програмата за иновации в средното образование е създаване на мрежа от иновативни училища в България."

  Как така целта на иновациите е създаване на иновативни училища?

  Иновацията има за цел да въведе нещо ново в употреба. И като се въведе ще се използва по-дълъг период, т.е. спира да е иновация.

  Абсурдни словоблъсканици на ограничени чиновници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK