"Искате да съм пушечно месо в небронирана кола", и още от Борисов за джиповете на НСО

През септември премиерът Бойко Борисов повози унгарския си колега Виктор Орбан с джип по границата.

© Надежда Чипева, Капитал

През септември премиерът Бойко Борисов повози унгарския си колега Виктор Орбан с джип по границата.Лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов коментира днес пред журналисти скандала около скъпите луксозни джипове, които бяха купени за нуждите на горските стопанства, пък се оказа, че се ползват от Националната служба за охрана (НСО).


От думите на Борисов се разбра, че след като возел с тях колeгите си Дейвид Камерън (вече бивш премиер на Великобритания) и Виктор Обран (министър-председател на Унгария), страната ни е получила джипове и безвъзмездни пари за разрешаване на проблема с бежанците. "Дневник" публикува едно към едно тезите на лидера на ГЕРБ по темата.


За популизма, медиите и "святостта" на държавните пари
"Вижте сега, популизмът, вече аз го казах многократно, минава всякакви граници. Ще кажа няколко факти, защото действително и мене почва да ме боли. И така, както карате, в един момент ще направите политиците такива популисти, че задкулисието да свърши много работа. Винаги съм разсъждавал, че държавните са нещо свято и трябва да се пазят.


Гледах сутринта репортажа ви и веднага разпоредих извинявам се, разговарях с г-н Антонов (б.а. - ген. Ангел Антонов, началник на НСО), защото аз не мога да му разпореждам да върнат каквото имат взето за държавни нужди, за тяхно ползване. Защото това би могло да се вземе и от бюджета. И да имат и едните джипове, и другите джипове, и коли, и всичко".


За джипа, с който Борисов возел Дейвид Камерън и Виктор Орбан


"Самата структура на НСО е, че сутрин като дойдат колите те са на 24 часа, те си ги ремонтират, те ги сменят – номера, техника и т.н. Но понеже там се фиксират точно определени коли, искам само да кажа и хората да си направят извода. С този джип или с тези джипове аз не мога да знам кой кой е щото те са 6-7 сигурно такива. Не само че се ползват от всички, както НСО ги разпределя – и за президенти, и за гости, и за всичко останало.


Но си спомням много добре, че с него возих Дейвид Камерън на границата с Турция вследствие на което българите получиха 47 рейндж роувъра безвъзмездно за това возене След това с него возих Виктор Орбан, което, благодарение на него и Вишеградската четворка в Братислава, само България целево извън всякакви бюджети получи 320 милиона лева. Без да ги има никъде. С тези джипове са возени вътрешните министри на Австрия, на Германия на кой ли не, които бяха на границата".


За подаръците, които Борисов издействал от канцлера Меркел


"С тези коли сме обезпечавали моята сигурност. Защото са такива че който разбира от коли ще знае, че има десетки пъти по-луксозни – мерцедеси, беемвета, аудита, рейндж роувъри и подобни. И освен това сега на 12 декември ще получим 12 чисто нови издействани от мене като подарък от Германия от канцлера нови джипове за границата. И с парите, които издействахме, ще купим извън всякакви бюджети 470 нови джипове за границата".


За една "Лада Нива", която Путин щял да бронира за следващия мандат на премиера Борисов


"И вие ми се огледахте, че когато съм ходил по нощите в Харманли, съм се возил в тоя джип. Обещавам, когато следващия път стана премиер, ще поръчам в Русия една "Лада Нива" да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от международни босове, които съм залавял и екстрадирал. А вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола. Добре, ще поема и този риск за себе си, но ще бронирам една лада и ще се возя с нея.


Аз чрез вас заради точно тези машинации и внушения моля, умолявам г-н Радев, новоизбрания президент, който се надявам да отидете и да снимате с какви коли се вози и той в момента и колко струват и какви коли ще дойдат за него, специално поръчани. Нека ги върнат, ако искат.


Аз когато обясня, че ги решава НСО (б.а. - тези въпроси), вие ме питате защо съм се возил на този джип. Ако искат да ги върнат (б.а. - джиповете), аз вече нито ще се возя на тях, нито ще се кача на тях. Ще се возя на лада, обещавам, нива, бронирана, в Москва, ще говоря с президента Путин, няма да ми откаже да ми я бронира за да сте доволни и да бъдем унизени така, както трябва".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK