Жалба на Слави Трифонов забави жалба на Слави Трифонов за референдума

Референдумът на 6 ноември бе иницииран от екипа на "Шоуто на Слави"

© Велко Ангелов

Референдумът на 6 ноември бе иницииран от екипа на "Шоуто на Слави"За отмяна на резултата от референдума, който се проведе на 6 ноември, във Върховния административен съд има две жалби от два инициативни комитета.


Видно от определение на съда от 23 ноември, което е качено на сайта му, тричленен състав на ВАС - Диана Гърбатова, Марио Димитров и Добринка Андреева, е оставил първата жалба без разглеждане, поради недопустимост и е прекратил делото. Аргументът на магистратите е, че в жалбата не се оспорва решението на ЦИК за обявяването на резултатите от допитването, а предходно решение, което самостоятелно е необжалваемо.


Освен това жалбата е подадена не от инициативния комитет, организирал подписката за провеждането на референдума - както изисква законът, а от комитета, регистриран за агитация в разяснителната кампания с позиции ,да" в подкрепа на всички въпроси. По тази причина съдът приема, че жалбоподателят няма правен интерес от оспорване, тъй като този комитет не е засегнат пряко от оспорения акт.
Прекратяването е оспорено пред 5-членен състав на ВАС, информира сайтът defacto.bg.


Междувременно "правилният" инициативен комитет обжалва подлежащото на обжалване решение на ЦИК, отново пред ВАС. Заседанието по това дело бе вчера, а резултатът от него - производството е прекратено. По искане на самите жалбоподатели, друг 3-членен състав на съда - Нина Докторова, Татяна Хинова и Красимир Кънчев, са спрели производството в изчакване на окончателното решаване на първия спор като предопределящ изхода и на този.


Споровете за законността на изборните резултати по закон трябва да приключват бързо, в случая с националния референдум и двете инстанции на ВАС трябва да се произнесат в 14-дневен срок.


Повод за жалбите стана фактът, че 12 027 гласа не достигнаха референдумът да е задължителен. В допитването избирателите отговаряха на въпросите искат ли депутатите да се избират мажоритарно в два тура; подкрепят ли задължителното гласуване и намаляването на партийната субсидия на 1 лев.


Въпросът за поведението на организаторите на референдума остава отворен, пише defacto.bg. Ако инициаторите, които са едни и същи в двата комитета, вярват, че още първия път са оспорили точното решение на ЦИК, защо завеждат второ дело. А ако са установили, че първият път са сгрешили, защо продължават да водят и това дело.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK