Ген. Радев се е срещал със сътрудници на Решетников в София преди седмица

Според информацията от сайта на Руския институт за стратегически изследвания ген.Радев се е срещнал с неговите служители Елена Супонина - съветник на директора, и Аждар Куртов - редактор на сп. "Проблеми на националната стратегия", издавано от института.

© riss.ru

Според информацията от сайта на Руския институт за стратегически изследвания ген.Радев се е срещнал с неговите служители Елена Супонина - съветник на директора, и Аждар Куртов - редактор на сп. "Проблеми на националната стратегия", издавано от института.Избраният президент на България ген. Румен Радев се е срещал преди седмица в София със служители на Руския институт за стратегически изследвания, ръководен от генерал Леонид Решетников, когото лидерът на БСП Корнелия Нинова днес нарече корумпиран човек. Това се разбира от съобщение на сайта на института.


Решетников получи известност в България след като в интервю за руска телевизия заяви, че Нинова го е информирала за издигането на Радев за кандидат-президент преди това да е било известно в България. В отговор днес Нинова го обвини в лъжа и заяви, че той е изгоден от Кремъл за корупция и конфликт на интереси. От сайта на Кремъл наистина се вижда, че Решетников ще отстъпи директорския пост в института в началото на следващата година, но в момента продължава да го ръководи.


Според публикувано от сайта "Клуб Z" факсимиле на открит отговор на Решетников до Нинова, получено след 23ч.на 2 декември и в редакционната поща на "Дневник" от адрес в gmail, двамата са се срещнали в кафенето на хотел "Кристал палас", а Нинова назовала Радев като само един от възможните кандидати. "Ефектът от изсмукан от пръстите скандал ще бъде съвсем различен, не този, който търсите, а противоположният!" обръща се шефът на института към българските политици и журналисти. "Повярвайте на един опитен анализатор. На Русия й е все едно кой ще бъде на власт в България - социалист, гербер, националист. Ние сме твърдо уверени, че българският народ няма повече да повери управлението на личности, за които срещите с руснаци са престъпление", пише Решетников и иронизира Нинова: "Да клеветиш, да оскърбяваш, да лъжеш и да извърташ - подобаващо поведение за ръководител на социалистите".


Самият Решетников е с чин генерал-лейтенант, той е бивш служител на външното разузнаване на Русия. Пенсионира се като началник на Информационно-аналитичния управление на Службата за външно разузнаване.
В сайта на все още ръководения от него институт е публикувано съобщение и снимки, от които се разбира, че двама негови служители са участвали в празненствата по случай патронния празник на Софийския университет "Св. Климент Охридски" преди седмица. Освен, че са изнесли лекции за исляма, Близкия изток и Централна Азия, двамата подчинени на Решетников са се срещнали и с избрания президент Румен Радев, което, според съобщението, е "първата среща на новия президент с чуждестранна аналитична структура". Двамата са дали интервю и за предаването на Петър Волгин в БНР, което обяснява надписа на фона на снимката.


По-рано днес в интервю за австрийска агенция избраният президент заяви, че е прекалено опростено да бъде определян като приятелски настроен към Русия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK