Росен Плевнелиев: Може би ни чака още по-тежка ситуация в следващия парламент

Росен Плевнелиев: Може би ни чака още по-тежка ситуация в следващия парламент

© Юлия Лазарова"Дневник" препечтва от агенция "Фокус" интервюто на държавния глава Росен Плевнелиев за предаването "Панорама" на БНТ. В него президентът каза, че най-вероятно ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок и изразява опасенията си от по-тежка политическа ситуация при следващите Народно събрание и правителство.


Политическият възел явно е доста заплетен, но как ще се разплете?
- Конституцията е здравата основа, на която ще стъпим. В една демократична държава върховенството на правото е над всички нас и дотолкова, доколкото всички ще спазват закона и правилата, ще минем и през тази тежка криза.


Тоест вървите по Конституция?
- Абсолютно да.
А кой е виновен, че я докарахте дотук?
- Направих консултации с всички политически партии. Чух ги много внимателно. След това направих и Консултативен съвет по национална сигурност. Дадох всичко от себе си, защото искрено вярвам, че бързите избори в момента не са добро решение за България. Стана повече от ясно, че четири от парламентарно представените политически сили не вярват в това, че 43-то Народно събрание има потенциал оттук нататък да работи – ГЕРБ, БСП, ДПС и АБВ. От тази гледна точка съм длъжен да заявя, че докато някои политолози, политици казваха, че няма криза, всичко е нормално, аз посочих още в ден първи, когато бе гласувана оставката на правителството на Бойко Борисов – политическа криза има, същевременно нека се мобилизираме всички така, че политическата криза да не прерасне в парламентарна криза, тоест невъзможност на Народното събрание да излъчи правителство и да намерим устойчива формула за съставяне на правителство. За съжаление сме точно в тази ситуация, в която шансът за съставяне на правителство изглежда все по-малък.


Кой носи отговорността сега за тази ситуация?
-
Всичкото това тръгна, разбира се, с оставката на правителството на Бойко Борисов. Оттук нататък обаче изброих политическите партии, които твърдят, че Народното събрание няма никакъв потенциал и перспектива за живот и трябва да се ходи на бързи избори.


А кой трябва да развърже възела сега в момента? Вие ли?
- Нека да е ясно. Първо, имаме парламент, който продължава да работи. Има още много смислена работа за свършване. Второ, има и правителство в оставка, но то продължава. В нашата Конституция е вграден здраво принципът на непрекъсваемост на изпълнителната власт – правителството остава, докато дойде друго правителство, било то служебно или редовно. И, разбира се, като президент аз вече нося своята голяма отговорност, тъй като сме в конституционна процедура. И тук нека да е ясно, защото отново куп публични фигури, включително и някои български политици казаха президентът да спре дотук, да остави на следващия президент той да довърши конституционната процедура. Представете си какво казват тези хора. В момента сме в конституционна процедура, в която имаме консултации преди началото на връчване на мандати. И сега се очаква държавният глава за 50 дни до 22 януари да спре, да не прави нищо, да си пише мемоарите в ситуация, в която имаме политическа криза, която очевидно прераства в парламентарна криза. Не съм аз този държавен глава. Не съм действал никога така. Продължавам да бъда себе си и в предишните два опита, и сега. По Конституция всеки един от сроковете ще бъде спазен. Вървим напред.


Да, но тук има, как да кажа, ръката, с която държите кормилото, след като има нов избран президент, тази ръка няма тази тежест, която е имала досега. Защото ви остава доста малко време.
- Имам добър диалог с новоизбрания президент и искрено му желая успех. Проведохме не една среща и разговор и аз държах да го информирам за хода на консултациите, поканих го на извънредния Консултативен съвет по национална сигурност, предложих му дори съвместна формула на създаване на правителство на споделената отговорност на двамата президенти. Защото моят аргумент беше много прост. Ако вървим към служебно правителство, това са около 5 месеца. Да, но това служебно правителство ще работи с мен около месец и около четири с него. Следователно аз казах, уважаеми новоизбран президент, с цялото си уважение към вас предоставям ви всички възможности. Ако искате правителство на споделената отговорност, ако искате дори служебно правителство, което вие да ми дадете, хора, които, разбира се, аз да нямам моралния проблем да не ги назнача, ваше правителство. Ако искате, разбира се, има и вариант, при който аз по Конституция ще си нося отговорността да 22 януари.


Новоизбраният президент Радев по един много разумен начин ми се обади, говорихме с него. Разбрахме се, че той предпочита варианта, при който аз ще си нося отговорността до 22 януари. Оттук нататък той е на ход. Така и ще бъде, това е в рамките на Конституцията, няма нищо лошо, ще действаме така.


Не го ли оправдавате? Нима е редно да се иска от него да носи отговорност, преди мандатът му да е започнал?
- Разбира се, че не бива да се иска това нещо от него, разбира се, той е избраният, но не е встъпил в длъжност президент. И общо е абсолютно ясно, че президентът Плевнелиев носи своята отговорност до края на мандата. Точно така и ще действам. Въпросът беше, че все пак тук сме в по-специфична ситуация, в която имаме очевидно служебно правителство, което чука на вратата, за мое съжаление. Нещо, което аз не исках, което обаче очевидно в този случай ще трябва да има хоризонт до 22 януари, тъй като президентът Радев, новоизбраният президент Радев вариант избра вариант, при който няма да бъде със смесена отговорност, няма да бъде с обща отговорност


А ще си бъде чисто ваша.
- Това ще си бъде едно правителство, за което аз ще нося пълната отговорност, а от 22 януари, разбира се, той е на ход. Това е на база на Конституцията, това е и неговият избор.


Защо днес тогава Бойко Борисов отново призовава вие да седнете да се разберете с Радев?
- Аз споделих с не един български политик това, което споделям и тук в това уважаемо студио. А именно, че се намираме в една специфична ситуация на преходен период между президента Плевнелиев, който си отива, и президентът Радев, който идва. Същевременно това е гарнирано с политическа и парламентарна криза, към която сме се запътили, в една изключително непредсказуема външна и вътрешна страна за България. Аз спя спокойно, защото дадох всички шансове, отворих се към всички, разговарях с не един политически лидер, включително и с премиера Борисов. Ето сега при мен ще бъде и госпожа Нинова следващата седмица, аз съм отворен за всички, но, разбира се, ще си нося отговорността.


Г-н президент, на кого ще дадете третия мандат?
- Вижте, разбира се, все още вторият не е връчен. Това ще се случи следващата сряда.


Да, но госпожа Нинова каза, че ще го върне.
- Нека да видим.


Не вярвам да размисли толкова рязко.
- Дори да има и един процент шанс, за мен това в един определен случай може да бъде и 100 % шанс. Но да кажем, разбира се, аз съм длъжен да отговоря на вашия въпрос. Да кажем, че и вторият мандат, който ще бъде връчен следващата сряда, няма да бъде реализиран. Въпреки моето желание и надежда, че ще бъде направен сериозен опит за сформиране на правителство в рамките на 43-то Народно събрание, тъй като вярвам, че неговият потенциал не е изчерпан и тъй като съм притеснен, че може би ни чака още по-тежка ситуация в едно ново 44-то Народно събрание. Третият мандат питате вие. Вижте, третият мандат ще бъде последният в моя мандат като президент. Този трети мандат е натоварен с нещо повече от просто техниката да го връча на някой. От една страна, както казах, един процент шанс, може да бъде и сто процента шанс и аз поех ангажимент, вярвайки, че все още има шанс да дам третия мандат на този, който ще направи опит да направи правителство.


И кой е той?
- Същевременно обаче, освен че този трети мандат е натоварен с моята надежда, че все още може би ще бъде намерена формула за създаване на правителство, той е и последен и по някакъв начин символичен. И говорейки за тази символика, няма как да дам мандата на друг, който ще постави под въпрос европейското развитие на България, достойно членство на България в НАТО, няма как да дам мандата на политически сили, които няма да могат да ме убедят с аргументи, ясни и категорични, че посоката, за която аз работих пет години, посоката, на която се посветих, ще бъде спазена, още повече с мандата, последният, връчен от държавния глава, затова с една голяма степен на вероятност логичният избор за мен би бил Реформаторският блок. Разбира се, не го казвам със 100-процентова сигурност, но казвам с голяма степен на вероятност.


Тоест вие искате с голяма степен на вероятност да дадете трития мандат на Реформаторския блок?
- С голяма степен на вероятност, без стопроцентова гаранция. Разбира се, искам да видя сериозни усилия, искам да видя качествен дебат, искам да видя наистина едно усилие да покажем, че търсим една проевропейска формула, която да продължи пътя на България към европейската интеграция.


А защо очакванията бяха, че на Патриотичния фронт ще се даде?
- Вижте, на един държавен глава не му прилича на ранна фаза на консултациите, които се провеждат при него, да предопределя мача. Държавният глава е платформа, държавният глава е подадена ръка към всеки. Държавният глава трябва да чуе всеки, да даде път на неговите идеи. Моето категорично убеждение е, че има какво още да се свърши в 43-то Народно събрание. Аз се притеснявам, ще го кажа в прав текст, че ние можем да си спретнем и една перфектна буря, типично по български. Защото има много индикации за това, както вътрешни, така и външни.


Каква буря?
- Мога да спомена някои от тях, за които виждам индикации и споделям своите притеснения. Вижте какво става извън България. Извън България ние виждаме президента на Турция, който всеки ден посочва много ясно, че търпението му се изчерпва с Европейския съюз по миграционния въпрос. Ние виждаме ескалиране кризата в Сирия, където 250 000 тръгнаха да бягат само в последните седмици. Ние виждаме огромна драма в Ирак, където проблемът е същият. Афганистан, Пакистан, покажете ми едно място на планетата, което да е спокойно и където кризите да се решават, а не да се задълбочават. Днес броят на кризите по света е рекорден. Такъв е и броят на мигрантите, на терористите.


Покажете ми една държава, един град, едно населено място в Европа, който да не бъде потенциална мишена на терористи, след като те свършиха всичко, което видяхме пред очите ни и броят на терористичните атаки в Европа днес е рекордно висок. Виждаме също така, и ще го кажа много ясно, избора в САЩ на един президент като Тръмп, който донякъде легитимира една бъдеща позиция на Русия специално тук в региона в Югоизточна Европа, която да бъде позиция на още по-големи амбиции. Разбира се, това лично мен няма как също така да не ме притеснява, защото аз вярвам, че бъдещето на България е не на изток, а на запад. А днес, за съжаление, ще го заявя откровено пред вас, не виждам средния път. Или си на запад, или си на изток, среден път просто не виждам и няма, защото в тези трудни, извънредни времена да нямаш позиция не е решение, да се снишиш не е вариант и да си казваш "аз искам да съм добре с всички" също не работи. Аз избрах България да върви на запад и да има своето европейско развитие.


И именно затова Вие питате за перфектната буря. Именно това, защото продължавам с проблемите, ЕС днес за съжаление изглежда толкова слаб. Броят на кризите в Европейския съюз е 11 на брой, нито една от тях не е решена. Именно заради тази извънредна нестабилност аз имам своите притеснения. И тук България трябва да стои силно и да стои добре, а не да изпада в някаква извънредна нестабилност. Вътрешните проблеми, само да посоча, извинявайте, но има един референдум, който тепърва не е ясно в каква посока ще тръгнат нещата; имаме политическа и парламентарна криза; очакват ни нови избори; за пръв път служебно правителство с хоризонт от вероятно 5 месеца; приемо-предаване между стар и нов президент; националисти и популисти, които вероятно ще стават все по-силни; все нови популистически проекти, които излизат на дневен ред; хора с факли, които се разхождат по "Лъвов мост" и виждате какво се случва в Харманли. Всичкото това не ме кара да бъда спокоен. И затова вярвам, че когато е трудно и тежко, е добре да имаме всички инструменти на демокрацията на наша страна, включително и работещо Народно събрание. И съм притеснен, че то си отива. А светът и България е толкова непредсказуема.


Аз по всички тези въпроси ще ви попитам поотделно. Но все пак, не ви ли е странно, че светът се развива обратно на вашата логика и който каже нещо хубаво за Русия печели, независимо дали е в Америка, във Франция, в Молдова?
- Аз не считам, че изборът на Тръмп за президент на САЩ има нещо толкова общо с това, че той легитимира по някакъв начин президента Путин. Защото трябва да си даваме сметка, че досега президентът Путин бе в много сериозна международна изолация. Аз съм присъствал на много международни форуми, в които това беше очевиден факт. Санкциите към Русия са международно признати от цялото демократично семейство; решенията на ООН срещу руската агресия в Крим са плод на абсолютно мнозинство от почти всички държави членки на ООН, с изключение може би на Русия, Северна Корея и още 2-3 други. Затова, разбира се, аз имам своето притеснение. Но то не е толкова свързано с избора на президента Тръмп в САЩ заради неговата позиция по отношение на Русия, а по-скоро, разбира се, изборът на Тръмп е един много сериозен вътрешнополитически проблем на САЩ, който обаче има своето измерение навсякъде. Антисистемен вот.


Въпросът е обаче това време разделно, което вие описвате - или си на Запад, или си на Изток, това не е ли най-коварното време за България? Защото това е най-отчайващата дилема за България, кажи къде си – на Запад или на Изток?
- Именно затова от ден първи, включително и във вашето студио, аз винаги съм казвал едно и също – изборът на България е изборът на Левски, изборът на Будителите, изборът на революционерите, изборът на тези, които вградиха европейските ценности, "Чистата и свята Република", достойното място на България в европейското семейство, във фундаментите на Третата Българска държава. Така че нашият избор е този – да бъдем достоен член на европейското семейство. Всичко останало е национално предателство.


Не може ли да бъде и Запад, и Изток? Не можем ли да бъдем едновременно Запад и Изток?
- Вижте, разбира се България търгува с всички. Аз ще ви дам само един пример. Последните три години след много сериозни усилия на българската външна политика, търговията с Китай от 900 милиона се удвои до 1,8 милиарда долара. Търговията с Турция след една много успешна българска външна политика затова да бъдем добър съсед с ясна позиция, но със сериозна доза доверие между България и Турция, доведе до това, че не само нашата търговия с Турция се удвои от 2,5 до 5 милиарда долара, но и разбира се по време на миграционната криза, вие видяхте че България беше единствената държава, която стоеше много добре в последните 2 години. И тук има и много дипломация между България и Турция. Разбира се това по никакъв начин не бива да се поставя под въпрос, но аз говоря за нашия цивилизационен демократичен избор. Нашият ценностен избор. Нашите ценности са европейските ценности. Кои са европейските ценности? Демокрация, върховенство на закона, човешки права и свободи, мир в Европа и по света.


Добре, нека да се върнем за малко на процедурата. Вие очевидно казвате вече няколко пъти тук, че не може да се мине без да съставите трето служебно правителство. Можете ли, друг е въпросът искате ли, очевидно не искате, въпросът е обаче можете ли? Защото аз си представям, че вие викате един министър и му казвате – предлагам ви да бъдете министър на Коледа, на Нова година, на Ивановден и перспективата след това новият президент да ви каже "чао". Кой би приел такава оферта, господин президент?
- Знаете ли, няма да скрия от вас, още повече начинът, по който зададохте въпроса, няма да скрия от вас, че съставянето на това служебно правителство е изключително трудна задача. Още повече става повече от ясно, че ние вървим към формата две служебни правителства, просто защото новоизбраният президент Радев прецени, че аз ще си нося сам отговорността до 21 януари.


Да, тя е ваша.
- Да, тя е моя и аз ще я нося, разбира се. Но ние вървим към служебно правителство, което аз нито го исках, нито ми беше самоцел, нито някой може да ме обвини, че искам да го направя заради някакъв печален рекорд в българската политическа история – в един мандат три служебни правителства. Но, да – разбира се, аз ще си нося кръста. Разбира се, да – усещам и виждам всички трудности. Обяснете вие, съгласен със с вашата констатация, но нека да продължим за трудността за съставянето на това служебно правителство. И целта на едно служебно правителство е да организира избори. Да, но в този случай това няма да бъде така. Служебното правителство, което ще бъде назначено от мен, то просто няма да прави избори. Изборите ще правят от служебното правителство, назначено от ген. Радев. Продължавам с трудностите. Ще работи Народното събрание. Разбира се, моите уважения към тази институция, но в момента в Народното събрание абсолютно всички са вече опозиция. Няма да бъде лесно да се направи служебно правителство, но ще нося кръста си затова и ще се справя.


Как? Само някой безработен ще се яви на такава оферта?
- Поставете се на мястото, вижте министрите, които назначих и в първото, и във второто служебно правителство – млади българи, успели в България, успели по света, необременени, всеки един от тях успешен на неговото място. Ето, вижте – една Илияна Цанова, два пъти вицепремиер на България. Вече стана публична нейната позиция, която тя изрази, как така за един месец, защото това е хоризонтът. Разбира се, няма да е лесно. Но вярвайте ми, има достатъчно патриоти, има достатъчно хора, които са готови и за ден да скочат и да помогнат на България. Разбира се, няма да е лесно. Разбира се, аз ще мисля много. Разбира се, има различни варианти и аз ще благодаря на всеки публично, от трибуната, от телевизионните студиа, който помогне в този труден момент и поеме отговорността, така че България да мине достойно. А оттам нататък, разбира се, президентът Радев още от сега знае, че от 22 януари той е на ход.


Обаче ДПС и БСП публично питат – вие имате ли личен интерес в тази работа, евентуално да ви назначат за еврокомисар? Едно назначено от вас служебно правителство, назначава вас за еврокомисар?
- Вие как си представяте, че едно служебно правителство, което е назначено от мен, ще номинира мен за комисар? Това е абсолютен конфликт на интереси. Никога през живота си по никакъв начин, нито съм се борил за позиции, нито за пари, нито съм поставял под каквото и да било съмнение интегритета, морала. Това е важно. Затова опозицията с комисаря – ясно е, че до 22 януари аз съм президент на България и нищо друго. Нещо повече, до последния час на този мандат, няма да бъде нито лесно, ще бъде много интересно и много трудно. Такъв е мандатът ми. Именно затова аз апелирам към министър-председателя Бойко Борисов – знаейки, че от 1 януари България трябва да запълни позицията, от 1 януари, трябва да се бърза. Нека да се номинира качествен кандидат, за да може да мине през съответната процедура в Европейския парламент и да няма вакуум в позицията. Трябва да се бърза.


Т.е. вие искате Борисов да назначи сега комисар?
- Това е най-доброто решение.


Той не иска, каза че не иска.
- За мен факторът време е изключително важен. Колкото повече България се бави с номинацията на европейския комисар, разбира се толкова по-трудно ще става. Аз мисля, че този въпрос трябва да се реши бързо. И аз се надявам министър-председателят Бойко Борисов да проведе съответните консултации и с председателя на ЕК, и с председателя на Европейския съвет, и да се вземе решение. Това е най-добре за България.


Вие какво ще правите след 22 януари?
- Всичко, което един достоен президент може да направи – оставам посветен на европейското и демократичното развитие на България. Във всяка една форма ще бъда активен – и в страната, и навън. Уверявам ви, аз съм човек, който е така да се каже в разцвета на силите си. Видях много, разбрах много. Много пъти съм казвал и тук в това студио, вие сте ме питал – държите ли да бъдете силен президент? Не, държа да бъда полезен президент. И ще продължавам да бъда полезен на България до последния си дълг.


Ако дотогава еврокомисарското място не е заето?
- Още веднъж казвам – за мен не е самоцел. Не ме интересува тази позиция. България трябва да бърза и не може да има никакъв конфликт на интереси. Аз съм президент, а не кандидат за комисар.


Досега в този разговор поне два пъти се разминахте с премиера Борисов. За какво не се разбрахте с него? Особено в последните месеци доста пъти сте на различно мнение публично.
- Вижте, аз имам прекрасни отношения с премиера Борисов. Лично аз се гордея с това. Минахме през не едно и две изпитания заедно с него и устояхме. Разбира се всеки един от нас е защитавал своята позиция, не едни и два са случаите, в които сме били на различни позиции. Но така се раждат, според мен, и устойчивите приятелства. Ще кажа категорично, че не се срамувам, че съм бил член на първото правителство на Бойко Борисов, когато ние отпушихме еврофондовете, направихме много заедно, а той ми даде пълна свобода за действие, което аз оценявам изключително високо. Не се срамувам от нищо, което направихме заедно с него през годините и се гордея, че ще бъда този български президент, който ще остане в добри отношения с политическата партия, която го подкрепи, без да бъде неин член.


Но понеже вие питате за различията. Самият вие констатирахте, аз вярвам че в 43-то НС има още много смислена работа, която да се свърши. Искам да кажа нещо много важно. Нека да не забравяме къде бяхме преди 2 г. Защото преди 2 г. ние бяхме в ситуация след 2 г. 2013 г . и 2014 г. на извънредна нестабилност, на криза след криза. Едни 2 г., в които се смениха 5 правителства, 3 парламента. Едни две години, в които ние отбелязахме рекорд след рекорд, включително не само на нестабилност, но и рекорден брой граждански протести. Най-дълъг по дни граждански протест. Аз не забравям 2013 г. и 2014 г. и оценявам изключително високо усилията на тези, които през 2014 г. намериха формула за създаване на правителство. Да, тя изкара 2 г., но истината е, че те подходиха национално отговорно и аз неведнъж им благодарих. Плюс това направиха реформа в сектор "Сигурност". 25 г. службите работиха без никакъв закон и на тъмно. Сега имат закони. Доказа се тяхната ефективност по миграционната криза. Съвет за сигурност не работеше никога по никакъв начин. Сега работи, имат ясни приоритети. Затова искам да кажа – толкова е трудно в политиката някой да чуе една добра дума. Аз благодаря на 43-то Народно събрание. Те свършиха не едно и две смислени неща. Вижте българската енергийна реформа от "Голям шлем" към 3 смислени приоритета, ние извървяхме страхотен път. Днес българските компании, българските граждани са свободни да купят ток от когото пожелаят. Либерализация, цените са стабилни, пазарни. Нека в по-добра здрава. Икономиката върви нагоре, безработицата е рекордно ниска. Благодаря им затова. И мисля, че могат да постигнат повече. Съжалявам, но не зависи от мен. Очевидно вървим към парламентарна криза.


Аз обаче, все пак отново ви питам, отношенията се пообтегнаха с Борисов напоследък и мнозина прогнозират, че точно сега е добрият момент съвсем да се скарате.
- Абсолютно некоректна оценка, която няма как да споделя. И днес ние бяхме заедно с министър-председателя в един синхрон, въпреки че сме на различни позиции, по това че аз все пак се надявах, че ГЕРБ ще се опитат с първия мандат да сформират правителство. Но пак казвам – това прави нашите отношения по-здрави и бих казал, че по-устойчиви на времето. Не бива да се търси никаква сензация. Аз се гордея, че работих с него. Работя добре, ще работим добре, сигурен съм, до последния момент. Може би по ирония на съдбата ще си тръгнем и заедно. Оттук нататък ще видим какво ще стане.


Вие знаете ли защо подава оставка началникът на отбраната ген. Попов?
- Разбира се, че знам. Аз съм информиран. Ген. Попов дойде при мен. Аз бях първият, при който той дойде, изложи своите аргументи. Стиснах му ръката, благодарих му и сега ще го направя това пред вашето телевизионно студио и милионите зрители, това е един изключително достоен български генерал, началник на отбраната. Направи много. Ние имаме нова програма за въоръжените сили, имаме нов план за развитие на въоръжените сили. Стартирахме мащабна програма. Най-трудното на една програма не е да похарчиш парите, а да я подготвиш добре, да я изведеш като приоритет, да свършиш черната работа, да обиколиш хилядите институции, за да може тази програма наистина да се случи. А тя вече се случва. Разбира се, аз тук благодаря и на Народното събрание, и на министър-председателя Бойко Борисов, които дадоха път за модернизация на българските въоръжени сили. За мен беше чест да работя с ген. Попов.


И защо си тръгва той?
- Той посочи лични причини, които аз само мога да уважа, да му стисна ръката и да му пожелая успех. Един достоен генерал. Съжалявам че си тръгва толкова рано.


Споменахте референдума. Защо, когато вие предлагате референдум е добре, а когато друг го предлага и печели при това много гласове, не е добре?
- Самият аз участвах в референдума. Нещо повече, аз призовах българските граждани също да участват. Но това, че участвах не означава, че аз не съм отговорил по съвест на въпросите и мога съвсем отговорно да кажа , че – да, аз бях "за" задължителното гласуване. Аз инициирах и референдум с този въпрос. Но аз съм категорично против мажоритарна система с две нива и с абсолютно мнозинство. Това няма да доведе до нищо добро в България. И си спомнете, че аз стартирах с референдум с въпрос за мажоритарен елемент. И днес, когато политическите партии излизат и се кълнат, че немската система била "Мерцедеса" на всички системи, в която има изключително справедлив начин на комбиниране на пропорционалната и на мажоритарната система, така че и двете да извадят най-доброто от политическите партии, народът да се чувства представен, но и политическите партии като основен носител на демократичните устои и на волята на народа, също да бъдат представени добре, че аз предложих този вариант. И по време на извънредния Консултативен съвет по национална сигурност попитах политическите партии, ако бяхте подкрепили моя референдум, сега щеше да е друго.


Ще го кажа в прав текст – изключително съм притеснен от подхода. Ако се бърза, това ще бъде трагично с драматични последствия за българската държавност. Мисля за президента Радев. Не му пожелавам, понеже той ще организира следващите избори, не му пожелавам той да организира и провежда изборите със служебно правителство в режим на правене на коляно, на инат и в последния момент под натиска на някакви сценаристи, неоценени за устойчивост на въздействието промени в изборното законодателство. Всички да се придържат към закона. Законът казва, че народните представители в 3 месеца трябва да се произнесат, но има две години и нека да си направят наистина труда да направят промените така, както и народът ги иска. И още нещо важно – няма как да не спомена пред уважаемите зрители и да не изразя своето категорично притеснение от това, че народните представители могат да изпаднат в една ненужна доза популизъм, която не ни помага по никакъв начин сега. Вижте, когато едни сценаристи, които хулят Конституционния съд, които късат снимката на държавния глава


Това ли ви заболя?
- Не, не ме боли от това, но искам да продължа. Които казват, че ако народът е казал, че всички трябва да носят зелени гащи, значи ще носят зелени гащи. А какво правим с тези, които имат сини или червени? Пращаме ги в Аушвиц, само защото са различни? Извинете, но един журналист от реномираната немска телевизия "Дойче веле" бе охулен и оплют само защото има различна позиция. Аз съм длъжен да се притеснявам. Така започват големите драми в едно общество. Като инженер, не толкова като президент, казвам че има проблем и този проблем не бива по никакъв начин да бъде замитан под масата. Да, политическите партии трябва да си дават сметка затова какво ще се случи в следващите месеци, ако оставят единствено диктатът на улицата да определя изборното законодателство на България.


Обаче, господин президент, след случая Харманли, не се ли убедихте вие горе на върха, че не разбирате какво иска народът?
- Точно обратното. Винаги съм казвал, че гражданите имат право да се страхуват. Страховете на народа са абсолютно обосновани, така както и аз имам своите притеснения, които публично споделям. Но това, че гражданите се притесняват и имат страхове, не означава че безотговорни политици трябва да си играят с тези страхове. Не означава, че езикът на омразата трябва да се лее отвсякъде. Не означава, че на различния трябва да му късаме снимката и да го хулим, включително и по телевизионни студия с милиони зрители и в никакъв случай не означава, че трябва да забравим тези герои, които подават ръка на мигрантите, че трябва да забравим и тази човещина, която струи от сърцето на българина, защото той е приел не един и двама в годините и в историята и на миналото. И аз дълбоко съжалявам, че медиите дават път само на лошотията, а не показват и тези истински герои на България, които подават ръка, показват човещина и хуманизъм, на които аз се възхищавам и ще продължавам да ги подкрепям.


Вие казахте преди малко за перфектната буря и изредихте опасност и рискове. Имате ли опасения за политиката, която ще води бъдещия президент Румен Радев?
- Аз искрено му желая успех. Сигурен съм, че той ще се подготви добре. Готов съм на срещи, на разговори с него. Разбира се аз само мога да кажа своята позиция. Той ще прецени кое е добре и кое лошо и ще носи своята отговорност. Аз съм сигурен, че той ще бъде един президент на България, който ще положи огромни усилия да представлява добре България. Ще бъде активен, ще бъде човек, който ще има ясна позиция и мнение. Искам да го окуража да бъде така. Разбира се имам своите притеснения от казаното по отношение на Русия и забитият флаг в Крим, защото това не е европейската позиция и се надявам той много бързо да разчисти това. Също така ще ви разкажа една случка.


Може би това ще ви помогне да разберете малко повече защо аз действах така през тези пет години. Конференция за сигурност в Мюнхен, имам среща с Хенри Кисинджър, легенда в геополитиката. Хенри Кисинджър ме поглежда и казва: "Защо трябва да се виждам с един президент на една от най-корумпираните държави в Европа?" И аз казвам: "А защо трябва да се виждам с един държавен секретар на САЩ, който не е добре информиран?" Той каза: С какво не съм добре информиран?" Аз му казах: "Не аз, а Европейската одитна палата казва, че България по отношение на управлението на фондовете на ЕС, оценката на грешката, което е символ на корупцията в сектора е много по-ниска от оценката на грешката на куп други държави." И той каза: "О’кей, преминахте теста, сега съм готов да Ви чуя". И аз казах: "А какъв тест?" И той каза: "Крещете млади човече, крещете, за да Ви чуят. Вие крещяхте, сега съм готов да Ви чуя." Имахме много хубав разговор след това.


Аз мисля, че на мен ми се налагаше не веднъж да крещя с убедеността, че това е добре за България, защото представете си една драма, при която уж някъде между Изтока и Запада, уж в някаква неутрална зона, някаква странна за мен логика - винаги с Германия, никога срещу Русия, ние можем да се поставим в периферията, което ще бъде трагично за България от геополитическа гледна точка. Аз крещях, защото исках България да бъде в центъра на правенето на политики. Заявявах ясно и категорично, че България трябва да бъде достоен член на ЕС и НАТО и те ми се отблагодариха.


Само един факт, който не бива да се забравя - през 2016 година в България дойдоха не един, не трима-четирима, колкото нормално президенти на година, 25 президенти. През 2016 година аз бях домакин на групата "Арайолуш" на десет президента, които дойдоха тук, за да дебатират за бъдещето на ЕС. През 2016 година аз бях председател на процес за сътрудничество в Югоизточна Европа, където ръководих 13 държави, включително Турция. През 2016 година аз бях председател на Съвета на министрите, на Комитета на министрите на Съвета на Европа, където България имаше извънредна и призната от всички активност. 2016 година бе една година, в която България бе в центъра на процесите и това бе признание за активната роля, защото крещяхме. Ако оттук нататък си мълчим, притеснявам, че можем да станем периферия, че няма да има кой да ни чуе.


Някак си все не можем да стигнем до отчет, все има нещо по-важно за вършене на вашата работа. Не се ли страхувате, че друг ще пише вашата оценка, ако не я дадете вие?
- Този мандат беше толкова интересен, че ще мине още доста време, докато бъде осмислен. Не му прилича на един държавен глава да прави оценка за мандата си и лично аз запазих прекрасни отношения с всички български президенти, създадох Съвет на президентите. Сега създавам Президентска библиотека. Народът ще каже оценката си след време.


Все пак едно изречение за финал, господин президент. Когато светът е объркан и предстои перфектна буря, не трябва ли българинът да се погрижи сам за себе си първо?
- Българинът, за съжаление, може би не веднъж в историята е инициирал собствената си буря вътре в държавата. На мен ми се ще този път наистина, знаейки колко е трудно, колко е тежко, рекордният брой кризи извън нас, съмненията, притесненията, геополитическият сблъсък, невъзможността в момента да погледнем, движим се в мъгла по тесен, труден планински път, не виждаме добре. Именно затова е много важно самите ние вътре, шофьорът, но и пасажерите в този наш автомобил, да бъдем наясно с трудностите, с трудния път, по който сме поели, с хлъзгавите участъци, с проблемите, с които можем да се сблъскаме и да имаме своята собствена позиция, а тя е достойното място на България в ЕС и НАТО. И колкото по-трудно е на ЕС, толкова повече ние трябва да го подкрепяме. Колкото повече Русия притиска ЕС, финансира всякакви възможни антиевропейски партии, организира кибератаки и какво ли още не, ние трябва да застанем на страната на нашето семейство, където и Левски ни завеща да бъдем. Очаквам да имаме активна позиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Така е. Ако ПГ (престъпна групировка) герб спечели отново, ще е още по-тежко.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Сякаш слушах една машина снощи,безпогрешна,обективна,реална,без скрито пристрастие,без личен интерес...скоро България едва ли ще има по върховете на държавните си "институции" такава Личност!Уважаеми Г-н Плевнелиев,Благодаря Ви,че ни служите!

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Ами, изобщо не е може би, а със сигурност!
  Вместо азбукари, риформатори и барековисти - ще влезе Марешки!

  [email protected]
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Плевнелиев е една от причините за политическата криза която си върви към парламентарна! Насърчаването на разделението на нацията с неподходящи изказвания е последното нещо което би трябвало да се очаква от държавен глава!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Любопитно

  204 депутати гласуваха против съдебната реформа...ще видим в новия колко ще са (предполагам пак ще са повечето)

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Просто да попитам - Плевнелиев, не смята ли, че като отказва да връчи мандат на ПФ, а предпочита / може би ''посъветван'' от ЕС/ да го даде на РБ - ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПОДГОТВЯ - двойно повече депутати на ПФ, и никакви за РБ!???

  [email protected]
 7. 7 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Потвърждава се моето мнение,че президента няма да връчи третия мандат на патриотите,не само защото досега отправиха много критики към управлението му като държавен глава,но и защото от Брюксел изразиха "безпокойство" че ще бъде връчен мандат на "крайно десните".И от кога патриотите са крайно десни?Нали досега бяха квалифицирани като крайно леви популисти.Единствено вярно е,че са ляво настроени и работят за издигане жизненото равнище на широките народни маси.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  До коментар [#7] от "voyko":

  Това елементарно ще доведе до мнозинство в следващото НС на ПФ + Марешки !
  Отсега ловя бас за повече от 120 депутата на тези две групи !

  [email protected]
 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#2] от "mavricii.plovdiv":

  Плевналиев не можа да се еманципира във вътрешната политика от Боко. В това беше проблема му, особено в първия гърбав мандат.

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Президент Плевнелиев просто нарече нещата с точните им имена и това ми допадна!
  Това за мен е моят президент!Който чува - да чуе,който го е разбрал - да мисли!
  Респект!

 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 996 Неутрално

  [quote#1:"Taiga"]Така е. Ако ПГ (престъпна групировка) герб спечели отново, ще е още по-тежко. [/quote]

  Трол!

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на kipe
  kipe
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Дано някога отново да имаме Президент като Плевнелиев.

 13. 13 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  " Може би ни чака още по-тежка ситуация в следващия парламент"

  И не само с новото НС, а и с новия президент, за който изтекоха толкова компрометиращи неща.
  Важното е все пак откъде изтекоха- дали от нашите служби или от руските.
  Ако инфото е от нашите служби, това означава, че проблем с Радев има и то голям, но има и проблем с началниците на службите, след като се излозват медиите, за да бъде информирано обществото.
  Ако инфото е изтекло от руските служби, то значи те разработват Акция Президент, с главен герой - Радев, но с неизвестни за изпълнение задачи, които са му възложили. Те могат да са или Виа Евразия, или московско магаре в ЕС и НАТО.

 14. 14 Профил на Vladimir Cholakov
  Vladimir Cholakov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ""Хенри Кисинджър ме поглежда и казва: "Защо трябва да се виждам с един президент на една от най-корумпираните държави в Европа?"

  Не е ли време НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ ВЕЛИК, ДА ИГРЕЩИМ ВЪН ЦАЦАРОВ, ПЕЕВСКИ И ВСЯКАКВИ ЧУЖДИ ПОДЛОГИ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА НИ!!ИСКАМЕ ДОСТОЙНИ И ЧЕСТНИ ХОРА ДА ВОДЯТ ТАЗИ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА!!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "marsena":

  Надценяваш ДС/кагебейците.
  Просто се хванаха за гушите преди да са видели тортата.
  Това е нормално при разбойници.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#14] от "vlado083":


  [quote#14:"vlado083"]ИСКАМЕ ДОСТОЙНИ И ЧЕСТНИ ХОРА ДА ВОДЯТ ТАЗИ ВЕЛИКА ДЪРЖАВА[/quote]
  Е да, но Плевнелиев е уморен от тази държава, така че няма как да стане.
  Трайков пък целокупният матриал не го избра.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 637 Неутрално

  пРезидента пак не спи, пак за цивилизационния избор мисли, отново изолира Путин и се бори за правата на афганистанците да онождат германки.
  Нищо има си постижения човека - ромите са интегрирани, вече доминират в доста села.. доминират не над кой да е, а над БГ бабите и дядовците, но това е добре, те са живяли по времето на социализма и е редно да измрат, ромите им помагат активно да последват цивилизационния избор.
  Скоро ще видим и кой кого - ромите срещу афганистаницте
  По време на цивилизационния избор на пРезидента държавата продължи да се изпразва от хора въпреки младата кръв от афганистан, ирак и т.н. където българският войник смело се бори за щастието на тези хора.
  А Путин седи изолиран.... вярно Кери си изтърка пантофите по московските хотели да обсъжда с ръководството на изолирана Русия какво ли не, Мерцедес и те изолират... построиха завод в Русия сигурно за да е пълна изолацията както вещае сами знаете кой
  БГ политиците са далече от народа си, далече са от световните процеси, единствено може би имат някаква близост с някой и друг бюрократ в Брюксел както леля Кунева примерно, убавото Наде и др. подобни

 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Весело

  Оптимисти - не губете кураж,винаги има възможност да стане още по зле.

 21. 21 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 637 Любопитно

  А, да нищо не виждам за Армдата на Черно море, нали и тя бе цивилизационен и единствено правилен избор? Малко съм разочарован, нали уж щеше да доминираме в Черно море и да отвоюваме Крим за украинците?!
  Не бива да се изоставят такива ценни идеи на ВЕЛИКИЯ СТРАТЕГ!

 22. 22 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Не го четох, но чат-пат го слушах. Тоа на коя държава е президент?

 23. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#18] от "Sars Saraktos":


  [quote#18:"Sars Saraktos"]Как един път не се противопостави на безумната политика на ОПГ ГЕРБ и патрона му от Банк[/quote]
  Щото слушаш избирателно.
  Врага на България е на североизток и за разлика от тоя от Банкя, от когото ти си обсебен Плевнелиев зае достойна и ЯСНА дори за селки идиот позиция. Проевропеец и натовец е Плевнелиев. Доказано.
  И нормално вие бучите, не ви устройва достоен президент.
  [quote#19:"ceci_"]По време на цивилизационния избор на пРезидента държавата продължи да се изпразва от хора[/quote]
  Това е процес от сирищника, следствие е от всички комуноидни правителства, от липсата на политика ЗА България и затова са виновни подвластните на ДС/КГБ комуноиди. Настоящият кандидат ще опозори мястото на Плевнелиев, ще опозори президентството и то ще стане като по гоцево време.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#21] от "ceci_":

  Кога това бе каскет?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Пак не си в час.
  Не може да има стабилност, докато има режими като този на асад, този в Русия и Сев. Корея.
  Кастро най-после пукна, но другите още мърдат.

  Впрочем скоро рижавия ще ви разочарова яко.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#23:"Росен (Путлер капут)"]Това е процес от сирищника, следствие е от всички комуноидни правителства, от липсата на политика ЗА България и затова са виновни подвластните на ДС/КГБ комуноиди. Настоящият кандидат ще опозори мястото на Плевнелиев, ще опозори президентството и то ще стане като по гоцево време. [/quote]
  Времето на управление на Станишев е най-благоприятното в демографски план в новата ни история. След това дойде ББ и кликата и нещата отново се върнаха към нормалното им състояние.
  А времето на Станишев е благоприятно не за друго, а заради спокойствието от Костовото, през Царското та до Станишевото правителство, това даде на хората съвсем малко сигурност и резултата бе на лице... след това дойде ББ и демократите и започнаха за сирешници, комунисти, цивилизационен избор, армади .... и народа побягна с нови сили и те така

 27. 27 Профил на mr.lottalove.
  mr.lottalove.
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  След като основни политически партии, от които зависи мнозинството и подкрепата в един парламент са заявили категорично, че отказват формиране на правителство, да настояваш и да акушерстваш за такова, си е чист политически хазарт.

  Конституционната роля на Плевнелиев в такъв случай е да назначи служебен кабинет.

  Загубата на време в дълги приказки, срещи и консултации УСИЛВА кризата, за която уж толкова се притеснява Плевнелиев.

  Защо в УСИЛВА вече коментирахме многократно.

  Не може министър в оставка да назначава публична поръчка за милиард и кусур лева за лекарства за години напред за всички болници!

  Що за социализъм е това? Колко такива действия , за които не сме чули, ще измислят министрите в оставка?
  Ами протежетата им по комитети, агенции, бордове и дирекции?

  И това е само един аспект от рисковете, на които Плевнелиев постави властта.
  Има и други.

  В моя чуден свят всеки сън е толкова реален!
 28. 28 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 526 Весело

  Скоро в РБ няма да има президент с моралните и политическите качествата на г-н Плевнелиев.

  Благодаря Ви, г-н Президент!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 29. 29 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 637 Неутрално

  [quote#25:"Росен (Путлер капут)"]Пак не си в час.
  Не може да има стабилност, докато има режими като този на асад, този в Русия и Сев. Корея.
  Кастро най-после пукна, но другите още мърдат.

  Впрочем скоро рижавия ще ви разочарова яко.[/quote]

  В Ирак и Афганистан нали е добре?
  БГ-то скоро няма да може да го разочарова никой, нито афганистанците, нито ромите се впечатляват от този тип "разочарование" а българите се спасяват в индивидуален формат

 30. 30 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  [quote#25:"Росен (Путлер капут)"]Впрочем скоро рижавия ще ви разочарова яко.[/quote]
  бебето пак пречи на "Хюстън имаме ли връзка" . сравни Ирак , Сирия , Либия , Украйна .... с това което бяха при лошите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#26] от "ceci_":

  Лъжа.
  До 2008-ма година се изнесоха 2 милиона българи.

  Бе ти на партийно събрание с изгърмели старци ли смяташ, че се намираш?

  И не знаеш що е то "сирищник".

  Напразно ви плащат.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Най-обичам може би и вероятно..:-) Много обичат да ни плашат..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#29] от "ceci_":

  Афганистан е.....не е държава точно.
  И сесесерето не се оправи и САЩ не можа.
  Останалите. Промените ще наложат демокрацията, макар при арабела това понятие да не струва много.

  Мисли за рижавия. Новото ви разочарование.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Най-сетне бъснарницата Панорама стана информационно студио. Явно Бойко Василев не се страхува от събеседника си и зададе остри въпроси (някои от които тенденциозни и некадърни, но никой не е съвършен ). Сравнете ги с други интервюта преди в бъдеще как ще се спихне срещу силните на деня и ще превърне Панорама отново с бръснарница.
  Чест и почитание на господин Президента за отличните отговори и изразена последователна позиция. Вината на Борисов за избора на Цачева е наистина изцяло тиквенска

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Плевнелиев е истински патриот и чудесен президент.

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "дерибеев":

  Либия. Изкуствена държава като сесесерето и нормално се разпадна на двете си племена. Основните.
  [quote#30:"дерибеев"] Сирия [/quote]
  Въпрос на малко време е да се резне фенерчето и на този диктатор. Наследствен диктатор!
  [quote#30:"дерибеев"]Ирак[/quote]
  Там ще си стане държава.
  [quote#30:"дерибеев"] Украйна[/quote]
  Без Русия на врата си неизбежно ще тръгне напред. Там са умни хора.
  Е, и с помощта на американските ракети-убийци на руска тенекия всякаква разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  НАЦИЯТА Е РАЗДЕЛЕНА благодарение на престъпните алиенати, убийци, разбойници, и безграмотни съветско-руски блюдолизци, управляваи и до ден днешен тук у нас, под носа ни, ежедневно , безпринципно и аморално, единствено на подобия като теб.
  Тези физически и духовни уроди съсипаха тотално и изцяло целия политически, икономически и социален живот почти 100 години веме, но заслужиха незавидната си злощатна съдба на низвергнати приживе!

 38. 38 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cara Mia":

  Единствения достоен наследник на Плевенлиев, това бе кандидатурата на ТРАЙКОВ, нищожна капка надежда всред море от анормални червени нискочели, безхаберни, личностно неадекватни, преизпълнени с необозрима характерова наследствена тъпота и обществени безсрамни безотговорници.

 39. 39 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Г-н Плевнелиев, 2020 г. идва със страшна сила, когато еврофондовете свършват, поради което БСП и ДПС ще искат да намажат филийката, влизайки в управлението на държавата. За целта Корнелия Нинова се отрича всячески от връзки с Русия (историята с Решетников), с цел да представи БСП, като евроатлантическа партия. За да се доберат до властта обаче, БСП и ДПС трябва да отстранят Борисов и ГЕРБ от политическата сцена. Това ще се случи през следващите няколко месеца под формата на Костинброд-2, като мероприятието този път ще бъде много по-мощно и многоходово. На Борисов му беше загатнато, че трябва да отстъпи властта и той започна да поддава. Ако не се оттегли сам, атаките срещу него ще продължат, като за целта са впрегнати Цветан Василев и двете каки, библиотекарския клан, генералското движение, както и подопечните на ДПС служби в МВР и ДАНС. Конфигурацията на следващия парламент наистина е една голяма енигма.

 40. 40 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#34] от "penetrating":

  Имаше един именуван Пъпеша, лека му пръст в БНТ, следващия по неадекватност е Василев, който днес държи "Палмата на първенството"!

 41. 41 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#38] от "convince":

  Така си е!Аз за него гласувах,но много трудно Трайчо би победил на този етап!Не може интелигентният да победи стадото неуки!

 42. 42 Профил на yaga
  yaga
  Рейтинг: 418 Неутрално

  достоен човек, най-смисленият президент след 1989г. Сега ще потъваме там, откъдето драпаме да излезем 27 години - тогава ще оценим Росен Плевнелив.

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5583 Неутрално

  Колкото и да го мрази мурзилажа, зарави обективното му отношение към Раша и откритите му пристрастия към Запада, ще трябва да признае, че пред ушанката Радев летвата е вдигната доста високо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Пепел ти на устата президенте..

 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Ами, ако в следващия парламент влязат ГЕРБ, БСП, ДПС и патриотите, работата наистина ще е много сложна.

 46. 46 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Весело

  Г-н Плевнелиев е Великан с главно "В", който спазва заветите на Левски, завещали ни евроатлантическите ценности. Дано г-н Плевнелиев има късмет с третия мандат, който любезно ще предостави на Радан, за да имаме най-сетне реформи в нереформираната ни съдебна система

 47. 47 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Държавният глава е платформа, държавният глава е подадена ръка към всеки. Държавният глава трябва да чуе всеки, да даде път на неговите идеи.....

  Шапо ба...

  Достоен до последния момент.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 48. 48 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#42] от "yaga":

  +++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 49. 49 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2072 Неутрално

  "Как? Само някой безработен ще се яви на такава оферта?
  - Поставете се на мястото, вижте министрите, които назначих и в първото, и във второто служебно правителство...”  I Want To Believe
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#41] от "Cara Mia":

  "Не може интелигентният да победи стадото неуки"

  Това 'елитарно' мислене гарантира, че България ще бъде русоробско блато още дълго време. Има моменти, когато умното нещо е прагматизмът да е преди егото. РБ и *особено* ДСБ са христоматиен пример как НЕ се води кампания и цялостно позициониране. Докато двата файтона хардкор симпатизанти се самонавиват колко са умни и извисени (окей, нека това действително е така), русоробите действат прагматично и в крайна сметка гепват властта.

  Толко ли няма ЕДИН поне от РБ/ДСБ да се сети да контактне некви очаткани пиари и да ги пита - лейдис и жентълмен, имаме проблем - ниски са ни процентите, кво се прави при тва положение? Те нещата са проучени общо взето, просто трябва професионален подход. Виренето на нос - ние сме умни, апа тружениците са тъпи очевидно НЕ работи

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 52. 52 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#51] от "evlampi":

  Според Вас,няма нужда от интелигентни хора,а само от послушно стадо?

 53. 53 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#52] от "Cara Mia":

  Не съм сигурен, че интелигентност е *практична* мярка в политиката. Възхищавам се на интелигентните хора, обаче с пет процента на избори не става работата.

  Прагматизъм, прагматизъм, прагматизъм!

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Той с толкова много думи нищо ново не каза, даже съвсем нищо. Голям натовец, евроатлантик и толкова, точка. Не е луд който яде зелника, луд е който му го даде. Явно президент Радев много точно го е оценил и не ще никакво съприкосновение с него. Нека за последно да плещи, каквото си иска. След това да ходи на Халката и да се закотви. Никой няма да го потърси за нищо. Най-малко тези, дето дето ги величае, те са най-отегчени от него.

 55. 55 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Политическия възел може да го разсече само народът,ако се даде повече демокрация и народът да може по-активно да участва в управлението. Как може да стане? Трябва да направим смесена изборна система 50% мажоротарно и 50% пропорционално,но депутатите избрани пропорционално да се избират през две години. Така след две години управление на дадено правителство,народът ще реши дали да подкрепи или не това управление,като на тези избори измени конфигурацията в Парламента,като увеличи депутатите на управщяващата партия,ако тя управлява добре или съответно увеличи депутатите на опозицията,ако правителството управлява зле. Това ще бъде един вот на доверие от страна на народа. Това ще е истинска демокрация...

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Не може би а гарантирано. Вече почвам да правя планове как да спасявам каквото имам като влогове в банките от поредното им ограбване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  [quote#55:"aiaks"]но депутатите избрани пропорционално да се избират през две години. [/quote]
  Отдавна го предлагам. Периодична ротация за да не смеят да си разпашат пояса и да треперят непрекъснато за мястото си. За да е по-лесно да се комбинира с изборите за местна власт и президент. Защо не и с някой периодичен референдум където да се решават натрупани проблеми.

  Но също нещо трябва да се измисли и за съдебната система, в момента тя е абсолютно корумпирана и главно оръжие на мафията. Там трябва да се търси външна намеса от ЕС.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  До коментар [#40] от "convince":

  За Панорама като бръснарница аз цитирам Р. Ралев и отказът му да ходи при Иван Гарелов
  Оттогава обаче нищо не се е променило с промяната му с Б. Василев. Политиците отиват да си начешат егото, и "бръснарите" ги разкрасяват, напомадват и изчеткват, като много внимават да не зададат правилните въпроси

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  ситуацията винаги е тежка за тези, които не са депутати и прочая сган

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK