Стефан Воденичаров: Щом управляващите ни наричат "феодални страци" и "просяци", те не разбират ролята на БАН

акад. Стефан Воденичаров

© Георги Кожухаров

акад. Стефан ВоденичаровДосегашният председател на Бълхарската академия на науките (БАН) акад. Стефан Воденичаров заяви, че сред управляващите има неразбиране за ролята на академията за решенията в страната и за запазване на духовността. Тази седмица мнозинството в парламента използва процедурни хеватки, за да не одобри увеличение с 10 млн. лева на субсидията на БАН за следващата година.


"Това е едно неразбиране на хората, които вземат решения в България за ролята на БАН. Всеки учен е и експерт - това са хората, които дават нелобистки решения и препоръки. Ние сме и център на духовността. Има неразбиране на ролята на науката - неразбиране на ролята на народността. Преди седем години един министър нарече учените от БАН феодални старци. Сега ни викат просяци. Как може председател на бюджетна комисия да употреби такава грозна дума?", заяви акад. Воденичаров в "Седмицата" по "Дарик". Той обясни, че парите са били за заплати и за проекти на млади учени.


Тази седмица Менда Стоянова от ГЕРБ препоръча на учените от БАН да не искат пари като "просяци", а да подготвят проекти, с които да кандидатстват за еврофинансиране по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".
По думите на акад. Воденичаров от 1 януари стратовата заплата в БАН ще бъде 460 лева. Възмаграждението на академиците, които преподават, е 1050 лева. Той се обяви за по-ефективно структуриране на институтите на академията.


Акад. Воденичаров, който за кратко бе образователен министър в първия кабинет на Бойко Борисов, не отрече, че може да стане част от бъдещ служебен кабинет. Той обаче се обяви за вариант, при който парламентът работи до промяна на изборните правила, като подумите му системата трябва да бъде смесена - 120 депутати да се избират мажоритарно, 120 - пропорционално.


"Това, че по този начин бе подадена оставката, разстрои икономическия живот в страната. Видя се, че в тоя парламент няма разбирателство. Те трябващше да помислят за България, а не да им мирише на избори. Мирише на лошотия. Важното е да стигнем до национално единение. Всички политици са длъжни на България", заяви още акад. Воденичаров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Любопитно

  Ами, Воденичаров, както се казва - Щом сте толкова умни - къде ви са парите !?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Не е само до парите, а до постиженията. Научна академия, която се гордее с промишлен шпионаж и чушкопек, не мисля, че има място в цивилизована държава. Още повече, като се погледне и огромната разлика в заплатите- научни работници взимат по 400 лева, докато председателят е с къмто 7 хиляди...

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  "Тази седмица мнозинството в парламента използва процедурни хеватки, за да не одобри увеличение с 10 млн. лева на субсидията на БАН за следващата година."

  "Сит търбух,
  за наука глух!"

  Радой Ралин

  Трудно се променя манталитета на хора, които казваха на децата си
  -Учи мама, да не рАботиш!

 4. 4 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ролята на по-голямата част от служителите в БАН е да получават пари за да прекарват времето си в любимото занимание-четене на дебели книги,е,и когато някой застраши ограничаване на влиянието на хората,които им го осигуряват-комунистите,да излязат на улицата и по медиите и да го хулят!и аз обичам да чета дебели книги,но нямам време защото трябва да бачкам,е какво плодовете на труда ми на тях ли да го дадем!?

 5. 5 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Гневно

  Ама какво се обяснявате на чугунени глави и откровени неграмотници?! В България простотията е качена на пиедестал и неграмотността се толерира! Нищо че по света България е позната до голяма степен и с открития и научни трудове от БАН... Имат пари палячовците за служебни коли, скъпи подаръци и командировки, но науката и образованието са на бунището... Срамота!

 6. 6 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 561 Неутрално
 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  Ролята на БАН е да получава пари? Хубаво, а къде са постиженията? Щото духовно средище звучи добре, но не е ролята на БАН.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Оправете си правописа!

  Попътен вятър в главите!
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3593 Весело

  Сега ни викат просяци. Как може председател на бюджетна комисия да употреби такава грозна дума?", заяви акад. Воденичаров".Ами госпожа Менда Стоянова сама си каза,че е само един прост счетоводител.

 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Бившата данъчна Менда не разбира от данъци и икономика, а вероятността да разбира от наука, след като никога не се е занимавала с таково нящо е равносилно магаре да разбира от космонавтика...

 11. 11 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Научният продукт на БАН в повечето случаи е за вътрешна употреба, да си подават топката за хабилитации и иначе без всякаква стойност. Какъв е научния принос, например, на Александър Лилов, за да придобие титлата академик? Има млади, кадърни и амбициозни учени, но те са жертва на началници, придобили позициите си в партийните организации на БКП, и които ще бранят с зъби и нокти положението си до дълбока старост.

 12. 12 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Ами не се обиждайте,наистина повечето сте синодални старци.
  Пари се получават не срещу титили,а срещу научни постижения.Дори един проект по европрограми не сте направили,за да получите пари.Свържете науката с бизнеса.Освен това поощрявайте младите учени с принос.А не да си правите дисертациите на техния гръб!

 13. 13 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Абе, тоа не целиваше ли шлифера на Баце?

 14. 14 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Весело

  Я я затваряйте тази БАН. Те и метеоролозите я познаят, я не, тъкмо ще няма да даваме пари и на НИМХ. И градушки падат, отметнете и Изпълнителна агенция за борба с градушките. Тройкаджии влизат да учат висше, я черта и на вузовете.
  И накрая като свършите кажете на американския Сенат, че са много прости щом дават 19 милиарда долара на НАСА.


  До коментар [#5] от "s1lv3r":

  Аплодисменти!

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#2:"Woland"]научни работници взимат по 400 лева, докато председателят е с къмто 7 хиляди...[/quote]
  Не знам кой колко получава и не ме интересува особено, но ще ви кажа, че приятел /бански младеж тогава/ с разработки в областта на електрохимията преди двадесет години беше изтеглен в щатите с цялото си домашно обзавеждане! За колко долара е работил там, също не знам - той реши!
  Него го прокуди несменяемото мнение, че в БАН нищо не се прави! Мнението - който не държи мотика или чук е лентяй, битува до ден днешен.
  БАН се нуждае от реформа - да, но кой да я направи е въпросът!
  Горко съжалявам, че не останах навън, защото повярвах в промяната. Всичките ми читави приятели не са в България.
  15 години "народните избраници" държат в мизерия всичко, което е работещо с главата. Учителите са крещящият пример!!!

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#9:"chicago514"]Ами госпожа Менда Стоянова сама си каза,че е само един прост счетоводител. [/quote]
  Ти по-добре коментирай не личността а казаното от нея.

  А то е че вместо да се молят за 5-10 милиона лева да вземат да подготвят проекти и кандидатстват за финансиране по проекти, 350 милиона лв има приготвени там.

  Но в БАН нещо не горят от ентусиазъм да го направят, защото при проектите се работи по договор, ако свършиш работата има пари, не я ли свършиш няма пари.

  Няма научна статия която да съм прочел която в края да не завършва с уточнението, че финансирането е по контракт №...... Това е ОСНОВНИЯТ начин за финансирането на Запад, по проекти. А не институционално както са свикнали нашите, чоплиш си каквото си искаш и накрая някаква заплата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#16] от "Fred":

  А за саниране да кандидатстват ли, защото знам, че покривът им тече?

 18. 18 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Остави Менда, че е прост счетоводител. Той нали шефа й - слънцето от Банкя си каза, че е прост и се разбира само с простите, какво разбират те от БАН, образование и духовност?

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 19. 19 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 229 Гневно

  Преди време гледах личните заигравания на лицето от снимката, феодалното старче, загубило критичност поради възрастовите особености, с църквата.
  Искам да ви кажа, на вас от БАН, че църквата въобще не се нуждае от вас за да промива мозъците на населението.
  Така че, ако вие не осъзнаете ролята си в оста наука - религия, двата полюса, двете пълни противоположности, различните тежести на теглилката, наречена духовност, то аз подкрепям тезата да няма никакви пари за вас.
  Носите ли кръстове и забравите ли призванието си, по-добре да изчезнете. И без това църквата консумира много. Хайде няма нужда от повече разходи.

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#15:"Alexander97"]Не знам кой колко получава и не ме интересува особено, но ще ви кажа, че приятел /бански младеж тогава/ с разработки в областта на електрохимията преди двадесет години беше изтеглен в щатите с цялото си домашно обзавеждане![/quote]
  Не е аргумент, цели турски села са на Запад да отглеждат малини, в строителството и други такива дейности искащи много ръчен труд. Всеки средно кадърен може да си намери работа на Запад и без да е научен работник.

  То по тази логика можем и афганистанските "бежанци" да даваме за пример, те също са на Запад. Да не говоря за циганите и проститутките.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#17:"opasno_lud"]А за саниране да кандидатстват ли, защото знам, че покривът им тече? [/quote]
  Ами то и за санирането да кандидатстваш пак си иска труд и доста тичане да се съберат необходимите документи. А те така не са свикнали.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  До коментар [#16] от "Fred":

  Ми академикът от снимката каза, че от тез 350 млн. за разработки остават 60-70 млн. общо за пет години /до 2020 се предполага/. Останалото е за инфраструктура...
  Аре не пригласяй на народната Простакеса Менда

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  В БАН има партийни наслагвания от Живково време насам. Цели институти са излишни, както и цели звена в администрацията. Факта, че нито едно правителство до сега не ги бутна, не отдели зърното от плявата, си е чист популизъм.

 24. 24 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Весело

  [quote#21:"Fred"]Ами то и за санирането да кандидатстваш пак си иска труд и доста тичане да се съберат необходимите документи. А те така не са свикнали. [/quote]
  Значи от БАН трябва да си регистрират и фирма. Не съм чул някоя детска градина да си е регистрирала такава за да кандидатства за саниране. Тоест - на учените виждам, че се приписват доста дейности, които изобщо не са им работа.

 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#14:"opasno_lud"]И накрая като свършите кажете на американския Сенат, че са много прости щом дават 19 милиарда долара на НАСА. [/quote]
  Те дават но и получават нещо насреща. И то МНОГО, цели отрасли с висока принадена стойност.

  Я ми кажете вие пък и този от БАН, за 25 години в нея са налети 2 милиарда лева, какво е получено насреща? Някакво откритие от което да се е получила нова фирма, някаква технология от която да се е развил отрасъл с висока принадена стойност? Няма да ви отговорят. Затова само общи приказки за духовността и великата роля на науката говорят, защото нищо конкретно не могат да покажат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Хрантутниците на БКП още живеят в ХХ-ти век!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 27. 27 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "Радан Фън Шуй Кънев":

  И ти не си прав. Скромните лаборатории не предполагат големи постижения. Бойковистите финансират църкви и резултатът е налице - народът е религиозен и преклонен. Никой не създава модерна база в БАН и не елиминира феодалните старчета, явяващи се пречка в развитието, и резултатът отново е налице - няма научни постижения.

 28. 28 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#16:"Fred"]Ти по-добре коментирай не личността а казаното от нея. [/quote]
  Така де , и аз ще цитирам казаното от нея:
  -Аз съм един прост счетоводител........

  В парламента са едни прости---------- вие си допълнете!
  За тях учителят е НИЩО, ученият в БАН - също, актьорът - също, музикант е само Слави - другите музиканти - вълци ги яли???
  Приносите в науката, образованието, културата не се пипват с ръка, не се виждат наяве, но оценени по този начин определят жалкото ни безпросветно съществуване, драги ми Фреди!

 29. 29 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До #1 karabastun:

  БАН не е търговско дружество. Държавата трябва да еинвестира пари в науката, ако иска да я наричат бяла държава. И резултати не могат да се очакват на часа

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 30. 30 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  за мен има една проста истина,БАН в сегашното си състояние не заслужава и лев отгоре,между впрочем всички държавни структури у нас са на тоя хал,голяма грешка е да се наливат пари в нереформирани структури..примери много МВР и МО са най-ярките..на първите и 2млрд да им направят бюджета нито полицаите ще са по мотивирани и оборудвани нито ще намалее престъпноста..пак ще изтичат в пясъка...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#24:"opasno_lud"]Значи от БАН трябва да си регистрират и фирма. [/quote]
  Не ми вмъквайте думи в устата, любимият метод на всеки демагог. Къде съм казал че трябва да си регистрират фирма?

  Подготвят се необходимите документи и се участва. И то с еврофинансиране, там са предвидени средства. Както за всеки друг проект, както го направиха ТУ например. Но за тях в БАН "проект" е мръсна дума, много тичане има и те гледат под лупа какво си предвидил и как го харчиш. Къде по-лесно е да се просят пари за заплати.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Науката се прави от млади хора, не от брадати старци...

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#29:"neut"]трябва да еинвестира пари в науката, ако иска да я наричат бяла държава. И резултати не могат да се очакват на часа [/quote]
  25 години държавата инвестира, цели 2 милиарда лева. Къде са резултатите? Или 25 години са малко и трябва да чакаме... примерно 100 години?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Хората си имат силиконова долина с милиардни разработки и печалба , ние пък си имаме генериращ загуба БАН...

 35. 35 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#5] от "s1lv3r":

  Я кажи кое постижение на БАН ни слави по света?

 36. 36 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А този който е писал статията направо да се връща в училище и да започва наново да учи правопис.

  А иначе какъв пост е заема Паисий Хилендарски в БАН,и каква заплата са му плащали?След като се цаните за център на духовността,значи този човек ще да е бил ваш кадър?!

  sdg
 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#27:"ruby"]Скромните лаборатории не предполагат големи постижения. [/quote]
  Мария Кюри каква супер модерна лаборатория е имала когато открива радиоактивността? Стив Джобс и Стив Возняк са направили първият компютър Apple в гаража си а сега са корпорации със десетки милиарди оборот. Не може да се инвестират десетки и стотици милиони за лаборатории на хора които с нищо не са показали че ще върнат нещо.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#20:"Fred"]Не е аргумент, цели турски села са на Запад да отглеждат малини, в строителството и други такива дейности искащи много ръчен труд. Всеки средно кадърен може да си намери работа на Запад и без да е научен работник. [/quote]
  На луд се правиш - какви малини, какво строителство!??
  Този човек работѝ в водещ световен концерн и беше продукт на БАН! Никак не е "средно кадърен", но май и ти си прост счетоводител", гарантиран от ГЕРБ!
  Другите ми приятели са професори в ЕВРОПЕЙСКИ центрове на културата и науката.
  Какво ли съм седнал да ти обяснявам - не берат малини и не мият клозети, това си знаете!

 39. 39 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Защитниците на БАН забравят дребни подробности за западните проспериращи учени.За да просперират имат спонсори(богати конгломерати,висши учебни заведения, и т.н),и сигурно единици са издържани от държавите си.А в България издържаме няколко хиляди човека,които и да има цел в изследванията,нямат ресурс да постигнат резултати,и искат този ресурс да им го даде държавата,която в случая няма не е заинтересована от техните постижения.Постиженията по принцип трябва да служат за нещо,за това плаща бизнеса или някой индустрия за да ги позлва,а не ей така да си имаме някакво откритие!

  sdg
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#22:"Хи-хи"]от тез 350 млн. за разработки остават 60-70 млн. за разработки остават 60-70 млн. общо за пет години /до 2020 се предполага/. Останалото е за инфраструктура... [/quote]
  Хайде уточнете си Опорните точки. Първо ревете че няма лаборатории а след това ревете защо от 350 млн лева 280млн ще отидат за инфраструктура, т.е. за лаборатории. Пък освен към държавата да погледнат и към фирмите, защо не и в европрограмите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  ПРИОРИТЕТНА ОС 1 - НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕХНОЛОГИЧНО РАЗВИТИЕ
  Публични и частни научни организации, институти, лаборатории, предприятия за Научноизследователска и развойна дейност (НИРД), (включително Българска академия на науките и Селскостопанска академия), висши училища и/или техни основни звена, центрове за върхови постижения, центрове за компетентност, Министерство на образованието и науката и второстепенни разпоредители, Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” (ИА ЕСМИС).
  Такива работи, професоре...
  Отделно са фондовете, които ви чакат, ако кандидатствате с проекти директно в Брюксел, без посредничеството на родната бюрокрация. Правят го "простите" управители на малки и средни фирми, защо да не правят учени хора като вас. Кое ви пречи, акъла или образованието?

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 42. 42 Профил на fonon
  fonon
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred":
  Т.е. ако не си гении, като Мария Кюри нямаш право да се занимаваш с наука. Направа на компютър и наука, дори не ми се коментира.

  До коментар [#39] от "Svetlio":
  В САЩ основните спонсори на науката са НАСА и Пентагона, не държавата...

 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Преди десетина години обещахте да направите сорт български домати. Вкусни. Покрай поръчка от Турция щяхте и за нас да направите и нямало да ви струва нищо, защото турците плащали.

  Де е доматиТО бе?
  Пари?
  Пари като дадеш очакваш нещо насреща. От вас нищо не идва.
  Не може само да ви хрантути държавата, а за младите хора при вас да ви разхождат кучетата, да ви пазарят, да ви носят дрехите на химическо, вместо да работят.

  ЗАТОВА вие СТЕ ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ.
  Избръмчали напълно безполезни старци.
  Може би не всички, но повечето сте си такива.

  Впорчем така бяхте наречени отдавна.
  От Симеон Дянков.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#40:"Fred"]Пък освен към държавата да погледнат и към фирмите, защо не и в европрограмите.[/quote]
  Именно. Само че европрограмите изискват усилие и резултат, подлежащ на оценка. Къде по-лесно е да пада заплатата всеки месец - безусловно.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 45. 45 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За БАН, професорите и постиженията (или за какво се харчат парите ни):

  https://www.youtube.com/watch?v=DUdZFf7ZISg
  https://www.youtube.com/watch?v=W7-kH3Ila7k

 46. 46 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  В коментар 41 е описано кой може да кандидатства по
  ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА | "НАУКА И ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ" 2014 - 2020

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 47. 47 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ама г-н академик. и гражданите, които ви плащат заплатите и кражбите, също смятат, че вие сте феодални старци и крадци.

  я споделете с нас какво е направила БАН и какви приходи е осигурила за хазната, или за стартиращи предприятия в периода 1944-1989 и след това в периода 1990-2016?

  защото ако съберем парите, които се прахосали за "наука", ще ни заболи сърцето за изхарчените десетки милиарди днешни лева. а колко десетки милиарди сте отмъкнали, само вие си знаете...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  [quote#33:"Fred"] трябва да чакаме..[/quote]
  С партиите на статуквото ГерБорисов/Бсп, Дпс - производни на Бкп, ще чакаме вечно да дойде.....Годо.

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Весело

  [quote#44:"Яна"] Къде по-лесно е да пада заплатата всеки месец - [/quote]
  Кой е лудия - който яде зелника или който му го дава?.......Айде стига с тая овча пропаганда.

 50. 50 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#25:"Fred"]Те дават но и получават нещо насреща. И то МНОГО, цели отрасли с висока принадена стойност.

  Я ми кажете вие пък и този от БАН, за 25 години в нея са налети 2 милиарда лева, какво е получено насреща? Някакво откритие от което да се е получила нова фирма, някаква технология от която да се е развил отрасъл с висока принадена стойност? Няма да ви отговорят. Затова само общи приказки за духовността и великата роля на науката говорят, защото нищо конкретно не могат да покажат. [/quote]
  Влез в сайта им и чети какви са им постиженията през тези 25г. Ако искаш по-големи постижения, викам да върнем БАН в комунизма, Жоро Иванов не е летял в космоса само по линията на братската дружба.
  То така като я поогледам държавата, май цялата трябва да се върне в комунизма.

 51. 51 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До $33 Fred:

  Бързият ми отговор е: Не очаквай резултати не само за 25, а и за 100 години, когато си само на "хляб и вода"!
  А по същество - влез в сайта на БАН/Отчет на БАН:
  <www.bas.bg> и можеш да разбереш къде отиват парите на данъкоплатеца за тези, които "идват в 10 часа, пият кафе и си тръгват в 14 часа".

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 52. 52 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#42:"fonon"]В САЩ основните спонсори на науката са НАСА и Пентагона, не държавата...[/quote]

  Дори и така да е,но изследванията са в точни и ясни посоки.И изследванията са дадени като поръчки,и то на спечелилия конкурс,а не да се дават пари ангро,на калпак.

  sdg
 53. 53 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#39:"Svetlio"]Защитниците на БАН забравят дребни подробности за западните проспериращи учени.За да просперират имат спонсори(богати конгломерати,висши учебни заведения, и т.н),и сигурно единици са издържани от държавите си.[/quote]

  http://energy.gov/offices#Labs%20&%20Technology%20Centers
  Това държавна мрежа от институти в САЩ.
  http://www.cnrs.fr/
  Това е във Франция. Подобни има и в Германия.
  Те едва ли работят с бюджет 30 милиона евро. Затова и просперират.

 54. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#39:"Svetlio"]А в България издържаме няколко хиляди човека,които и да има цел в изследванията,нямат ресурс да постигнат резултати,и искат този ресурс да им го даде държавата,която в случая няма не е заинтересована от техните постижения.[/quote]
  Никакви постижения нямат, бълват статии за да си осигурят по-високо научно звание/заплата и толкова. В линка слайд 11 "Научна продукция" можете да го видите. Докато в други страни броят подадени заявления за ЕС патент е 118.5 заявки на 1 млн души население при нас са 1.22! Докато в другите страни подадените заявки за европейски патент са повече от статиите или поне близо до тях при нас статиите надвишават патентите около 30 пъти!

  https://www.president.bg/docs/1394636793.pptx

  Просто една печатница за статии, това са БАН и въобще не се интересуват от приложения в практиката. А тъкмо това е смисълът на науката за малка страна като нашата, развиването на наукоемко производство с висока принадена стойност. За голямата чиста наука си има големи страни с мощни лаборатории, ще ползваме наготово.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 55. 55 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Такова отношение към науката ми
  напомня за среновековието и
  светата инквизиция !!!

 56. 56 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  [quote#50:"opasno_lud"] Жоро Иванов не е летял в космоса само по линията на братската дружба[/quote]
  Летя за престиж. Излъга след 1990 г., че всеки долар вложен в полета му, щял да се върне три пъти. Върна се, таратанци. Но има още някакъв институт за космически изследвания. В който работи сина на другаря Гриша Филипов, търси зелени човечета в Космоса.....Ако бяха толкова кадърни работещите там, да се бяха вработили в Дубна или Наса до сега? Не да хленчат за 30-400 евра..

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#53] от "opasno_lud":

  Смешно е да правиш паралели между България от една страна, и САЩ, Франция, Германия. Да не кажа тъпо.
  Особено като видя баш учения - др. Воденичаров вече на 72 или 73 години. Идеален пример за правилото, че комунист си отива само с ритник в задника.

 59. 59 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#35:"Yossarian"]Я кажи кое постижение на БАН ни слави по света?[/quote]
  Има и такива, но те не са сред плакалниците за държавни подаяния, защото са заети с работата си, от която печелят.

  "По-добре сме, отколкото някога сме били", казва проф. Петър Гецов. Ученият формулира кратко какво се е променило за 35 години: „Космическата наука стана бизнес." „Все повече и повече бизнесмени инвестират в космически технологии. Колкото и странно да звучи, те имат много добро приложение и на Земята", разказва той. Добър пример в това отношение са лиофилизираните храни, или простичко казано, храните за космонавти. Те също се произвеждат в БАН и с това постижение България се нарежда на трето място след САЩ и Русия. Става въпрос за технология, чрез която се извлича водата от хранителните продукти. Така те намаляват многократно обема, но запазват хранителните си качества. Какво може да се обработва по тази технология? „Всичко - от боб чорба и колбаси, та до плодове", смее се проф. Гецов.

  В момента Институтът по космически изследвания преговаря с няколко предприятия за серийно производство на космически храни. Проектът за това е разработен, не липсва интерес и от страна на клиенти. В Япония вече са заявили желание да купуват наша стока. Подобен тип храни може да са полезни при различни хуманитарни кризи, защото са леки, лесни и евтини за превоз. Подходящи са за захранване на възстановяващи се от заболяване хора. Методът на лиофилизация е приложим и за медицински цели, например за съхраняване на кръвна плазма.

  За последните пет години учените от Института за космически изследвания към БАН са разработили над сто проекта. И в момента на Международната космическа станция има апаратура, произведена в нашите лаборатории. По проекта са работили световни сили като САЩ, Англия и Швеция. Всички астронавти (в момента има трима - б.р.) носят наши устройства, които измерват радиацията около космическата станция. Българската апаратура участва и в замерванията на плазма и електрически заряд. Разработените в БАН приспособления ще са в действие още десет години."

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Весело

  [quote#57:"opasno_lud"] БАН е основан през 1869 година[/quote]
  Да не бъркаш годината?

 61. 61 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1402 Весело

  До коментар [#57] от "opasno_lud":


  [quote#57:"opasno_lud"]Знаеш ли откъде идва всъщност това "Феодални страци"? От Мони Дянков [/quote]
  Не знаех.

  Така е то като не четеш докрай.
  [quote#43:"Росен (Путлер капут)"]Впорчем така бяхте наречени отдавна.
  От Симеон Дянков. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#53:"opasno_lud"]Те едва ли работят с бюджет 30 милиона евро. Затова и просперират. [/quote]
  И смяташ ли че ние можем да осигурим на БАН бюджет и лаборатории като тях?

  Да направим малка сметка - като процент от БВП за наука ние отделяме около 10 пъти по-малко, ние сме на 0.3% от БВП те са на 3%. Освен това нашият БВП е 5-6 пъти по-нисък, разликата стана 50-60 пъти. Освен това те са оборудвали лаборатории 25 години докато ние си стоим със старата съветска техника. Значи за да наваксаме трябва да инвестираме 25*60=1500 ПЪТИ повече пари от сегашното.

  Смяташ ли че можем да инвестираме 1500*0.3%=45 ПЪТИ нашият БВП за да се изравним с онези напредналите по оборудване на лабораториите? За ефекта на мащаба, за това че онези с високи заплати изсмукват всичко кадърно, че тези лаборатории не могат да работят без учени на световно ниво не говоря.

  БАН си го знаят това много добре и затова и не се борят за лаборатории, те просто искат да си живуркат както досега но просто заплатата да е малко по-висока.

  Има начин тя да бъде не малко а много по-висока. Просто като работят по договори с промишлеността. Но там не може да се мързелува а страда и научната кариера, малко статии се пишат. Затова не го искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Весело

  [quote#59:"Яна"] „Всичко - от боб чорба и колбаси, та до плодове", смее се проф. Гецов. [/quote]
  хехехехехе.....Просто, като фасулска работа, а? Да отварят един ресторант на морето, ще фалират конкуренцията.....

 64. 64 Профил на petar_georgiev
  petar_georgiev
  Рейтинг: 450 Гневно

  "Всеки учен е и експерт - това са хората, които дават нелобистки решения и препоръки..."
  ???!!!
  Кво речи!?
  За това какви сте "експерти", "безсребърници" и "нелобисти" питайте първо най-потърпевшите - стотиците хиляди излъгани и ограбени (и в пари, и в стремежи и мечти) студенти!
  Отврат!

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1279 Весело

  [quote#62:"Fred"]БАН си го знаят това много, искат да си живуркат както досега но просто заплатата да е малко по-висока. [/quote]
  Добре че си признаваш бездействието на вашата партия и в този отрасъл.

 66. 66 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#53] от "opasno_lud":

  Ами забележи ти какво си пуснал.Някой плаща(дори и да е някоя държава в случая),но само по определени посоки,а не в целия спектър на науката,както тука искат учените.
  А и един път се сравняваме с най богатите,а после се опалваме че сме най бедните.Последно от кои сме.

  sdg
 67. 67 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#59:"Яна"]Има и такива, но те не са сред плакалниците за държавни подаяния, защото са заети с работата си, от която печелят. [/quote]
  Прекрасен пример сте дали! +++++++++++++

  Вижте какво става като учените са се обърнали с лице към практиката. Къде са космическите изследвания къде са сухите супи но хората не са вирнали нос какви велики учени са, не гледат да пишат статии за да трупат актив за научни степени а се стремят да има полза от работата им.

  За такива пари винаги ще има за изследвания и оборудване на лаборатории. Защото зад тях ще стои не постният български държавен бюджет а пари от фирмите, дори от световни гиганти работещи с десетки милиарди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 68. 68 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#56] от "dobrich":

  В НАСА се вреждат кадърни българи. Или по-точно ги отмъкват оттам. Или купуват измисленото от българи и умове от други държави.
  Но това става с Пари. с Много Пари.

  Къде да презентират българи проект - в БАН със 70 милиона лв бюджет или в сайта на НАСА и впоследствие на място, с 19 милиарда бюджет? С 5 ст. наука не се прави, изключенията са единици и са епохални.

 69. 69 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Българският народ е постигнал много благодарение на самодейните читалища, библиотеки и училища. Държавата се е намеслава слабо и не винаги правилно. БАН е необходим на България най вече с еспертният си потенциял. Жалко е че рядко се ползва от обществото и важни въпроси се решават от клоуни - шутове като сценаристите на Слави.
  Всяко решение на парламента трябва да бъде съпроводено с изследване на съответен институт на БАН, а не с мисли ала Бистришки тигри.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 70. 70 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 464 Разстроено

  Тук са се изредили да коментират хора по-прости и от Б.Б и Менда.

  БАН има постижения - скромни сравнени с други държави (които дават повече пари за наука) , но за съжаление това не е нещо което ще заинтересува новинарите от масовите медии. Не е лесно да се открие информация от човек притежаващ IQ по-високо от 90 и с достатъчна двигателна активност за да потърси из интернет.И не става дума само за проекти (недо)финансирани от БАН , а и за кадри на академията които участват в проекти финансирани от чужди институции (които логично и обират лаврите).

  Да БАН има нужда от реформа и има окополи се на разни длъжности връзкари и старчета.Но това не променя факта че като процент от БВП даваме най-малко пари за наука (и образование) от всички държави във ЕС.Дори даванаите от наякои за пример CAЩ отделят пари от бюджета си за научни изследвания (като процент доста по-голям от българския)

  В същото време никой не възрязава да се дават милиони на НСО да охранява Пеевски и Доган , нито очаква резултати от НСО които да "просляват" България.

 71. 71 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#63:"dobrich"]хехехехехе.....Просто, като фасулска работа, а? Да отварят един ресторант на морето, ще фалират конкуренцията.....[/quote]
  Тъпо, дженерале (Толбухин).

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#50:"opasno_lud"]Влез в сайта им[/quote]
  Сайта на БАН. Като онова изследване за ползата от тях което те си го бяха поръчали. По същата логика мога да вляза в сайта на БСП и ще прочета колко необходими са за държавата.

  А да знаеш, че на един човек от БАН се падат 122 лв годишно от договори? На толкова оценява промишлеността ползата от тях, това е истинската оценка. Затова и реват непрекъснато за финансиране от държавният бюджет, знаят че останат ли на финансиране от договори загиват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2352 Неутрално


  Поне 70 % от вас сте комунисти, получили титлите си по шуробаджанажка линия и между вас е пълно с ДС-ченгета . Ако от мен зависи, бих искал научни постижения и не бих ви дал и стотинка, дотогава, докато не заработите както трябва .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 74. 74 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#62] от "Fred":

  Ами смятам, че може да се осигури доста по-добър климат за работа на учените, но за това пари няма. Пари има за саниране, демек има там, където може да се крадне.

 75. 75 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Весело

  [quote#37:"Fred"]Мария Кюри каква супер модерна лаборатория е имала когато открива радиоактивността? Стив Джобс и Стив Возняк са направили първият компютър Apple в гаража си а сега са корпорации със десетки милиарди оборот. [/quote]
  Мария е имала лаборатория, Джобс и Возняк - гараж.
  Тях ги остави - богати са били, ами Алберт А. - само лист и молив, а труда му - само една страничка!
  Така е, когато се поставят основите на нещо ново.
  ХХ век е време на бурен разцвет на всички клонове на науката!
  Хайде сега с гараж предвижи компютри, медицина, химия - всичко гълта колективи, скъпи уреди, лаборатории.
  Големия адронен колайдер да бъде закрит и местото да се дезинфекцира! НЕкакви бозони, мю частици дето никой не ги е видЕл!
  Не правя никаква аналогия с гениите и БАН, но това е съвременната наука - гълта ресурс - човешки и материален!
  Никой не може да предвиди от къде ще изскочи зайчето.
  За мен е любопитно, защо никой не плаче за КТБ - четири милиарда, заеми - вече не им се хваща края /колко милиарда станаха?/, кражби от строителите на пътища /за другите само се дочува/, десетте милиона са трохи пред тези милиардни суми, парламента и повечето съфорумци реват и дават съвети!

 76. 76 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#61] от "Росен (Путлер капут)":

  Извинявам се. Не прочетох докрай поста.

 77. 77 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#72] от "Fred":

  какво за сайта на БАН? Няма информация за годишни награди за постижения ли? Няма информация за патенти ли? Какво му е на сайта?

 78. 78 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Наука - това е да задоволяваш собственото си любопитство с държавни пари.

 79. 79 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#70:"npocmaka"]В същото време никой не възрязава да се дават милиони на НСО да охранява Пеевски и Доган , нито очаква резултати от НСО които да "просляват" България.[/quote]
  Това го забравих.
  Браво!
  Неоценимото богатство на цветущата република!
  Като ще се заяждаме -
  Фред, за колко лева фъстъци изяжда на километър полет Бойко Борисов? А?

 80. 80 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#74:"opasno_lud"]Ами смятам, че може да се осигури доста по-добър климат за работа на учените, но за това пари няма. [/quote]
  Има пари но те са по проекти. Т.е. работиш нещо което има ясна приложна насоченост, ясни критерии за успешно изпълнение. Пари от фирмите, пари от европейски фондове.

  Дори в българските ВУЗ-ове е така, т.н. НИС /Научноизследователски сектор/ в тях е изцяло на самоиздръжка, по договори с фирмите, финансиране от бюджета за тях няма. Искаш да правиш изследвания, направи проект и кандидатствай с него. Ако се класира имаш финансиране, ако не успее стоиш на сухо. И впрочем парите по проекта се дават за свършена работа по него, не на калпак само защото имаш научна титла.

  Така е по цял свят, парите се дават по грантове и там точно е фиксирано какво ще се прави с тях. Но нашите от БАН не искат така ами институционално финансиране. Т.е. дават се накуп пари и кой колкото докопа. А дали за тях е свършена някаква работа не се гледа. Идеална среда за мързеливци, некадърници и връзкари.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 81. 81 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тука някой все се правят на големи защитници на всичко,само да се докажат че са срещу ГЕРБ.
  Ами като дойдете на власт,дайте пари на тях колкото искат,а и няма да санирате сгради(ще ми правят гадовете енерго ефективност),и няма да правите пътища,но ще сте задоволили,учените със средства.Толкова е просто!

  sdg
 82. 82 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#79:"Alexander97"]Фред, за колко лева фъстъци изяжда на километър полет Бойко Борисов? А? [/quote]
  И защо бие негрите? Не си ли разбрал, че отместването темата на дискусията е примитивен и отдавна разобличен похват?

  Никой не казва че пари няма и не трябва да се дават на БАН. Единственото изискване е срещу тях да има резултати, да не са самоцелни а да носят някаква полза. А това означава проектно финансиране, не институционално както те искат.

  Предлагаш проект, явяваш се на конкурс, печелиш, изработваш договореното, има пари. А не както те искат пари на калпак, просто защото са си лепнали едни титли. Не защото ги има а защото има полза от тях. Така е по цял свят, да влизат тези от БАН най-после в час.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 83. 83 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#77:"opasno_lud"]Какво му е на сайта? [/quote]
  Това че няма да намериш в него неприятните истини

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 84. 84 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 508 Неутрално  [quote#0:"Дневник"] "Това е едно неразбиране на хората, които вземат решения в България за ролята на БАН. Всеки учен е и експерт - това са хората, които дават нелобистки решения и препоръки. Ние сме и център на духовността. Има неразбиране на ролята на науката - неразбиране на ролята на народността. [/quote]

  Академик Воденичаров прекалено меко се изказва. Реалностите са много заплашителни. Вземащите решения много добре РАЗБИРАТ.
  Но целта им е противоположна. По ЗАМИСЪЛ!

 85. 85 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#81:"Svetlio"]Тука някой все се правят на големи защитници на всичко,само да се докажат че са срещу ГЕРБ.[/quote]
  Айде стига с тоя ГЕРБ. Помня как Борисов викаше на археолозите насред зима да си събирали керемидите и да ги няма, защото имал магистрала да строи. В Истанбул спряха строежа на тунела заради археологически разкопки, ама имат акъл как да ти вземат после левовете заради техните керемиди. Гербавите се хвалят с магистралата.

 86. 86 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#75:"Alexander97"]Така е, когато се поставят основите на нещо ново.
  ...
  Хайде сега с гараж предвижи компютри, медицина, химия - всичко гълта колективи, скъпи уреди, лаборатории. [/quote]
  Естествено. Затова първо, не можем да се разпиляваме по всички направления. За малка и бедна страна като нашата е безумие да поддържаме целият научен фронт, трябва да се съсредоточим само в някои направления. Така ще се получи някокократно по-голямо финансиране в тях при същите средства.

  Още от това в БАН ще посрещнат на нож всяка реформа защото означава съкращения. Една много малка част ще остане на държавно финансиране а останалите на самоиздръжка по проекти, те така не могат и не искат.

  Второто което е важно, трябва да се търси специфичната пазарна ниша, нещо което е още в началният си стадий когато инвестициите не са чак толкова големи. Отново ще бъде посрещнато на нож в БАН, такива неща се правят обикновено от млади хора а не от мастити академици.

  Цялата структура на БАН е насочена да поддържа статуквото наследено от социализма. Затова съм дълбоко скептичен за реформи отвътре там. Все едно да очакваш погребаните в едно гробище да го преместят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 87. 87 Профил на opasno_lud
  opasno_lud
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#80:"Fred"]Има пари но те са по проекти. Т.е. работиш нещо което има ясна приложна насоченост, ясни критерии за успешно изпълнение.[/quote]

  Има успешни, има и неуспешни проекти. Но всички получават финансиране. От общото държавно финансиране.
  Неуспешен проект е Ф 35, аха-аха да го погребват вече. Проект с ясни критерии за успешно изпълнение, ясна приложна насоченост... Има стотици такива примери.

 88. 88 Профил на npocmaka
  npocmaka
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#86] от "Fred":


  [quote#86:"Fred"]За малка и бедна страна като нашата е безумие да поддържаме целият научен фронт[/quote]

  Всъщност това е единственото умно нещо което можем да направим.Както някой каза по-горе , при науката никой не може да предвиди от кой храст ще исзкочи заек.

  Да трябват много реформи , но трябват и много повече пари за наука.

 89. 89 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#82:"Fred"]Фред, за колко лева фъстъци изяжда на километър полет Бойко Борисов? А? - цитат на коментар #79 от “Alexander97”
  И защо бие негрите? Не си ли разбрал, че отместването темата на дискусията е примитивен и отдавна разобличен похват? [/quote]
  Ти "весело" не видя, поради това смяташ, че отмествам темата.
  Чакам обаче честен отговор:
  България Е ли като пробита кошница и пари текат на воля във всички посоки?
  Смешници - патриоти искат кой 300, кой 1000! лева пенсии!
  Пилеят ли се и европейски средства "по проекти" - осветление на градинки /до нас никога не светна/, стадиони на села без кьорав младеж, за Ахмед Догановото село пречиствателна станция като за Златни пясъци...
  Безкраен списък могат да ти направят знаещите!!!
  Чакам отговор.

 90. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  [quote#69:"korc"]Всяко решение на парламента трябва да бъде съпроводено с изследване на съответен институт на БАН, а не с мисли ала Бистришки тигри[/quote]

  Едва ли ще има някаква разлика, половината от институтите на БАН са на научно ниво, съответстващо на нивото на футбола на Бистришките тигри. Ако не се разкарат разните му там пишман-учени, работата няма как тръгне, та дори рогът на изобилието да се отвори над БАН.

 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#75:"Alexander97"]За мен е любопитно, защо никой не плаче за КТБ - четири милиарда, заеми[/quote]
  Защото тази статия е на друга тема.

  Вече няколко пъти го казах, не е въпросът че няма пари или не могат да се намерят. Въпросът е срещу тях да се даде работа. Грантове с ясно определена цел и работата която ще се свърши по тях, както е по цял свят. А не заплати на калпак както искат от БАН.

  Аз бих оправил нещата много лесно. Определям бюджет за БАН 150млн лева, не както сега 80 млн. Но от тях 50млн институционално финансиране, т.е. по съответните институти. И останалите 100 млн лева по проекти. При което за всеки привлечен от фирмите лев ще давам по 1лв от държавата. Т.е. към тези 100 млн лева ще се прибавят още 100млн от фирмите и общият бюджет за БАН става 250 млн лева вместо сегашните 80 млн лева.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#89:"Alexander97"]поради това смяташ, че отмествам темата. [/quote]
  Да, отместваш я. Темата е за проблемите в БАН не за цяла България и управлението на ГЕРБ.

  Това че КТБ я източват не дава основание да се смята, че всички ние можем да си легнем на гърба и да искаме и на нас да ни дават пари без да работим. Ако си следял какво пиша щеше да забележиш, че не прощавам нищо независимо за коя партия е. Докато при теб е съвсем очевидно желанието да насочиш разговора срещу ГЕРБ.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на Liliana Simeonova
  Liliana Simeonova
  Рейтинг: 231 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Чух, че г-жа Стоянова била бившо ТРЗ. Как тогава е стигнала до шеф на парламентарна комисия, и то по въпросите на бюджета?

 94. 94 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#89:"Alexander97"]Пилеят ли се и европейски средства "по проекти" - осветление на градинки /до нас никога не светна/, стадиони на села без кьорав младеж, за Ахмед Догановото село пречиствателна станция като за Златни пясъци... [/quote]
  Затова дай и ние всичките да почнем да пилеем? Интересна "логика", така всеки крадец може да те пребърка на улицата и да ти каже "Абе те КТБ я обраха с 4 милиарда ти тук за 40лв на въпрос го правиш".

  Много ясно ти личи как искаш да политизираш разговора а тук става дума за проблемите в българската наука които нямат НИКАКВА политическа окраска. И при ББ и при Сташишеф и при Костов тези проблеми си остават едни и същи. И те няма да се решат с 5, 10 или 20млн лева подаяние от държавата както искат от БАН. Защото става дума за структурни проблеми.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 95. 95 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#92:"Fred"]Темата е за проблемите в БАН не за цяла България и управлението на ГЕРБ.
  [/quote]
  БАН е част от България. В този смисъл управлението на България от ГЕРБ засяга и управлението на БАН.
  Пилее ли се?
  Краде ли се?
  Дават ли се пари за безумно ненужни неща?
  Правим ли се че не виждаме?
  Бием ли се в гърдите, че ......
  Отказвам какъвто и да е спор!
  Този премиер е за затвора поради безстопанственост и пилеене на средства!
  Толкоз!!!

 96. 96 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 776 Весело

  Ма, то е елементарно. Полезният ефект на науката се измерва с три неща: патенти, внедрявания и статии, но и цитати от тях. Цитатите просто означават, че друг учен е намерил нещо полезно в изследване преди него и го използва/усъвършенства/отрича, за да върви напред.
  И нещата се нареждат: млад учен почва с мин. заплата 400 лв (примерно). След 2 г. се оценява по трите критерия. Дават му се още 3 г. (примерно). И ако за 5 г. осигури някой от горните продукти и - заедно с това се впише в световната наука - с участие в проекти (и с пари от тях) се оставя да работи. Иначе - си оставя на минималната заплата и след шестата година най-учтиво се сбогуват с него. И освобождават място за по-кадърен.
  Елементарно просто е.
  Пример: в сайта на БАН има 30 стр. описание на проекти, по които са работили/работят днес. По 3-5 проекта на стр. това са 100-150 проекта. По 5 сътр. средно на проект - това са 500-1000 макс. сътр. получаващи допълнителни пари И от проектите. Питам: къде са другите 5,000 научни "величия" от БАН - те само на заплатите си ли висят. И за това ли реват за повишаване?
  Заедно с комунистите.

  Поздрави
 97. 97 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#87:"opasno_lud"]Има успешни, има и неуспешни проекти.[/quote]
  Е, от време на време стават и издънки, гаранции няма. Главното е че се работи по нещо от което се очаква някаква конкретна полза. Не самоцелно писане на статии в което са се специализирали от БАН. Дадох го примера, в ЕС 118 заявки за патенти в БГ 1.22, в ЕС броят статии колкото патентите в нас 30 статии на един патент, какво да говорим повече. А именно от патентите се раждат новите индустрии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 98. 98 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  [quote#94:"Fred"]Много ясно ти личи как искаш да политизираш разговора а тук става дума за проблемите в [/quote]
  Да! Политизирам го, поради простата причина, че ми омръзна да "няма пари" за НИЩО, а те да текат като река в чужди джобове!
  Чао!

 99. 99 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  банските старци не вършат нищо полезно или смислено . но от много години само лапат народна пара . по наглост надминават и политиците . искат все повече за все по липсваща продукция . е, чакай бе брадчед - то и аз искам да ми дават все повече пари срещу голи обещания че съм много умен и способен и ще имам велики постижения. напомням на банските старци че голотата се заплаща когато се показва от красиви мацки а не от старци. и ако може да спрат със заплахите как света ще свърши без тях че стават жалки и смешни. разбирам че са некадърни и не могат по друг начин да заработват пари, но нека все пак да се научат да просят по интилигентно. тогава може и да получат съжаление и некой лев в повече.

 100. 100 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1691 Весело

  До коментар [#91] от "Fred":

  Като си такъв отворко, да вземем да те направим Министър и ти да Зададеш примерно стотина Държавни Проекта за научна и развойна дейност!
  Хайде да са трийсетина.
  Ти!!! Като Министър!
  След това ти като Министър от името на Държавата да приемеш резултатите като собственост и ДА ГИ УПОТРЕБИШ по предназначение.
  В другите държави се прави така. Там не плямпат как не трябвало да се инвестира в наука. Още повече в собствените ти учени.
  Някой по-горе беше писал за Пентагона и НАСА. Сякаш те не са Държавата САЩ. Така прави държавата САЩ.
  Защо държавата България бяга като от чума?!
  Виж си писанията и отговорът сам ще си дойде.

  Алчни скрънзи гербажийски...

  !
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK