Над 8 млн. лв. е дала Столичната община за пешеходните бутони на светофарите

Над 8 млн. лв. е дала Столичната община за пешеходните бутони на светофарите


Бутоните за заявка от страна на пешеходците, че искат да пресекат, са поставени при модернизацията на кръстовищата, регулирани със светофарни устройства, която е започнала в началото на 2015 г. Това се разбира от отговор на Столичната община на запитване на "Дневник".


Там обаче не се посочва колко е струвало поставянето на устройствата, както и коя е фирмата изпълнител на договора след проведена поръчка. Казва се само лаконично: "Фирмата изпълнител е избрана, чрез провеждане на Обществена поръчка", без да се конкретизира номер на поръчката, през коя година е проведена, нито резултата от нея.


Справка на "Дневник" в Агенцията за обществени поръчки показа, че решението за възлагане на поръчката е от 2014 г., като тя е възложена за изпълнение следващата година. Стойността й е 7 979 000 лв. без ДДС. Имало е три оферти, но в крайна сметка за фирма изпълнител е избрана "Телелинк" ЕАД. Предметът на договора между общината и дружеството е "Доставка, монтаж и интегриране на Интелигентна система за управление на трафика". Срокът за изпълнение е бил шест месеца и договорът е прекратен на 29 ноември 2015 г.
Като представител на фирмата в Търговския регистър е вписан Цветан Мутафчиев. "Телелинк" е основана от Спас Русев, който през лятото стана собственик на футболния отбор "Левски" и на БТК, и Любомир Минчев. Русев продава дела си на Минчев, който в момента се води мажоритарен акционер, въпреки че собственик на капитала на компанията е холандски холдинг, видно от регистъра. Съпругата на Минчев Мария Опренова купи "Канал 3", а година по-късно излезе от управлението на компанията като индикациите бяха, че медиата е преминала в обръчите на близкия до Ахмед Доган депутат Делян Пеевски, пише "Капитал". Собствеността на дялове от "Телелинк" също се свързва с Пеевски.


Иначе от общината обясняват, че монтажът на бутоните е станал задължителен с промяна в Наредба 17 на регионалното министерство. Предметът на акта е регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. С изменение от 2015 г. се въвежда изискването за пешеходен или велосипеден бутон. Като в допълнителните разпоредби на акта е посочено, че: "Пешеходен или велосипеден бутон" е устройство, което подава електрически сигнал при натискане от пешеходец или велосипедист, с което се регистрира намерение за преминаване по пешеходната или велосипедната пътека".


Предимствата на използването на бутоните били няколко:


- Намаляване на шумовото замърсяване в района на кръстовищата (при липса на пешеходци, желаещи да пресекат, звуковата сигнализация за незрящи е неактивна);
- Намаляване на времето за преминаване през кръстовището;
- Намаляване на времето за изчакване на всички участници в движението;
- Намаляване на вредните емисии отделяни от автомобилите;
- Повишаване на безопасността на пресичащите пешеходци, чрез гарантиране на целостта на зеления сигнал и пресичането на пешеходци на обособените за целта места и др.


В отговора на Общината се посочва още и че за изправността на бутоните се грижи фирмата, която отговаря за поддръжката на светофарните устройства в София, без тя да е упомената.


Над 8 млн. лв. е дала Столичната община за пешеходните бутони на светофарите


Читатели на "Дневник" изпратиха снимки на повредени бутони и сигнализираха за неработещи устройства на много места, макар част от тях към момента да са поправени.


Над 8 млн. лв. е дала Столичната община за пешеходните бутони на светофарите


От Общината обясняват и принципа на действие на бутоните:


"При наличие на пешеходец, който желае да пресече, е необходимо да се натисне бутона за заявка, който подава сигнал към светофарния контролер, че по дадено направление има жалещи да пресекат. Заявката се обработва автоматично от светофарния контролер и се подава зелен сигнал за пешеходеца в момента, в който пресичането е безопасно и целостта на зеления сигнал е гарантирана".

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 540 Неутрално

  От общината са пропуснали да напишат, че бутоните още не са активни, защото не е въведен софтуера за "умните светофари" и те все още не са "умни"

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  СО редовно взема дебилни решения, за да насочва пари към правилните хора. В случая, това решение освен дебилно е и опасно.
  Така става, когато матряла даде 60% доверие на дебили. При това силно крадливи.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Пеевски ни гарантира дори зеления сигнал и безопасното пресичане на пешеходците на кръстовище.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  Герберите махната светофарите със секунди които бяха още по-скъпи за да сложат бутни за пешеходец! ??Може ли толкова милиони така да се полеят не ги ли е срам?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 285 Неутрално

  В друга статия пише, че са 160 кръстовища. По 4 бутона са си 640 бутон. Излиза че един бутон струва над 12000 лева???
  Златни ли са тия бутони???

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Не съм се и съмнявал, че голямата глупост с тези смахнати бутони е поредната хапка от Бойко за Пеевски.

 7. 7 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 741 Неутрално

  "СО редовно взема дебилни решения"

  Следва логичното заключение, че всички държави в Европа имат "дебилни" управляващи на общините. Защото подобен бутон е въведен от десетки години и е нещо полезно.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  [quote#5:"vtl53383951"] Излиза че един бутон струва над 12000 лева???
  Златни ли са тия бутони???[/quote]
  Копче за натискане обикновено за тези пари може да се направят видео сензори или подвижни лентови пешеходни пътеки! Хич не е лесно в СО да се усвоява по милиард и половина годишно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Супер разхищение, изключително безсмислен харч

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 534 Неутрално

  [quote#7:"достатъчно"]Следва логичното заключение, че всички държави в Европа имат "дебилни" управляващи на общините. Защото подобен бутон е въведен от десетки години и е нещо полезно. [/quote]
  Почти, но не съвсем! Такива бутони има на много места по света. Включително и в България още преди да дойде демокрацията имаше такива умни бутони на места с непостоянен трафик.
  Но от всички избороени предимства към момента единствено липсата на шума от сигнала за незрящи е факт. Светофарите наистина не са 'умни' и не могат въз основа на неподадена заявказа пресичане да продължат подаването на зелена светлина за автомобилите и реално да ускорят трафика. За поумняването им сигурно ще са нужни едни други пари...

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Весело

  [quote#0:"статията"]Предметът на договора между общината и дружеството е "Доставка, монтаж и интегриране на Интелигентна система за управление на трафика"[/quote]

  Съгласно цитата, заданието е било доста по-сложно за изпълнение в сравнение с написаното в заглавието "пешеходни бутони за светофарите".
  Остава да решим дали в заданието предметът на договора е бил целенасочено замазан с цел създаване възможност за повишаване цената на изпълнението, "Дневник" ни показват каква в действителност е функцията на тази...."система"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Пълният "ефект" от тези бутони се разкрива, когато имате да пресечете кръстовище по диагонал. Допреди 2 години откъдето и да застанете, винаги имате зелено в едната посока и хващате веднага нея, после идва ред на другата и вие вземате перпендикуляра.

  Днес първо чакате на единия бутон, както се разбра, да ви "отчете при следващия сигнален цикъл". Стигате от другата страна и пак бутон, пак чакане. Времето за пешеходеца се увеличава тройно в този случай.

 13. 13 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако имаше действаща прокуратура, следствие и съд, нямаше да плащаме бутони по 12,000 лева.

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Мисля си, че югоизточният ъгъл на кръстовището на семинарията не напразно е оставен без тротоар. Да няма много пешеходци, да не лъсне тази малка срамна тайна.

  Впрочем, такива издънки никога нямаше да се случат, ако самата нагласа на нашите общинари не беше като на автоталибани. Те самите са автоталибани, обърнали са тротоара на "Московска" на служебен паркинг (защото ги мързи да пресекат градинката на Св. София, за да стигнат до паркоместата върху жълтите павета).

  Отделно са расли по такива семейства, където бащата слиза в 3 часа през нощта да ръси обущарски габъри по паркинга, а майката дебне от терасата с тенджера вода на газовото котлонче, ако някой пак паркира "на тяхното си място", "ъ го дзалее и ъ го ощави". Каквото дървото, такъв и плодът...

 15. 15 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Тъпичко е като застане човек на кръстовището, и докато чака реакцията след натискане на копчето, всички светлини светят червено. Нито автомобилите минават, нито пешеходците.

  No Pain No Gain
 16. 16 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3040 Весело

  "Доставка, монтаж и интегриране на Интелигентна система за управление на трафика" - колко хубави са формулировките на БГ проектите - като елхови играчки, светли, лъскави, шарени... и временни, само до получаване на подаръците.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 17. 17 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Хаххаа аз се чудя защо като искам да пресека на шипченски проход и гео милев, като светне зелено за мен пешеходния светофар свети червено....Може ли такива идиоти да съществуват във вселената. Такива бутони се слагат където пешеходците са рядкост и искат пресекат. На това оживено кръстовище, къето пешеходците са в изобилие, ако някой не натисне бутона, което както разбирам от статията е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, при зелен светофар за твоята посока пешеходния свети червон.
  Е има ли по тъпи и безотговорни боклуци като тия в общината...Боже господи...Или пък тъпото устройство веднагасе е развалило, както всичко за което сме платили на правилните фирми

 18. 18 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Такива бутони има монтирани на мног места в Европа, ни НЕ на кръстивища, а там, където има само пешеходна пътека през улица/булевард.
  По кръстовищата е кеко безсмислено.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 19. 19 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Извинявам се за многото грешки, тъпа малка клавиатура на телефона и дебели пръсти :)

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 20. 20 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#7:"достатъчно"]"СО редовно взема дебилни решения"

  Следва логичното заключение, че всички държави в Европа имат "дебилни" управляващи на общините. Защото подобен бутон е въведен от десетки години и е нещо полезно. [/quote]
  Напълно съгласен Но ще е интересно да се знае цената на тези устройства в "други дебилни държави в Европа"? Едва ли ще е 12,000 лв/парче, ако сметката на колегата от коментар № 5 е вярна.
  До коментар [#7] от "достатъчно":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 21. 21 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  "- Намаляване на времето за преминаване през кръстовището;
  - Намаляване на времето за изчакване на всички участници в движението;"

  Ефектът е тъкмо обратен!
  Преди около 3г. СОС с поодобни на изложените в статията доводи прие да се монтират таймери на всички светофари, които с тези бутони(на запад дори ги наричат плацебо) стават незмислени! Същите говеда в СОС приеха и едното и другото! Аз поне досега не съм срещнал някоя политическа сила да се е противопоставила на тези безумия...

  I Want To Believe
 22. 22 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 610 Неутрално

  ФандуБутона - едно копче толкова много надежда!

 23. 23 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Да повдигна и въпроса, защо зеленото за пешеходците светва навсякъде 5 секунди след зеленото на колите за десен завой?

  Резултатът от тази програмирана по всички светофари чудесия е, че точно стъпвате на пътеката да си ползвате предимството и засилената кола е връхлетяла върху вас. Що писъци на майки с колички и що родители, които си грабват децата в последната секунда имаше, докато хората го научат...

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Гневно

  в който пресичането е безопасно и целостта на зеления сигнал е гарантирана".

  гадна, нагла гробарска лъжа

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 477 Гневно

  след много наблюдения на много кръстовища по софия, определено мога да кажа, че тези бутони правят преминаването по-трудно за пешеходците (времето за пресичане е намалено навсякъде)

 26. 26 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ПО ЦАР БОРИС АЙ АЙ АЙ,АЙ АЙ АЙ ПО ЦЕЛА ВЕЧЕР БЕЗ НИТО ЕДИН ПЕШЕХОДЕЦ СВЕТОФАРИТЕ ТАМА ПАШЕХОДНИТЕ СВЕТКАТ КАТО ЛУДИ И НЕ САМИ ТАМ,ТРЪГНИ СПРИ ТРЪТНИ СПРИ Е ТАКА ЗАЛУДО, ЛУДА РАБОТА

 27. 27 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Тия светофари сме ги критикували достатъчно за да можем спокойно да ги наречем малоумни.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Гневно

  До коментар [#23] от "cinik":

  освен това зеленото за пешеходците загасва ПРЕДИ зеленото за завиващи коли(разлика до 10-13 секунди ) и пресицащ пешеходец се оказва изведнъж без предимство вече по средата на платното под ударите на завиваща и бързаща кола. На много места зеленото е съкратено ПОД необходимия минимум време , необходимо за пресичане. ПЪЛНА ИДИОТИЯ !!! ГАРАНТИРАНО ОТ МАДАМ Ф. и гроб !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на uvx36507936
  uvx36507936
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Боце продължава да се чуди защо никой не го обича...

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#21:"2.5"]Аз поне досега не съм срещнал някоя политическа сила да се е противопоставила на тези безумия...[/quote]

  Така е, защото както казват по жълтите павета, не всяка жена е майка с количка и не всеки мъж е пешеходец, но всеки има по 3 коли вкъщи. Което представлявало "електорален бастион, който не можеш да разрушиш, а трябва да го превземеш отвътре".

  Разбирай, опозицията сега чака София пак да се задръсти (според мен условието е налице) и ще хукнат по телевизионните студия, а ухажват автоталибаните със същите тъпизми, с които ги ухажваше ГЕРБ до момента много успешно: "На днешния свят и мироблаг коледен празник можем да зарадваме собствениците на автомобили над 20 години, че общината няма да вдига данък МПС следващата година. Данъкът остава 10 лева...За да могат шофьорите да прекарат едни спокойни празници със семействата си, без тревоги за утрешния ден и без на трапезата да им присяда от черни новини за повишение от 10 на 11 лева, или пази Боже 12 лева... " (на живо се получава доста по-ефектно, защото гълтат по една шепа шарени хапчета преди влизане в студио, или направо минават да им сложат една във вената)

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Гневно

  ОСОБЕНО ОПАСНИ са там където има голям трафик и училище. Скоро ще има прегазени деца благодарение на тия арогантни, крадливи дебили !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3969 Неутрално

  [quote#12:"cinik"]Пълният "ефект" от тези бутони се разкрива, когато имате да пресечете кръстовище по диагонал.[/quote]

  [quote#17:"True Detective"]На това оживено кръстовище, къето пешеходците са в изобилие, ако някой не натисне бутона, което както разбирам от статията е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, при зелен светофар за твоята посока пешеходния свети червон. [/quote]

  Толкова е интелигентността на...."Интелигентната система за управление на трафика"!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Бутоните са добра идея.
  Друг е въпросът за вероятните далавери при реализирането им.
  Според мен София е претъпкана със светофари и съпътстващите им системи.И това НЕ Е никак случайно.Подръжката им струва милиони и е гарантирана 'хапка за наши хора'.

 34. 34 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Светофарите имат проста, евтина и ефективан алтернатива, която се използват из цяли свят - малки 'кръгови'. Ето и предимствата им:
  1. Евтини - направени веднъж не изискват повече внимание от самия път.
  2. Сигурни - не се развалят при буря, бедствие или техническа повреда. Класика е че точно когато са най-нужни светофарите НЕ работят/примерно буря, дъжд и т.н./
  3. Саморегулират трафика и пропускат от най-натоварената посока.
  4. Не могат да стават фатални инциденти, защото за да навлезеш в кръговото трябва така или иначе да намалиш.

  И въпреки тези предимства ще минат години, докато 'матряла' осъзнае ползата.
  Имат и един сериозен недостатък за властта: НЯМА как да се краде от всекидневната им подръжка, както при светофарите
  Няма как да сменяваш през година-две секундните табла с мигане и обратно за да вземеш милиони..

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#33] от "ali_ibn_isa":

  и какво им е доброто в центъра. В Германия са на места ссъс слаб пешеходен трафик. Пълна АБСОЛЮТНА глупост и предпоставка за ПТП !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#28:"КМЕТ В СЯНКА"]зеленото за пешеходците загасва ПРЕДИ зеленото за завиващи коли(разлика до 10-13 секунди ) и пресицащ пешеходец се оказва изведнъж без предимство вече по средата на платното под ударите на завиваща и бързаща кола. На много места зеленото е съкратено ПОД необходимия минимум време , необходимо за пресичане. [/quote]

  И аз така мисля. Така се "отпушва София", докато още 50 000 не се качат на колите и тогава почват да се чудят откъде им е дошло...

 37. 37 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  тези бутони трябва да са със фотоклетка

 38. 38 Профил на Гергин Борисов
  Гергин Борисов
  Рейтинг: 239 Гневно

  Единственото споменаване на в пешеходна фаза по заявка е в Чл. 55 (3), който описва минималните изисквания за такава, но очевидно Столичната община е решила, че всички натоварени кръстовища в града отговарят на условието "интензивността на
  пешеходния поток, преминаващ през пешеходната пътека, да се променя периодично". Да, калпаво е написан члена, но всеки с мозък разбира какво се има предвид...

  http://spasisofia.org
 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Весело

  До коментар [#5] от "vtl53383951":
  В друга статия пише, че са 160 кръстовища.
  ============
  Излиза по 50 000 лева на кръстовище.
  Разкош!

  При 1000 лева на калпак, (5-600 лева заплата + социалните разходи), можеха за същите пари да наемат за поне три години напред по един човек за кръстовище с табела "Стоп" и светлоотразителна жилетка, който да превежда хората.
  По-интелигентно от човека не е измислено, та щеше и "програмата" да си оправдае името ...

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#34] от "ali_ibn_isa":

  В германия кръговите са навсякъде но не и в градските центрове. има минимални задължителни диаметри на кръговите .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#37] от "dearblue":

  недей, че сега ще ги направят с чип и платени !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  Интересно МЗ знае ли колко болести се предават чрез тези бутони ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Сега всеки пипа и не се знае какво е пипал преди това

 44. 44 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  [quote#35:"КМЕТ В СЯНКА"]и какво им е доброто в центъра. В Германия са на места ссъс слаб пешеходен трафик. Пълна АБСОЛЮТНА глупост и предпоставка за ПТП !!![/quote]

  Това може да го пише само много неграмотен човек.
  Извинявай.
  Не ми се разправя. Не случайно писах, че ще мине време докато в БГ осъзнаеме ползата от това. Отнася се и за теб.
  А да пишеш, че било предпоставка за ПТП при положение, че виждаме всеки ден отрязани глави на перпендикулярни кръстовища - без коментар!!

 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Не ги е дала общината, а всички софиянци. А ги е взел който трябва.

 46. 46 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 581 Любопитно

  .И как незрящите ще преминат такова кръстовище!?

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 47. 47 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тия бутони са пълен идиотизъм.
  Но поделените 8 милиона не са.

 48. 48 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  Бутоните не навсякъде работат /светят/. Този с/у главния вход на х-л Хемус е счупен.

 49. 49 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1441 Весело

  Над 8 млн. лв. е дала Столичната община за пешеходните бутони на светофарите

  По-точната дума е "подарила". Да Столична община е подарила 8 млн. лв. Тези бутони са технологично недоразумение в ерата фотоклетките и дигиталните устройства. Бутони е имало на бюрата писарите преди 9-ти, с които са викали разсилните, да отнесат книжата.

  /не се чете/
 50. 50 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#3:"chicago514"]Пеевски ни гарантира дори ...[/quote]

  А сикаджията ни гарантира Пеевски. Без мутрата Пеевски още щеше да си е следовател.

  На 04.04. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 51. 51 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тва са 5 милиона в джоба на някой друга/ка..тая държавичка с корупцията и руската мафия отива на дъното

  Долу рушистите и фашистите
 52. 52 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Че той Тотев у тепетата монтира за айсимилиона билетна система, която не работи и умни светофари с липсващо умно.Явно е масова практика за пълнене на партийната каса.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#44] от "ali_ibn_isa":

  като не разбраш никой не ти е виновен . АБСОЛЮТНА предпоставка е за човешки жертви и то на деца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  [quote#48:"volarok"]

  Бутоните не навсякъде работат /светят/. Този с/у главния вход на х-л Хемус е счупен. [/quote]
  и не само там. вчера имаше скупен на тодор алексанров. тогава чакаш някой да натисне от другата страна или пресичаш на 3 пъти като малоумен гробар.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#44] от "ali_ibn_isa":

  как ще направиш кръгово на площад света неделя например умнико като няма необходимата площ ? Как ще направиш кръгово на петте кьошета ? къщите ли ще буташ ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  Някой знае ли защо умните гробари не направиха кръстовища на 2 нива поне над метрото ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 646 Неутрално

  До коментар [#5] от "vtl53383951":
  Не е вярно, златото не е толкова скъпо. Най-малко са от платина.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Любопитно

  До коментар [#57] от "UJC4040":

  най-вероятно са от "московий" специално за СО и мадам Ф.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59 Профил на lemonadejoe
  lemonadejoe
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#7] от "достатъчно":

  [quote#7:"достатъчно"]Защото подобен бутон е въведен от десетки години и е нещо полезно.[/quote]

  Случи се да съм живял в много страни. Такъв бутон се слага на пешеходни пътеки, където движението трябва да се спре само заради пешеходците (ако ги има).
  Ако все едно колите в едната посока се спират, заради колите в другата посока, върховна глупост е да пускаш във втората посока само коли, но не и пешеходци, ако не са натиснали.

 60. 60 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Въобще не виждам как ги поддържат тези бутони. На някои места с месеци не работят

 61. 61 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2647 Неутрално

  [quote#34:"ali_ibn_isa"]проста, евтина и ефективан алтернатива, която се използват из цяли свят - малки 'кръгови'[/quote]Кръговото движение трябва да има минимум 1.5 пъти по-голям диаметър от дължината на най-голямото превозно средство, което минава през тях. Как ще мине един ТИР през "малко" кръгово движение, без да предизвика задръстване? Забелязал ли си как на кръговото на Телевизионната кула в София автобусите минават от едната лента в другата, за да могат да пресекат, поради малкия диаметър на колелото?

 62. 62 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  [quote#59:"lemonadejoe"]Такъв бутон се слага на пешеходни пътеки, където движението трябва да се спре само заради пешеходците (ако ги има).
  Ако все едно колите в едната посока се спират, заради колите в другата посока, върховна глупост е да пускаш във втората посока само коли, но не и пешеходци, ако не са натиснали. [/quote]
  +++++++++
  При това се слагат там, където има само спорадичен, слаб и неравномерен трафик на пешеходци.
  Това в София сега си е чиста тъпанарщина и далавера да се прилапат едни пари. При това на безумни разценки.

 63. 63 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Без да коментирам цената, необходимостта и функционалността, само да отбележа, че освен бутони, на всяко кръстовище в асфалта бяха врязани големи сензори за наличие на амтомобили. Всеки може да види следите от заливката на прорезите.

 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#7] от "достатъчно":

  въпросът е, че тази функционалност не е само "бутон", тя е реално "услуга", която трябва да бъде изградена умно. е, в софия не е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#61] от "volarok":

  мдам. в арабския свят съм ги виждал тия "алтернативи" от кръгови с по 3 метра в диаметър. като минеш с маршрутката оттам и се чувстваш като в разпадаща се космическа совалка при сблъсък с атмосферата.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 66. 66 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Тия световари са най-голямото безумие, в съотвествие с умопомраìтелната далавера. Цялата им логика е безсмислена и е във вреда на пешеходците.

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#66] от "bpcorp":

  те гробарите от СО не са пешеходци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кръстовището на Борис и Гешов, след монтирането на бутоните първият ден последва хаос и задръствания във всички посоки. Сега зеленото за пешеходци гасне, когато си на средата на кръстовището. Въобще не мога да си представя как би могъл да пресече възрастен или болен човек.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 69. 69 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1318 Любопитно

  До коментар [#17] от "True Detective":

  Оправиха го, сега работи. До преди 3 седмици натискаш-ненатискаш все си беше червен. Явно повреда. Естествено да има въобще такъв бутон там е безумие.

 70. 70 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Колко бутона за 8млн.? Пълна ревизия
  на сделката !!!

 71. 71 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Разбира се, че няма да буташ къщи.
  Само малоумник може да си го помисли.
  Явно съм те преценил правилно.
  А за Европа.. хайде не настъпвай повече мотиката.
  От Италия, през Германия, Белгия, Холандия, Франция и UK e пълно с кръгови.
  Преди кръгово НЯМА какда не намали и най-големия МПС рецидивист с каквито е пълно в България, така че благодаря ти за забележките, но са глупави.

 72. 72 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#61] от "volarok":

  Не разбрах забележката ти?!
  По целия бял свят това работи, а някакви тирове на ТВ кулата не могли?!
  Иначе, относно диаметъра имаш основание, но в малко по-друг аспект.
  Кръгови, като това на 4-ти км са неефективни, защото диаметъра им е толкова голям, че в тях се кара с 60-80 км, което силно затруднява по-неопитни или несигурни шофьори. Там четири гърбици биха решили проблема.
  А относно ефективността на кръговите пред светофарите, то обърни внимание, каква е разликата м/у кръстовището на Южната дъга със Симеоновско шосе и на Южната дъга с бул. Черни връх.

 73. 73 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Проекта на телелинк беше само за 20 кръстовища с финансиране от ЕС. Друг е въпроса че тези кръстовища не са умни. Но интересно е за другите 140 как ги подмениха. През съмнителен договор за поддръжка хвърлиха 20 млн. Дали заради това не покриха Любчо?

 74. 74 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#61] от "volarok":

  А относно причините за задръстванията е очвАдно едно:
  - навлизане на червен сигнал на кръстовище.Резултат: задръстване.
  - спрели на самото кръстовище'бакшиши' или други безхаберници.Резултат - задръстване.
  - накъсване на движението от нацвъкани през 20м светофари.Резултат - задръстване.
  ТИР-ове в София не се допускат с изключение на тези, които имат адрес на разтоварване в самия град, което е пренебрежимо малко.

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Гневно

  До коментар [#68] от "Краси":

  почти навсяъде е така. това е незаконно по отношение на инвалидите и НЕ Е достъпна градска среда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на starlighter
  starlighter
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много потайна тая община

 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#74] от "ali_ibn_isa":

  ти нали си от ЦГМ. хайде малко по-малко глупости. 1.60 нали знаеш , че също има отношение към задръстванията. добрата новина е че времето ви изтича и бай ставри ви очаква. Междувременно и пълна конфискация до 9-то коляно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 459 Любопитно

  [quote#7:"достатъчно"]Защото подобен бутон е въведен от десетки години и е нещо полезно[/quote]
  Ама дали и там за където говориш бутоните струват по 6 х. евро?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 79. 79 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 741 Неутрално

  [quote#64:"abdelhaqq"]
  въпросът е, че тази функционалност не е само "бутон", тя е реално "услуга", която трябва да бъде изградена умно. е, в софия не е. [/quote]
  Не знам как е в София, истанах с впечатлението че се критикува самата идея за подобни устройства. И в Австрия има някои малоумни направо решения в трафика. Например не мога да проумея как така на 4-5 метра от сфетофар са сложили автобусна спирка. Свети зелено, но трябва да изчакаме пътници да се качат и слизат и докато това стане вече е червено.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 80. 80 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 239 Неутрално

  дори няма смисъл да се хабите да давате разумни доводи. Похвала ще получи този, които даде за пример нещо интелигентно направено от общината
  я се разходете сега из ремонтиращата се Богатица - само в рамките на половин км. можете да видите такива простотии, че свят да ви се извие - гранитни плочки (вместо нещо по-устойчиво) пред гаражите на хората, които ще заминат след максимум година, високи бордюри пак пре гаражите и хората трябва да се молят на майсторите и срещу 20 лева да им слагат малко асфалт за повдигане и др.

 81. 81 Профил на mto
  mto
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#7] от "достатъчно":

  Когато се поставят на места със слаб пешеходен трафик - да. Но, когато се поставят там, където постоянно има пешеходци и престъпно безумие.
  Освен всичко друго, тези бутони унищожават и малкото създадени навици за спазване на някакви правила в обществото ни.

  Вместо виц: "Високият морален стандарт в политиката, който зададе ГЕРБ!"
 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на poortiger
  poortiger
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Да... Много интересно! И ние, в Родопите, си имаме по един-два светофара из по-населените места, дори с бутони. Странното е, че при нас работят, а в София- не. От време на време прескачам до столицата и мога да опиша такива "весели" ситуации с прословутите бутони, каквито и "Скрита камера" не може да измисли. Но вие,батковци и каки, изчерпателно сте разнищили темата. Остава въпроса: "И какво от това?" Нито прокуратурата ще се "самосезира", нито бутоните ще проработят ефективно близките месеци, нито милиончетата някой ще върне. Всъщност аз искам да попитам софиянци не ги ли е срам от от онова нещо, показано наскоро по всички телевизии, което някой е нарекъл "коледно дърво"? Че то и в най-забутаното родопско село, на мегдана, вече има, или скоро ще поставят, далеч по-красива /дори и по-висока/ коледна елха! Е, да- "Витошка" никога няма да е "Шан-з-Елизе", нито пък София- бледо подобие на Париж, ама чак пък такъв резил... Кажете ми, моля, къде преобладават светлосините и бледожълтите светлини? Ми, естествено, в погребалните бюра. Браво на софийските "естети", адмирации за вкуса на столичани и похвали за десетките милионери! "Аферим и ашколсун", както би казал онзи, от "Сараите"!

 84. 84 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#79] от "достатъчно":

  ами ЕЛЕМЕНТАРНО е -пешеходците и градския масов транспорт са с ПРЕДИМСТВО пред частния интерес. Тук е НАОПАКИ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  [quote#81:"mto"] тези бутони унищожават и малкото създадени навици за спазване на някакви правила в обществото ни.[/quote]
  точно ! Хората вече масово пресичат на червено, което би следвало да е зелено но системата не е изпълнила заявката и чакащите пропускат цикъла.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Някой взе парите и остана доволен.

 87. 87 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Още преди два месеца видях блокиран бутон с навита рапидка

 88. 88 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Тия бутони освен че са тъпи и недомислени,са и опасни.Какъв е смисъла,когато на колите,движещи се по булеварда,който пешеходеца иска да пресече, им свети червено и те чакат на светофара,в същото време и на пешеодеца му свети червено.и всички чакат.И някои пешеходци,като виждат,че на колите им свети червено,тръгват и пресичат,макар и на червено.И това е крайно опасно,защото някой път може да не догледат,дали и на колите им е червено.И това при натиснат бутон.и са ще започнат обяснения,да,ама то на следващия цикъл ще отчете заявката.Е нали идеята е била,по-малко да се чака.Да,ама то се чака повече.Е за какво фърлят пари на вятъра,да усвояват и да крадат!

 89. 89 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#88] от "leslin":

  в цял свят тези светофари НЕЗАБАВНО изпълняват заявката от пешеходец. Само в гробарска София не е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 90. 90 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Кога си видял пешеходни светофари със секунди? Такива има в Пловдив и си работят екстра, в София никога не е имало (освен за петте зелени вълни в по-големите отсечки, само за коли).

 91. 91 Профил на mmiu
  mmiu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#89] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В цял свят ги изключват и хората натискат бутона като овце, без бутона да изпълнява заявка. Потърси статии, в нета има. Просто са видели, че не работят по една или др. причина. Само ние откриваме топло-студената вода.

 92. 92 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#72] от "ali_ibn_isa":
  За сведение: Средната скорост на транспортния поток в кръга на 4-ти километър е 38,5 км/ч - статистически измерено сутрин, обед и вечер.

 93. 93 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#89] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Къде е киро на кирия.....
  Спираме "незабавно" 1000 автомобила с 1200 човека в тях и веднага минава 1 (вдин) човек...

 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4967 Неутрално

  До коментар [#93] от "Софианец2":

  "веднага" означава при първи възможен цикъл а в София пропуска при натиснат бутон и подадена заявка. РАЗБРА ЛИ ??? или искаш още по-бавно като за мутромилиционер ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "Където пипнеш, изскача схема", зовеше някога носителя на народния вот. Оказа се след това, "схемата" никога не е била монополизирана марка от едните, другите или третите, тя е кръвоносна система навсякъде...

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 96. 96 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 470 Разстроено

  Без да чета всички коментари още от заглавието става ясно, че едни ОСЕМ милиона са съвсем ПРАВИЛНО УСВОЕНИ!
  Но не от БАН, а от ДЕБЕЛЯН!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 97. 97 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#94] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Милиционерите са в главата ти. Иди в петък в края на деня на Горубляне и Цариградското и виж как полицайте на Бъчварова регулират движението.
  П.С. Абе ти кога ще си вземеш изпита по транспорт?

 98. 98 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Резултатът от тия "умни" светофари е, че пешеходците в София ще се отучат да чакат да им светне зелено. Милиони левове похарчени, за да стане градът по-хаотичен и негостоприемен.


  Циганите са виновни за всичко. Ама ние, баце, 1300 години история, раираш ли. Едни светофари да са ни проблема. Нищо не това, на фона на което ни предстои да дадеме на човечеството.

 99. 99 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1466 Весело

  [quote#30:"cinik"] "На днешния свят и мироблаг коледен празник можем да зарадваме собствениците на автомобили над 20 години, че общината няма да вдига данък МПС следващата година. Данъкът остава 10 лева...[/quote]

  Този пример не е никак удачен!
  Един автомобил с хомологизация N1 с 160к.с., според вас какъв данък дължи?
  Вервайте, всеки би искал да кара нов автомобил, стига да може да си го позволи!
  Отделен въпшрос е, че в столичната джунгла новият автомобилза отрицателно време замязва на "немска каска"...

  I Want To Believe
 100. 100 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#17:"True Detective"]като искам да пресека на шипченски проход и гео милев[/quote]

  Сигурно имаш предвид "Шипченски проход" и "Николай Коперник", но е точно така, както го казваш останалото.Абсолютна глупост е стова с бутоните там и сега е много по-зле за пешеходците, та се замислям, че това е направено в помош за автомобилте, а пешеходците могат да бъдат блъснати, защото се налага да чакаш до 5 минути, за да пресечеш, камо ли после пак да ти се наложи да пресичаш на другата страна!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK