Търновци от ново време

Търновци от ново време

© Иван-Александър КютевМиналия уикенд Велико Търново беше домакин на международния форум Cultural Innovation Day под мотото "Да споделим иновациите. Форум за иновации и култура на споделянето". Инициативата на Cultural Innovators Network, активна в Южна Европа, Близкия Изток и Северна Африка, събра над 40 нeфopмaлни oбщнocти, групи по интереси и граждански инициативи от Търново, които начертаха мечтания облик на града си. Срещата съвпадна с още две подобни – в италианския град Матера и в Александрия, в Египет.


С "три дена работили, яли и се веселили" мога да опиша събитието накратко. Преди време една българска фондация обяви конкурс за разказ, а темата му беше "С какво моето НПО е полезно за хората?". Тогава по телефона в офиса звъннала жена и с леко притеснение попитала: "Извинявам се, но какво е НПО?"


Да се надяваме, че за повечето е ясно – организация, която не е подкрепена от правителството, обикновено основана от идеалисти, които с много ентусиазъм и почти без подкрепа работят, за да направят държавата/града/местността, в която живеят, едно по-приятно, човечно, здравословно, одухотворено и развито място за живот.
В град, малък като Велико Търново, всъщност в самия него, 40 представители на местни НПО решават да се запознаят. Идеята е, че "обединението прави силата", а силата е нужна, за да се осъществи и общата за всички мечта – да видят родното си място възродено.


Събитието се организира от Георги Бъчваров, член на Cultural Innovators Network и собственик на Властелини PR в партньорство с културното пространство "ТАМ". Един от основателите на "ТАМ" е Галин Попов. Преди 3 години и след 15 години живот по света, решава, че вместо непрекъснато да обикаля по "ивенти" в различни държави, може да използва мрежата си от контакти и да започне да прави събитията в родния си град. Тегли заем, основава "ТАМ" и мечтите му се случват. Негова е и идеята началото на форума да бъде неформална среща на участниците в него, в която да се запознаят, споделяйки вкусна храна.


Търновци от ново време

© Фатме Исмаилова


По-лесно се работи с приятели


И така – в 19:00 ч. "ТАМ" магически се е трансформирал в уютно заведение. Навън е кучешки студ, а там е топло. Масите са пълни, ухае на вкусна храна, оттук-оттам се чува и английска реч. Първоначалното смущение от срещата с нови лица магически изчезва с крем супата от тиква. А до момента с десерта почти всички се познават, обменят идеи, обикалят масите, смеят се и нищят общи планове.


Тук е Калин Василев от "Tърново RUN" – с докторска степен по генно инженерство, работил 13 години в различни университети по света, но решил да се върне в града и да популяризира здравословния начин на живот. Тук е и Григор Караиванов от Start it Smart – организация, подкрепяща младите хора в развитието на успешен стартъп. Прилича на софийско юпи, но "никога, ама никога не съм изпитвал и капчица желание да се живея там". Крейг Харпър – англичанинът от Land in Action, пък е влюбен в България и в момента разработва нов енергоспестяващ строителен материал, с помощта на гъбите, които отглежда в собствената си градина. Виждаме и Арт група "Дупини", превърнали бивш трудово-възпитателен център в с. Габровци в център за изкуства. И други, и други, и други... На следващият ден всички отново са заедно. Но вместо веселие, ги чака работа.


От сутринта участниците са разделени в две основни групи. Изкуствата ще се развиват заедно със Светлозара Христова от Фондация за културно развитие "СИДЕЯ". Иновациите ще се раждат с помощта на Саша Безуханова от Move.bg.


Търновци от ново време

© Фатме Исмаилова


Брейнстормингът започва


Как този град, който "за мнозина навярно е скучен", да се превърне в такъв, в който има какво да се случи? И какво е мечтаното Търново за тях? Групите работят самостоятелно, но мечтите са общи.


Международно разпознаваема точка от света, с добра инфраструктура, икономика, зелени пространства, център на туризма, с будни граждани и община, щедро раздаваща средства за добри инициативи. Културата мечтае за уютни локални пространства, иноваторите държат на огромни центрове, приютили събития от международен характер. Едните учат как човекът на изкуството може да бъде и бизнесмен, другите нищят велики идеи.


След мечтите идват и пътеките за тяхната реализация. Коментират ресурсите, с които градът разполага, знанията, които хората трябва да имат, и политиките, към които трябва да се придържат, всичко това да се осъществи. Всеки споделя част от натрупания си опит, бързо се откриват и варианти как отделните организации могат да са си от полза. Накрая двете групи се събират, за да споделят решенията, които са взели и допълнително да открият възможности за подкрепа помежду си. Както и си му е редът за един истински инкубатор за идеи.


"Това беше едно пътешествие на хората едни към други и на мен ми беше много интересно да наблюдавам как мисленето им еволюира," казва Саша Безуханова след края на работата в нейната група. "Любопитно беше как първоначално повечето от участниците генерираха предложения в рамките на тяхната професионална сфера. В хода на дискусията обаче се създаде едно много добро разбиране за това как с общи усилия Търново може да стане водещ град."


Светлозара допълва: "Благодарение на тази среща аз за пореден път се убедих колко е важно такъв тип събития да се случват регулярно.


Добрите идеи са навсякъде


И споделянето им вдъхновява хората. Затова сега е важно този хубав дух да се запази и изключително бързо някой да поеме щафетата и да определи кога ще е следващата такава среща.


Следващата точка в програмата на форума има за цел практическата реализация. Макар и уморени, всички участници, заедно с публика от града, се събират в залата на общината, за да представят своята дейност.


Търновци от ново време

Вечерта в "ТАМ" продължава с диджей партито на Рамзи Херкулес, с портокалов сок и абсент. За последния казват, че Ван Гог полудял от приема му, както и че наистина го е използвал като вдъхновение за най-добрите си платна. Е, тук е като черешката на тортата след добре свършената работа. Защото всички аплодисменти, които участниците изръкопляскаха – към организаторите, към единия, към другия модератор, към представителите на международната мрежа, в крайна сметка би трябвало да са за самите тях. А ние ще следим продължението на тази история.


Търновци от ново време

© Фатме Исмаилова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK