Етнографският музей набира средства за образователен център

Етнографският музей набира средства за образователен център

© ИФЕМИнститутът за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИФЕМ) при Българската академия на науките събира пари чрез дарения за създаване на образователен център, съобщиха от музея.


В него малки и големи посетители ще могат да се докоснат до традиционни български занаяти и обредни практики, а учениците ще посещават центъра като част от обучението им по няколко дисциплини: история, география, човекът и природата, както и всички предмети в училище, които се занимават с общественото развитие. Центърът ще работи и за всички, които искат да усвоят различни занаяти.


Необходими са 100 хиляди лева за ремонт на три от залите в сградата на музея и закупуване на оборудване – грънчарско колело и пещ, фурна за изпичане на обредни хлябове и ястия, тъкачен стан, мултимедия, интерактивни табла и други нужни пособия.
Открит е дарителски DMS номер, чрез който всеки желаещ може да подкрепи създаването на образователния център с 1 лев, като изпрати SMS на номер 17 777 с текст "DMS MUZEY".


За онзи, който има възможност и желание да дари повече пари, е открита и банковата сметка на ИЕФЕМ:
Банка УниКредит Булбанк
IBAN: BG22 UNCR 9660 3119 9041 13
SWIFT BIC: UNCRBGSF
"За Образователен център на Националния етнографски музей"


Кампанията включва също детски етнографски ателиета и семинари за традиционните български празници. Събитията са със свободен вход за деца и възрастни, като малки и големи посетители ще могат сами да творят, да пеят и да се учат на народните и празничните традиции.


Чрез фейсбук страницата на ИЕФЕМ ще се проведе и игра с награди на тема "Познай старите вещи", в която участниците ще трябва по снимка да познаят и опишат възможно най-подробно предмет от фонда на музея. Той включва над 55 хил. инвентарни единици, събрани в 13 колекции.


За образователния център


Амбицията на музея е да разработи специални образователни програми за центъра, като през първите четири години акцентът ще бъде върху програми за деца от предучилищна възраст и ученици от първи до седми клас от средните училища. Програмите ще развиват интердисциплинарни връзки и няма да се ограничават единствено върху изследователското поле на етнологията.


В образователните програми децата ще могат да изследват, търсят и събират информация, да я презентират пред публика, да подреждат резултатите от работата си в изложби. Така те ще имат възможности да търсят информацията от различни музейни артефакти, на базата на която да правят анализи. За провеждане на образователните програми музеят ще си партнира с детския научен център "Музейко", с училища, фондации и фирми със сходен предмет на дейност.


Образователният център първоначално ще е детски кът за забавление и обучение, а впоследствие ще се превърне в постоянно действащ кът за всички възрасти.


Планира се и подготовката на специални помагала за преподаватели. В тях ще се включват модули за работа преди музейното посещение, по време на посещението в музея и след него. Модулите ще бъдат разработени от музейни специалисти съвместно с екип от преподаватели на фондация "Заедно в час" и ще бъдат разписани на база образователен стандарт за съответната възрастова група.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7550 Неутрално

  Като няма държава, разчитай на дарения.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Чудесно. Аз лично ще даря (макар и символична сума).

  Така е, защото Европейският съюз иска да обезличи националната памет и такива институти нарочно биват обричани на гладна смърт. В новия глобален световен ред след 1989 г. е решено също в страни като България да не се развива наука, а целта е да бъдат унищожени научните институти, вкл. БАН като цяло.

 3. 3 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Интересно, колко от агиткаджиите, дето реват, че учените от БАН не търсели външно финансиране и не работели по проекти, ще се бръкнат с левче за тази кауза!

 4. 4 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 799 Неутрално

  ИЕФЕМ е абревиатурата на Института за етнология и фолклористика с етнографски музей. И може би в заглавието да се уточни, че Етнографският музей е част от БАН?

  В тази връзка, искам отново да споделя новината за едно чудесно постижение на учени от този институт. Преди три дни екип от трима учени от Института за фолклор при БАН постигна голям успех, като се пребори съборът в Копривщица да бъде включен в регистъра за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО (по думите на свидетели, в силно враждебна среда и съпротива от страна на някои фактори). Кандидатурата, която включва огромен обем предварителна работа и материали, е подготвена от тримата и защитена напълно, абсолютно безплатно! В резултат на тази им дейност държавата и нейните граждани печелят не само престиж, но ще печелят и в бъдеще от културен и научен туризъм. Този голям успех обаче беше подминат от повечето медии, защото не им върши работа като коз в политическите борби, затова и публиката не го знае.

 5. 5 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 486 Любопитно

  До коментар [#2] от "12345":

  В новия глобален световен ред след 1989 г. е решено също в страни като България да не се развива наука, а целта е да бъдат унищожени научните институти, вкл. БАН като цяло.
  -----------------------------------------------
  Уплашили са се от високотехнологичната българска икономика, превзела световните пазари преди '89 г., и решили да я унищожат.

 6. 6 Профил на Prosevchomai
  Prosevchomai
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Няма да даря, защото не искам в резултат на това вестниците да ни заливат още повече с информация за езически обредни практики, отбелязвайки християнски празници.
  Иначе съм на мнение, че науката в България трябва да се поощрява.

 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ще даря.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK