Данъци се дължат и за дерегистрираните автомобили

Данъци се дължат и за дерегистрираните автомобили

© Юлия ЛазароваЗа автомобили, които са служебно дерегистрирани при несключена застраховка "Гражданска отговорност", се дължат данъци и такси. Това се разбира от писмен отговор на министъра на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова.


В края на миналата година парламентът прие промени в Кодекса за застраховането, според които се прекратява служебно регистрацията на коли без "Гражданска отговорност". Също по служебен път и се възстановява регистрацията, след като застраховката бъде платена.


В отговора си Бъчварова цитира Закона за движение по пътищата, според който служебно се прекратява регистрацията на пътни превозни средства, за които е получено уведомление от Гаранционния фонд по чл. 574, ал. 11 от Кодекса за застраховането. Като за това се уведомява собственикът на автомобила. Тя обаче обяснява, че при тази служебна дерегистрация, свидетелството за регистрация и регистрационните табели не се връщат в КАТ, откъдето са издадени. По тази причина тези автомобили не могат да бъдат освободени от данъци и такси.
Целта на служебната дерегистрация е ограничаване движението на незастраховани коли по пътищата, които са отворени за обществено ползване, пише още в отговора. Прекратяването се отразява единствено в информационния регистър на превозните средства и собствениците им и не се уведомява НАП, се казва в отговора.


"Превозните средства със служебно прекратена регистрация съществуват физически, не са приети за разкомплектоване и съответно за тях се дължат данъци и такси".


Освобождаването от тези задължения към държавата става само за автомобили, за които собствениците са подали заявление за прекратяване на регистрацията и са върнати регистрационните табели и свидетелството за регистрация на колата, което е гаранция, че тя не се използва.

Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5275 Неутрално

  Коректен отговор на Бъчварова. Разбира се не го е писала тя, защото няма нужната квалификация но все още има много автомобили без гражданска. По-добре да каже какви застраховки имат колите на МВР, защото аз виждам много техни коли без задължителните стикери за гражданска отговорност. Така лесно ги разпознават и престъпниците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Матряла мнооого обича това.

 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Логично е, що таралясници гният по улиците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Комунетата се чудят каква глупост да измислят....

 5. 5 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Прекратяването се отразява единствено в информационния регистър на превозните средства и собствениците им и не се уведомява НАП, се казва в отговора

  Тези кръгли шапки без мозъчни гънки под тях явно не правят разлики в администрирането на таксите и данъците - данък МПС е местен и платим в общината!

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Горските джипове имат ли Гражданска отговорност?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Значи плащаме данък табела... По-нататък се оправдават и с това, че автомобилът не е разкомплектован. Но пък това 'ич не е задължително...
  Това го е писала сигурно другата простакеса - мента. Може и Бузко. Но се съмнявам в тяхната дълбочинна компетентност. На тия двамата идиоти им требаше една година да разберат за връзките между данъците и сътвориха данък "уй"кент. Който всъщност винаги го е имало

 8. 8 Профил на today
  today
  Рейтинг: 888 Неутрално

  А кога ще започнат да налагат данък екология, в момента дъртите таралясници замърсяват като луди, но са с нисък данък, а новите са далеч по-чисти, но са с висок данък.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 9. 9 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Кошникът на паркинга пред блока е 30-годишен, 50к.с., с катализатор по декларация на собственика и дължи 10-15лв. данък. Тази сума няма да е стимул собственика да го извози до моргата и да върне номерата. Същият данък е, ако трабанта е в движение и сутрин опуши целият квартал.
  А за едногодишният едноцилиндров екобууст, съседа плаща 15 пъти повече...

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Ахахахааа ГЕРБавост безмозъчна! Това дерегистриране не пълна глупост. Като нямаш гражданска, така или иначе ако те спре фатмак, подлежиш на наказание . Дали си дерегистриран или не си общо взето все тая, след като и дерегистрирането и регистрирането става автоматично, ОБАЧЕ пък като си дерегистриран не дължиш данъци ( не съм убеден, че това твърдение на министъра няма да падне в съда)
  Та.. оказа се, че вместо да ги накажат, за това, че карат без гражданска, ГЕРБавите ги освобождават от данък

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#9] от "acarid":

  Едноцилиндров? Тва да не е косачка Еднолитров бе, баце не едноцилиндров. И поне са му го продали като товарен, данъка е 7 лева вервай ми

 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1928 Весело

  От едната страна са застрахователите, зад гърба с всички държавни структури, а от другата, ние, действащи на принципа, дефиниран от Буров: " Българинът обича да е.е, но да не плаща!"
  Според мен, просто липсва желание от страна на контролиращите органи, за изпълнение на "дисциплиниращите" мерки, по закон. Заобикалянето на законите, си е просто национален спорт!

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  Къде е проблемът да се уведоми собственика и общината за дерегистрацията? Мисля, че желанието за повече данъци е надделяло

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Проблемът е, че дерегистрирането е МАЛОУМНО и когато нещо е малоумно, то може само още малоумни неща да породи, докато не бъде отменено

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#9] от "acarid":

  Елементарно Уотсън, данък МПС е замислен като данък собственост. Демек облага се "по-богатия". Целта му не е екологична, а да събира постъпления в бюджета.

 16. 16 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1644 Любопитно

  До коментар [#13] от "penetrating":

  По-интересно ще е на служебно дерегестрираните да им лепят по една голяма червена лепенка на предното стъкло. И без това сутрин катаджиите обикалят междублоковите паркинги и гледат лепенките за преглед и гражданска.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  До коментар [#12] от "batzdravo":

  Ами не е баш така. Застрахователите тука го играят на наша страна всъщност и пускат гражданска на вноски, то от там идва проблемът и дерегистрацията. Номера е, че човекЪТ Х си взема гражданска на вноски. Плаща първата вноска и слага полицата в жабката, обаче там пише, че полицата става невалидна ако не си плаща вноските. Да, ама ченгето няма как да разбере дали си е плащал вноските или не и за това с тая (вече невалидна тъй като не е платил втората вноска) полица, човека си кара и никой копче не му казва

 18. 18 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 305 Любопитно

  Дерегистрираме, регистрираме, да живее законодателят!
  В тази връзка искам да попитам, ако ме блъсне селянин, гражданската ще важи ли?

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Абсолютно некоректен отговор на Бъчварова. По въпросите за местните данъци и такси компетентният орган, който може и трябва да дава становище е Националната агенция за приходите или нейния колега в оставка Влади Горанов.

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]Коректен отговор на Бъчварова.[/quote]
  Интересно във фейсбук ли го е отговорила това?
  Напоследък гледам държавата се управлява от Фейсбук?

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1890 Неутрално

  Логично. Дано намери приложение.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  ,,Освобождаването от тези задължения
  / ,,данъци и такси"/ към държавата става само за автомобили, за които собствениците са подали заявление за прекратяване на регистрацията и са върнати регистрационните табели и свидетелството за регистрация на колата, което е гаранция, че тя не се използва.''
  -Случи се така, че мой автомобил ми бе отнет и не бе върнат в продължение на години. Има и съдебни решения към конкретен човек, да върне автомобила. Пред Съда, той се оправдава, че автомобилът е изчезнал/ откраднат в чужбина. Съда го осъди да върне колата и да плати обезщетение, но така или иначе автомобила го няма. Опитах се да го дерегистрирам, защото ми търсиха данъци, но от КАТ искаха табелите. Абе хора, викам им, нали табелите са закачени на колата и тях ги няма, заедно с автомобила, как да ги върна? Доказано е от съдебните решения. Да, ама не. Та и досега, след 15 години се чудя как да прекратя регистрацията, за да не ми търсят данъци и такси. А от КАТ едовно сизират НАП за наличие на автомобил, с цел проверка дали са платени.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#14] от "uq":


  До коментар [#16] от "mitko11":

  Държавата си намира работа, но не решава проблеми, по-скоро търси да пълни бюджета

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  [quote#12:"batzdravo"] ние, действащи на принципа, дефиниран от Буров: " Българинът обича да е.е, но да не плаща!" [/quote]
  Любовта не беше ли безплатна???

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#17] от "uq":

  не е точно така - когато плащаш ГО на вноски ти се дават стикерите за предното стъкло съобразно срокът на съответната вноска.

 26. 26 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "t_tzanev":

  Данъкът е местен, но когато е неплатен, НАП поема ролята на събиращ кесаревото орган.

  "От началото на 2010 г. в НАП се влива Агенцията за държавни вземания. С тази промяна приходната агенция започва да събира всички публични и частни държавни вземания."

  http://www.nap.bg/page?id=492

 27. 27 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 217 Неутрално

  колкото повече и различни глоби налагаш на населението толкова то става индиферентно към тях и съответно не ги плаща
  това води до неплащане и на други данъци и става тя еднаааа

 28. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Тоя казус го ядох бая години и е точно в тон с определението "шибана държава." 2002 спрях от движение Москвич с черни номера, взеха ми талона, а квитанцията пазя. Така ме посъветва служителка от КАТ. Тогава бракуването струваше 100 лв., а спирането от движение 10 лв. Не те търсят за данъци. Никой в тоя период не изкупуваше бракувани коли. 2012 разбирам, че за Москвича дължа бая сумичка данък и лихви, защото през царуването на Симеон решили да облагат и такива бараки като моята с данък, понеже не били бракувани. Първо, за това аз не съм виновен, второ, от НАП можеха да ме предупредят. Питах адвокат и той ми каза да не се претеснявам, а ония да си е..., да си гледат работата, де. И сега чета, че след 14 г. съм се оттървал.

 29. 29 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "uq":

  И двата случая са недомислица.
  Имаш кола, в движение или не - плащаш на общината.
  Имаш пушеща кола - трябва да плащаш двойно! Какво неясно, баце?

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 30. 30 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бенк-Бенк":

  Колега, играеш в пиесата "Сако от велур" направо!
  И колата ти не е открадната а противозаконно отнета!
  Егати и абсурда!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 31. 31 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Данъкът се дължи за собственост или доходи.
  Щом имаш собственост - плащаш.
  Нима, като декларираш в общината, че няма да ползваш имот, ти спират данъка ?!
  Друг е въпросът, че министърката или подготвилият отговорът е пълен неграмотник.
  Такса се дължи САМО ако е ползвана услугата.
  Предвид спрян автомобил от движение, каква такса ще искаш да ти се плати, а и не мога да се сетя за държавна или общинска такса свързана с МПС.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 32. 32 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":

  Ако уведомя общината че не ползвам мезонета си в центъра на столицата, ще ме освободи ли от местни данъци?
  Имаш - плащаш, простичко е..

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 33. 33 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  нищо ново - накъдето и да се обърнем дължим пари.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#32] от "acarid":

  На първия въпрос - да, ще Ви освободи от такса смет, сега е момента. На забележката, съгласен съм напълно, но става въпрос за използване, а не за притежание

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#15] от "niakoi_si":

  Това е комунистическото мислене на Оправниците ни, независимо от коя боя са. А дали е така в цивилизования свят?

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1018 Весело

  [quote#30:"serafin"]До коментар [#22] от "Бенк-Бенк":

  Колега, играеш в пиесата "Сако от велур" направо! [/quote]
  -Параграф 22.
  ,,Ако нарушават правилата, ви глобяват; ако спазвате правилата, ви облагат с данъци.'' /Лорънс Питър/
  ,,Гражданина трябва да плаща своите данъци с такова чувство, с което влюбения дарява на своята възлюбена подаръци. /Новалис/

 37. 37 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  В случая застрахователното лоби е натиснало. Ясно се вижда, че общината, примерно, не е тръгнала да извозва паркираните на общински улици от десетилетия коли без ГО и техн. преглед.

 38. 38 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  [quote#33:"ali_ibn_isa"]нищо ново - накъдето и да се обърнем дължим пари.[/quote]
  -,,В този живот неизбежни са само смъртта и данъците.'' / Бенджамин Франклин/

 39. 39 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  [quote#1:"КМЕТ В СЯНКА"]По-добре да каже какви застраховки имат колите на МВР, защото аз виждам много техни коли без задължителните стикери за гражданска отговорност. Така лесно ги разпознават и престъпниците.[/quote]

  МВР(МО и НСО) се застрахват по друг ред и стикерите за тях не са задължителни.

  I Want To Believe
 40. 40 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "penetrating":

  Тъй де, имаш - плащаш данък. Плащаш данък МПС или за недвижимости. Такса смет за това е такса. плащаш ако ползваш. Пък дали си ползваш колата си е твоя работа.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 41. 41 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1018 Весело

  [quote#32:"acarid"]До коментар [#13] от "penetrating":

  Ако уведомя общината че не ползвам мезонета си в центъра на столицата, ще ме освободи ли от местни данъци?
  Имаш - плащаш, простичко е..[/quote]
  -,,По-лошо от това да се плаща данък е когато няма върху какво да се плати.'' /Томас Дюър/

 42. 42 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#39] от "2.5":

  Хитро да, за да имат повод да се оправдават що нямат ГО ли?

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#42] от "acarid":

  Имат ГО, просто не лепят стикери!
  Тази полемика се въртя вече...

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Стикерите за ГО не са задължителни за някои специализирани автомобили от някои ведомства.

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#40] от "acarid":

  Пт това, което казвате излиза,че имате не кола, а регистрационен номер - Понеже като го върнете, спирате да плащате данък за колата
  Помислете още веднъж дали моделът, който предлагате е добър пример

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#35] от "acarid":

  Всъщност не е така. И макар, че едва ли ще се съгласите, ще се опитам да обясня.

  Нормално е да се насърчава покупка на нови автомобили... НО само ако бяхме производител на нови автомобили. При нас всеки ново закупен автомобил е директен износ на крупна сума към чужда държава. С което единствено и само влошаваме платежния си баланс.

  Понеже ще намесите екологията - там нещата се решават елементарно. За целта си има газоанализатори и годишен технчески преглед. Не е важно колко е стара колата, а колко газове отделя. Защото една дядото с 30 годишна ладичка на газ, със сигурност цапа в пъти по-малко от 5 годишен дизелов автомобил. Затова ако мислехме за екологията, просто щяхме да оправим системата за ГТП, както е в развития свят.

  В една богата Германия, която е крупен автопроизводител, по улиците масово се движат 10+ годишни автомобили. Просто си минават еко нормите, защото двигателя с вътрешно горене не се е променил особенно през последните 30 години. КПД-то му си е почти същото, т.е. количеството полезна енергия, към прахосаната такава си остава горе долу непроменено.

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#41] от "Бенк-Бенк":

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#42] от "acarid":

  Не познавате материята. В груповите застраховки на армията и полицията има специфика.

 49. 49 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#45] от "penetrating":

  Е разбира се че табелите трябва да са в комплект с документ от пункт в който да се приемат МПС-та. Пункта да е на регистрационен режим а операторите му ще знаят как да печелят от всичко това.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#49] от "acarid":

  Къде отиде данъка, за който говорихме

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ето патрулка с цели 3 стикера за ГО, което май пак е нарушение.
  http://www.novini.bg/uploads/news_pictures/2015-03/big/patrulki-sys-stiker-ni-spirat-na-pytq-278444.jpg

  Бихте ли обяснили спецификата. Да, не я познавам, както вероятно много от форумците тук.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 52. 52 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#50] от "penetrating":

  Данъка ще си го изяде и изпие собственика на МПС. Но следващата година. При всички други случаи следва да го дължи на общината където е регистрирана колата. Не съм юрист, но съм убеден че това може да се организира законно. Май няма желание обаче...

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 53. 53 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "niakoi_si":

  Да, напълно съгласен съм с вас. Данъка на дядото трябва да е минимален, за разлика от този на съседа му с 30 годишен вартбург. Но не е редно да плащат 30 и 300лв данък за МПС с близки характеристики.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 54. 54 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3430 Неутрално

  [quote#3:"EU defender"]Логично е, що таралясници гният по улиците.[/quote]

  Ако имаш познат гербаджия, на втората ракия ще ти обясни, че собствениците на тези трошки са "Електоралната армада на Адмирал Нелсън, с чиято помощ на следващите избори ще издавят опозицията като диваци в дървени канута!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#53] от "acarid":

  "Но не е редно да плащат 30 и 300лв данък за МПС с близки характеристики. "

  Напротив съвсем реално е, ако единия струва 3000лв, а другия 30000лв. Защото данък МПС е данък собственост.

  По същата причина данъка на 100 квадрата на село е много по-нисък от данъка на 100 квадрата апартамент в центъра на София.

 56. 56 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 199 Неутрално

  За автомобилите, които са на газ, трябва да се направи сериозно по размер данъчно облекчение (например 50%), независимо дали са нови или са стари таралясници. Те замърсяват несравнимо по-малко от останалите на бензин или нафта. Така ще покажем, че имаме някакво правилно отношение към замърсяването и природата.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 57. 57 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#55] от "niakoi_si":

  Мощност на автомобила: 99к.с.
  Община Бургас
  Възраст на автомобила: над 14г.
  Катализатор:Да
  Данък: 29,48лв.
  БМВ 3
  -------------------
  Мощност на автомобила: 102к.с.
  Община Бургас
  Възраст на автомобила: до 5г.
  Катализатор:Да
  Данък: 346,50лв.
  Шкода Фабия
  ----
  Коментара оставям на Вас...
  Аз за мен извод съм си направил.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 58. 58 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#55] от "niakoi_si":

  Мощност на автомобила: 99к.с.
  Община Бургас
  Възраст на автомобила: над 14г.
  Катализатор:Да
  Данък: 29,48лв.
  БМВ 3-ка
  -------------------
  Мощност на автомобила: 102к.с.
  Община Бургас
  Възраст на автомобила: до 5г.
  Катализатор:Да
  Данък: 346,50лв.
  Шкода фабиа

  Коментара оставям на Вас...
  Аз за мен извод съм си направил.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 59. 59 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#58] от "acarid":

  Ами вашите извадки просто потвърждават това което написах.

  Данък МПС е данък собственост!

 60. 60 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#59] от "niakoi_si":

  Така е не споря.
  Но защо законодателят толерира келеша който форсира 15г. си БМВ, за сметка на съседката с 5г. си фабия неструваща 30000лв?

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 61. 61 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  До коментар [#60] от "acarid":

  Е тук вече влизаме в една съвсем дълбока материя. Данъците имат мног вариации според целите които си поставят. Аз знам едно:

  Данъка винаги е несправедлив за плащащия го. Гарантирам ти, че и келеша с БМВ-то е също толкова недоволен (ако въобще го плаща), колкото и госпожата с фабията.

 62. 62 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Винаги е било така. Само при бракуване отпада данъка, при дерегистрация продължаваш да плащаш.

 63. 63 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 479 Любопитно

  До коментар [#9] от "acarid":

  ами каква е логиката да се плаща пътен данък на базата на мощността на автомобила, а не на теглото му?

 64. 64 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#51] от "acarid":


  [quote#51:"acarid"]Бихте ли обяснили спецификата.[/quote]
  МО е сключило групова застраховка, която е ...да кажем за 500 автомобила на БА. Преценено е, че толкова ще се движат по републиканската пътна мрежа. БА обаче има 1 000 автомобила. Понеже не е ясно точно кои 500 от тези 1 000 ще се движат не се лепят стикери. В застрахователя има инфо за вида и рег. номера на 1 000-та.

 65. 65 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#63] от "селянин":


  [quote#63:"селянин"]ами каква е логиката да се плаща пътен данък на базата на мощността на автомобила, а не на теглото му? [/quote]
  Кое тегло, с 5 пътника и пъллен багажник с буркани? А автобусите? А камионите?
  Теглото е прецизирано с винетките.

 66. 66 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#64] от "Добрин Велков":

  Ясно, движат се и 1000-та, без да лепят стикери, 500 от които нарушители. И понеже са от "системата", КАТ не ги спира или си затваря очите.
  Обаче ако аз не застраховам мотора си, веднага ще последва деригистрация. Нищо че половин година не го използвам.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 67. 67 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  До коментар [#66] от "acarid":


  [quote#66:"acarid"]Обаче ако аз не застраховам мотора си, веднага ще последва деригистрация. Нищо че половин година не го използвам. [/quote]
  Ами ползвай го бе...кой ти пречи...може да го ползваш да ореш с него, да почистваш сняг...каквото си пожелаеш...но май да мрънкаш най ти приляга...

 68. 68 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Весело

  До коментар [#66] от "acarid":


  [quote#66:"acarid"]И понеже са от "системата", КАТ не ги спира или си затваря очите. [/quote]
  За танковете и бронетранспортьорите е така. КАТ не искат да им препречват пътя с патрулките...

 69. 69 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#66] от "acarid":


  [quote#66:"acarid"]Обаче ако аз не застраховам мотора си, веднага ще последва деригистрация. Нищо че половин година не го използвам. [/quote]
  Ами ако си малко по-умен в началото на лятото ще направиш гражданската, ще плащаш на тримесечия...и ще забравиш да платиш за третото и четвъртото тримесечие - демек зимата...

 70. 70 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 541 Гневно

  До горните:
  Така ще е в БГ, докато ни командват шапкари и ченгета.
  Човек и да иска да е коректен с държавата, глупак ще го изкарат.

  АЗ НЕ ЗАРЕЖДАМ В БЕНЗИНОСТАНЦИИ ЛУКОЙЛ!
 71. 71 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#70] от "acarid":

  Яд те е, че не си се сетил, а?

 72. 72 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#20:"Веселин Дечев"]Напоследък гледам държавата се управлява от Фейсбук?[/quote]
  Еми нали щяхме да правим електронно правителство? Нашето стана фейсбук- правителство.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  [quote#3:"EU defender"]Логично е, що таралясници гният по улиците. [/quote]
  Кое е логичното? И без промяната в Кодекса за застраховане (за дерегистрацията) нещата си бяха същите - на собствен риск и отговорност караш автомобила без гражданска отговорност. Сега, с дерегистрацията, пак същото - на собствен риск и отговорност караш дерегистрирания автомобил.
  И в двата случая "близки срещи при празен портфейл" с катаджия са нежалателни.
  Единствената разлика е, че застрахователите ще отчитат по-малко "нарушители" за пред Европа.

 74. 74 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 2205 Весело

  До коментар [#70] от "acarid":


  [quote#70:"acarid"]Човек и да иска да е коректен с държавата, глупак ще го изкарат.[/quote]
  Гражданската отговорност какво общо има с държавата да попитам, понеже си умен?

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1951 Любопитно

  [quote#17:"uq"] Да, ама ченгето няма как да разбере дали си е плащал вноските или не и за това с тая (вече невалидна тъй като не е платил втората вноска) полица, човека си кара и никой копче не му казва [/quote]
  Да, щото камерите със софтуер за разпознаване на рег.номера, свързани към застрахователите е нАучна фанатастика по тези места. Иначе с пет-шест камери в по-големите градове и тук-там по междуградските пътища ще се платят не само разсрочените полици, ами ще остане и горница от наложените глоби...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2197 Весело

  [quote#74:"Добрин Велков"]Гражданската отговорност какво общо има с държавата да попитам, понеже си умен?[/quote]
  Един път, задължението е въведено по силата на Закона (на държавата). Сиреч, за неизпълнението държавата е аганжирала "обществен ресурс" (нашите данъци);
  Втори път, "правата" по застраховката е "отчуждена" от платеца в полза на трети лица (пешеходци и други охлюви на пътя).
  Само печалбата на застрахователите няма нищо общо с държавата освен 10% данък печалба, ако не отчетат счетоводна загуба. А в сферата на "услугите" е фасулка работа да се докара счетоводна загуба - един консултански договор (за оценка на щети) с офшорно лице върши идеална работа.
  Но това, което всички ни дразни и държавата седи със "силно затворени очи", че няма логика между размера на застрахователната полица и качеството на застрахования (риск за извършване на ПТП). Да не говоря за идотщината, че се застрахова автомобила, който нито е обект, нито субект на права.
  И Аcarid много точно усеща лицемерието на държавата - за едни (безотговорници - не е ясно кой и как управлява) има "групова застраховка", а за него (хем платец и еднозначно отговорен) няма "групова застраховка", която да покрива и двете (или повече) МПС-та. А пределно е ясно, че не може да управлява и двете едновременно.
  И Бъчварова не прави нищо друго освен да продължава духа на лицемерието.

 77. 77 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10219 Неутрално

  До коментар [#52] от "acarid":

  Излишен спор ...
  Наздраве за данъка и замезвайте

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK