Бивш министър на образованието осъди прокуратурата да му плати близо 20 хил. лв.

Бившият министър на образованието Владимир Атанасов. Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Бившият министър на образованието Владимир Атанасов. Снимката е архивна.Бившият министър на образованието Владимир Атанасов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от близо 20 хил. лв. заради незаконно повдигнато обвинение. Това е решил окончателно Върховният касационен съд (ВКС) в делото по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), което Атанасов заведе срещу прокуратурата, информира "Правен свят".


Атанасов беше министър от 2001 до 2003 г. в кабинета "Сакскобургготски", а обвинението срещу него беше за престъпление по служба. Той беше обвинен през 2011 г. за това, че като министър е сключил предварителен договор с "Краун хотелс" ООД (фирма на Георги Велчев, брат на бившия финансов министър Милен Велчев - бел.ред.), с който се заменят недвижими имоти, частна държавна собственост – хотели "Ехо" и "Мургаш" в комплекс "Златни пясъци". Договорът е сключен срещу поето задължение от дружеството да построи сграда с разгърната площ от 1 100 кв.м, за което отделно ще му бъде учредено право на строеж върху парцел публична държавна собственост, ползван и управляван от Икономическия университет във Варна. Тази сграда не бе построена, а старите и неподдържани общежития "Ехо" и "Мургаш" бяха съборени още през 2002 г. и на тяхно място е вдигнат хотел "Хелиос".


Прокуратурата твърдеше, че от действията на Атанасов са настъпили имуществени вреди за 454 166 лв. След оправдателни присъди на две инстанции, държавното обвинение се отказа да протестира пред ВКС и Владимир Атанасов беше окончателно оправдан.
В исковете си по ЗОДОВ бившият министър поиска 30 хил. лв. обезщетения за неимуществени вреди и 5 400 лв. за имуществени.


На първа инстанция - Софийският градски съд (СГС) присъди на Атанасов обезщетение от 12 хил. лв. за моралните вреди и 4 500 лв. за имуществените, след като прие, че процесът е приключил за по-малко от 2 години, той е бил с най-лека мярка за неотклонение и репутацията му не е била накърнена.


Апелативните съдии обаче прецениха, че това обезщетение е занижено, защото не отчита в достатъчна степен данните за негативното въздействие на обвинението върху цялостния професионален и социален статус на Атанасов, който е публична личност и човек, ползващ се с утвърдена професионална репутация и авторитет. С тези мотиви Софийският апелативен съд (САС) завиши обезщетението за неимуществени вреди до 20 хил. лв. и уважи изцяло иска по отношение на имуществените.


Прокуратурата обжалва това решение пред ВКС, като изтъква, че апелативните съдии необосновано са завишили обезщетението, тъй като широкият отзвук на делото е резултат от това, че Атанасов е публична личност, а не от действия на прокуратурата. Според държавното обвинение обезщетението не било съобразено и с критерия за справедливост, защото делото е приключило в разумен срок и не е възпрепятствало професионалното развитие на Атанасов, който станал и професор.


Върховните магистрати са се съгласили частично с позицията на прокуратурата. Според ВКС е неправилен изводът за връзка между действията на прокуратурата и широкия медиен отзвук на делото срещу Атанасов. Както първата, така и последната инстанция споделя, че общественият интерес е бил засилен заради позицията на Атанасов като министър на образованието. ВКС пише още, че работа на прокуратурата е да повдига и поддържа обвинения за престъпления от общ характер, а "политиците за разлика от частните лица, съзнателно избират да са публични фигури, които са изложени на показ пред журналистите и обществото". Роля на медиите пък е да информират обществото за политическия процес.


Според решението на последната съдебна инстанция 14 хил.лв. са достатъчни за обезщетяването на Атанасов. Той трябва да получи и 5 400 лв. за имуществени вреди, тъй като ВКС не допусна до касационно обжалване решението на САС в тази му част и тя влезе в сила.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1963 Весело

  Тези от прокуратурата - съда - следствието трябва да отделят от заплатите си по 20% в някакъв фонд за да си плащат глобите.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3015 Неутрално

  а сградата все още не е построена ..... ама нищо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "...се заменят недвижими имоти, частна държавна собственост ..."
  Боко нали обеща, че ще разследва приватизация и заменки преди седмици!? Но понеже е в осаФка, ще си остави и тези неща по старому.

 4. 4 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Трябва, ма фактите сочат, че просто си бюджетират тия глоби в следващата година, наред с по-високите заплати и бонуси и ние сме тези дето плащаме като попове. Та така...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 5. 5 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  пълна програма "правосъдие"

  Birds of a feather flock together.
 6. 6 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До тук добре , но какво стана с обещания Колеж по туризъм ,вече има- няма десетина години, братя Велчев и се оказаха изпечени мошеници.......не съм чула да са изпълнили договора си , само се радват на новата си придобивка , колко хотела вече имат ....???

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Един от дългата редица министри, съсипали българското образование. Спорен е само приноса на всеки поотделно?

 8. 8 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Това е ситуация: "И вълкът сит и агнето цяло...". Само народа е еб@н.

 9. 9 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Тези от прокуратурата - съда - следствието [/quote]
  ТЕЗИ дори нямат имена!!! Те са явно извънземни, някакви машини за храна, заплати и комисиони, но със сигурност са безотговорни и безнаказани затова! Обслужващите ги медии също ги прикриват, щото ако е някой бедняк ще го намерят и накрая на най-забутаното село, но провалилия се прокурор и неговия началник са удобно скрити. Както и следващите министри, които са допуснали :
  [quote#2:"дерибеев"]сградата все още не е построена .[/quote]

 10. 10 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  а не бе, е след има няма 1-2 седмици ще си поискат и бонуси за "добре свършена работа"

  ние си лаем, те си правят каквото си искат

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3861 Разстроено

  Каква гениална прокуратура, щом като при заменени държавни имоти, Държавата не получава нищо по сделката за замяна, а другата страна се облагодетелства на 100% (направо взима, срещу нищо), и пак не могат да осъдят виновните и защитят държавния интерес?! И това не е лесно, иска се добра подготовка...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 628 Неутрално

  В самата хипотеза за заменяне на имот е заложена корупция. Тази възможност трябва да бъде изхвърлена от всички закони. Ако някой иска да строи, да купи имота и да се разпорежда с него.

  Електоратът вече е забравил грандиозните далавери със заменки "кон за кокошка" по времето на Станишев. Иначе нямаше да реанимира престъпното Бесепе.

 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Баси простата и гениална схема - Прокуратурата повдига обвинение за огромна сума ( с умишлено допуснати пропуски ). Обвиняемия обжалва, след две три дела прокуратурата и следствието забравят да подържат обвинението и всички ние плащаме обезщетение на клетия човечец.

 14. 14 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  .... тая глоба/наказание/обезщетение ... не взима и 2 % от пробутаните подкупи за „нищожни обвинения“, отправени от цацаратурата ... ма и тях .... ние ще платим!
  „Куче влаче - диря няма“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Напълно съгласе, според мен всички тези средства, било от европейския съд или други по тяхна вина, трябва дасе вземат от ФРЗ на съответната служба, като и конкретните виновни лица си понесат последствията.

 16. 16 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#8] от "thenomad":

  при това два пъти. може да пробва и Страсбург... ако му е малко

  Birds of a feather flock together.
 17. 17 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Това е защото обвинения се повдигат за щяло и нещяло като срефство за тормоз, натиск, ПР. Трябва да се повдигат за релни престъпления, които съм сигурен съществуват.

 18. 18 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Браво,радвам се,че е успял да осъди прокуратурата!Сега Цацаров с лични или бюджетни средства ще плати обезщетението?

 19. 19 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ясно е, че заменките са корупционна схема, но при сключването на договора министъра няма как да е знаел, че сградата няма да бъде построена. Въпросът е следващите министри какво са направили по този казус и ако нищо, защо те не се разследват за това бездействие. А заменките трябваше отдавна да са забранени със закон!

 20. 20 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Да вземат от заплатите на всички участвали прокурори!

 21. 21 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "hamilton F1":

  Ами юристите се натискат да станат съдии. Ако не успеят стават адвокати. От тия дето хептен нищо не става - прокурори.

 22. 22 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Българската прокуратура пере най-добре.
  Сега човекът е чист, доказано невинен, че и с 20 хилки напред.
  Каква съдебна реформа искате?!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 23. 23 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 449 Весело

  владо атанасов е захлебил доста още със сключване на сделката а сега му дават и за коледните празници бонуси,нема такава държава

 24. 24 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 449 Весело

  До коментар [#19] от "primaxm":

  няма как да знаел,такива наивници има ли още?)

 25. 25 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 715 Неутрално

  [quote#2:"дерибеев"]а сградата все още не е построена ...[/quote]

  Издънката на прокуратурата не е, че няма престъпление. Издънката е, че обвинението е формулирано смехотворно, а пледоариите са водени аматьорски.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  БГ отдавна е разделена на касти, но в случая апелативните съдии са опитали и да го подпъхнат на ВКС-то. Ако беше прието щеше и да бъде официализирано

  "....професионален и социален статус на Атанасов, който е публична личност и човек, ползващ се с утвърдена професионална репутация и авторитет..." БГ е затънала в уйната и тоя не е направил нищо повече от другите... аре по-кротко

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не става ясно кой все пак е виновен че не е построена сграда и увреден държавния интерес.Що се отнася до вината на Атанасов,той все пак има такава-договора е сключен при явен конфликт на интереси,в полза на фирма на брат на министър Велчев от същото правителство.

 28. 28 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 505 Любопитно

  А защо обвинението да е незаконно!!! Макар и да сме го забравили, когато не става дума за политически шантаж, но това и е работата на прокуратурата, както и на съда да прецени, дали обвинението е справедливо. А тази "сделка" вони отдалече.

 29. 29 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#1:"chicago514"]трябва да отделят от заплатите си по 20% в някакъв фонд за да си плащат глобите. [/quote]
  Само по 20% ?

 30. 30 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Няма нужда от съдебни заседатели, от ЖУРИ! Всички, които са взели отношение по случая са единодушни, че става дума за крупна далавера за сметка и на гърба на държавата, на народа на България. В случая няма невинни, дори бенефициентът ( обезщетеният за нанесени морални щети) с пари пак от държавата.Нито един от писалите не застава на негова страна. Заради случай като този, държавната хазна се източва до безпаметност, държавният дълг расте ли расте, а пари за пенсии и заплати на научните работници от БАН няма и няма. И никой да не говори по въпроса, защото е ПОПУЛИЗЪМ! Да се краде в България е чест и достойнство. Ако не крадеш, си будала, както се пееше в песента. България ще бъде изолирана от целия свят заради бандитското отношение към властта, държавата и народа. Най- голямата вреда от комунизма е, че създаде супер безбожници, поклоници на златния телец. Господ да ги ....

 31. 31 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Аман от тези руски капитали, муха ги ухапала !

 32. 32 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "миглен локумев":

  Не сте ме разбрали явно. Той може да е знаел /това е без значение/. Въпросът е, че прокуратурата не може да го докаже /това, че е знаел предварително и така умишлено е ощетил държавата/. Не знам разбира се, за какво точно е било обвинението, но явно не е издържало в съда и сега данъкоплатеца ще плаща. Време е да се приеме лична отговорност за държаните служители. Всеки лично да си плаща грешките. Ще започнат да работят много по-прецизно и внимателно.

 33. 33 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#32] от "primaxm":

  е да,това е крайно време да се направи но скоро няма да се случи

 34. 34 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 771 Неутрално

  [quote#12:"galapagas"] Тази възможност трябва да бъде изхвърлена от всички закони.[/quote]

  Тази възможност беше един от най-забележителните резултати на реформите от костовото управление, заслугите за която традиционно скромно се премълчават от почитателите му. След него Моню, Софиянски и сикаджийската мутра, десетки министри, кметове и областни управители имаха наготово щастието с тази възможност да правят българите приказно богати, някои българи. И себе си, разбира се.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 35. 35 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "Xumpomo name":
  [quote#5:"Xumpomo name"]пълна програма "правосъдие" [/quote]
  ===
  пълна програма justice порно.

 36. 36 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  [quote#34:"bgkurshum"]Тази възможност беше един от най-забележителните резултати на реформите от костовото управление, заслугите за която традиционно скромно се премълчават от почитателите му.[/quote]
  Идеята драги е имала съвсем друга цел. Тя е да се даде възможност на хората получаващи разпокъсани парчета земя да ги обединят, чрез замяна и така да се получат нормални земеделски стопанства.
  Друг е въпросът, че след Костов тя беше така...перифразирана, че даде възможност на мошениците имащи добри връзки с всички последващи правителства да извършат корумпирани сделки!
  Този факт разбира се вие целенасочено избягвате, за да обвините за кой ли път "лошият Костов" за вашите гешефти и измами....
  В края на крайщата ако са извършени грешки през "костовото управление", то какво пречеше на следващите добри, честни и високоерудирани специалисти от ДПС/НДСВ/БСП/ГЕРБ да поправят тази неправда!?

  Ама нали на вас все Костов ви е виновен.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 37. 37 Профил на Софи
  Софи
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Скоро ще плащаме и на обвинените министри! Там ще е същата схема! Държавата ще им даде по един бонус под формата на обезщетение!

 38. 38 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Весело

  Ами тука е така - комунетата крадат с пълни шепи, прокуратурата ги "преследва" от хорски срам, след което те я осъждат за вреди и обезщетения.... и всички са доволни....на следващите "избори", избират същите комунета....и така......

 39. 39 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3735 Неутрално

  Интересно ми беше да прочета, че Владо Атанасов се оказа "с утвърдена професионална репутация и авторитет"... което твърдение идва да ни подскаже, че никой от апелативните съдии не е чел безумните анализи на литературни произведения на бълг. автори, нито указания за писане на разл. видове съчинения, творчество на екс-министъра. Заслужават си да бъдат задължени да го направят и тогава пак ще ги накарам да потвърдят думите си. Обзалагам се, че ще вече ще имат друго мнение.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 40. 40 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#25] от "majorman":

  Това е било целта,с'' нашите другари'' е така.

 41. 41 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Какъв широк обществен отзвук, който да е повлиял негативно на репутацията му? Аз дори не съм чувала, че се води такова дело. А пък на Георги Велчев никога физиономията не съм виждала по телевизиите. За него изобщо не се говори.

 42. 42 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#3:"StanDim"]Но понеже е в осаФка, ще си остави и тези неща по старому.[/quote]На "Боко" хич не му е работа да разследва - той може само да даде сигнал до съответните ограни. Търси проблема другаде, а не при Борисов!
  Тролчетата не можаха ли толкова време да разберат какво значи разделение на властите!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK