По настояване на Цацаров Софийският градски съд отново ще бъде проверен

Калоян Топалов, председател на Софийски градски съд

© Георги Кожухаров

Калоян Топалов, председател на Софийски градски съдМнозинството в съдийската колегия удовлетвори предложението на главния прокурор Сотир Цацаров и възложи на Инспектората към съдебния съвет да извърши проверка за забавени дела над две години в Софийския градски съд.


Така по-малко от половин година след края на последната проверка в най-големия окръжен съд такава ще бъде направена отново. Софийският районен съд също беше включен в решението, за да не бъдат членовете на колегията обвинени в предубеденост. И този съд наскоро е бил обект на ревизия, съобщи Юлия Ковачева.


Соня Найденова повдигна въпроса защо точно за забавени дела над две години.
"Защо не са три, четири или пет? Като говорим за забава, не е без значение продължителността на досъдебното производство пак повече от две години", заяви Найденова и предложи да бъде възложено на съдебния съвет да провери и продължителността на досъдебната фаза по тези дела. Това също бе прието.


Най-големият окръжен съд и прокуратурата влязоха в спор преди няколко седмици, след като стана известно, че по инициатива на държавното обвинение е била назначена проверка за забавени дела в двата най-натоварени съда в София. Впоследствие пресцентърът на прокуратурата изнесе данни колко са проблемните производства.


Председателят на градския съд Калоян Топалов реагира веднага, че информацията е не само непълна, но и неточна и това създава напрежение между институциите.


Реагираха и от Съюза на съдиите с позиция, в която беше зададен и принципният въпрос - на какво основание прокуратурата проверява съда. След което градският прокурор /ръководителят на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова/ призна, че наистина в данните, изнесени от прокуратурата, е имало неточности.


Преди няколко седмици ВСС отказа да защити градския съд от разпространяването на невярна информация за неговата работа.

© Юлия Лазарова

Преди няколко седмици ВСС отказа да защити градския съд от разпространяването на невярна информация за неговата работа.


Това стана повод петима членове на съвета да предложат на Съдийската колегия да бъде обсъден проблемът и колегията, която е задължена да брани независимостта и престижа на съда, да излезе с позиция в подкрепа на съда. Тогава, за да не се влиза в конфликт с главния прокурор Сотир Цацаров, мнозинството в колегията отказа.


Днес Галина Карагьозова припомни това решение и заяви, че то се явява процедурна пречка съдийската колегия да възложи проверка на инспектората. "Имаме произнасяне по него. Не се сочат новопостъпили факти и обстоятелства, които да налагат преразглеждане", заяви Карагьозова. А Ковачева припомни, че главният прокурор Сотир Цацаров може сам да сезира инспектората.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK