След седмица първите 50 афганистански мигранти ще бъдат върнати в страната си

Зам. министърът на вътрешните работи Красимир Ципов откри изцяло реновирано общежитие в Академията на МВР.

© Велко Ангелов

Зам. министърът на вътрешните работи Красимир Ципов откри изцяло реновирано общежитие в Академията на МВР.В средата на следващата седмица 50 афганистанци ще бъдат върнати със самолет в страната си, съобщи зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов при откриването на ремонтирано със средства на ведомството общежитие в Академията на МВР.


Петдесетимата мигранти са замесени в безредиците в лагера в Харманли, информира Ципов.


Това ще е първият полет от България с подобна цел.
Подготовката за връщането на мигрантите започна преди седмица като всички те ще заминат за родината си доброволно. Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им, съобщи на 28 ноември пресслужбата на Министерския съвет. България и Афганистан засега все още нямат споразумение за реадмисия.


От думите на зам.-министъра се разбра, че за останалите, които според МВР са участвали в размириците в Харманли се изчаква да приключи проверката на прокуратурата. Като тези, на които бъде повдигнато обвинение и бъдат осъдени ще влязат в затвора, а останалите ще бъдат екстрадирани, коментира зам. министърът.


Днес Ципов отклони въпросите за информацията за подготвян терористичен акт, защото не можел да каже нищо повече от министъра в оставка Румяна Бъчварова. Той само потвърди, че няма информация за заплаха за България.


Ципов заяви още, че това е второто общежитие, което се ремонтира с пари на МВР. Той обаче не можа да посочи колко е струвал ремонтът.


След седмица първите 50 афганистански мигранти ще бъдат върнати в страната си

© Велко Ангелов

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 434 Любопитно

  1000 /4*50 на колко е равно ? Това ще ни струва още 1 седмица !

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Неутрално

  Това споразумение с Афганистан трябва час по-скоро да се подпише!
  И всички нелегални - обратно!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5934 Любопитно

  До коментар [#1] от "evelin_m":

  Кинтите за това не идваха ли от ЕС?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Друг е въпроса, дали точно тези пари отиват зад оградата!

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Неутрално

  "Други 200 ще бъдат върнати след обработка на документите им"

  Що за абсурди - влизат тука и се приемат без никакви документи а за да ги експулсират било необходимо щателно да им се обработят книжата???

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Всичките афганистанци, пакистанци, еритрейци, сомалийци, иракчани, малийци, .... трябва да се върнат незабавно по родните им места. Дали ще е със самолет, влак, камион няма значение.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  "Петдесетимата мигранти са замесени в безредиците в лагера в Харманли,"
  "всички те ще заминат за родината си доброволно."
  "за тях се изчаква да приключи и проверката на прокуратурата."
  Извършилите престъпление в български затвор. След тях депортация и на останалите. Плюс 10 годишна забрана да влизат легално на територията на ЕС.

 8. 8 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2088 Весело

  До коментар [#5] от "lustmord":

  "...на документите им" е прибавено после...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 9. 9 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не казвай "Хоп" преди да си скочил!

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Дори го подпишат правителствата, какво? Афганистанският парламент миналата седмица гладува против подписаното с Швеция споразумение за реадмисия. Предполагам и с нашето ще стане същото.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Нали не знаеха кой откъде е, за
  щото са без документи !?
  Как сега разбраха, че са афганистанци ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Защо само 50 примата?
  Доколкото знаем,самолетите побират повече.Защо да пътува празен,че и платен от нас?

  Политичета,малко са 50 маймуни!
  Всички ги махате или ще махате отдалеч на Парламента след изборите.

 13. 13 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#7] от "subaru":

  Че те да не би да не влизат легално, та да им забраняваш?

 14. 14 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "luda_krava":
  "Че те да не би да не влизат легално, та да им забраняваш?"
  Сега влизат нелегално. Пресичайки по този начин границата извършват състав на престъпление по българския Наказателен кодекс:
  Чл. 279. (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Който влезе или излезе през границата на страната без разрешение на надлежните органи на властта или макар с разрешение, но не през определените за това места, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от сто до триста лева.
  (2) (Нова - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 92 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода от една до шест години и глоба от сто до триста лева.
  (3) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) В случаите по предходните алинеи съдът вместо глоба може да наложи конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
  (4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Приготовление към престъпление по ал. 1 и 2 се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация.
  (5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползува от правото на убежище съгласно с Конституцията.

  Конституция на Република България:
  Чл. 27.
  (1) Чужденците, които пребивават в страната на законно основание, не могат да бъдат изгонвани от нея или предавани на друга държава против тяхната воля, освен при условията и по реда, определени със закон.
  (2) Република България дава убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи.
  (3) Условията и редът за даване на убежище се уреждат със закон.
  Закон за убежището и бежанците:
  Чл. 1а. (Нов - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) (1) Република България предоставя по реда на този закон международна закрила и временна закрила.
  (2) Международна закрила се предоставя по силата на Конвенцията за статута на бежанците, съставена в Женева на 28 юли 1951 г., и Протокола за статута на бежанците от 1967 г., ратифицирани със закон (обн., ДВ, бр. 36 от 1992 г.; доп., бр. 30 от 1993 г.) (ДВ, бр. 88 от 1993 г.), на международни актове по защита правата на човека и на този закон и включва статут на бежанец и хуманитарен статут.
  (3) Временна закрила се предоставя в случай на масово навлизане на чужденци, които са принудени да напуснат държавата си по произход, поради въоръжен конфликт, гражданска война, чужда агресия, нарушаване на човешките права или насилие в големи размери на територията на съответната държава или в отделен район от нея и които не могат по тези причини да се завърнат там.
  Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) (1) Президентът на Република България предоставя убежище в съответствие с определените му правомощия в случаите по чл. 27, ал. 2 от Конституцията, както и когато държавните интереси или особени обстоятелства налагат това.
  (2) Министерският съвет предоставя временна закрила по чл. 1а, ал. 3, въведена с решение на Съвета на Европейския съюз. Срокът на временната закрила се определя с решението на Съвета на Европейския съюз.
  (3) Председателят на Държавната агенция за бежанците предоставя международна закрила.
  Чл. 3. (1) Република България осъществява изпълнението на задълженията си по Конвенцията за статута на бежанците от 1951 г. и Протокола за статута на бежанците от 1967 г. чрез своите държавни органи в сътрудничество с Върховния комисар на Организацията на обединените нации за бежанците.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Върховният комисар на Организацията на обединените нации за бежанците чрез своя представител в Република България има право на информация, както и на достъп до всеки етап от производството за предоставяне на международна закрила и на временна закрила. Той може да се запознава с всеки конкретен случай и да дава писмено или устно мнение по него.
  Чл. 4. (1) Всеки чужденец може да поиска предоставяне на закрила в Република България в съответствие с разпоредбите на този закон.
  (2) Искането за предоставяне на закрила се осъществява лично и по собствена воля.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) Чужденец, влязъл в Република България, за да поиска закрила, или който е получил закрила, не може да бъде връщан на територията на държава, в която са застрашени неговият живот или свобода по причина на раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или политическо мнение или той е изложен на опасност от изтезания или други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2015 г., в сила от 16.10.2015 г.) От правата по ал. 3 не може да се ползва чужденец, получил закрила, за когото има основания да се смята, че представлява опасност за националната сигурност или който, веднъж осъждан с влязла в сила присъда за тежко престъпление, представлява опасност за обществото.
  (5) Чужденец, влязъл не по законоустановения ред в Република България, за да поиска закрила, пристигайки направо от територия, където са били застрашени животът и свободата му, е длъжен да се представи незабавно на компетентните органи и да посочи уважителни причини за незаконното си влизане или пребиваване на територията на страната.
  Нищо не се знае. Някой, от тези може по някакъв начин някога и да се добере до виза и да кацне на летището. Тогава, пак обратно.

 15. 15 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Според мен лъжат да замажат очите ни. И какво са 50 на фона на десетките хиляди талибани тук. И забележете, това са "доброволно" решили да се върнат.Кои са тези талибани, които искали били да се върнат в пещерите си, при положение че дължат пари и трябва да връщат заемите за пътуването си? И нали тепърва щеще да се подписва споразумение. Да видим колко ще излети самолетът. взеха съвсем да се оплитат в лъжите си.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#15] от "bee":
  "И забележете, това са "доброволно" решили да се върнат."

  Добре, това е първата порция "доброволно"
  Важно е да има много порции. А за да има много порции трябва да стоят в ограждения без петзвездни хотелски условия.

  подпис
 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Бяха над 400 за предната седмица, сега станха 50 за следващата, а следващата седмица ще станат 5, но не върнати, а пристигнали!
  В България единствено нищоправенето и оправданията вървят добре, всичко друго е имитация и симулация.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Ще отидат да се видят с близките си и по другата седмица може пак да ги хванат на сръбската граница.

 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Всеки министър ще го оценяваме по съотношението между пристигналите и напусналите мигратни. Коефициентът трябва да е по-малък от единица.

  подпис
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Ако от един лагер за мигранти месечно не се си заминават доброволно поне 20% ще искаме оставката на местните началници.

  подпис
 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#14] от "subaru":

  А какво ще му попречи пак след 2-3мес да влезе пак нелегално? В Швеция има проблем с мароканци, които влизат нелегално. Властите ги хващат, депортират, а след известно време те пак влизат нелегално в страната...

 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#21] от "luda_krava":

  Сега абсолютно нищо. Гранична полиция в този си вид очевидно не може да се справи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK