Афганистанското момче, коeто беше в кома след бунта в Харманли, е преместено в Бусманци

Снимката е от протест пред центъра в Бусманци. Наскоро там мигранти обявиха гладна стачка заради лошите условия.

© Георги Кожухаров

Снимката е от протест пред центъра в Бусманци. Наскоро там мигранти обявиха гладна стачка заради лошите условия.Афганистанското момче, което беше в кома заради тежка черепно-мозъчна травма след бунта в лагера в Харманли е преместено в Бусманци. "Дневник" научи, че от вчера то се намира в центъра от закрит тип край София. Информациите за състоянието му обаче са противоречиви.


Момчето, което е на 15 години, е


изписано от болницата в Стара Загора, където преди дни петърпя животоспасяваща операция
Информацията беше неофициално потвърдена от Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и от болницата. Според директора на лечебното заведение "Проф. Д-р Стоян Киркович" Йовчо Йовчев то е било в адекватно състояние, което не налага лекарска грижа. Лекуващият го лекар доц. Петър Вълканов обаче каза, че момчето има нужда от долекуване, лекарски надзор и лек режим, както и че е много наплашен.

За случая съобщи Би Ти Ви няколко дни след като в Харманли избухнаха размирици. Те бяха потушени с водно оръдие и влизането в лагера на над 400 полицая. Много от участниците бяха преместени в центрове от закрит тип, над 400 мигранти бяха арестувани, а от тях 18 души бяха обвинени в хулиганство, повреждане на чуждо имущество и нанасяне на телесна повреда на полицаи и задържани под стража.Проверка на "Дневник" потвърди, че младежът е бил сред задържаните афганистанци, които са били преместени в Елхово. Там той се е оплакал, че му е станало лошо и впоследствие е откаран в болницата в Ямбол. Лекарите установят, че има фрактура на черепа и голям епидурален хематом в задната част на главата и момчето е транспортирано в Университетска болница в Стара Загора, където е направена спешна операция. Няколко дни то е на командно дишане и с опасност за живота.


Момчето е било преместено в Бусманци (където наскоро беше обявена гладна стачка, заради лошите условия) на 5 декември - само четири дни след като е събудено след мозъчната операция.


Източници на "Дневник" от Стара Загора, които са следили казуса на момчето от момента на настаняването му в университетската болница в града, изразиха


недоумение от преместването му в София


По думите им, тийнейджърът е бил под надзора на местните социални служби, като е била започнала дори процедура да му бъде назначен представител от общинската администрация в Стара Загора по силата на чл. 25 от Закона за убежището и бежанците, който регулира държавния ангажимент при случаи на непридружени непълнолетни. Процедурата обаче е прекратена при преместването на момчето в София.


Никой в Стара Загора не е бил уведомен, че непълнолетният афганистанец ще бъде настанен в центъра от затворен тип в Бусманци


Източниците ни изразиха и притеснения, че момчето може да има умствена изостаналост, или пост-травматичен стрес, тъй като не разбирало какво му говори преводача. Повтаряло само няколко неща и питало за братята си, за които не се знае дали са в България или не.


Доц. Петър Вълканов, завеждащ отделението по неврохирургия, който е оперирал момчето, обясни пред "Дневник", че то е изписано в добро състояние, изправено на крака и раздвижено, но е било силно наплашено и не можело да разбере какво му се говори.


Хирургът допълни, че се


налага долекуване на белия му дроб с антибиотици и травмата на главата му, които изискват постоянно лекарско наблюдение и лек режим


за да не се обострят.


"Той е за по-лек режим, не може да го сложат в затвор. Това са много сериозни неща – той беше на практика умрял, когато дойде при нас", каза лекарят.


Директорът на агенцията за бежанците Петя Първанова заяви пред "Дневник", че момчето се намира в Бусманци, защото има писмо от МВР, че всички участвали в бунта трябва да бъдат настанени в центрове от затворен тип. По думите й за него вътре ще бъдат положени грижи, защото има лекари и ще може да получи постоянно лекарско наблюдение.


Според информацията на следилите състоянието на момчето,


то е било в лошо психологическо състояние и е имало самоубийствени мисли


Те разказха, че на 4 декември се е качило на покрива на болницата. Директорът й заяви, че не е запознат с подобно поведение, а че момчето просто се е опитало да напусне болницата. Според Петя Първанова афганистанецът се е качил на покрива, за да разговаря с работници, които го поправяли. Доброволци, посетили момчето в Бусманци потвърдиха пред "Дневник", че момчето продължава да бъде в неориентирано състояние.


Името на младежа не се съобщава от ДАБ, а неговото участие в бунта и досега не е изяснено. Липсва и ясна информация от МВР по какъв начин е получило травмата. Прокурорската проверка за полицейско насилие в Харманли все още не е приключила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK