И апелативният съд няма да оправдае Янева за "Червеи"

И апелативният съд няма да оправдае Янева за "Червеи"

© Юлия ЛазароваДелото по разработката "Червеи" приключи днес на втора инстанция, като от Апелативния съд обявиха, че произнасянето ще е в законоустановения срок. По него подсъдими са бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева и бившият началник на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.


При положение че от съда заявиха, че ще се произнесат в срок, това означава, че Янева и Костадинов няма да бъдат оправдани, като може да им бъде увеличено или намалено наказанието. Ако апелативните магистрати искат да постановят оправдателна присъда за Янева и Костадинов, то трябваше да се разбере в залата днес. Така обясниха юристи пред "Дневник".


И прокуратурата, и защитата не поискаха делото да бъде върнато на по-долната съдебна инстанция, заради процесуални нарушения или на прокуратурата за доразследване. Което означава, че апелативните съдии вероятно ще се произнесат по случая по същество.
Янева отговаря пред съда за даване на разрешение за подслушване над срока, който е позволен в закона, със 120 дни. Днес адвокатът на Янева Трендафил Трендафилов поиска от съда тя да бъде призната за невинна. Обвинението пък настоя наказанието й да бъде увеличено. На първа инстанция Владимира Янева беше осъдена на 1 година условно с 3 години изпитателен срок. Повече за мотивите на съда четете тук.


Тодор Костадинов беше осъден на глоба от 3 хил. лв. за компютърно престъпление - неправомерен достъп до информационните системи на МВР, и оправдан за документно престъпление - изготвяне на справките към исканията за СРС. Защитата на Костадинов - адвокат Людмил Рангелов също поиска той да бъде оправдан. Прокурор Митко Димитров пък поиска наказание от 2-годишна условна присъда.


На предишното заседание пред Апелативния съд, Владимира Янева заяви, че е била подведена по разработката "Червеи". Пред съда обаче тя каза, че не отрича възможността в нейната работа да е имало грешки, но със сигурност не била разрешила толкова дълго подслушване умишлено. Причината била, че в докладите, които е гледала при издаване на разрешение за удължаване срока за прилагане на СРС, не били описани всички разрешения до този момент. По този начин Янева е нямало как да разбере, че превишава предвидения по закона срок.


Същата теза застъпи днес и адвокат Трендафилов в защитната си реч.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK