Протестиращи родители: Увеличението на помощта за деца с тежки увреждания не е реформа

Родители на деца с увреждания протестираха с жива верига около парламента. Това е четвърти протест за две години.

© Юлия Лазарова

Родители на деца с увреждания протестираха с жива верига около парламента. Това е четвърти протест за две години.Не уврежданията убиват децата ни, а държавата". С този транспарант и искане за истинска реформа в социалната политика и права, гарантирани чрез закон, родители и децата им с увреждания излязоха за трети път на протест тази година пред Народното събрание. Хванати за ръце, те образуваха жива верига около сградата, за да привлекат вниманието на депутатите, но го получиха около три часа по-късно, когато три от протестиращите майки бяха допуснати вътре да се срещнат лично с управляващите.


Жените бяха поканени и записани за пропуски от депутата на Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Споровете между депутата и майките започнаха още навън докато чакаха да им бъдат издадени необходимите карти за влизане. "За две години нищо не направихте, а топлата вода е измислена - в Австрия, в Германия, САЩ, Канада или която нормална държава си изберете. Ние искахме само да я пуснете по тръбите", каза една от жените. "Благодаря за оценката, щом така мислите. Аз пък не чух какво точно искате", отговори депутатът от Патриотите и ги упъти към стаята на мнозинството.


Когато излязоха скоро след това, разказаха, че вътре никой не им обърнал внимание. Депутатите били в отпускарско настроение и абсолютно незаинтересовани от присъствието на жените. В стаята на ГЕРБ им обяснили с безразличие, че "не се правело така без предварителна уговорка и организация". "Нямаха елементарно човешко отношение", обобщи Кръстана Кълвачева, председател на сдружение на майки на младежи с увреждания в Пазарджик, която беше и тук и на предишните протести тази година.
Протестиращи родители: Увеличението на помощта за деца с тежки увреждания не е реформа

© Юлия Лазарова


Междувременно отвън хората коментираха, че са наясно, че правителство в оставка няма да направи нищо за тях, нито се заблуждават, че решенията за реформа са лесни и бързи. Обещаното увеличения на помощта за децата с най-тежки увреждания обаче със сигурност не е това, което са искали.


Увеличението е драстично само за децата в категория от 90 до 100% инвалидност и повечето родители на протеста се притесняват, че в експертните лекарски комисии, които определят тази степен (ТЕЛК), ще бъдат инструктирани да режат процента инвалидност занапред. За останалите категории увеличението е единствено в рамките на 50-80 лв., но то ще е достатъчно за управниците да си измият ръцете, че са направили нещо за децата с увреждания, коментира Кълвачева.


"На цялото нямане, парите за хората с увреждания се харчат безобразно. Не ние трябваше да сме тук на този протест, а всички останали хора, защото това са общите ни пари.", коментира друга от ядосаните майки.


Освен това пълнолетните хора с увреждания остават извън полезрението на социалната политика. Когато навършат 18 години децата с увреждания стават възрастни с увреждания, но помощите вече не им се полагат. Само, че те продължават да имат специални нужди, и да нямат свои доходи, коментират хората на протеста. Искат да има специален закон, гарантиращ правата на хората с увреждания и грижата за тях да не зависи от възрастта им, а от индивидуалните им потребности.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6714 Неутрално

  Политиците нехаят за най-скъпото ни - децата.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Гневно

  Значи за пришълците се намериха 200 млн лева - а за децата, понеже не са пришълци - НИЩО!!!

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  В никоя област няма реформи

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1250 Неутрално
 5. 5 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Няма и да обърнат внимание, защото това не им е целевата група на депутатите. Те се опитват да се продадат на най-многобройните групи като пенсионери (увеличение на пенсиите), водачи на МПС (магистрали), националисти (огради по границата), но не и хората с реални увреждания, защото те са малко, въпреки многобройните официални инвалиди. Явно трябва здрав натиск, а като гледам до какво положение са докарани голяма част от тези хора, мисля че единственото, което ги спира да направят нещо необратимо е че знаят че няма кой да се погрижи за децата им след това.

 6. 6 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ами няма закон гарантиращ права на хората с увреждания /и малко и големи/ иначе щяхме да сме нормална държава. Всъщност нашата държава не поема ангажимент за никого от гражданите си, не само за хората с увреждания...

 7. 7 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 551 Разстроено

  [quote#1:"neut"]Политиците нехаят за най-скъпото ни - децата.[/quote]
  Ами сега показват реклами за "българската Коледа" и разни детски болници, в които, благодарение на дареното са закупили апаратура и пр.. А всъщност детските болници би трябвало по презумпция и с предимство да са оборудвани с най- доброто, да имат най- добрите специалисти и т.н. А не да разчитат на дарения. Няма лошо в даренията, но иначе е безотговорно отношение към най- скъпото за нацията- децата..

 8. 8 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 421 Неутрално

  бе никой не се замисля откъде идват тези пари, откъде изобщо идват тези проклети пари; на някой от всички, които само искат, това ясно ли му е или не му е ясно??

 9. 9 Профил на evq15491716
  evq15491716
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#8] от "еко":

  не ми е ясно

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Аз не знам какво трябва да се направи! Но много се страхувам, че и най- доброто да е, ще бъде отново брашнян чувал около който ще се наредят здрави и прави хрантутници, маргинали и връзкари!

  Скоро наши познати от турция с дв гражданство, минаха на тукашен телк и България се сдоби с нови четири инвалида! Като ги питах в Турция инвалиди ли са? "Там няма такива екстри, на една глава едно око стига!"/жената има проблем с едното око/

  Та така, увреждане, увреждане, ама колко да е това увреждане!

 11. 11 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "ralita68":
  Хората протестират не защото са алчни и дори не защото разчитат единствено на държавата. Причината за протестите е чувството за несправедливост, което правителството им насажда. Несправедливост заради ширещата се корупция, повсевместното крадене, престъпността на белите якички, неадекватната съдебна система.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 12. 12 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#11] от "az22":

  Много се надявам да е така!

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1557 Гневно

  До коментар [#10] от "ralita68":

  Ами затова майките не искат пари, а РЕФОРМА на системата. Но все пак е добре някой и да прочете статията, преди да коментира. Всъщност то и в заглавието си го пише.
  Да не ви дава господ да опрете до ТЕЛК.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 14. 14 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  Прочетох статията, споко! Ето, тази думичка "реформа", ме плаши, защото не разбирам /от статията/ в какво ще се състои реформата, кой ще я прави.......Защото ей сегинка може да изкокне омбудсманката с написан закон и да каже " Аз само законово оформям исканията на хората, отговорност не нося". Може и други зайчета да излязат от храстите! А родителите, отново с пръст в устата!

 15. 15 Профил на ravegrave
  ravegrave
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#8] от "еко":

  Идват от същото място, откъдето идват парите за лимузините на НСО? Или не?

 16. 16 Профил на mr.markoff
  mr.markoff
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Продължава ли протеста? Аз лично смятам да се присъединя веднага след работа...ей така от солидарност... Граждани да бъдем толерантни едни към други и да се подкрепяме в общата борба срещу статуквото!

 17. 17 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1829 Любопитно

  е тия сега пред кой протестират ?
  Правителството в оставка ,служебно няма или тренират за след това като докарат и белия роял

  гошо
 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Каквито и реформи да се направят на книга, всичко зависи от хората, които ще изпълняват предписанията. Ако например ТЕЛК-овете бъдат инструктирани да занижават степента на инвалидност, нищо не можем да направим. Или ако вместо на болните, дават степен на инвалидност на здрави хора срещу подкуп, това пак няма да доведе до никакви резултати. Човешкият фактор е рещаващ в тези случаи, когато се допуска някакъв субективизъм в оценката. А човешкият фактор тук в по-голямата си част е корумпиран, некадърен ио незаинтересован за съдбите на хората.

 19. 19 Профил на Радост вкъщи
  Радост вкъщи
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Да, разбира се, две минимални заплати не са реформа, много хора работят само за една. Наглостта не е от вчера!

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Е сега видяхте за какви г.в.да сме гласували !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK