Кметът на "Младост" не присъства на среща за застрояването на района

Десислава Иванчева

© Георги Кожухаров

Десислава ИванчеваКметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева не се появи на организирана от Камарата на архитектите в България среща, въпреки че според присъстващите е една от причините за организирането й.


Напрежението между инвеститори и граждани за строежи в района беше поводът за сбирката, на която присъстваха председателят и зам.-председателят на управителния съвет на Камарата на архитектите Борислав Игнатов и Петкана Бакалова, главният архитект на София Здравко Здравков, ръководителят на дирекция "Общински строителен контрол" Влади Калинов, главният архитект на район "Младост" Весела Тасева и собственици на парцели в района.


Иванчева беше сред протестиращите срещу строежите в района, което стана и повод за кандидатирането й за кмет. Главният архитект на "Младост" отказа да отговори на въпроса защо госпожа Иванчева не присъства на срещата.
Възможни решения


В началото на срещата Борислав Игнатов заяви, че е честа практиката гражданите да разделят правата и задълженията си, което води до пораждане на напрежение между тях, общината и инвеститорите. Според него степента на обществен контрол трябва да се повиши. Той предложи варианти, с които проблемите със застрояването в "Младост" да бъдат решени.


Един е тях е общината да откупува парцелите от инвеститорите. Средствата за това биха могли да се събират чрез повишаването на данъците или с въвеждането на зелена зона за паркиране. Съществува и вариант собствениците да бъдат обезщетявани с други земи, общинска собственост.


Друго негово предложение е таксите, които се плащат от инвеститорите за издаване на разрешения за строеж, да се харчат за облагородяването на районите, вместо да бъдат вливани в общинския бюджет. По думите му така ще се повиши прозрачността на бюджета, а гражданите ще виждат реални резултати.


Архитект Тасева обясни, че целите, които си е поставила администрацията на район "Младост", е запазването както на зелените площи, така и на частната собственост.


Спиране на развитие


Прокуратурата не е установила нарушения в разрешителното за строеж в пространството между блокове в столичния район "Младост", издадено от главния архитект на София Здравко Здравков, обяви самият той днес.


Същевременно Здравко Здравков информира, че преди дни в дирекция "Архитектура и градоустройство" е постъпило искане от Десислава Иванчева за създаване на нов подробен устройствен план на район "Младост".


"Ако се даде ход на тази процедура, това ще означава спиране на всякакви дейности в района за следващите години", обясни той. Според него исканият от част от жителите на "Младост" мораториум за строежите също би блокирал всякакво развитие на района.


Според него единственият план, по който трябва да се развива "Младост", е действащият устройствен план, приет през 2009 г. Той е изготвян от 2006 до 2009 г., като е приет след много срещи и консултации с жителите на "Младост", обясниха и част от авторите му, които присъстваха.


На срещата бяха обявени и данни от социологическо проучване на живеещите в блоковете, възложени от Здравков. То е извършено от агенция "Маркет ЛИНКС" в дните между 26 и 30 ноември, като са били анкетирани 525 домакинства.


Данните от него показват, че 50.6% от анкетираните считат презастрояването в района за основен проблем, 26.5% са недоволни от трафика и задръстванията, а 11.9% - от липсата на паркоместа. Близо 60% от запитаните заявяват, че са чували за протестите против застрояването в района, като всеки трети е участвал в тях.
Според близо 57% от жителите на "Младост" пространството между блоковете трябва да бъде място за отдих.


Инвеститорите


"Въпросите в анкетата са зададени некоректно, защото целият протест бе некоректен", заяви Димитър Любенов, собственик на парцел в "Младост". Той окачестви протеста на гражданите в района като "манипулация и измама". Любенов посочи, че протестиращите са се обявявали за спирането на "багерите, които копаят на зелени площи". По думите му тази формулировка създава погрешната представа, че се строи на места, определени за паркове и градини, което не било така.


"Всяко от пространствата, за които е издадено разрешение за строеж, са урегулирани в подробния устройствен план за някакъв тип строеж", обясни Любенов.


Той и другите инвеститори, които присъстваха на срещата, разказаха за проблемите, с които се сблъскват при получаването на разрешенията за строеж. По думите им това отнема повече от 10 години, като често изискванията към техническите спецификации и процедурите се променят своевременно, което връща проектите в начален етап. В подкрепа на казаното те представиха и подписка на над 400 инвеститори, срещали същите проблеми, само за район "Младост".


Според тях подписите биха надвишили няколко хиляди, ако се събираха от потърпевши от цяла София.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Този архитект Здравков не беше ли лансиран от реформаторите?

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  След като парцела е в ПУП за застрояване, какво искат тия протестиращи?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Весело

  Прокуратурата не е открила нарушения в разрешителното за строеж в "Младост".А сега де!!

 4. 4 Профил на mtzvetkov
  mtzvetkov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Истината за всички тези недоразумения 50% от случаите се нарича административна и политическа некомпетентност и работа на парче. Правила, приети без никаква мисъл и визия за, поне, 5-10 години напред. Другите 50%, разбира се, корупция. Просто, докато в администрацията се назначават секретарки, батковци и братковци, за сметка на интелигентни хора с образование, няма как да стане.

  Няма планиране, всичко е реактивно. Тоест имаш проблем решаваш на момента. Къде е отиде превантивността във всякоа една сфера в България...

 5. 5 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 631 Неутрално

  ЗА ЦАЦАТУРАТА ЛИ СТАВА ВЪПРОС ...

  ДИКОFF, ЦАР СИ - СЛЕД ТЕБ ПОТОП

  1914 / 88
 6. 6 Профил на Vangelis Stavros
  Vangelis Stavros
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "12345":

  ПУП на София е със силата на закон, т.е. важи максимата "Dura lex, sed lex." Който и да е лансирал арх. Здравков, той просто спазва закона, който беше приет когато кмет беше Борисов, а главен архитект Диков.

 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Кметът на "Младост" не присъства на среща за застрояването на района"


  "Гузен негонен бяга". Явно му е останала съвест колкото да му загрее реотана, че се е освинил.

  мурзилка
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3674 Разстроено

  Проблемът е че само в малкият Младост 2 за 10 години са изникнали 45-50 нови сгради,презастрои се,няма паркинги.мафията на един парцел строи 2 блокчета и вече става все по-невъзможно да се живее спокойно!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  И сега какво - едни хора следствие на национализацията са дошли от село и са се заселили върху едни насилствено отнети терени. - бившите имоти на едни други хора. И тия първите в цял глас крещят, че не искат предишните собственици също да построят/живеят там, щото им нарушават комфорта.

  Справедливост, а?

 10. 10 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#9] от "niakoi_si":

  Да, ама не! Немалка част от застрояващите се терени са откраднати - например 11 декара, откраднати преди 6 месеца: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/12/06/2878339_chrez_falshifikacii_11_dka_obshtinski_imoti_v_sofiia/?ref=id&_ga=1.227214045.1509248534.1447685468

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 11. 11 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Протестиращите просто искат да дишат и да живеят що годе нормално в тази каменна джунгла.

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Нали преди по_малко от месец я избраха!!!
  Да са мислили тогава!

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Мафията в "Старост", си е назначила кмет, да й разписва за сладки имоти, сега бушона ще изгори, голема работа.

  мурзилка
 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "noshtnik":

  Да де, ама баш оня дето в момента се вдига гюрултия, май ще се окаже баш законен отвсякъде.

 15. 15 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "Според близо 57% от жителите на "Младост" пространството между блоковете трябва да бъде място за отдих."

  О да, повярвах на тази анкета.

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Любопитно

  [quote#2:"today"]След като парцела е в ПУП за застрояване, какво искат тия протестиращи?[/quote]
  Вероятно да живеят, без някой да им шуми, бучи и праши. Все пак плащат данък като за жилище, а не за строителна площадка.
  Не е ли справедливо, който е дал разрешение за застрояване във вече застроен жилищен квартал, да плати "пазарно" обезщетение на жевеещите вече собственици за съсипването на средата им на живеене?

 17. 17 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2903 Весело

  [quote#9:"niakoi_si"]не искат предишните собственици също да построят/живеят там[/quote]
  Че те предишните собственици си живеят там, и то не в един, а в по два апартамента, които са получили като обезщетение.
  Тук основно става дума за измислена реституция (вместо да се реституира земеделска земя се връща регулиран парцел с инфраструкура, за която една стотинка не са дали бившите собственици дори като данък-имот), не без участието на държавни чиновници, адвокати, архитекти и т.н.

 18. 18 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 252 Неутрално

  До коментар [#14] от "niakoi_si":

  Ами да, не е редно да слагаме всички собственици на терени под общ знаменател - нека частната собственост да е неприкосновена, но не и когато е придобита с измама или заменка тип "пет панелки в Люлин за 3 декара в Ловния парк".

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 19. 19 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Значи на "запад" в районирането и правилата за застрояване участват всички жители от района. Ако някой иска да си построи жилищен блок в квартал с къщички просто няма как да стане. Друг е въпроса при това положение мафията как ще чупи пръсти наг гражданите, ама...

  ALL IS WELL
 20. 20 Профил на Радост вкъщи
  Радост вкъщи
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ха-ха, протестиращото недоразумение Деси, Гордостта на "големия" политик Кадиев...

 21. 21 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1001 Весело

  Не ми е работа ама да кажа , тази кметица ми изглежда глуповата с голяма уста и три гънки в черепната кутия . Жалко , хората са отново излъгани този път не от ГЕРБ , а от Кадиев / слънчоглед партия т.е. откъдето грее ''слънцето'' / милионера от '' Младост " , дето се праи на независим ха ха ха ..... '' не те ли е срам бе серсем '' .... / цитат от наш възрожденец , сещате се кои / !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 22. 22 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  За какво й е да се занимава с това. Нали вече е избрана. Сега трябва да осигурява мангизи за партията на Кадиев.

 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Нещо не разбрах, в крайна сметка колко минути след "връщането" на "наследството" на клошара "наследник" на отдавна починалия "притежател" на имота, това наследство е подарено за 1000лв на бивш ВИС-аджия. Да не се окаже световен рекорд на Гинес, по скорост на нотариални преписвания и подписвания.

  мурзилка
 24. 24 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1119 Гневно

  Хората искат да дишат, да имат пространства за разходка, детски площадки. Дойде им до гуша от строителни своеволия. Има предостатъчно общински имоти около Сифия, които могат да се използват за строителство на нови комплекси и задоволяване/компенсиране на апетити на строители и собственици. На кой от вас ще му е приятно да му нашляпат блокове на 10 метра от прозорците? А работите ускорено вървят точно в такава посока.

 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Кът нищете гъста софия, връщате социализъма и плановата икономика, по което време предприятията се изнасяха по цялата територия на страната, хората имаха работа в родното си място и не им се налагаше, както е сега да с е концентрират около паричните потоци, които... О, колко странно! Се изливат предимно в столицата.

  мурзилка
 26. 26 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  ми от БСП е сега кмета изучава задните изходи

 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Любопитно

  и защо да се среща с измамници... да вади "реституционните" процедури и всички замесени корумпета накуп с руските перачи ака "инвеститори" директно у прокуратурата

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Щото, кака, като идат на прокуратурата, какво ще правят там. Банкет или курбан?

  мурзилка
 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  [quote#10:"noshtnik"]Немалка част от застрояващите се терени са откраднати[/quote]
  бе до над камбаните са "реституирани" наред измами, еле па че част от тях са минавали и през съд барабар с фалшивите си документи, смяяятай... да ги захапва по устав и толкова... а ако не знае как, просто да пусне документите публично хахах

 30. 30 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Весело

  [quote#28:"Маршалов"]Банкет или курбан?[/quote]
  тц, сега е сезона на осмянката

 31. 31 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Продължавайте да гласувате за подлоги на БКП..

 32. 32 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 381 Весело

  Стига популизъм, като има покани за обсъждания на проблемите в квартала немогат да се съберът пет пенсионера а и паркирането върху зелените площи не се нарича паркинг.
  Трябва да настояваме успоредно с растежа и обновяването на прекрасния ни квартал да се изработят и нови паркинги, детски площатки и изграждането на парковете който така или иначе ги има по проект. Да се настоява за финансиране на обектите който стоят от години в полза на гражданите на община Младост.
  Така или иначе предвиденото застрояване спазва ЗУТ.
  Така че не се потдаваите на популизма на разни бивши и настоящи псевдо заинтересовани политици, който опитваики се да запазят паркомястото си до блока спеколират с настроенията на хората в предизборен момент. Още повече въпросните политици са били в парламента по времето на гласуването на ЗУТ и по никакъв начин не са направили предложения за решаване на въпроса с обезмездяването на собствениците чийто имоти връщани по закона за реституция в реални граници и са попадали в урбанизирани територий. Мислете и не се потдавайте на евтин популизъм!

  HIRO
 33. 33 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Добро решение на кметицата на Младост да не отиде на това събиране. То е организирано само за да я атакуват.
  Дано да издържи жената, че тези "инвеститори" са дали не малко рушвети за да придобият по един или друг начин парцел и разрешителни. С една построена кооперацийка ставаш милионер, нормално да вият на умряло.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK