Софийският районен съд излиза на протест заради "уродливото състояние" и съдебния съвет

Методи Лалов, председател на Софийския районен съд.

© Красимир Юскеселиев

Методи Лалов, председател на Софийския районен съд.Съдиите и служителите от Софийския районен съд (СРС) излизат на протест в 11 ч. в петък пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщиха от институцията.


Причината - недоволство с цялостната политика на съдебния съвет и за да се защити независимостта на районния съд. Във вторник съдийската колегия реши да провери СРС и Софийския градски съд и образува дисциплинарна проверка срещу съдия Мирослава Тодорова. От съда приветстват подкрепата на всеки член на гражданското общество и на юридическата гилдия и уточняват, че за времето на митинга работата на СРС ще се осъществява в намален състав на администрацията, "поради което молим гражданите и адвокатите да проявят разбиране".


"Припомняме, че ВСС отказва да изслуша председателя на съда относно неравнопоставеното положение, в което са поставени свръхнатоварените служители на СРС в сравнение с други съдебни органи.
Решенията на ВСС в тази насока, включително новият Класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата, запазват съществуващото статукво. СРС не получава в достатъчна степен и необходимата институционална подкрепа от ВСС за решаване на натрупаните с десетилетия проблеми", пише в съобщението за протеста.От съда отбелязват, че са "обект на непрестанни проверки (често провокирани не от принципни съображения), които поради това не стават основа за анализ и конструктивни решения,


а се превръщат в инструмент за накърняване на независимостта на съда".


От съда припомнят, че при многодишната борба за съдебни сгради съдебният съвет е гледал отстрани и не е предприел реални действия.


"Когато дойде време съдебната власт, и в частност ВСС, да решава проблемите на СРС и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата,


че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK