Политическа воля за приемането на антикорупционния закон била на кантар

Кунева беше основният говорител и защитник на проекта и на няколко пъти заяви, че разчита на подкрепа от различни парламентарните групи.

© Анелия Николова

Кунева беше основният говорител и защитник на проекта и на няколко пъти заяви, че разчита на подкрепа от различни парламентарните групи.Половин година след приемането му на първо четене и няколко седмици преди края на 43-тия парламент яснота какво ще се случи с проекта за антукорупционен закон отсъства. Текстовете бяха представени преди близо две години като отговора на българското правителство за справяне с корупцията, но в края на юни тази година успяха едвам да минат на първо четене, а преди това бяха веднъж отхвърлени от парламента.


Проектът, който вицепремиерът и министър по образованието в оставка Меглена Кунева заяви, че "ще направи държавата по-добре действаща", беше отхвърлен дори на първо четене от ресорната му комисия с неясни мотиви при второто му попадане в парламента, а перспективите му сега не са особено обнадеждаващи. Кунева беше основният говорител и защитник на проекта и на няколко пъти заяви, че разчита на подкрепа от парламентарните групи.Председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви пред "Дневник" в сряда вечер, че
предишният ден е имало "екслузивна работна група" за антикорупционния закон,


на която са присъствали четирима депутати. На нея се установило, че е на кантар дали ще се намери политическа воля. Тя е необходима дори, за да бъде придвижен проектът за второ четене в комисията. Ако това се случи, той изрази увереност, че окончателното гласуване на текста може да стане до края на мандата на това Народно събрание. Председателят на правната комисия изрази желание това да се случи, но не успя да даде никакви гаранции.


Кирилов отклони въпроса какво се е обсъждало в групата и какво решение е взето и препрати към депутата от Реформаторския блок (партията на Меглена Кунева - Движение "България на гражданите") Димитър Делчев.


По думите му движението на проекта зависи само от Данаил Кирилов, който може да го вкара в дневния ред на правната комисия. Той се


учуди на твърдението, че е необходима политическа воля, тъй като поне три партии -


"Атака", Патриотичния фронт и Реформаторския блок искали приемането на закона.


Делчев обясни, че на работната група вчера, Кирилов е предложил изменения в проектозакона, които съществено променят части от него. Според него комисията трябва да приоритеризира законите, които ще разгледа до края на мандата на този парламента. На заседанието на правната комисия вчера стана известно, че със сигурност няма да бъдат придвижени проектите за изменения на закона за физическите лица, изготвени от министерството на правосъдието.


В края на ноември в. "Сега" цитира Кирилов, според който не е имало умишлено забавяне на разглеждането на проекта. По думите му спешното обсъждане на промените в Закона за съдебната власт и Изборния кодекс през лятото и есента не са позволили събирането на работна група, която да се захване с антикорупционния закон. Тогава той изрази съмнения, че за оставащите 4-5 заседания на правната комисия проектът може да бъде разгледан, тъй като й предстои да се занимае с резултатите от референдума, с поредните промени в Изборния кодекс, както и да довърши приемането на новия Закон за концесиите. На днешното заседание стана известно, че законът за концесиите най-вероятно също няма да бъде разгледан.


Какво предвижда (ше) проекта


В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


След провала му в парламента, бяха въведени изменения, свързани с повече правомощия на бюрото - да може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, да има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Кръгът на лицата, които обхваща законът, са тези, заемащи висши държавни и други длъжности, както и лицата, имащи правомощия по разходване на публични средства. Допълнително бяха включени няколко категории лица в системи с повишен корупционен риск. Добавени са и офицерите от висшия команден състав на въоръжените сили.


По отношение на магистратите е предвидено те да подават декларации за имущество и интереси към Инспектората към ВСС,


който да използва софтуерната система и методите на Бюрото. При установени несъответствия Инспекторатът ще сезира Бюрото за извършване на задълбочена проверка на имущественото състояние. С промените в Конституцията инспекторатът получи повече правомощия.


Разширен беше и кръгът на обстоятелствата, които са задължителни за деклариране - чуждо недвижимо имущество и чужди превозни средства, подлежащи на регистрация, на стойност над 10 хил. лв., които лицето ползва повече от 3 месеца, и обучения, ако еднократната им стойност надхвърля 10 хил. лв.


Проектът предвиждаше още и задължението за деклариране имуществото и доходите на съпрузите и ненавършилите пълнолетие деца, но според новия проект трябва да се декларират имуществото и доходите и на лицето, с което задълженият е във фактическо съпружеско съжителство. Законопроектът предлагаше и първата легална дефиниция на понятието в българското законодателство – съжителство на съпружески начала, продължило повече от две години.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ох Кукунева, защо не добави че и Facebook е виновен.......

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  Не вЕрвам да се прецакат.

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1839 Весело

  Половин година след приемането му на първо четене и няколко седмици преди края на 43-тия парламент яснота какво ще се случи с проекта за антукорупционен закон отсъства."Я по яваш,за къде сте забързали!Идват избори,нов парламент,някой друг ще внесе друг антикорупционен закон,а пък по следващото НС може да го приеме.Тъй де,работата да не е заек да избяга.Коледа идва,после Нова година,избори,много по важни неща от някакъв си антикорупционен закон.

 4. 4 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Каква политическа воля, бре? Нали нямаме правителство.

 5. 5 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 639 Весело

  хубаво е на кантар, ама кантара е силно наклонен в едната си страна, там дето са мънгизите...

 6. 6 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "В първия проект антикорупционният орган, наречен Национално бюро, обединяваше три органа - Комисията за конфликт на интереси, Боркор и звено от Сметната палата. В новия вариант към тях се добавя и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество"

  Законът изглежда разумен и необходим - и по отношение на кръга на обхванатите лица, и на обстоятелствата, задължителни за деклариране. Дори и от гледна точка на сегашния елит е по-добре да приемат такъв закон, а не "да дърпат дявола за опашката".

 7. 7 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 441 Неутрално

  това протакане на най важния закон е още един гвоздей в ковчега на ГЕРБ. Няма да се учудя ако на изборите са 3-та политическа сила!

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3845 Неутрално

  До коментар [#1] от "jorosrabskia":

  С тези бабешки въздишки и обидни обръщения няма как да убедите аудиторията, че именно Кунева е причината за повсеместната корупция и липсата на желание за борба с нея.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6562 Неутрално

  Провалът е пълен.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 10. 10 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1722 Весело

  Абе яко се борят с корупцията политиците ни, обаче тя им надвива...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 11. 11 Профил на ДГБ
  ДГБ
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Повече от ясно е че никой не смята да преви съдебна или каквато и да е друга реформа.Колкоото до закона на Кунева дори и да бъде приет е спорно дали ще има някакъв ефект.

 12. 12 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  Някой да знае нещо добре свършено от Кунева????????

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Въпрос на приоритети
  За едни (#Кой) създават екстрени закони, за други (Кунева) създават "ексклузивна работна група" - смешно и плоско...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Така е с материал селектиран по пропорционален критерии.

 15. 15 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Всяка крачка напред е особено трудна за комунетата, да не кажа невъзможна! А някои се чудят, защо сме последни във всичко позитивно...

 16. 16 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Откак я помня Мегленчето все прокарва преписани директиви..:-) И така десетилетия..Още не съм я чул да изкаже собствено мнение..:-) Чиновник та дрънка..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 17. 17 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 418 Неутрално

  "Тъкмо да правим секс и ... тя не дойде на срещата."

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  "комисията трябва да приоритеризира законите" според Д.Кирилов. Е, защо да е приоритет разглеждането на резултатите от референдума, а не антикорупционният закон? Защото Слави и Цацата не са заинтересовани от закона за корупцията ли? Или пък защото са заинтересовани страни?

 19. 19 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Като им каза Радан, че баце се гаври с т.нар.РБ2, те се правиха на ощипани. Дори този закон, който е несравним по значимост със смачканата съдебна реформа не им се приема вече две години.
  Абсолютни смешници са пръмовица и измекярски, който пък в момента е зает да краде като за последно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 20. 20 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Значи нейният Главатар хвърля оставки все едно хвърля боб, а сега Слугата взел да спряга съчинения на тема политическа воля.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  Кой се страхува от антикорупционния закон, видно е от всички.

 22. 22 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Нямало политическа воля!Ако беше някой лобистки закон щяха да имат не само воля...

  SHADOWS of SOFIA
 23. 23 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 615 Неутрално

  "Политическа воля за приемането на антикорупционния закон била на кантар"

  Демек, работата е сигурна къде 50%.
  Ама като знам, че 100% е ръката ми до рамото, то 50% е някъде към лакътя!

 24. 24 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  закон за борба с марсианците

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK