Случаят с "Царските конюшни" провокира промяна за по-малко права на областните управители

Веселин Пенев - областният управител на София, който подаде оставка заради сделката станала известна като "царските конюшни"

© Надежда Чипева, Капитал

Веселин Пенев - областният управител на София, който подаде оставка заради сделката станала известна като "царските конюшни"Когато данъчната стойност на държавен имот е над 10 хил. лв., за да прекрати собствеността върху него, областният управител трябва да получи съгласието на директора на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Това прие правната комисия на първо четене вчера с изменения в Закона за държавната собственост.


Вносители на проекта са Министерския съвет. Измененията са аргументирани със скандалната сделка с "царските конюшни" в центъра на София. Заради нея областният управител на София Веселин Пенев подаде оставка.


Законът въвежда още едно ограничение -
свързани лица не могат самостоятелно да участват в една и съща тръжна процедура при отдаване под наем на имоти, които са държавна собственост.


Понятието за свързани лица, което се въвежда в Закона за държавната собственост е взаимствано от Закона за публичното предлагане на ценни книжа. Това предизвика въпрос от Чавдар Георгиев (БСП), който поиска да разбере защо се ползва точно тази дефиниция. Той зададе въпроси и за целесъобразността на предлаганите изменения - колко сделки на година има с държавни имоти и ще има ли капацитет Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се справи с новите й правомощия.


Вносителите на проекта обясниха, че не могат да кажат колко точно сделки на година имат областните управители с държавни имоти, но заявиха, че не са много, тъй като държавата няма много имоти. Това означавало също, че и на агенцията няма да й трябва по-голям от сегашния капацитет, освен това тя не е възразила на предложенията, което означавало, че ще могат да се справят с новите си правомощия.


За дефиницията на "свързани лица" отговор на Георгиев даде председателят на комисията Данаил Кирилов. Той припомни


случая с фалита на КТБ и направените след това изменения в Закона за банковата несъстоятелност,


когато депутатите са търсили унифициране на понятието. Според Кирилов това в Закона за публичното предлагане на ценни книжа е "най-модерното и актуално понятие и е по-добре да се използва то, отколкото дефиницията в параграф 1 на Търговския закон." (бел. ред. според цитирания текст свързани лица са

лицата, едното от които контролира другото лице или негово дъщерно дружество; лицата, чиято дейност се контролира от трето лице; лицата, които съвместно контролират трето лице; съпрузите, роднините по права линия без ограничения, роднините по съребрена линия до четвърта степен включително и роднините по сватовство до четвърта степен включително).

Христиан Митев от Патриотичния фронт заяви, че неговата партия ще подкрепи проекта, който бил "навременен, даже малко закъснял". В крайна сметка с 11 гласа "за" и без гласували "против" и "въздържал се" проектът бе подкрепен на първо четене.

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Много са хората с много права.

 2. 2 Профил на Lorak
  Lorak
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Точно обратното, малко са хората, което е по-лошото. Дори в този случай с областния още трима министри са дали одобрението си, но не чухме нищо за тях, дори рейтинга може да им е скочил.

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Свързани лица или развързани такива? Няма воля за промяна.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Хубаво е да има коректно написани и по възможност по-ясни текстове в правилници и закони, но най-важното е да се осигури тяхното спазване.
  Един от най-силно действащите в тази посока фактори е добрата и действаща правораздавателна система - нещо което от години липсва.
  И се получава следното, за да ни успокоят, непрекъснато ни се говори за промени в закони или създаване на нови такива, а как и кой работи по тяхното спазване и наказва при тяхното неспазване, си остава скрита картина.

 5. 5 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е какъв е тоя "случай"?!? Има ли някой осъден или поне наказан???

  Или се доказа че всичко е защитавало обществения интерес???
  "Бизнесмена" се нагърбил с някакви бараки, сега се чуди какво да прави.
  600 000 лева ей така за нищо!?!

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Няма закон, който да те предпази от нечестни хора

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Те и сега нямат почти никакви, четейки закона. Та направо са ги махнат като инатитуция? За какво да са нандържавната хранилка хора без права. Да режат ленти, да лобират и да се тъпчат по банкети ли?

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Те досега, каквото можаха , направиха, каквото продадоха, продадоха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK