Прокуратурата се активизира предимно в моменти на безвластие, ВСС блокира работата на съда

Калоян Топалов оглави СГС след управлението на Владимира Янева

© Анелия Николова

Калоян Топалов оглави СГС след управлението на Владимира ЯневаПрокуратурата се активизира предимно в моменти на безвластие, при смяна на правителства и управляващи. Очевидно целта на тези проверки е конкретен съд и конкретни съдии, защото за други проверките и дисциплинарните производства за фрапантни нарушения се точат с години и то с абсолютно неоснователни мотиви".


Това е част от коментара на председателя на най-големия окръжен съд в страната - Софийския градски съд Калоян Топалов пред "Дневник" по повод решението на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да извърши проверка в софийските съдилища.


Според председателя на Софийския районен съд - най-натовареният в страната - Методи Лалов - действията на кадровия орган показват неразбиране на проблемите на СРС. За петък районния съд обяви протест пред сградата на съдебния съвет, за да изрази несъгласие с политиката на съдебния съвет, както и недоволство от "уродливото състояние".
До този развой на събитията се стигна, след разпореждане на Сотир Цацаров съответните градска и районна прокуратури да извършват изненадваща проверка на работата на съдиите. Тогава председателят на СГС Калоян Топалов установи, че в доклада на държавното обвинение е пълно с неверни данни. Това стана повод част от членовете на съдийската колегия да поиска да бъде прието становище, с което да се защити съда от разпространяването на невярна информация. Това обаче не се случи, а вместо това - седмица по-късно съдийската колегия взе решение да провери срочността, с която магистратите в градския и районния съд си вършат работата, позовавайки се именно на базата на събраните от прокуратурата данни."Част от членовете на ВСС не се съобразиха със собственото си решение, което е абсолютно безпринципно поведение.


Очевидно техните решения никога не са окончателни и се гласуват докато не се постигне изгоден за определени хора или кръгове резултат", коментира още Калоян Топалов.


Той оглави съда, след като мандата на предишния председател - Владимира Янева беше прекратен предсрочно заради нейната оставка във връзка с делото за разработката "Червеи". Топалов неведнъж е казвал, че е заварил съда в тежко състояние и че е изправен пред решаването на сериозни проблеми, оставени след управлението на Янева. Дори и Висшият съдебен съвет, който преди близо две години провери съда, стигна до подобни констатации.


Методи Лалов, председател на Районния съд, смята че с постоянните проверки се блокира работата на съда

© Красимир Юскеселиев

Методи Лалов, председател на Районния съд, смята че с постоянните проверки се блокира работата на съда


Топалов отбелязва, че подобна активност на ВСС не се наблюдаваше при предишното ръководство на СГС. "Дори


след като бяха открити фрапантни нарушения, извършени не само от председателя, но и от някои от заместниците й, не последва нищо


- дисциплинарките им се точат вече с години, а някои приключиха с мнение, че няма извършено нарешение". Председателят на СГС казва още, че години наред съдът не е бил проверяван, но сега "когато нещата в този съд вървят в правилната посока, се проверява непрекъснато, въпреки че на всеки шест месеца изпращаме справки на ВСС и правим реулярни инвентаризации".


Топалов oтбелязва, че делата, за които Сотир Цацаров твърди, че са забавени, са били обект на няколко проверки, които не са откриха нарушения. "Щом не са открити трябва ли да се съмняваме в качеството на проверките или ще бъдем проверявани докато не се постигне желания от някого резултат? ", пита още Топалов.


От постоянни проверки се оплаква и Методи Лалов. Най-притеснителното, според него е че


това отнема от ресурса на съда и блокира работата му:


"От няколко седмици 10 съдии са ангажирани в това да четат стари дела по предишния сигнал на главния прокурор. Съдебните секретари пък са на пълно разположение на съдебните инспектори". Затова и районните съдии излизат на протест в петък - "за да покажем, че ВСС са част от проблема и да дадем сигнал към обществото, че така не може да продължава".


В обявлението за протеста районните съдии отбелязват, че ''когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата,


че трябва да мълчим и да не надигаме глава.


Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние".


А Калоян Топалов пита: какъв сигнал се дава на магистратите с тези действия на съвета: "да бъдат послушни, да не ходят в Софийски градски съд, или ако отидат да се разграничатат от колегите си и преди да направят каквото и да е било, да питат и да си мълчат".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 316 Неутрално

  За да има държава, трябва да има действаща правосъдна система. В момента има действаща система за мръсни поръчки и прикриване на престъпна дейност.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Така е, съдебната система е под контрола на #КОЙ, резултата го виждаме.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Тя прокуратурата се активира не да да свърши работата за която и се плаща , а да имитира дейност, да ухапе някой неин противник или да хвърли прах в очите на обществеността за да замаскира престъпната си дейност !

 4. 4 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Цацаров е прокурор на мафията. Действа по поръчка.

 5. 5 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Точно така трябва да се действа! Проверки на облечените във власт некадърници и рекетьори на държавни заплати до дупка - независимо къде са се впили - в съда, прокуратурата или следствието! Топалов, Лалов, Панов и хората им във ВСС са марионетките на съдебната мафия, която си има видни политически представители с циничен публичен "език" - Радан, Христо, Атанас, Трайчо... Всичките УЖ опозиционери и... "революционери". В собствена полза.

  Явно международната проверка му се отразява много добре на Цацаров.

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Mahatma Gandhi
 6. 6 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 403 Разстроено

  [quote#0:"статията"]"Прокуратурата се активизира предимно в моменти на безвластие..."[/quote]
  ТОТАЛНО безконтролна цаца поднася на КОЙ&Вy Whoy ГЛОБАЛНО безвластие! :>

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 7. 7 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  "Част от членовете на ВСС не се съобразиха със собственото си решение, което е абсолютно безпринципно поведение."

  Всички сме свидетели на безобразията на ВСС и прокуратура. И не му се вижда краят

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7364 Неутрално

  Няма държава!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на fresia
  fresia
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Не само прокуратурата се активира избирателно.
  Активират се крадците.
  Активират се строителните инвеститори да бетонират и последната междублокова тревичка,по възможност и морето.Вчера в "Младост"-София и "Лазур"-Бургас.Не свършиха тия собственици на плажни ниви,покрай тях и общинарите.
  Безвремието е добър параван за беззаконието.
  Удобен е и няма политическа воля да приключи.

 10. 10 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Смешен съдийски плач! Проверили ги веднъж на няколко години и ореваха орталъка!
  Що не питат как бизнесът работи под непрекъснати проверки от НАП, Икономическа полиция и кой ли не още?
  Що не питат как работят болниците при ежедневното висене на НЗОК в тях?

  Съдебните секретарки били заети с проверката?! Страхотна трагедия, бреййй, някой съдия ще се наложи да си напечата нещо сам!

  Дела висят с години, някой дори ги ЗАГУБВАТ, така че мухлясалите съдии трябва да бъдат проверявани до дупка!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9095 Неутрално

  ВСС - наказателната команда на #Кой и Цацаров срещу инакомислието в съдебната система

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Положението в СРС е трагично поради безумната свръхнатовареност, и безумно-жалката материална база. ВСС действа наистина брутално. Това обаче не значи, че съдиите са целите в бяло, най-малко пък Лалев ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 13. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Любопитно

  Само не мога да разбрера защо съдийте се оплакват от собствените си представители във ВСС. След последните конституционни промени, бяха отделени съдийска и прокурорска колегия. И съответно с делата на съда се занимават само съдийската колегия на ВСС която се предполага да е от действащи съдий, избрани ПРЯКО от общото събрания на съдийте.

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#12] от "роджър":

  Е айде малко да се съобразим с реалността. Материалната база от средата на миналата година е съвсем прилична - нова, широка сграда на бул Цар Борис 3, нова мебелировка, нова техника. Не знам дали са успели да назначат още съдий но определено материалната база е съвсем прилична.

 15. 15 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 970 Неутрално

  До коментар [#14] от "m17":
  А Римската стена ?
  Скоро бях там, и по нищо не личеше, че половината съд се е изнесъл ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3504 Неутрално

  Е, ми поставете се на мястото на членовете на ВСС. Повечето от тях са подставени лица, а промените идват като тайфун. А и главният прокурор е време да покаже активност в борбата срещу престъпността и най-вече корупцията. Щото скоро ще започнат да му задават въпроси, много въпроси.

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#13:"m17"] защо съдийте се оплакват от собствените си представители във ВСС. [/quote]

  Щот до сега бяха абсолютно безконтролни и всевластни.

  Сега някой се осмелява да ги проверява и за това е целият плач!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 970 Неутрално

  [quote#13:"m17"] съдийската колегия на ВСС която се предполага да е от действащи съдий, избрани ПРЯКО от общото събрания на съдийте. [/quote]
  Остави "предположенията", избрани са повече от Парламента ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 19. 19 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  Ами това е политиката на прокуратурата в момента!

 20. 20 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 525 Неутрално

  До " непукистка".... ти трябва да си 100% идиот , хайде да броим минусите ,които ще получиш да вечерта !!!!

 21. 21 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#5] от "Непукистка":
  Мисла му са скарам на тоз човек. Сотир Цацаров е излъгал Висшия съдебен съвет, че съпругата му Меглена Цацарова е платила данъците по реална цена на купената през 2008 г. овощна градина в пловдивско. Той трябваше да отговаря за имотна сделка на съпругата му Меглена, която е нотариус. Тя и нейна близка (също нотариус) решават да купят овощна градина. Сделката е сключена, но по молба на продавача двете се съгласили да впишат симулативна цена от 1000 лева в договора за покупко-продажба, вместо реалната цена от близо 120 000 лева.

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Цацаров и неговата банда започнаха да прекаляват и само ще се увеличи броят на хората от съдебната система, които ще поискат истински реформи и отнемане на безконтролната власт на главния прокурор. Този произвол на Цацата може да му изяде главата.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7742 Неутрално

  "разпореждане на Сотир Цацаров съответните градска и районна прокуратури да извършват изненадваща проверка на работата на съдиите. "
  А прокурорите има ли кой да ги проверява, освен Цацаров , разбира се. И редно ли е прокурори да проверяват съдии. Къде е тогава независимостта на съда.

 24. 24 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Както се вижда на снимките ,и двамата шефове на въпросните съдилища са млади мъже , образовани ,необременени и на всичкото отгоре са много привлекателни .....защо Цацата не ги харесва ??? Може би ако бяха дебели гьонсурати, тъпи и нахални щяха да имат повече шансове за любовта цацарска !!!!!!!

 25. 25 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Наистина властта на главния прокурор е безконтролна. Това би могло да съществува в развити държави със зряло общество, в които върховенството на закона, правото на собственост и спазването на правата на човека са основни ценности. В държава, управлявана от мафия това е противопоказно. Резултатите са видни. Защото всички са послушни.

 26. 26 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Прокуратурата действа, като паралелна изпълнителна власт. Ако щеге, като служебно правителство на мафиотизираното задкулисие.

  Тя е създадена с цел да възпрепятства върховенството на закона.
  Мотивът на червените "конституционалисти" от края на ХХвек е бил да не бъдат преследвани активистите и функционерите на 45 годишната съветска окупация в България.

  Днес пази бизнесмафията, от която част са Доган, Пеевски, Борисов и Цветанов под мъдрия надзор на генерал-губернатора на кремълските интереси в региона Валентин Златев...

  Прокуратурата няма място в Съдебната власт. Тя е там да пречи.

  Navigare Necesse Est
 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#21] от "Арон":

  Спомням си този случай. Спомням си също, че по делото срещу бившата собственичка на овощната градина СЪДЪТ бе разрешил на Цацаров да оборва със свидетелски показания изявлението на страните в договора за покупко-продажба, сключен в нотариална форма. Всъщност, точно този случай доказва, че съдът действа по шуробаджанашки подбуди, защото Цацаров спечели делото, въпреки че именно той, жена му и приятелското семейство адвокати бяха нарушили закона и декларирали неверна цена. Горките милионери, хаха... Спестили си минимална държавна такса, но после впрегнали държавната машина да разбие женицата. Апропо, къде съм казала нещо добро за Цацаров? Горе само похвалих международната прокурорска проверка. Без съмнение, съдът трябва да бъде ревизиран и проверяван непрекъснато, защото в България не трябва да има "независимост", прикриваща грубото погазване на закона.

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Mahatma Gandhi
 28. 28 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1936 Весело

  [quote#24:"florencia"]млади мъже , образовани ,необременени и на всичкото отгоре са много привлекателни [/quote]
  Другарко тролке (другарю трол?), сега ми става ясно какво точно те привлича в съда, хаха... Привлекателни били мъжете, да му се не знае... Брой ми минусите, дано ти платят допълнително за този тежък труд!

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Mahatma Gandhi
 29. 29 Профил на True Detective
  True Detective
  Рейтинг: 380 Неутрално

  [quote#18:"роджър"]съдийската колегия на ВСС която се предполага да е от действащи съдий, избрани ПРЯКО от общото събрания на съдийте. - цитат на коментар #13 от “m17”
  Остави "предположенията", избрани са повече от Парламента ...[/quote]
  Оф като видя такова писание и ми се повдига. Ама първо се научете къде се слага и, къде й. Съдии -се пише не съдий...пък после давайте мнения, че е срамно първо себе си да оправиш, пък тогава да критиваш другите. Така почва промяната от всеки един от вас... Разбирам да е грешка на някоя тъпа клавиатура, но това с това И и Й изглежда е повсеместно сред слабо образованата част на населението на бантустан.

 30. 30 Профил на Аptekar4eto
  Аptekar4eto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "daam":

  Краят не му се вижда защото стоим и си чешем езиците във форумите, вместо да излезем и заявим, че не сме съгласни със случващото се в държавата.

 31. 31 Профил на Kami
  Kami
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Методи Лалов, предложен от Владимира Янева, понастоящем подсъдима. Благодарствено писмо до нея и ВСС за избора му. И това само година преди Янева да разреши СРС по един нарушаващ закона начин. Повод за размисъл.
  Писмото е от НПО "Юристи срещу корупцията".

  От името на Сдружение „ Юристи срещу корупцията ” изказваме своето удовлетворение относно избора на съдия Методи Лалов за и . д. председател на Софийски районен съд и изразяване своята подкрепа и за неговото назначаване като председател на същия този съд в близко бъдеще.

  Като юридическо лице с нестопанска цел, учредено да съдейства за развитие на гражданското общество, за консолидиране на усилията в борбата за открито управление, прозрачност и непредубеденост при вземане на решения от служителите в държавните и общински структури, както и за изграждане на независима и безпристрастна съдебна система, подкрепяме изборът на един доказан професионалист в правната материя за един от най – отговорните постове в съдебната система на Република България."

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 926 Неутрално

  С две думи, за Цацаров: нагъл наглец.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#15] от "роджър":

  На Римска стена остана СГС а Софийския Районен Съд (по-големия) се премести на Борис 3. По принцип и СГС се предполага да се премести по някое време в т.н. военно НДК на петте кьошета ама може да се наложи да почака до третия мандат на ББ.

 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#18] от "роджър":

  Напротив, според конституцията ПОВЕЧЕТО (+1 спрямо общо квотота на парламента и президента) са избрани ПРЯКО от общото събрание на съдийте. Може би в момента не съм им изтекли мандатите на старите членове избрани по старите правила, може би това поражда търканията.

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Весело

  До коментар [#29] от "True Detective":

  Ето поредния литературен червей.

 36. 36 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#29] от "True Detective":

  И на мен ми се повдига от неграмотници които пишат "критиваш" обаче се налага да живея с такива индивиди в една държава.

 37. 37 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 970 Неутрално

  [quote#33:"m17"]На Римска стена остана СГС [/quote]
  Абе пич, ти откъде си паднал ?
  Що се чувстваш длъжен да "коментираш" неща, от които нямаш хал-хабер ?
  Гледам, писал си нещо и за Конституцията ... що не провериш кога е изменена тя, и кога и от кого е избран настоящия състав на ВСС ?
  Басси смешниците ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 38. 38 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1305 Весело

  До коментар [#27] от "Непукистка":

  Всички са нотариуси, прокурори, съдии..все хора, които би трябвало да бъдат стожер на законността. Майко мила, таман да са нада човек на справедливост, ко му са наложи

 39. 39 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  [quote#30:"Аptekar4eto"]вместо да излезем и заявим,[/quote]

  До коментар [#30] от "Аptekar4eto":

  Време е да "изметем боклука"! Драги зрители, спите ли

 40. 40 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  До коментар [#38] от "Арон":

  Надай се, коньо, за зелена трева Като гледам "експертите" по съдебна реформа тук, си давам сметка, че хал хабер си нямат от съд, прокуратура, следствие, обаче скачат като ужилени, само защото някой е тръгнал да си върши работата и да разбере причината за общественото недоволство от съда. А причината за "протестите" на съдиите е ясна - искат да са безконтролни, освен че по конституция са безнаказани и само с път нагоре в кариерата. Някои от горните 10 процента от съсловието искат да смажат прокурорите (заради Цацаров, също бивш съдия, апропо), следователите (щото са подчинени на прокурорите), депутатите (щото не правят закони като... балтони - по техни мерки и теглилки) и правителството (щото им се меси в работата, като ги оценява).

  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Mahatma Gandhi
 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1509 Гневно

  До коментар [#37] от "роджър":

  Абе пич, що не се скриеш някъде като нямаш грам идея за какво говориш.

 42. 42 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 1936 Весело

  До коментар [#41] от "m17":
  Всъщност, май ти нямаш милиграм идея за какво говориш, за разлика от "пича" - ни СГС знаеш къде е, ни конституцията си чел. И ако приемеш съвет от още един "литературен червей", да знаеш, че "й" няма място в множественото число на думата "съдия".


  First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win. Mahatma Gandhi
 43. 43 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Да ,харесвам умни,привлекателни мъже, защото съм нормална жена ,не съм трол, а ти си 100% идиот !!!!!

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  за какво безвластие халюцинирате бе...

  властта ражда паразити
 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#8] от "neut":

  тъй ли?
  тогава защо държавниците редовно си взета заплатите?
  ти защо плащаш данъци?

  клише без смисъл

  властта ражда паразити
 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  До коментар [#1] от "fallada":

  държава има.
  Просто си представяте някакви кралартуровщини и не искате да видите истината - ами ТОВА е държавата. Заговор срещу свободата на хората.

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах