Цацаров се оправда, че не е знаел, че ще проверяват точно Мирослава Тодорова (обновена)

Цацаров се оправда, че не е знаел, че ще проверяват точно Мирослава Тодорова (обновена)

© Анелия НиколоваГлавният прокурор Сотир Цацаров увери, че действията му не са били насочени срещу съдия Мирослава Тодорова, когато се обърнал към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ИВСС) с искане за проверка на дело, което тя е разгледала. Пред членовете на ВСС днес Цацаров заяви, че е действал принципно и че когато по дело за сваляне на банкова тайна съдът не се е произнесъл в срок, той е бил принуден да поиска проверката. По думите му към онзи момент той е виждал само кой е номерът на съдебния състав, но не и името на съдията.


Тази седмица съдийската колегия на ВСС реши да образува дисциплинарна проверка срещу Мирослава Тодорова по предложение на ИВСС. Той от своя страна е бил сезиран от главния прокурор заради забавено решение по искане за сваляне на банкова тайна. Въпреки че е бил сезиран само за едно дело, инспекторатът е направил цялостна проверка на работата ѝ.


До оправданието на Цацаров днес се стигна по време на дискусията за становището на кадровия орган за протеста на районните съдии от София. Главният прокурор направи уточнението, че няма да взема отношение по проблемите на районния съд, но очевидно там имало напрежение. Той все пак открои ролята на председателя на СРС Методи Лалов.

Но първо се обърна към Калин Калпакчиев, който призова колегите си в дискусията да не подхождат назидателно към СРС, и му заяви, че градския и районния съд никога не са били проверявани по негова инициатива, както и да който и да е съд.


Говорейки за себе си в трето лице, Цацаров обвини Калпакчиев в лъжа.


"Г-н Калпакчиев, една лъжа, повторена сто пъти, няма да стане истина. Проверка на СРС и СГС по искане на главния прокурор няма, главният прокурор не е искал такива проверки. Писмата, които съм изпратил пише следното: "Изпращам ви по компетентност справка за забавени дела". Толкова. Проверка не съм искал. Не мога да приема довода в същото време, че прокуратурата проверява съда – тази теза, повторена от вас и от присъдружни угодни медии пак няма да стане истина. Призовах ви веднъж – не лъжете! Повтарям го. По същество – деликатно е представител на прокуратурата да изразява становище, макар че прокуратурата е спомената сред дежурните виновници" каза Цацаров, който няколко пъти повтори, че е бил съдия по-дълго време, отколкото е Калин Калпакчиев и знае какво уважение се дължи на съда.


Калпакчиев му отвърна:


"Аз не лъжа, г-н главен прокурор, но трябва да правите разлика между факти и свободно изразяване на мнение, която вие не правите.


Вие сте изискали данни, а това е проверка, г-н главен прокурор. Но проверихте ли движението на досъдебното производство?"


А главният прокурор предупреди Калпакчиев, с който редовно влизат в полемики, да "не натрапва тезата за война на прокуратурата и съда", за война на главния прокурор със съдиите.


"Сега като главен прокурор изпълнявам функциите си и


не мога да преглътна забавянето на съдебното производство.


В прокуратурата има Инспекторат, който проверява множество досъдебни производства. Защо мислите, че прокуратурата се държи като недосегаема, вие и малката група съдии около вас, които се титуловате съдиите в България, което не е вярно – вие сте просто съдии. Нека сме достатъчно добросъвестни, малко остана времето да се изтраем на тази маса, да се изтраем така, че да не ни е срам от колегите", каза още Цацаров.
.
Калпакчиев настоя да получи отговор на въпроса за продължителността на досъдебното производство по делата, за които СГС бе даден на инспектората, но вероятно няма да узнае, на което главният прокурор каза, че дължи отговор, но дали е правена такава проверка така и не стана ясно.


Последва и реплика от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, който отдели въпросите за работата на районния съд на два - с правораздаването и с организацията. "СРС и СГС са проверявани съдилища – тематично, ad hoc, по всякакъв начин.


Ако продължават да бъдат проверявани, нормално е да си зададем въпроса дали това не възпрепятства нормалната им работа.


Поводът за това напрежение вероятно са и актове на съдебния съвет", каза Панов


Той се обърна към главния прокурор: "Съдийската колегия беше сезирана с искане от ваша страна, с подадена информация, наречена от инспектора на заседанието може би сигнал, която е въз основа на проверки, които вие сте направили в СГП и СРП и установени от вас просрочия по конкретни дела. Няма нищо страна в процеса, бранейки правата си да насочи искане към инспектората. Въпросът е как е била направена проверката и дали информацията е била достоверна. От кореспонденцията в последствие се установи, че много от фактите са били различни от подадените. Как ще действа инспектората е вече негова работа". След това той посочи, че Цацаров е можел сам да сезира ИВСС. "Няма лошо в проверките, но когато се извършват предимно в тези съдилища, няма как да не ги свържа и с темата за Петко Петков, чиято проверка също беше инициирана от вас, и с Мирослава Тодорова".


Цацаров не остана доволен от изказването на Панов.


"Не очаквах да намесите Мирослава Тодорова, но когато съм сезиран от прокуратурата, че 25-и ден няма произнасяне, какво можех да направя? Няма да ми повярвате, но тогава дори не знаех, че става дума за Мирослава Тодорова", каза още главният прокурор.


И на свой ред атакува с питания какво да прави, когато прокуратурата чака мотиви по присъда на бивш министър на труда и социалните грижи (бел, ред. Емилия Масларова) година и един месец? Или пък ако по дело срещу бивш премиер (явно Сергей Станишев) давността изтича след четири дни? Лозан Панов отвърна, че проблемът е дали се постъпва принципно и еднакво спрямо всички, а не срещу избрани магистрати.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на en44ev
  en44ev
  Рейтинг: 233 Неутрално
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5913 Неутрално

  Гьонсурат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Не е знаел, не са му казали, и не е чувал дори. Трите маймунки.

  Proud to be anonymous!!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  ХАХАХАХ, КОЙ му вярва на Цацалров?

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Твърдо е за гонене и интересно до кога ще издържи да се прави ни чул, ни видял.

 7. 7 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Цацата ни цака по устав и в тази ситуация всички възражения са комични. Как да възразиш, че били те проверявали, когато си допуснал нарушение. При това е сезирал инспектората за дело, което е в досъдебното производство, т.е. непроизнасянето в срок е довело уж до забавяне на разследването. От тук насетне, ама що по отношение на избрани, ама що туй, що онуй ... Излиза, че според съюза на съдиите някой трябва да са имунизирани, без значение дали са допуснали нарушения. И започвам да се убеждавам, че се активизират само когато е насочено вниманието на инспектората към МТ. И предишния път, когато излязоха на протест, течеше дисциплинарно производство спрямо същия съдия. Междувременно има 50-60 наказани, част от които са и от най-натоварения съд, т.е. поставени в същите условия на работа като МТ, докато беше в същия съд, обаче никой не излезе да протестира пред ВСС. Просто това не е принципно!

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  Цацата наистина ще се предозира в старанието си да мачка неудобните и ще остане накрая сам, без подкрепа.

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Да бе, повярвахме му!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Оставка

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 11. 11 Профил на Радост вкъщи
  Радост вкъщи
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Цацаров изобщо знае ли за какво е там, освен за да получава заплата?!

 12. 12 Профил на mirack
  mirack
  Рейтинг: 233 Неутрално

  [quote#10:"Краси"]Оставка[/quote]
  Все едно президента да си подаде оставката. А и процедурата е горе-долу еднакво сложна.

 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3096 Неутрално

  Цацаров поискал проверка само по едно дело на което е видял само номера.Как тогава е разбрал,че има проблем по делото.Подлизурковците взели,че направили цялостна проверка.Нищо лошо,но май е тенденциозно.

 14. 14 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#7] от "kamachka":
  [quote#7:"kamachka"]Цацата ни цака по устав [/quote]

  Устава е сбъркан след като прокурор може да инициира провеврка на съдия. То това е ясно отдавна на всички де.

 15. 15 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Присъствието на това име започна да досажда повече от Борисовото.

 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4306 Неутрално

  [quote#6:"tsvetko_51"]Твърдо е за гонене и интересно до кога ще издържи да се прави ни чул, ни видял.[/quote]
  Докато партиите на статуквото АБВ/ДПС/БСП/ГЕРБ го подкрепят!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 530 Весело

  До коментар [#7] от "kamachka":

  пуста дряновица,по устав,а!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8960 Неутрално

  Лъжец, на всичкото отгоре ,отмъстителен.

 19. 19 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#15] от "Приказки под шипковия храст":

  От 01.01.2017 г. двамата ще ги пускат по XXL.

  Proud to be anonymous!!!
 20. 20 Профил на Рол
  Рол
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Надявам се да има някога съд над Сотиро Цацарели.

 21. 21 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1508 Гневно

  Лъжец.
  Тулуп.
  Свинско черво.

  Това, дами и гостода, не е кварталния херой, ами Главния Прокуров на РъБъ.

  И после защо страната ни била кочина....?
  Ами понеже прасурси се разпореждат и "управляват" безотчетни и безнаказани!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 22. 22 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Време е да отидеш на топло, Цаца.

 23. 23 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Да лъжат, да манипулират факти и обстоятелства, да разпространяват неверни слухове и да интриганстват е отличителен белег на комуноидите и обслужващите ги милиционери и ''магистрати''. Последните са и най- добре организираната мафия впрегнала сили за борба с нормалността.

 24. 24 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Естествено, че не знае. Той никога не е пращал sms-и за Лозан Панов на Борисов от заседание на ВСС, не познава Пеевски и не е ходил в хотел Берлин. Не пътува често до Виена, няма сметки извън България и не ползва посредници за заплахи. Той не знае какво вършат подчинените му. Владимира Янева не му е била брошка на ревера, жена му е изряден нотариус. Някой вярва ли на подобни твърдения? Едва ли!

 25. 25 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#14] от "primaxm":

  Би трябвало всеки да може да инициира проверка на съдия!

 26. 26 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#17] от "nibelung2":

  По устав я. Има инспекторат, има член на ВСС, който го сезира, има проверка, има нарушение и точка. Какво има да възразяваш!

 27. 27 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Значи, според "красивите", няма лошо М. Тодорова да не се произнася 25 дни ?
  И да се бавят мотиви към присъда година и кусур ?
  Сори, ама какво ви е "красивото" ???
  ОК, цацата е цаца ... а вие ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 28. 28 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#25] от "kamachka":


  [quote#25:"kamachka"]Би трябвало всеки да може да инициира проверка на съдия! [/quote]

  Зависи какво се разбира под "проверка". Ако всеки можеше, то след всяко решение на съд щеше да постъпва жалба и да следва проверка. Което значи друг човек да решава дали съдията е решил правилно. На практика още една инстанция на съда. Пълна безсмислица.

 29. 29 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Цацаров е крайно неприятна личност, с провинциален манталитет и от тези тесногръди, дребнави хора, които не търпят критика. И много злопаметен. Липсват му класа и стил, за този най-висок пост. А и професионалната етика му е непозната категория. Макар и по-рафиниран, но по един перфиден начин, той не се различава много от психологическия портрет на ББ. Ако не са К.Калпакчиев и още няколко магистрати, ВСС ще е тотално доминиран от него, което ще го компрометира окончателно- в ущърб на подобряване на съдебната система.

 30. 30 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1250 Неутрално
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13132 Неутрално

  Да му имам принципите на Цацаров...
  За лъжите му не искам да говоря ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK