Венцислав Стефанов: Почти всички лидери на партии са се срещали с ген. Решетников

Венцислав Стефанов

© Красимир Юскеселиев

Венцислав СтефановПрезидентът на футболния клуб "Славия" Венцислав Стефанов се обяви за организатор на срещата в София между лидера на БСП Корнелия Нинова и шефа на Руския институт за стратегически изследвания ген. Леонид Решетников. Пред Би Ти Ви той разказа, че срещата е трябвало да се състои при посещението на Нинова в Москва през юни, но това не се е случило и затова Стефанов, който е личен приятел на Решетников, се наел да посредничи това да стане в София.


Решетников, който е бивш разузнавач, получи известност в България след като в интервю за руска телевизия заяви, че Нинова го е информирала за издигането на Радев за кандидат-президент преди това да е било известно в България. В отговор днес Нинова го обвини в лъжа и заяви, че той е изгонен от Кремъл за корупция и конфликт на интереси.


Стефанов разказа, че срещата в София е била опознавателна "между човек, направил нещо за България и партиен лидер" и изрази недоумение "защо [срещата] да не стане, нима Нинова не се среща със служби от Америка, Германия..." Допълни и че почти всички лидери на български партии също са се срещали с Решетников, но предпочете да не назовава имена.
Според Стефанов лидерът на БСП, която се изказа остро срещу Решетников като го нарече лъжец и корумпиран, е била подведена от свои съпартийци, които "целуваха Миков и Станишев, а сега отидоха при Нинова да говорят против Решетников". Шефът на футболния клуб избухна срещу тях с думите "плужеци, които днес се кръстят пред един, а утре пред друг лидер".


Именно заради тази атмосфера в партията, по думите му, Решетников е заявявал, че Русия вярва повече на Бойко Борисов, отколкото на БСП.


Стефанов каза (въпреки че не е присъствал на августовската среща между Нинова и Решетников), че в хода на разговора им бившият руски разузнавач не се е месил във вътрешните работи на България, а е определил ген. Румен Радев като достоен кандидат - президент, след като е завършил американска академия и има отличия от Америка.


От думите му се разбра, че Решетников е бил ръководител на руската делегация за канонизацията на архиепископ Серафим Соболев през февруари в София като "православен християнин и честен човек, винаги стоящ зад интересите на България".


Според Стефанов "помията, която се излива" около срещата на Решетников и Нинова, "вреди на дружбата ни с Русия". "Америка признава Крим, а ние си заравяме главите в пясъка", аргументира се той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK