След протеста, съдебният съвет прогледна за проблемите в районния съд и обеща да му помогне (обобщение)

Съдиите и служителите, които влязоха за разговор във ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Съдиите и служителите, които влязоха за разговор във ВССНад 200 души - съдии, адвокати, граждани и съдебни служители обсадиха сградата на Висшия съдебен съвет на ул. "Екзарх Йосиф" малко след 11 ч. в петък сутрин. За тогава беше насрочен протестът на съдии и служители от Софийския районен съд. Повод за него беше поредната проверка, която кадровият орган на Темида възложи в най-натоварения съд, по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.


А резултатът след двучасова среща: най-общо казано: проблемите, трупани през годините, са вече известни на всички членове на съвета, дори и на тези, които днес за първи път заявиха, че ги разбират.


По-конкретно: четирима членове на съдийската колегия внесоха за разглеждане още на следващото заседание няколко предложения, с които да се опитат да облекчат работата на Софийския районен съд.
Протестът на съдии не е типично явление, но в рамките на последните четири години, това е третият протест на магистрати. Точно преди година имаше също недоволство заради окастрената съдебна реформа с промените в Конституцията и оставката на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.


Чуваха се скандирания - "оставка". При появата на членовете на съвета от събралите се чуха силни скандирания и освирквания, а при появата на ръководството на съда - силни ръкопляскания.Какво казаха съдиите и служители


Основните проблеми, които съдиите и служителите посочиха пред членовете на ВСС бяха свързани с тяхната свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа. Те се оплакаха от това, че са поставени в зависимост, заради постоянните проверки, както и неотпускането на щатове за администрация. Те казаха още, че съдебният съвет не чува и не разбира техните проблеми.


Магистратите категорично отхвърлиха варианта да се решава проблема с натовереността само с попълване на незаети или разкриване и на нови щатове.


Те подчертаха, че това може само да отложи и то донякъде проблема. Според тях трябва да се намерят решения за намаляване броя на делата. Като например заповедните производства да минат към държавните съдебни изпълнители; потребителските спорове, свързаните със застрахователи, да могат да се гледат и в съдилищата в страната. Повдигнат беше въпрос и за отпадане на някои крайни райони на София, подсъдни на СРС.


За промяна на географията на съдебната карта - част от делата да се гледат от близките до София съдилища и за промяна на подсъдността на някои дела се обяви и съдия Петко Петков - бивш зам.министър на правосъдието. Той подчерта, че голяма част от мерките изискват законодателни промени или предварителен анализ, който ВСС все още не е изготвил.


Съдиите разказаха пред членовете на съвета и как протичат проверките в съда от страна на Инспектората към ВСС и по искания на членове на съвета. По първите председателят на СРС каза, че ще подаде сигнал в инспектората срещу експерт, който крещял на служители. Инспектори и членове на съвета пък изисквали справки от днес за вчера.


"Аз идвам тук, не защото някой ми е казал ела. Идвам, защото имам да кажа много неща. Помня обещанията на членовете на ВСС, които бяха дадени при избора, много малка част от тях бяха спазени. Скъсана е връзката. Ние чуваме какво прави ВСС, а ВСС не чува какви са нашите проблеми", заяви съдия Владимир Вълков.


Основен акцент в разговорите обаче днес бяха проблемите на служителите, сред които текучеството е огромно заради свръхнатовареността и ниското заплащане.


Всички, които бяха вътре на срещата с членовете на ВСС или стояха навън и скандираха, заявиха, че са изключително натоварени, а Инспекторатът и ВСС нон-стоп ги проверяват, което им създава допълнителна работа.


Много от тях работели до 19-20 ч през седмицата, като идвали в съда и пред уикенда.


"Събота и неделя съдът е пълен", заяви Анжела Иванова, началник на наказателното деловодство в съда. Тя отбеляза още, че извънредният им труд не се заплаща. Заяви, че проблемите им са от много години, а те не могат да се оправят само отвътре, а съдът има нужда от подкрепа.


Всички служители признаха, че се прави много за материалната база, но тя не е проблема.


Като проблем магистратите и служителите посочиха и липсата на доверие между тях и членовете на ВСС, което няма как да помогне за повишаване на доверието на обществото към съдебната система.


Какво им обеща ВСС


Въпреки че в началото на срещата, част от членовете се опитаха да нападнат протестиращите съдии и да упрекнат председателя - Методи Лалов, в крайна сметка беше решено да бъдат предприети спешни мерки за спасяването на най-натоварения съд - законодателни промени свързани с подсъдността - някои дела да се гледат в други съдилища, прехвърляне на заповедните производства на държавните съдебни изпълнители, повече пари за служителите и запълване на щата.


Зад тези предложения застанаха четирима души - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Камен Иванов, Галина Карагьозова. Те са определяни от други членове на съвета като революционното малцинство.След срещата пред журналисти Калин Калпакчиев заяви: "съдиите нямат нужда от преследване, тормоз, проверки от инспектората и главния прокурор, който е невинен в неговите очите и последната атака е по негова инициатива и той не може да се скрие зад своите подчинени. На този съд трябва да се помага, а не да се изтъкваме какво сме направили. Не сме направили. Включително и аз. Може би ме е разколебало десетките предложения, които бяха отхвърлени от мнозинството. На принципа на китайската капка явно трябва да се действа."Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3175 Неутрално

  Какво им обеща ВСС
  - законодателни промени свързани с подсъдността - някои дела да се гледат в други съдилища, прехвърляне на заповедните производства на държавните съдебни изпълнители, повече пари за служителите и запълване на щата.
  -Зад тези предложения застанаха четирима души - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Камен Иванов, Галина Карагьозова. Те са определяни от други членове на съвета като революционното малцинство.
  -Дано революцията им да е успешна.То един път като тръгне да се руши стената ще рухне цялата.

 2. 2 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ясно е, че заповедното производство е горещ картоф. Те досега са го възприемали като производство по създаване на длъжници без доказателства. Създали са незаконосъобразно хиляди длъжници, които не са длъжници. Време е да се каже, че досега са извършвали престъпление. Вместо това те искат да затвърдят престъпния характер на това производство така провеждано, като дадат на изпълнител, а не на съдия да ИЗПЪЛНЯВА това производство, без да решава дали са налице предпоставки някой да бъде наречен длъжник. ВСИЧКИ ДА СЕ УВОЛНЯТ, НЕЗАБАВНО!!! Освен, ако някой докаже, че винаги когато е имал заповедни производства е проверявал наличност на облигаионни отношения и задължения по престации, а при оспорване от набедения за длъжник не е издавал изпълнителен лист, ако установителното производство не е установило престацията точно във вида и размера, в който е била поискана.

 3. 3 Профил на token
  token
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#1] от "chicago514":

  колега Чикаго, като правило, цял живот тичам и почти винаги някой е с едни гърди пред мен. а вие, вие почти винаги сте с коментар № 1 под всяка статия. понякога дори коментарът ви е с часови печат предшествуващ тоз на статията. шапо, мадам!

 4. 4 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Не искат да назначават нови хора. Защо? Има толкова много юристи безработни. Вземете ги на работа.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  ВСС има много по-важни дела в обслужващата сфера от това да занимава със съд, който гледа дела на град с 2 млн. граждани.

 6. 6 Профил на kony
  kony
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#2] от "avalon2468":

  Може ли да дадете пример -не съм юрист и неразбирам написаното от вас. Благодаря.

 7. 7 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Трябва първо да се изчистят гнилите ябълки от кошницата ВСС, и тогава ще потръгнат нещата.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3317 Неутрално

  я всички в Дунава

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 445 Разстроено

  Недосегаемият Цацаров с пълна устременост разбива съдилищата и иска да ги подчини - неговият проект е: аз обвинявам и съдилищата изпълняват.
  Затова му трябва и мажоритарна система на избори, за да подготвя прокурорски преписки за кандидат депутатите, които нямат силна партия зад себе си и - затова се мазни на Слави

  krastitel
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Сигурен съм, че ВСС въобще няма никакво намерение да се занимава с каквито и да било проблеми, на който и да било районен съд...! Ще поизчакат няколко дена, за да установят, кои са точно организаторите или виновниците за протеста. После ще им назначат нови проверки. Следва и подходящо медийно отразяване, как ВСС съвестно си върши работата, по решаване на проблемите, ама онези в районния съд са едни калпазани, до един подли костовисти, които освен всичко друго са провалили и самоотвержените опити на ВСС, за съдебна реформа! А-а-а..., да! Трябва естествено, да се организира и контрапротест! Това е задължително! Нищо чудно и Цацаров да вземе отношение, като каже, че лично Христо Иванов и Радан Кънев са организаторите и имат за цел, да дестабилизират правосъдието и да саботират независимостта на главния прокурор!
  Естествено, не знам дали въобще някой вярва, че нещо може да се промени, без да бъде подменен изцяло ВСС! Проблема вече е изцяло кадрови или личностен! Няма как, точно тези хора, да изпълняват каквото и да било в обществен интерес! Те обслужват, някакви други интереси! На кого и какви, може само косвено да предполагаме...!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Цацаров или ще клекне, или ще изхвръкне. Все повече врагове си създава и ще стане в един момент неудобен и за своите.

 12. 12 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Windows на лаптопите легален ли е.Май гледам че има и офис пакет.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "мерките изискват законодателни промени или предварителен анализ, който ВСС все още не е изготвил"

  !?!
  А, с какво се е занимавал ВСС, освен разбира се, да угажда на главния прокурор и разни други хора

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  За какво и е на правосъдната система ВСС, който не знае, какви проблеми имат съдиите и съдилищата, а ги научава, чак когато те излязат да протестират. За какво получават заплати, за да слугуват на Цацаров ли?

 15. 15 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ще пратят подсъдността в Македония, но няма да назначат няколко юриста за съдии. Е това ако не е нежелаеща да се реформира система, какво да е друго? Страх ги е някой да не излезе нормален човек.

 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Kaтo пишa да се назначат "нормални" хора, нямам предвид, че настоящите съдии не са нормални, а само да се назначат също такива добри съдии, като тези в СРС.

 17. 17 Профил на Ки Ко
  Ки Ко
  Рейтинг: 5 Неутрално

  прогледналите чак след протест, а невиждащи през останалото време са за уволнение! така е в нормалните държави

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK