След протеста, съдебният съвет прогледна за проблемите в районния съд и обеща да му помогне (обобщение)

Съдиите и служителите, които влязоха за разговор във ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Съдиите и служителите, които влязоха за разговор във ВССНад 200 души - съдии, адвокати, граждани и съдебни служители обсадиха сградата на Висшия съдебен съвет на ул. "Екзарх Йосиф" малко след 11 ч. в петък сутрин. За тогава беше насрочен протестът на съдии и служители от Софийския районен съд. Повод за него беше поредната проверка, която кадровият орган на Темида възложи в най-натоварения съд, по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров.


А резултатът след двучасова среща: най-общо казано: проблемите, трупани през годините, са вече известни на всички членове на съвета, дори и на тези, които днес за първи път заявиха, че ги разбират.


По-конкретно: четирима членове на съдийската колегия внесоха за разглеждане още на следващото заседание няколко предложения, с които да се опитат да облекчат работата на Софийския районен съд.
Протестът на съдии не е типично явление, но в рамките на последните четири години, това е третият протест на магистрати. Точно преди година имаше също недоволство заради окастрената съдебна реформа с промените в Конституцията и оставката на тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов.


Чуваха се скандирания - "оставка". При появата на членовете на съвета от събралите се чуха силни скандирания и освирквания, а при появата на ръководството на съда - силни ръкопляскания.Какво казаха съдиите и служители


Основните проблеми, които съдиите и служителите посочиха пред членовете на ВСС бяха свързани с тяхната свръхнатовареност, неадекватното възнаграждение при толкова работа и неефективната съдебна реформа. Те се оплакаха от това, че са поставени в зависимост, заради постоянните проверки, както и неотпускането на щатове за администрация. Те казаха още, че съдебният съвет не чува и не разбира техните проблеми.


Магистратите категорично отхвърлиха варианта да се решава проблема с натовереността само с попълване на незаети или разкриване и на нови щатове.


Те подчертаха, че това може само да отложи и то донякъде проблема. Според тях трябва да се намерят решения за намаляване броя на делата. Като например заповедните производства да минат към държавните съдебни изпълнители; потребителските спорове, свързаните със застрахователи, да могат да се гледат и в съдилищата в страната. Повдигнат беше въпрос и за отпадане на някои крайни райони на София, подсъдни на СРС.


За промяна на географията на съдебната карта - част от делата да се гледат от близките до София съдилища и за промяна на подсъдността на някои дела се обяви и съдия Петко Петков - бивш зам.министър на правосъдието. Той подчерта, че голяма част от мерките изискват законодателни промени или предварителен анализ, който ВСС все още не е изготвил.


Съдиите разказаха пред членовете на съвета и как протичат проверките в съда от страна на Инспектората към ВСС и по искания на членове на съвета. По първите председателят на СРС каза, че ще подаде сигнал в инспектората срещу експерт, който крещял на служители. Инспектори и членове на съвета пък изисквали справки от днес за вчера.


"Аз идвам тук, не защото някой ми е казал ела. Идвам, защото имам да кажа много неща. Помня обещанията на членовете на ВСС, които бяха дадени при избора, много малка част от тях бяха спазени. Скъсана е връзката. Ние чуваме какво прави ВСС, а ВСС не чува какви са нашите проблеми", заяви съдия Владимир Вълков.


Основен акцент в разговорите обаче днес бяха проблемите на служителите, сред които текучеството е огромно заради свръхнатовареността и ниското заплащане.


Всички, които бяха вътре на срещата с членовете на ВСС или стояха навън и скандираха, заявиха, че са изключително натоварени, а Инспекторатът и ВСС нон-стоп ги проверяват, което им създава допълнителна работа.


Много от тях работели до 19-20 ч през седмицата, като идвали в съда и пред уикенда.


"Събота и неделя съдът е пълен", заяви Анжела Иванова, началник на наказателното деловодство в съда. Тя отбеляза още, че извънредният им труд не се заплаща. Заяви, че проблемите им са от много години, а те не могат да се оправят само отвътре, а съдът има нужда от подкрепа.


Всички служители признаха, че се прави много за материалната база, но тя не е проблема.


Като проблем магистратите и служителите посочиха и липсата на доверие между тях и членовете на ВСС, което няма как да помогне за повишаване на доверието на обществото към съдебната система.


Какво им обеща ВСС


Въпреки че в началото на срещата, част от членовете се опитаха да нападнат протестиращите съдии и да упрекнат председателя - Методи Лалов, в крайна сметка беше решено да бъдат предприети спешни мерки за спасяването на най-натоварения съд - законодателни промени свързани с подсъдността - някои дела да се гледат в други съдилища, прехвърляне на заповедните производства на държавните съдебни изпълнители, повече пари за служителите и запълване на щата.


Зад тези предложения застанаха четирима души - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Камен Иванов, Галина Карагьозова. Те са определяни от други членове на съвета като революционното малцинство.След срещата пред журналисти Калин Калпакчиев заяви: "съдиите нямат нужда от преследване, тормоз, проверки от инспектората и главния прокурор, който е невинен в неговите очите и последната атака е по негова инициатива и той не може да се скрие зад своите подчинени. На този съд трябва да се помага, а не да се изтъкваме какво сме направили. Не сме направили. Включително и аз. Може би ме е разколебало десетките предложения, които бяха отхвърлени от мнозинството. На принципа на китайската капка явно трябва да се действа."Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK