Съдиите протестират срещу настъплението над съда

Димитър Узунов, известен като "човекът на Борисов" в съдебния съвет и подалият оставка председател на райония съд Методи Лалов на срещата във ВСС след протеста в петък

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Узунов, известен като "човекът на Борисов" в съдебния съвет и подалият оставка председател на райония съд Методи Лалов на срещата във ВСС след протеста в петъкПредседателят на Софийския районен съд Методи Лалов обяви в петък сутрин, че подава оставка, заедно с ръководството на съда. От екрана на Би Ти Ви, където съобщи новината, видяхме един разгневен мъж, докато пред Висшия съдебен съвет (ВСС) се събираха съдии на протест. Това бяха две събития в края на седмицата, кулминация на поредните скандали в съдебната власт, предизвикани тази седмица основно от съвета. А гневът на съдиите налага да търсим причините.


Защо протестират?


Срещу "уродливото състояние" на съда, в което са принудени да работят, написаха съдиите в декларацията, с която обявиха акцията. В двете думи са събрани обаче трупани с години проблеми, заради които
помежду си магистрати наричат своя съд "СРС Колима"


Но пикът на гнева видимо се ускоряваше през последните месеци, след активизирането на главния прокурор да разширява хегемонията си чрез настъпление и към съда, използвайки прилежащото му мнозинство и в Прокурорската, и в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да възлага проверки, без прозрачност на причините, които ги налагат.


Така протестът на съдиите освен за решаване на проблеми по условията на работа се превръща в отстояване на независимостта, без която няма правосъдие, ако ще и да настанят съдиите в петзвезден лукс.


Прокурори проверяват съдии? - само по себе си това е вече проблем


Въпреки разделянето на ВСС на Съдийска и Прокурорска колегия, преди месец главният прокурор представи на съвета справка за забавени дела в съдебна фаза над 2 години в Софийския градски (СГС) и Софийския районен съд (СРС), разпространена до медиите преди да бъде предоставена на председателите на СГС и СРС, съответно Калоян Топалов и Методи Лалов. Проверката била извършена от шефовете на Софийската градска и Софийската района прокуратура над съответните съдилища. Топалов реагира веднага и разобличи неточни данни в справката на прокуратурата. Лалов замълча, но, както се видя тази седмица, мълчанието му избухна в оставка.


Последва ново искане за проверка на СГС, чийто председател Топалов е мишена на мнозинството на Цацаров от самото му назначаване през 2015г., след като разчисти тържището по разпределението на делата от управлението на Владимира Янева и Богдана Желявска.


И понеже в Съдийската колегия малцинството повдигна въпроса колко пъти ще проверяват СГС, мнозинството на Цацаров добави и СРС - за да претендира безпристрастност. А СРС е най-натовареният съд в страната, по изнесените данни на председателя Лалов един съдия разглежда около 800- 1000 дела годишно, което прави физически невъзможно да се спазят сроковете - и във ВСС го знаят. И въпреки това се залавят със сроковете в съдебна фаза, затваряйки си очите за продължаващите с години, понякога над десет, на досъдебните производства на прокуратурата, казват съдии от СРС.


Съдиите протестират не срещу проверки, а срещу безпринципните тенденциозни и непрозрачни мотиви на решенията за проверки


На същото заседание във вторник, на което се взе решението за проверка на СГС и СРС, мнозинството в Съдийската колегия заведе дисциплинарно дело срещу съдия Мирослава Тодорова за забавяне на дела през двете години, в които е работила в СРС като понижение. Сигналът до Инспектората отново е на главния прокурор.


Числата обаче говорят за натовареност в СРС,
каквато в страната е непозната в цялата съдебна история


(вижте по-долу числата на решените дела от важните фактори във ВСС, в качеството им на съдии).


От април 2014 г., когато е понижена в СРС, до края на 2015 г., само приключените дела на Тодорова са 814. Това е видно от възражението й до Инспектората по повод констатациите на проверката, в което коментира и това, че инспекторатът не е отчел сложността и тежестта на делата, нито натовареността.


Теодора Точкова: Не отправяйте безпочвени квалификации


На заседанието на Съдийската колегия, когато Калин Калпакчиев укори в безпринципност Инспектората с думите, че органът е действал като на повикване и без да вникне в детайлите, за да изпълни поръчка, главният инспектор Теодора Точкова се засегна от репликата, но коментира встрани от смисъла й: "Не е редно да отправяме безпочвени квалификации. Върша си работата както трябва. Действа се обективно и така ще бъде занапред. Не формирайте обществено или медийно отношение към една личност, каквато съм аз. Тази институция трябва да работи. Ако тръгнем с предубеждение и нападки от самото начало резултатите няма да бъдат добри."


Мирослава Тодорова: Преследването на съдиите за това че гледат десетки пъти повече дела от физическите им възможности, е терор с цел


"Проблемите със свръхнатовареността на СРС са дългогодишни и известни на всички, включително на органа, който е служебно задължен да им търси решения - ВСС", коментира Мирослава Тодорова пред "Дневник".


Преследването и наказването на съдиите заради това, че гледат с десетки пъти повече дела от физическите им възможности, поради което не са в състояние да изпишат съдебните актове в инструктивните срокове, не е решение, а терор, който не е самоцелен. Поддържа атмосфера на срам и страх, която е единственото убежище на усетилата се застрашена клиентелистки настроена съдебна номенклатура", каза тя.


По думите на Тодорова целта за всяване на страх се вижда по "масираната агресия спрямо ръководството на СГС, което вместо да бъде подкрепено заради радикалните мерки срещу корупционните практики на предходното управление, е поставяно ежедневно в кръгова отбрана".


Говорят безпристрастните числа - и за натовареност, и за забавяния


Сравненията показват, че Тодорова за по-кратко време е решила повече дела отколкото всички от ВСС и Инспектората взети заедно в качеството им на съдии.


При приключени от Тодорова за 1 година и 8 месеца 814 дела (от април 2014 до края на 2015), без да прибавяме гледаните изобщо (видно от възражението й до Инспектората), виждаме следните числа за някои от най-важните фактори от наказващия орган (ВСС) и от Инспектората към ВСС, които са виждат в атестациите им в сайта на съдебния съвет:


Галя Георгиева, председател на дисциплинарната комисия към Съдийската колегия, предлагаща дисциплинарното производство за Тодорова: За 4 години е разгледала 235 дела, средно по 58 за година, няма сериозни забавяния (общо 12 дела е забавила, и то с малко);


Каролина Неделчева, член на Съдийската колегия, гласуваща за дисциплинарното производство: За 4 години (2004 - 2008 в Районен съд Попово) - 1043 дела, средно за година по 208 дела за година. От тези 1043 дела 316 е просрочила със срок до 3 месеца, 175 - до една година. Останалите 553 са в срок.
Теодора Точкова, главен съдебен инспектор, предлагаща дисциплинарното производство: За 4 години - 152 дела (тя е била председател на Административен съд Хасково, а председателите по правило са с по-малка натовареност), средно по 38 дела годишно, с пик през 2009 - 78 броя. От тези 152 дела в срок са написани 29. В срок до 3 месеца - 97; до 5 месеца - 20; до една година - 6.


Сотир Цацаров, подателят на сигнала срещу Тодорова: За 6 години - 991 дела, средно по 165 на година (но в числото вероятно са включени и разрешенията за СРС, които той в качеството си на председател на Пловдивския окръжен съд е трябвало да дава). От всички 991 дела са решени в срок 500. В срок до 3 месеца - 351 дела, в срок до 1 година - 40. (Губят се при пресмятането 100 дела. В старите атестационни формурляри имаше графа за просрочване "над 1 година", не смеем да гадаем дали 100-те не са останали в тази графа...)


Защо е настъплението срещу съдиите - хипотези


В момента в София работи мисия на Европейската комисия по подготовката на следващия мониторингов доклад, а е готов и докладът на четиримата чуждестранни прокурори, които правиха независимата експертиза на нашата прокуратура. Ако техният доклад съдържа критики, необходими са оправдания. Трябва да се прехвърлят вини и отговорности и за липсата на присъди за високата корупция и търговия с влияние, а най-подходящият грешник са съдилищата, особено онези с председатели, които главният прокурор и прилежащото му мнозинство във ВСС не харесва. Това е една от възможните хипотези.

Методи Лалов на протеста пред ВСС

© Надежда Чипева, Капитал

Методи Лалов на протеста пред ВСС


А как си представя високата съдебна номенкратура ролята на председателите се вижда от цитираното вече интервю на Методи Лалов. Той съобщи, че представляващият ВСС


Димитър Узунов му пратил есемес по вайбър "да не изкарва съдиите на улицата"


Узунов явно си представя председател на съд като началник, който може да "изкарва" и "вкарва" съдиите, затова и толкова ревностно мнозинството във ВСС кадрува председателските постове в съда според визията на Цацаров - Узунов за началник...


Втората хипотеза, с дългосрочно значение: след няколко месеца предстои съдиите от цялата страна да изберат - вече с пряк вот, своите представители за съдийската колегия на следващия ВСС (същото предстои и за прокурорите и следователите), тъй като мандатът на настоящия приключва през октомври 2017. Каква ще бъде конфигурацията на следващата съдийска колегия е изключително важно за главния прокурор, защото през нея той ще може да запази контрола над кадруването не само в прокуратурата, но и в съдилищата, което наблюдаваме чрез сегашното мнозинство. Безпринципните проверки плашат съдиите, а страхът е най-благоприятното условие за обезпечаване на желания избор.


Трета хипотеза: "Търсете делото"


Преди около месец на съдия Тодорова е било разпределено делото срещу сина на бившия собственик на "Техномаркет" Николай Китов, водено за данъчни престъпления, съобщава в свой анализ "Капитал". Веригата "Техномаркет", която беше придобита от Делян Пеевски в началото на годината, води мащабна съдебна битка с фирмата с международно участие "Глориент", която е собственик на имотите, в които се помещават магазините. А "Глориент" е свързана с Китов-старши. В тази война прокуратурата, подобно и на всички други сюжети, свързани с Пеевски до момента, не е съвсем безразлична към интересите на депутата от ДПС.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  България е прокурорска република!
  И цацаратурата е главният адвокат на мафията...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3542 Весело

  Мечо Пух го е казал - Колкото по лошо,толкова по лошо.

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Най-вероятно и трите причини са на тезгяха. Мафиотизираното съдебно "правителство" е като мухите в края на мандата си жили безогледно всички противници - свои и на господарите си...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Без да го надценявам и благодарение на безгръбначната му преданост към висшестоящите Решетникови лейтенанти, Цацаров се превърна в най-наглия и отвратителен предател на българските народни, граждански и стопански интереси.

  Цацаров трябва да бъде смачкан и изхвърлен от Съдебната власт.

  Предстоящите избори ще са Нацията срещу мафията.
  Всеки да вземе страна. Съдиите го направиха.

  Navigare Necesse Est
 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Цацаров-Пеевски на подсъдимата скамейка!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#4] от "Schopenberg":

  Просто прокуратурата трябва да излезе от съдебната власт. Няма място там ,защото е страна в процеса.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  Прокурори да проверяват съдии ! Това е символ ,колко зависима е съдебната власт от една мафиотска прокуратура.

 8. 8 Профил на Nina Kercheva
  Nina Kercheva
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Колко доволно усмихнат е Узунов....колко гневен е до него Лалов , кой ще победи в битката ???? Обикновено злото побеждава ,защото за него няма прегради. да се надяваме ли ,че този път традицията ще бъде нарушена - това зависи от всички хора със СЪВЕСТ !!!!!

 9. 9 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  "СРС е най-натовареният съд в страната, по изнесените данни на председателя Лалов един съдия разглежда около 800- 1000 дела годишно, което прави физически невъзможно да се спазят сроковете - и във ВСС го знаят."

  Дали го знае и Галка горанова, която както се разбра е гледала по 56 дела годишно? Но пък е вярна на главния прокурор и стоящите зад него интереси

 10. 10 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Мисля ,не твърдя че на предстоящите преки избори за попълване на съдийската квота във ВСС съдиите ще направят своя правилен избор , което неминуемо ще доведе до нормализация на управление на правителството на съдебната власт.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  И като си помисля, че Цацаров ще е главен прокурор до 2020 година се чудя, какво ще е останало от българското правосъдие дотогава.

 12. 12 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Според авторката ≪Прокурори проверяват съдии? - само по себе си това е вече проблем≫. Защо да е проблем? Да не би съдиите да са над законите и да са неподсъдни, когато не спазват законите или не си вършат както трябва работата?

  Всъщност това е недопустимо и противозаконно само ако прокурорите се месят на съдиите по въпроси и проблеми, които се отнасят до сувереността на техните чисто съдебни действия и решения, дадена им от закона. А, доколкото си спомням, до сега никой не е доказал, че прокуратурата прави точно това. В останалото в своята работа съдиите са точно толкова подчинени на закона и подлежат на прокурорска проверка, колкото и всички други.

  И не ми е ясно! Борбата на заклетите реформатори на съдебната система се обясняваше с това, че прокуратурата им пречи и трбва да се разделят. Разделиха се. Защо чисто съдебната част на съдебната система продължава да е недоволна, този път от самата себе си? Нали, отделена от прокуратурата, до сега тя трябваше вече да е цъфнала и завързала? И нали сега прокуратурата няма предишните възможности да налага несъдебни решения на съдебната част от съдебната система?

 13. 13 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Единственият шанс системата да се промени е това да стане с импулс отвътре.

 14. 14 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чърчил": Мисля ,не твърдя че на предстоящите преки избори за попълване на съдийската квота във ВСС съдиите ще направят своя правилен избор, ....
  ====================================

  В една държава, в която нищо, като се започнне от парламента и се стигне до уличния полицай, нищо не е наред, да се очаква, че съдебната система сама ще въведе ред в своята област, е чиста илюзия.

 15. 15 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 847 Неутрално

  [quote#14:"glog"]да се очаква, че съдебната система сама ще въведе ред в своята област, е чиста илюзия. [/quote]
  Не съм съгласен !Няма как РАЗУМА да не вземе връх сред магистратската общност. Това безвремие не може да продължи вечно .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 16. 16 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"Big Muzzy"]Единственият шанс системата да се промени е това да стане с импулс отвътре.[/quote]

  "Отвътре" е невъзможно за нашата система - по върховете са не само порочни хора, не само безсъвестни, но и безмозъчни. Дори не си дават сметка, че поведението им в някакъв момент в бъдеще ще се обърне срещу самите тях, дори никой да не "възстане" срещу системата им.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  [quote#12:"glog"]Според авторката ≪Прокурори проверяват съдии? - само по себе си това е вече проблем≫. Защо да е проблем? Да не би съдиите да са над законите и да са неподсъдни, когато не спазват законите или не си вършат както трябва работата? [/quote]
  Доста глупаво изказване!
  Вие драги или изобщо не разбирате за какво става дума, или по-най-тъпия начин се опитвате да манипулирате.
  Прочетете постове №№ 6 и 7, та дано схванете нещо.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Любопитно

  секи 4ти км

  Кой настъпва над съда?
  Знам ли, в миг ша го е.ба!

  "Съдиите протестират срещу настъплението над съда"

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  ОСТАВКА за цацата и други безполезници в съдебната система.

 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  1985г:5г затвор за кражба на един Юность,ВЕФ и 500лв! Но това не е демоКРАДИчно!Обраха КТБ с 8 млрд лв, наказани НЯМА!Това е демокрациа! Защо съдиите не протестират за това?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  Един от авторитетните български правници с огромен опит и практика адв. Иван Минев за протеста на част от съдиите и персонала на Софийския районен съд: "Протестират, не искали проверки, дано поне постановят решенията от месец януари т.г. да не говорим,че имат нерешени дела и от 2015 година. Натоварени били, защо не признаят колко от бройките дела са на "Топлофикация". Протестират, но и дума не казват за квалификацията си. И т.н."

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1042 Любопитно

  [quote#0:"Явор Дачков"]Оставката на Методи Лалов е твърде закъсняла - през 2010 г. се срещнах с него в съда като жертва на обир от 2000 г.![/quote] ДемоКРАДИчното правосъдие не е много експедитивно, но за смет на това,всеки с пари,си купува слобода! Това звучи като виц!Но нали американският данъкоплатец е потрошил над 800 милона$ за обучение на Бг съдии! Видими резултати !Като това митничари, хващани по 7-8 пъти с подкуп биват пускани под гаранция, а после възстановявани на работа! От подобни съдии! Да се смееш ли, да плачеш ли! Важното е,че съдът е незЕвисим, и по Западен модел! Нали? А какво мисли населението за съдиите у нас? Дали не ги счита за най-корумпирани(те)? И ако да, защо?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#20] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":
  До коментар [#21] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":
  До коментар [#22] от "Евроатлантически вилает Булгаристан!":

  Наредил си три поста един след друг, кой от кой по тъп и си мислиш, че така си по убедителен ли?


  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 293 Разстроено

  Мирослава Тодорова: Преследването на съдиите за това че гледат десетки пъти повече дела от физическите им възможности, е терор с цел
  ------------------------------------

  Спрете да я развявате като знаме, тази е просто немърлива и корумпирана!

  А тя кво се натиска да съдийства, ако е толкоз добър правист да си отвори адвокатска кантора!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK