Няма кой да внесе закона за мажоритарни избори на Мая Манолова, според ГЕРБ

Мая Манолова заедно с представители на Инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов, внесоха предложение за промени в Изборния кодекс

© Надежда Чипева, Капитал

Мая Манолова заедно с представители на Инициативния комитет за провеждане на "Национален референдум 2016" - Тошко Йорданов и Иво Сиромахов, и независимите експерти Валери Найденов, Мира Радева и Боян Атанасов, внесоха предложение за промени в Изборния кодексПроектозаконът на омбудсмана Мая Манолова за въвеждане на мажоритарния вот, който беше внесен в парламента, по всяка вероятност няма да бъде разгледан. Според ГЕРБ той съдържал много грешки и е по-лесно да бъде написан нов. Вариантът на ГЕРБ е за чист мажоритарен вот за парламентарните избори и е почти готов.


За да бъде разгледан закона на Манолова, той трябва да бъде внесен от някой депутат, а според ГЕРБ нямало кой да направи това, защото те били единствената партия, която подкрепя резултатите от референдума.


От ГЕРБ вече внесоха проекторешение за референдума, но трябва да бъде написан и проектозакон за промени в Изборния кодекс.
Преди седмица председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ каза, че партията му подкрепя резултатите от референдума. Кирилов каза тогава, че "не бива да се правят "промени на парче", когато става въпрос за такава важна промяна, каквато е смяната на пропорционалната избирателна система с мажоритарна.


От ГЕРБ твърдят, че ще се спазят изискването и международния стандарт за добра практика на Венецианската комисия и на всички организации, които съблюдават изборните процеси в ЕС. Препоръките на Венецианската комисия са, че не трябва да се правят промени в изборното законодателство поне 6 месеца преди изборите.


Възможно е, дори и да бъде променен кодекса, задаващите се предсрочни избори да се проведат по сегашната пропорционална система.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK