Оправдан съдебен изпълнител осъди прокуратурата да му плати 20 хил. лв.

Оправдан съдебен изпълнител осъди прокуратурата да му плати 20 хил. лв.

© Надежда ЧипеваПрокуратурата е осъдена да плати 20 хил. лв. обезщетение на държавен съдебен изпълнител, който е съден, но оправдан по обвинение за престъпление по служба, от което са настъпили значителни вреди. Това е постановил преди дни Върховният касационен съд по дело по Закона за отговорността на държавата, информира в. "Сега". Решението е окончателно.


От делото става ясно, че след като съдебният изпълнител с инициали А.П. е била оправдана, е дала прокуратурата на съд за моралните си щети.


Наказателното производство срещу съдията е образувано през 2004 г. Според обвинителния акт през юли 2000 г. тя превишила правата си на съдебен изпълнител и без да има съдебно определение, вдигнала два запора на холдинг с блокирано имущество, за да го облагодетелства. Първият запор е върху акции на дружеството за 2 975 000 стари лв., а вторият е върху вземанията на холдинга срещу друга фирма за 2 500 000 долара.
През 2009 г. на първа инстанция съдийката е призната за виновна и осъдена на 3 години условно. Следващите две инстанции обаче я оправдават и през юли 2011 г. тя окончателно е обявена за невинна. В решението на върховния съд по наказателното дело се казва, че подсъдимата е допуснала нарушение, като е вдигнала запорите, но това не е достатъчно да се твърди, че тя е извършила престъпление по служба. За да има такова, трябва да се докажат и пряк умисъл и специална цел, каквито в този казус нямало.


След като е окончателно оправдана, А.П. завежда дело срещу прокуратурата за неимуществени щети, които оценява на 40 хил. лв. Софийският градски съд й ги присъжда. Апелативната инстанция обаче приема, че заради нарушението й със запорите заслужава 20 хил. лв. Върховният касационен съд е на мнение, че справедливото обезщетение е 40 хил. лв. А.П. обаче не е платила навреме държавната такса и разглеждането на нейната жалба срещу намаленото обезщетение е прекратено. Казусът остава пред върховния съд само по инициатива на прокуратурата и положението на държавното обвинение не може да бъде влошено. Така прокуратурата окончателно е осъдена да плати 20 хил. лв.


"Продължилото около 10 години наказателно производство се е отразило негативно на психиката, физическото здраве, контактите и социалния живот на А.П., незаконната наказателна репресия от повдигнатото обвинение за престъпление по служба е причинило сериозно засягане на личността и професионалната репутация на ищцата, която в качеството си на действащ държавен съдебен изпълнител се е оказала в положение на обвиняема за тежко престъпление по служба във връзка с изпълнение на задълженията", пише в решението на Върховния съд.


През 2015 г. прокуратурата е осъдена по 308 дела да плати общо 2 495 245 лв., показва последният годишен доклад на държавното обвинение. За 2014 г. сумата е 3 651 867 лв.


Преди дни стана известно, че бившият министър на образованието Владимир Атанасов е осъдил държавното обвинение отново на 20 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK