Димитър Узунов ходатайствал жената на Яне Янев да остане на работа в градския съд

Димитър Узунов ходатайствал жената на Яне Янев да остане на работа в градския съд

© Георги КожухаровПредставляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, който влезе в кадровия орган по предложение на Яне Янев, е искал да "помогне" на съпругата на номиниралия го - Галя Янева, да остане на работа като съдебен помощник в Софийския градски съд в края на миналата година, независимо от резултатите, които покаже на конкурса.


Имената на Янева и това на Величка Костадинова - друг съдебен помощник - са били написани на листче от Узунов с пояснение, че става въпрос за съдебни помощници. Бележката е трябвало да стигне до този, от когото зависи класирането на помощниците, твърдят източници от съда пред "Дневник".


Те разказват историята сега, след като през миналата седмица имаше ново напрежение между ВСС и съдийската общност. Съдии протестираха в петък пред сградата на съвета, а председателят на Софийския районен съд Методи Лалов съобщи, че Димитър Узунов му е изпратил есемес да не изкарва съдиите на улицата. Тази сутрин Узунов обясни, че изпратил съобщение, но "някак си не е мъжкарско човек да изкарва съобщенията на другия. Аз не бих го направил".
В края на 2015 г. - няколко месеца, след като встъпи в длъжност, председателят на градския съд


Калоян Топалов започна проверка на компетентността на назначените


от предишното ръководство съдебни помощници. Тогава той ги изненада с тест, който се оказа труден за някои от назначените. На него се провалиха 14 от общо 25 помощници, които впоследствие бяха уволнени.Сред тях бяха и Галя Янева и Величка Костадинова. Съпругата на Яне Янев е назначена по времето на управлението на Владимира Янева. Тогава тя е оценена с отличен 5.66. На теста, даден от Топалов,
резултатът е малко по-различен - три точки от 34 възможни.


От Софийския градски съд заявиха пред "Дневник", че няма да коментират темата.


Димитър Узунов обеща да върне обаждане по-късно, но след това спря да отговаря на мобилния си телефон и не отговори и на изпратените есемеси.


Узунов, станал известен като "човека на Борисов" в разговорите "Яневагейт", влезе във Висшия съдебен съвет през 2012 г. от парламента като номинация на приятеля му Яне Янев, тогавашен председател на антикорупционната комисия в парламента, а в момента съветник на премиера Борисов.


Съдебните помощници подпомагат работата на съдиите по конкретни дела, като изготвят проекти на решенията по указанията на съдиите, изготвят правни становища, доклади и др. Това са все задължения, пряко свързани с
правораздавателната дейност на съда. Докато са на тази позиция, те трупат и стаж.


Бележката, която е трябвало да стигне до човека, отговарящ за съдебните помощници

Бележката, която е трябвало да стигне до човека, отговарящ за съдебните помощници


Със слаб резултат на теста в края на 2015 г. са още няколко помощници, които са уволнени по текста от Кодекса на труда за липса на качества да изпълняват длъжността. Това са Радослав Вичев, Йордан
Колев, Величка Костадинова, Албена Йонидова и Мария Рачкова. Вичев е син на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев, а Колев е зет на бившия член на ВСС Георги Шопов.


Почеркът на Узунов

Почеркът на Узунов


Галя Янева първоначално не се явява на теста и представя болничен лист


След като се завръща на работа няколко дни по-късно, тя получава изпит, еднакъв по тежест, но различен от този на колегите й. На него тя се проваля, но следват почти два месеца, в които Топалов не може да прекрати трудовоправните отношения със съпругата на Яне Янев. Причината - тя излизаше постоянно в болнични. В крайна сметка Топалов поиска разрешение от Инспекцията по труда, която на два пъти не даде разрешение, защото Янева е в платен годишен отпуск. Впоследствие Янева напусна сама, а съпругът й обиколи медиите с твърдението, че СГС е овладян.

Димитър Узунов в средата - на годежа на Яне Янев със съпругата му Галя през 2011

© Bulphoto

Димитър Узунов в средата - на годежа на Яне Янев със съпругата му Галя през 2011


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK