Христо Иванов: Основната ни цел е България да се освободи от корупционната чума

Христо Иванов: Основната ни цел е България да се освободи от корупционната чума

© Велко Ангелов, КапиталЦентралната кауза, която си поставя новият политически проект на бившия правосъден министър Христо Иванов, е освобождаването на България и нейните институции от "корупционната чума", Това заяви самият той пред БНТ.


"Смятам, че в този партия ние ще успеем да обединим както хора от една нова генерация, които за първи път ще влязат на политически терен и ще дадат много енергия на тази кауза, за която ние се борим, същевременно това ще бъдат хора, които са показали решимост и смелост да се изправят и то не просто срещу корупцията като абстрактно явление, а срещу конкретни елементи на корупционното статукво, което съществува в момента в България", обясни Иванов.


Като най-важно средство за справяне с корупцията той посочи реформата в правосъдието, но уточни, че не само то трябва да се справя с тези явления. Иванов каза, че не става въпрос само за една-две реформи в сектор правосъдие, а за много по-широк кръг от мерки.
Често причините за подобни инциденти като този в Хитрино или имат нещо общо с корупция, или с общото разложение в държавата, което пречи да се свършат нужните неща, обясни Христо Иванов. .


Той подчерта, че освен това в България има ситуация на цялостна безотговорност. "Трябва да скъсаме с тази ситуация, защото днес скърбим с тези, които са пострадали в Хитрино, но към тези, които са живи, които всеки ден може да станат жертва на такъв инцидент, трябва да увеличим гаранциите, че няма да станат жертва на подобно нещо", коментира Иванов


Той допълни, че независимите и контролните органи също не си вършат работата и са част от загниването на държавата. "На нас ни трябват контролни органи, в които да се назначават хора, които имат гръбнака да се борят с корупцията, а не случайни. Без това няма как да има промяна в отделните сектори", посочи Иванов.


Според него антикорупционна вълна не трябва да има само в София, а и в цялата страна, за да се премахне "местната феодализация".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK