Как работят дарителските кампании при бедствия и какво ще прави БЧК с парите за Хитрино

Как работят дарителските кампании при бедствия и какво ще прави БЧК с парите за Хитрино

© Юлия ЛазароваОколо 1000 души са евакуирани от домовете им, но част от тях вече нямат домове, в които да се върнат. Личните принадлежности и покъщнината им са унищожени, но по-тежка е загубата на животи - седем загинали и десетки ранени. Такава е в момента картината на трагедията в село Хитрино, което беше разтърсено от взривове на цистерни с пропан-бутан след железопътна катастрофа в събота сутринта.


Днес предстоят най-тежките дейности по обезопасяването на селото, където все още има взривоопасни цистерни, след което ще започне акцията по оценка на щетите и нуждите на хората. Българският червен кръст и още много организации ще се включат в процеса на изграждането на селото наново, като вече са разкрити няколко дарителски сметки и пунктове за дарения, както и номер за допринасяне чрез есемес - 1466. "Дневник" потърси експерти от БЧК и Българския дарителски форум, за да обяснят как работят дарителските кампании в такива ситуации, как се управляват средствата и как се разпределят.


"С дарените средства за Хитрино ще се процедира както винаги при такива кампании. В момента създаваме Обществен съвет и веднага щом може да се влезе в селото ще направим оценка на щетите и на нуждите на хората", обясни директорът на дирекция "Връзки с обществеността и фондонабиране" в БЧК Гинка Луджева.
Общественият съвет е органът, който ще взима решения за това как се разходват дарените средства. Вече е определено, че негов председател ще бъде омбудсманът на България Мая Манолова, с която БЧК има опит в тази роля от съвместната им великденската кампания. В органа ще бъде и кметът на селото, който е добре запознат с жителите и нуждите им, както и представители на Националната агенция по приходите, на държавата, на неправителствени организации и на медиите, изброи Луджева.


Може би днес ще стане факт заповдта на председателя на БЧК за учредяване на този съвет, като се изчакват предложения от медиите, допълни говорителят на Червения кръст.


Преди да започне да заседава Общественият съвет обаче, той трябва да разполага с подробен поименен списък на пострадалите хора и да е наясно с нуждите им. Обучени екипи на БЧК ще изготвят този списък и ще направят оценката на състоянието им и помощта, която им е необходима. Екипите ще започнат работа, когато селото е безопасно и властите позволят достъп.


В тези екипи ще е Деница Баръмова - член на регионалния екип при бедствия на Международната федерация на БЧК и директор на дирекция "Младежки червен кръст". "Всяка една институция има свои методи на оценка на ситуацията. Това, което ние ще правим, е оценка на нуждите на хората. Имаме методика, която е разработена на международно ниво на организациите на Червения кръст и Червения полумесец, и сме обучени от Международната федерация да я прилагаме, т.е. оценката, която ще направим, се прави по същия начин в цял свят", обясни тя за "Дневник".


Освен личните огледи на всяка засегната от взрива къща, служителите на Червения кръст ще провеждат интервюта, анкети и фокус групи с хората от селото. Самата оценка на щетите по сградите и покъщнината се прави от специална държавна комисия, докато работата на БЧК е да се концентрира върху нуждите на хората, поясни Баръмова. По думите й в процеса вероятно ще се включат хора от БЧК-Шумен и целта ще е този първи етап да стане в най-кратки срокове.


"Медиите и институциите ще бъдат информирани своевременно докога ще се набират средства, по какъв начин са разходвани, кога заседава Общественият съвет и какви са решенията му", допълни Баръмова.


Борбата с опасния товар в цистерните на дерейлиралия влак в Хитрино продължава трети ден.

© Stringer, Reuters

Борбата с опасния товар в цистерните на дерейлиралия влак в Хитрино продължава трети ден.


Заради това, че засега експертите нямат достъп до селото обаче, все още не може да се прецени какви ще са потребностите на хората, когато се завърнат. "За момента ние само знаем, че тези хора имат нужда и ще имат много нужди, които тепърва ще бъдат идентифицирани и конкретизирани. Ако се върнем назад до Бисер например, или до Мизия, до Аспарухово - това са наводнения, за които още в първите няколко часа можехме да идентифицираме нуждите, макар и да не бяха измерими първоначално. За Хитрино засега няма как бъдем изцяло коректни, преди да видим мястото и хората", коментира Деница Баръмова.


Същото казва и Красимира Величкова, директорът на Българския дарителски форум. Засега организацията е решила да не обявява дарителска кампания за пострадалите в Хитрино, а да сътрудничи на БЧК на място, докато не получат повече яснота какви средства ще са необходими за възстановяването на селото. В теренната работа са готови да се включат също и "Помощ за благотворителността в България", "Българска хранителна банка", Център за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе", УНИЦЕФ и други.


"Първоначалната ни идея беше да наберем средства за лечението на пострадалите сега и в дългосрочен план, но правителството вчера обяви, че ще покрие този разход, като отпусна 10 млн. лева за Хитрино. Единствената непокрита нужда на този етап е психологическата работа с децата там. За всичко останало изглежда, като да има ресурс, но се чака оценката на щетите. На този етап няма нужда от спешна дарителска кампания според нас", коментира Величкова. Тя и психолози от останалите неправителствени организации ще започнат работа с децата, пострадали при инцидента, при първа възможност.


Къде могат да се правят дарения за Хитрино


Български червен кръст:
SMS на номер 1466 - дарение от 1 лев
или на дарителска сметка:
IBAN: BG64UNCR76301078660913, BIC: UNCRBGSF


Сметка за дарения на Община Хитрино:
IBAN: BG95DEMI92403100181704, BIC: DEMIBGSF
"ТЪРГОВСКА БАНКА Д"


Дарителски кутии в общините на Ловеч и Добрич


В Областния кризисен щаб и Областната управа на Шумен - стоки, дрехи, одеала, трайни храни:
Тел. за връзка - 0885 921 778

По думите на Величкова Българският дарителски форум работи на същия принцип като БЧК при събиране на средства за пострадали в бедствия - първо опис на щетите, които могат да са в различна степен, след това сформиране на Обществения съвет.


"Общественият съвет може да си създаде собствени критерии и приоритети. Например при природните бедствия в Мизия имахме такъв критерий за хора, които живеят сами или са в неравностойно положение да получават малко по-голяма сума. В Търново пък общината се погрижи за хората, а ние от кампанията закупихме мебели и техника, като договорихме с магазините отстъпки. В Шумен беше определена сума за всяко домакинство", изброи председателят на БДФ.


От опита на Дарителския форум в кампаниите им за бедстващи места в миналото при този тип хуманитарни кампании е много важно да има здрава връзка с местните власти и общината, защото единствено тези на място могат да кажат и да опишат какви са спешните нужди на хората, за които няма държавен ресурс - дали ще е подслон, храна, лекарства, хигиенни средства или друго, добави Величкова.


"Няма как подобна дарителска кампания да помага ефективно, ако няма страшно тясно сътрудничество с местните власти и с институциите. Дарителската кампания по-скоро трябва да ги допълва, отколкото да се опитва да замества, защото дарителските усилия никога не могат да бъдат толкова големи, колкото тези на държавата", убедена е Краси Величкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2575 Неутрално

  Водата в селото е негодна за пиене, предупреди управителят на ВиК-Шумен Красимир Марков пред БНР. Под разрушените къщи и цялата ВиК инфраструктура е разрушена, има много течове по мрежата, а водата е замърсена. Спешна е нуждата от питейна вода за настанените в кризисния щаб в Шумен - вчера бяха нужни 400 л. Съседни села също имат нужда от вода, защото заради спасителните операции налягането по мрежата е спаднало и те също нямат вода. Вчера в областния щаб в Шумен са пристигнали първите дарения - дрехи от БЧК-Варна и първият камион с минерална вода.

  [email protected]
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Положението е ужасяващо и дано този път ентусиазма да помогнем не спре някъде по пътя и кой как може да се оправя.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  За да се разруши "В и К" мрежата, си трябва сериозна експлозия, такава явно е имало. Къде е кратера от този взрив ??? А цистерна явно не е гърмяла !!!

 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  И сега тези дарения ще се разпределят на точните фирми за възстановяване на пейзажа.Една тухла ако струва 0.50ст.тук е с цена най малко 2лв.

 5. 5 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Само вие ли не разбрахте,че две цистерни са имали пробойни при катастрофата и пропан бутана е изтекъл за минути и тъй като е по тежък от въздуха се е разпространил по вятъра и случайна искра е предизвикала експлозията.

 6. 6 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 334 Неутрално

  На затъналия в показна кампанийна скръб българин нищо не му пречи да пребие някой хитринец, засякъл го на кръстовище, после във фейсбук ще продължи да изказва съпричастност.

 7. 7 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 435 Неутрално

  На Ицо папионката роднините имат фирми , които са наклякали около БЧК и обират всички поръчки.
  Толкова тъпи ли са от БЧК, че да не могат да поръчат 20 т. мин.вода директно на производителя , с доставка до Шумен, а трябва да минават през посредник, който вдига цената с 25-40%.

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  И пак не стана ясно какви щети ще поиска държавата да бъдат покрити от превозвача?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Спешна е нуждата от питейна вода за настанените в кризисния щаб в Шумен - вчера бяха нужни 400 л.[/quote]
  Къде е "целия потенциал" на държавата? Факта, че всички са евакуирани не ги прави потърпевши, защото в крайна сметка не всички ще получат ония 325 лева еднократна помощ.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 10. 10 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Сметките на община Хитрино естествено са в Търговска банка Д, какво съвпадение...

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Дано все пак парите да отидат при бедстващите хора, нещо доста фондационни лешояди се навъртат.

  Panta rhei....
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на Боби М
  Боби М
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#7] от "zheravna":

  БЧК има регионални складове в Русе (с.Пиргово) и в Добрич (с.Победа) които са сравнително близо. Мисля , че в тях има хранителни и водни запаси и би трябвало да са пренасочени към момента.

  Ако спориш с идиот , вероятно същото прави и той.
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Как се издържа БЧК?!Въпросът е риторичен.

 17. 17 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Дневник, няма такова нещо като Международна федерация на БЧК (а само ЧК).
  Работил съм в БЧК. Въпреки неприязънта на всеки нормален човек към Ицо папионката (както го нарича № 7), фрапиращи злоупотреби с дарения в последните 10-ина години няма (нещата са под контрол). След като Ваньо Танов го арестува през 2006-а, всички го гледат под лупа. Но тъй като е доказан играч и мафиот (макар и дребна риба), вероятно продължава с далаверите, но от друг тип. Проблемът е, че живеем в мафиотска държава, такива като него имат много връзки с властимащи, изплели са здрава мрежа, и пият кръвчицата на народа като кърлежи. Недоверието на обикновените хора, които искрено искат да помогнат, е разбираемо.

 18. 18 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  " В органа ще бъде и кметът на селото, който е добре запознат с жителите и нуждите им..."
  =======
  Кмета е късметлия, че населението е турско(честно и човечно).
  Щото ако беше българско село щеше да види голям зор с нашенските цървули неощавени. То щеше да е плюене един друг, невиждана завист, шуробаджинащина и всичко най-лошо в ганчо, когато става въпрос за пари.

 19. 19 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1001 Любопитно

  Всеки превоз, особено на опасен товар, трябва да е застрахован. не се 4у нито къде е застрахован нито как застрахователя ще покрие щетите ?
  Смятам че е дебилно дъжавата да се оправя с СМС-и ...

 20. 20 Профил на Thomas Anderson
  Thomas Anderson
  Рейтинг: 318 Неутрално

  [quote#10:"vespasian0303"]Сметките на община Хитрино естествено са в Търговска банка Д, какво съвпадение...[/quote]
  Що ли не съм учуден пак? А търговска банка Д какво ще дари?

  Sugar - The Bitter Truth http://www.uctv.tv/search-details.aspx?showID=16717
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  До коментар [#20] от "Thomas Anderson":

  Открила е безплатно сметката за дарения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK