Димитър Узунов отрече да е ходатайствал за жената на Яне Янев, заливали го с помия

Димитър Узунов отрече да е ходатайствал за жената на Яне Янев, заливали го с помия

© Георги КожухаровПредставляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов, който влезе в кадровия орган по предложение на Яне Янев, отрече да е ходатайствал за съпругата на номиниралия го - Галя Янева, да остане на работа като съдебен помощник в Софийския градски съд (СГС) в края на миналата година, независимо от резултатите, които покаже на конкурса.


Вчера "Дневник" показа листче с имената на Галя Янева и Величка Костадинова - друг съдебен помощник, написани от Узунов с пояснение, че става въпрос за съдебни помощници. Бележката е трябвало да стигне до този, от когото зависи класирането на помощниците, твърдят източници от съда пред "Дневник".


В края на 2015 г. - няколко месеца, след като встъпи в длъжност, председателят на градския съд
Калоян Топалов започна проверка на компетентността на назначените


от предишното ръководство съдебни помощници. Тогава той ги изненада с тест, който се оказа труден за някои от назначените. На него се провалиха 14 от общо 25 помощници, които впоследствие бяха уволнени.


Сред тях бяха и Галя Янева и Величка Костадинова. Съпругата на Яне Янев е назначена по времето на управлението на Владимира Янева. Тогава тя е оценена с отличен 5.66. На теста, даден от Топалов, резултатът се оказа доста по-различен - три точки от 34 възможни и напусна съда, след като председателят на съда не можа да я уволни заради забрана от Главната инспекция по труда (ГИТ), защитаваща майките с деца под тригодишна възраст. Така или иначе Янева бе под защитата на Кодекса на труда, тъй като бе в дълъг болничен. По-късно напусна сама.


"След всяка моя публична изява, обърнете назад, ако искате да направим, така, някакъв анализ, ще видите, че срещу мен се излива помия... То бяха "Яневагейт", то беше "Есемесгейт", то беше склоняване към лъжесвидетелстване, то беше какво ли не... Сега и това. Стигнаха дотам... Е, как ще е вярно?! Стигнаха до там, че ми снимат разни бележки и разни резолюции по преписки".


Така Узунов коментира днес темата пред Нова телевизия.


"Дневник" публикува вчера освен бележката с двете имена, и резолюция на Узунов като представляващ ВСС за сравнение на почерка. От коментара на Узунов, макар и доста объркан и нецентриран към въпроса, се разбра, че той разпознава като свои и двата почерка. Тоест Узунов не отрече, че бележката с имената на Галя Янева и Величка Костадинова е написана от него, но


избягна да отговори кога, по какъв повод, с каква цел и с какъв адрес е написал двете имена


Ето какво каза днес Узунов:
"Какво означава това, какво означава? Е, това е моя резолюция... Вероятно тази резолюция е върху документ... Да, върнете, върнете... Естествено, че не съм ходатайствал! Нека да кажат пред кого съм ходатайствал, кога съм ходатайствал, как съм ходатайствал! Тази резолюция, която сега я виждате, това е на документ от Висшия съдебен съвет, който е разпространен на всеки един член на съвета. Този член на съвета, който услужливо е представил документа с моята резолюция, вероятно някъде е копирал и тази моя бележка. Вероятно да, не мога да гадая", добави членът на ВСС.


Кампанията срещу новия председател на СГС Калоян Топалов се засили именно след проведения от Топалов тест за съдебните помощници, на който повечето се провалиха, включигелно и съпругата на Янев


Тогава Яне Янев се впусна със серия телевизионни атаки лично срещу Топалов и срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Янев заяви многократно, че новото ръководство на СГС правело чистка. В отговор Топалов коментира пред БНР: "Това може да се обобщи с една перифраза – търсете съпругата".


Янев игра централна роля и в скандала с есемеса, изпратен на премиера Бойко Борисов и препратен от премиера на Лозан Панов: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме" по време на заседание на ВСС, когато се обсъждаше друг скандал, известен като "Яневагейт". Янев първо заяви, че той е препратил съобщението на Борисов, а след това промени тезата като каза, че есемесът не излязъл от член на ВСС, а от човек от администрацията.


Какво до момента излезе в публичното пространство за представляващия ВСС Димитър Узунов:


- В разговорите между бившия председател на СГС Владимира Янева и отстранената съдийка Румяна Ченалова за него се говори като "човекът на Борисов". По думите на Янева, Узунов й е изпратил успокоително съобщение по "Вайбър", че нищо няма да й се случи, а заплахите (на премиера Борисов–бел.ред.) били само за пред медиите. ВСС отказа да възобнови проверката по скандала, въпреки че излизаха нови записи. Първата проверка бе прекратена с мотива, че записите били манипулирани;


- Узунов ой стана представляващ ВСС след като съветът изненадващо и без мотиви смени тогавашния представляващ Соня Найденова, след като преди това тайно са се събрали да решат това група членове на съвета;


- Узунов еднолично определи кои членове от ВСС да се срещнат с мисията на прокурорите от Европейския съюз при мисията им у нас за да анализират работата на държавното обвинение. Узунов се оправда с това, че нямал време да информира ВСС за избора си или да подложи на гласуване;


- Узунов в интервю пред Би Ти Ви заяви: "Аз намерих един договор, по който страна е ВСС и който договор се движи от Калин Калпакчиев. Проектът е на стойност 6 млн. лв. Наградният фонд, хонорар, който той би получил, е 340 хил. лв. Установих, че този договор изобщо не е съгласуван във Висшия съдебен съвет (ВСС)." (След интервюто на Узунов "Дневник" публикува фактите, с които изказването му се разминава);


- от свидетелски показания на съдия Люба Петрова по дело срещу магистрат се разбра, че

Узунов я склонявал да дава показания срещу подсъдимия срещу обещание да не бъде наказателно преследвана;


- подалият оставка председател на Софийския районен съд Методи Лалов каза в петък, че Узунов му е изпратил съобщение по вайбър, в което му е написал "да не изкарва" съдиите на улицата. Написал му още, че не той "взима решенията". Това се случва малко преди магистрати и служители от най-големия съд в страната да излязат на протест пред сградата на ВСС в петък. Узунов потвърди пред "Нова телевизия", но според него нямало нищо странно в тази комуникация.


Още за портрета на Узунов четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ебаси лизача, този няма и грам достойнство!

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 2. 2 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Той др. Узунов се храни с помия.

 3. 3 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 636 Весело

  Е кво се оплаква, типове като него се хранят с помия и г%%$на.
  Една кофа повече или по-малко, 20к евро за "положително решение като старт" си е офертата-минимум.
  Мръсник....до мръсника.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Като си спомня за лицето Яне Янев и изпитвам напъни отвътре навън.

 5. 5 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Прав е... Само дето "ПОМИЯТА" е истина и сам си я е сътворил. Така че, ако трябва да се сърди на някой то трябва да се сърди на себе си, а не на тези които му показват собствената му помия... Вярно е, че истината понякога е неприятна и нелицеприятна, но...

 6. 6 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#4:"stedim"]Като си спомня за лицето Яне Янев и изпитвам напъни отвътре навън. [/quote]
  Яне Янев беше зам.-председател на парламентарната група на ОДС (СДС и т.н.)
  До коментар [#4] от "stedim":

 7. 7 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 437 Неутрално
 8. 8 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Sааlеte, може и да си прав. Но беше един от миманса. След това стана това миризливо, създало РЗС с помощта на знайни и незнайни.

 9. 9 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Кой пък му вярва на тоя.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 10. 10 Профил на rockwool
  rockwool
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не думай....!!! Естествено че не е вярно твърдението на комуноида! Няма как лайно да се омърси!!!

 11. 11 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  “...Този член на съвета, който услужливо е представил документа с моята резолюция, вероятно някъде е копирал и тази моя бележка. Вероятно да, не мога да гадая”


  ‘баси, признавам, такъв сценарий никога не би ми хрумнал!

  I Want To Believe
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Той и за СМС -а отрече, но кой ли му повярва.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Този плужек е член на ВСС ,а Янето съветник на байХ...и това ,ако е държава...

 14. 14 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  На тоя хич не му вярвам, неведнъж с негово съдействие ВСС по най-наглия начин нарушаваше закона. Точно тия, които трябва най-много да спазват закона, си правят каквото си искат!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Митю Вайбъра и Яне Димката...! Перфектният тандем, от Сандански...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на fallada
  fallada
  Рейтинг: 269 Весело

  Достоен човек, прекрасен юрист!

 17. 17 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#13:"hodounski"]а Янето съветник на байХ...[/quote]
  Много (и все „СДС демократи“)
  последваха Я. Янев.
  Сугарев, Г. Марков, М. Андреев и т.н.

  До коментар [#8] от "stedim":


  До коментар [#13] от "hodounski":

 18. 18 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Объркало се е Митето и не е разбрало, че го заливат с чиста вода а помията е това, което се показва като падне кирта.

 19. 19 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  заливали го с помия?!? това нищожество го заливали с помия?

  ако не му бяха уредили разпоредителско-доноснически пост във ВСС, тоя и за контрольор в СКГТ не биха го взели...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 20. 20 Профил на marinyotov
  marinyotov
  Рейтинг: 269 Разстроено

  Самият Узунов е помия а залетият с нея съм аз

 21. 21 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#16:"fallada"]Достоен човек, прекрасен юрист![/quote]

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Този е изпята песен. Повече ВСС няма да види. Най-много, като Яне, да стане съветник на Бойко.

 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Дневник, няма нужда от текст.
  Пишете Димитър Узунов, слагате портрет и обявявате, че под статията отпада критерия за триене на обидни коментари.

  Същото за Цацаров.

  Същото за Цветанов (умълчания)

  Същото за поне 2 000 публични жени и мъже.  Ако не вие, то дано предстоящите избори изхвърлят горните от публичния живот и ги натика в изправителни дупки.
  Да започнем със Сава и Гоце.

  Navigare Necesse Est
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK