Анализ на ВКС: Специализираното правосъдие е сбъркано на законодателно ниво

Лозан Панов на заседание на Съдийската колегия на ВСС

© Юлия Лазарова

Лозан Панов на заседание на Съдийската колегия на ВССПреобладаващ брой споразумения и условни присъди е един от изводите за Специализирания наказателен съд в доклада на Върховния касационен съд, който днес Съдийската колегия прие за сведение.


Моделът на специализираното правосъдие е законодателно объркан, то е създадено без визия. Това пречи на специализирания наказателен съд да изпълни заложения замисъл за неговото създаване и да работи като наистина специализиран съд по делата на организираната престъпност, е основен извод в анализа, извършен от работни групи на ВКС.


Анализът разглежда специализираното правосъдие от създаването му през 2012 г. до края на 2015 г. Основният извод в доклада, който констатира и анализира състоянието и на двете инстанции на специализираното правосъдие - Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран съд, е че изначално са създадени без ясна визия и поглъщат съдийски ресурс и средства без да дават насреща рационален резултат.
От анализа на тригодишната дейност на спецсъда става ясно, че


над половината дела приключват със споразумения и леки наказания – пробация и условни присъди, включително за тежки престъпления на организираната престъпност


Специализираният наказателен съд - и двете инстанции, бяха създадени по инициатива на ГЕРБ и конкретно на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов с идеята да се засили борбата с организираната престъпност. И нововъведението беше рекламирано като радикално средство за постигане на целта.


От доклада се вижда обаче че


около 95 процента от делата на Специализирания съд са наказателни дела от частен характер, включително разпити пред съдия


И само около 8 - 10 процента са прокурорски процеси срещу организирани престъпни групи.
Така от 2012 до 215 г. в Специализирания съд, който има 18 съдии, са решени общо 636 НОХД /наказателни дела от общ характер, които се завеждат от прокуратурата/.


По тези 636 дела са произнесени 122 присъди и са сключени 198 споразумения. От присъдите са обжалвани 109, от тях потвърдените са 20, изменени са 30, отменени са 34.


По останалите 19 още няма произнасяне.


Освен внушителния брой на споразуменията обезпокоителен е и броят на отменените присъди. Отгоре на всичко работната група от ВКС констатира в доклада "проявена прекомерна снизходителност при индивидуализацията на наказателната отговорност на обвиняемите".


Галя Георгиева постави въпроса да се анализира и дейността на "другите структури", които имат отношение за качеството на дейността на специализирания съд. Известно е че най-голямо отношение има досъдебната фаза, която се контролира от прокуратурата, в случая - специализираната прокуратура,


При приемането на доклада днес членове на ВСС /Галина Карагьозова/ повдигнаха въпроса дали не трябва работните групи от ВКС които са констатирали неблагополучията във функционирането на спецсъда, да предложат на вниманието на законодателите че са необходими законодателни промени.


Председателят на ВКС Лозан Панов информира, че докладът е изпратен и на министъра на правосъдието, който има право на законодателна инициатива. Той обясни, че ВКС е бил задължен да изработи анализа от Плана за действие на Министерския съвет за изпълнение на препоръките в докладите на Европейската комисия. Затова е бил представен и на министъра на правосъдието.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6567 Неутрално

  Сега ли се сетихте да предлагате "препоръки" на политиците?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Цветанът на мисълта се изцвъка

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Още един достоен човек, добре оплют от мършата, която съществува у нас.

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4870 Неутрално
 5. 5 Профил на georgiharizanov
  georgiharizanov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Никога няма да е късно, не мислите ли?

 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1202 Разстроено

  Кое ни е наред, че и Специализираното ни правосъдие да не е сбъркано на законодателно ниво????
  Ама реформа - нанай, щото не е изгодна за тези, които трябва да я направят и за техните началници!

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  " двете инстанции, бяха създадени по инициатива на ГЕРБ и конкретно на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов"
  Какво се чудим тогава, че нищо не е, както трябва.

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  "И само около 8 - 10 процента са прокурорски процеси срвещу организирани престъпни групи."

  Глупав опит за внушение. Вие колко организирани престъпни групи мислите че има, че 100% от делата да са такива?

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10215 Неутрално

  Поредния провал на прокуратурата и държавата и поредното разкриване на частно правосъдие, което все по-явно се вижда като изнудване в частна полза...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK