Спасителите от Хитрино: Този ужас се помни цял живот

Георги Кантев

© Спас Спасов

Георги КантевНикога няма да забравя това, което заварихме в Хитрино онази сутрин. Работя като пожарникар вече 25 години, но досега не съм преживявал нещо подобно. Ще го помня, докато съм жив." Това разказа днес Георги Кантев, служител в сектора за противопожарна охрана към Областната дирекция на полицията в Шумен.


"Когато тръгнахме, нямахме никаква представа какво точно ни очаква в селото, разказва още Кантев. Дори когато отиваме да гасим обикновен пожар, запалена къща или апартамент, не знаем какво ще заварим там. Но този път беше наистина страшно."


Според Милчо Ангелов, директор на оперативния център в службата за противопожарна охрана в Шумен, първите спасителни екипи са пристигнали на място за не повече от десет минути. "Не е имало никакво забавяне, твърди той. Първоначалната ни информация беше за изключително тежък инцидент с много жертви. Затова разпоредих на помощ веднага да бъдат повикани и почиващите екипи", обяснява Ангелов.
Милчо Ангелов

© Спас Спасов

Милчо Ангелов


С какво ще трябва да се справят на място първите екипи на пожарната разбират, когато колите им започнали да се спускат към Хитрино.


"Селото е долу, в ниското. Отвисоко всичко се виждаше като на длан – навсякъде пламъци и дим. Едва тогава стана ясно, че ще е по-тежко, отколкото очаквахме, казва Кантев. След това всичко започна сякаш на сън – изпод развалините се чуваха писъци - от болка или от ужас, трябваше да се действа бързо."


Кантев твърди, че най-важна в първите минути от работата на пожарникарите в Хитрино е била помощта на един от оцелелите, които тръгва из селото заедно с тях. "Мисля, че се казваше Стефан, не помня... Беше наясно в коя къща колко хора е имало, казва той. Така беще по-лесно да разберем дали под купчините греди и тухли не е затрупан още някой. Наоколо непрекъснато се чуваха експлозии. Гърмяха газовите бутилки в сградите."


На следващият ден селото било като мъртво. Дори котките и кучетата избягали, вероятно заради продължаващото изтичане на газ. Част от хората успели да се евакуират заедно с животните си.


Според една от версиите за случилото се, която членове на спасителните екипи споделят неофициално, е, че влаковата композиция на компанията "Булмаркет" е експлодирала не в движение, а малко след като е спряла на гара Хитрино.


Оцелели очевидци на случилото се разказали, че един от служителите на влака слязъл, за да провери нещо. Започнал да оглежда вагоните. Секунда след това отекнал взривът. За тази теория обаче все още никой не иска да застане с името си.


"Опасността не е преминала, казва Милчо Ангелов . В момента се източва горивото от цистерната, за която вече няколко дни се говори, че изпуска газ. Това е изключително рискована операция, една искра стига и трагедията може да се повтори отново".


Пак според неофициална информация, претоварването на газа от цистерните на влака се извършва само нощем. Причините за това решение са неясни, но вероятно това е една от причините процесът да продължава поне два пъти по-дълго от очакваното.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Един от машинистите каза, че влакът се е скъсал ,ама никой не обръща внимание.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7017 Неутрално

  Опаа, нови факти! Разказът се различава от първоначалната информация.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на palavnik
  palavnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да ужаса е пълен и хората които са ангажирани със разчистването можем само да ги подкрепяме. Пълни глупости са това да се търси "под вола теле" като се вкарва интригата кога са дошли и какво са правили. Независимо от глупостите, които се прекарват в медиите, след като пожарникарите на място са преценили че трябва да се обливат и охлаждат цистерните няма как "опечалени хора" да се интервюират с клевети по техен адрес.

 4. 4 Профил на sv3tli0
  sv3tli0
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "Пак според неофициална информация, претоварването на газа от цистерните на влака се извършва само нощем. "

  По-безопасно е с по-малко катализатори.. Слънцето е такъв.
  Наистина е зима и то е далеч от силно, въпреки това по-добре е да се намалят рисковете, в така или иначе сложната ситуация..

 5. 5 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тези мъже заслужават ордени.
  А вие вземете си оправете понятията: "сектор противопожарна охрана", "областна дирекция полиция", "директор на оперативен център в служба за противопожарна охрана" не съществуват.

 6. 6 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 928 Неутрално

  "...претоварването на газа от цистерните на влака се извършва само нощем..."

  Бързи 10млн за селото, награди за пожарникарите преди да е завършила операцията, изгонен кмет, половината правителство воглаве с Борисов на място, цензура...
  И изведнъж бум - претоварването се извършва само нощем!
  Има нещо!

 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Респект към тези хора!

 8. 8 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1273 Любопитно

  Най-важна в първите минути от работата на пожарникарите в Хитрино е била помощта на един от оцелелите - Стефан, които тръгва из селото заедно с тях. Този човек е герой, защото не се е уплашил за кожата си!!!

 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Нека да не се правим на по-умни от специалистите, които са на място. Пожарникарите и всички които работят на място са герои и са уважение, за разлика от такива като нас, които стоят на топло и ръсят тъпотии във форума.

 10. 10 Профил на stefan_s
  stefan_s
  Рейтинг: 0 Разстроено

  [quote#6:"yavooor"]И изведнъж бум - претоварването се извършва само нощем!
  Има нещо![/quote]

  Да, прав сте - има физика на газовете - Нощем температурата е по-ниска !!!
  Слава богу, сега е много студено. При по-ниска температура изтичането е по-малко, защото не се разширява газта, няма такава "летливост" и опасността от неконтролиран взрив е по-малка. Това е нещото, с което професионалистите в пожарната се съобразяват.
  Сега им трябват молитви и много късмет, ама наистина много.
  ГОСПОД да ги пази!!!

 11. 11 Профил на palavnik
  palavnik
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Моят апел към журналистите е да спрат да търсят "горещата новина" във вина на пожарникарите. Дали са 10 или 15 минути - факт е че след като са били на място не са позволили взривяването на останалите цистерни. А това къде са пръскали и как не е наша работа още повече на някакви местни да ги клеветят. Както и дали са били пияни или не. Много хора дори и мъртво пияни не биха припарили там където са били те или са в момента.

 12. 12 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 196 Неутрално

  [quote#6:"yavooor"]Бързи 10млн за селото[/quote]
  Държавата следва да си ги търси регресно от виновните впоследствие, вместо пострадалите да си ги търсят от застраховтели и от виновните. Трябва да има ред и в бедствията! Който е виновен - да плаща!

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#4:"sv3tli0"]По-безопасно е с по-малко катализатори.. Слънцето е такъв.
  Наистина е зима и то е далеч от силно, въпреки това по-добре е да се намалят рисковете, в така или иначе сложната ситуация..[/quote]
  А прожекторите не са ли.Друга ще да е причината

 14. 14 Профил на lxo07370614
  lxo07370614
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Нощем, разбира се - когато е студено и няма шанс при евентуален теч слънцето да направи поразия през някое от хилядите парчета стъкло...
  А за търсачите на конспирации - какво си мислите, че се крие с източване на цистерни нощем?

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Да. Така е.

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "yavooor":

  Прочети 4.

 17. 17 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 1006 Разстроено


  Пак според неофициална информация, претоварването на газа от цистерните на влака се извършва само нощем. Причините за това решение са неясни
  ---
  По-добре нощем при минус 8, отколкото денем /в неделя/ +18.


 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8630 Неутрално

  Това не бяха го казвали досега.

 19. 19 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#6:"yavooor"]И изведнъж бум - претоварването се извършва само нощем!
  Има нещо![/quote]Има... Имаш бръмбари в главата...

 20. 20 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  До коментар [#6] от "yavooor":
  яворе, все съм виждал рендета и хейтъри, ама ти печелиш класацията.
  по-добре си мълчи, че ще разсееш съмненията колко си тъп и прост мойто момче.
  С извинение към останалите четящи!
  И с огромен респект към хората, които спасявят ситуацията в момента на място!

 21. 21 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  питаха го може ли да прости на онзи който ги клепа-не каза човека.Наистина не може след като си отишъл навреме и рискуваш живота си да спасяваш хора,да се изцепи някой те дойдоха след два часа и бяха пияни.Няма прошка за такъв-нека неговия господ да си му прощава.

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#3] от "palavnik":


  [quote#3:"palavnik"]Независимо от глупостите, които се прекарват в медиите, след като пожарникарите на място са преценили че трябва да се обливат и охлаждат цистерните няма как "опечалени хора" да се интервюират с клевети по техен адрес. [/quote]
  Въпросния опечален загуби жена си и е разбираемо да е афектиран.И не бива да му се сърдим.А и в такъв момент за хората,които са в центъра на такова събитие времето тече наистина по-бързо.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#13] от "slonsco":


  [quote#13:"slonsco"]А прожекторите не са ли.Друга ще да е причината [/quote]
  Има прожектори и прожектори(излъчват различен спектър) .Пък да сравнявате прожектор със слънцето-това вече е ценно...

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 4077 Неутрално

  До коментар [#14] от "lxo07370614":


  [quote#14:"lxo07370614"]А за търсачите на конспирации - какво си мислите, че се крие с източване на цистерни нощем? [/quote]
  Предполагам-лична вина на Борисов и ГЕРБ,какво друго да търсят?!

 25. 25 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ами излгелжда в цистерните не се вози това коет ое декларирано. Иначе за какво ще замазват? Затова и не допускат никого до цистерните.А и такова опустошение от газ специалистре казаха не може да има. Мамят бандюгите отново. Както при КТБ всичко ще покрият.

 26. 26 Профил на sirsven
  sirsven
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Източването на цистерните нощем е защото са били пълни с едно тайнствено зелено вещество, което се добива в райони с военни конфликти, и е предназначено да отиде на запад, за да подхранва нуждите на ельоменатите в Брюксел. То е сходно със състава на кръвта на рептилите, а слънцето през деня го разрушава /като при ликантропията/. Така че - слочаеност - не мисла - това е рептилска и вампирска кръв...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK