Изборният кодекс на Мая Манолова по референдума на Слави си намери вносител - Георги Кадиев

Георги Кадиев

© Юлия Лазарова

Георги КадиевПоправките в Изборния кодекс, които омбудсманът Мая Манолова и екипът й написаха в отговор на резултата от инициирания от "Шоуто на Слави" национален референдум, бяха внесени в деловодството на парламента днес от изключения от БСП депутат Георги Кадиев. Текстовете предвиждат всичките 240 народни представители да се избират в едномандатни избирателни райони на два тура, но не е направено разпределение на районите. Знае се само, че 231 от тях ще бъдат в България, а останалите девет - извън страната.


"Волята на народа да бъде променена избирателната система е ясно заявена и българският парламент трябва да поеме своята отговорност и да разгледа предложенията, без да се оправдава с технически аргументи, че няма кой да внесе даден законопроект. Заравянето на главата в пясъка от страна на народните представители допълнително уронва престижа както на Народното събрание, така и на професията политик. Въпросът "за" или "против" конкретния законопроект в момента не е важен. Важно е да се покаже на хората, че тяхното мнение има стойност; че имат подкрепа в желанието си избирателната система да бъде разгледана в парламента и да бъде кардинално променена", написа Кадиев във фейсбук.


Преди няколко дни депутати от ГЕРБ твърдяха, че проектът на Манолова няма да бъде разгледан в пленарната зала, тъй като няма народен представител, който да го внесе в деловодството на Народното събрание, какъвто е редът. Според народни представители от партията на Бойко Борисов той съдържал много грешки и било по-лесно да се напише нов законопроект.
ГЕРБ е единствената партия, която подкрепя подобна избирателна система. В БСП поддържат идеята половината депутати да се избират пропорционално, а половината - мажоритарно. В парламентарната група на Реформаторския блок има разнобой по въпроса.


Проектът за поправки в Изборния кодекс на Манолова предвижда в едномандатните избирателни райони за избран да се смята кандидатът, получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, до 7 дни трябва да се проведе втори тур. За избран се смята кандидатът, получил най-много действителни гласове.


Въвежда се и принципът на уседналост, като право да избират народни представители в страната ще имат българските граждани, които са живели най-малко през последните 6 месеца в съответния изборен район.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK