В отговор на протеста в петък Съдийската колегия прие мерки за Софийския районен съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет

© Юлия Лазарова

Съдийската колегия на Висшия съдебен съветСлед като в извънреден порядък Съдийската колегия прие оставката на председателя на Софийския районен съд Методи Лалов, изтегляйки напред в дневния ред точката от последното й място и го обвини за кризата в съда, в края на заседанието все пак стигна и до гласуване на мерки в помощ на съдиите и служителите от СРС.


Предложението бе внесено от малцинството от Галина Карагьозова, Соня Найденова, Камен Иванов и Калин Калпакчиев. Те бяха предложили седем мерки, като резултат от срещата със съдиите и служителите от СРС по време протеста в петък. Отпадна мярката да се обяви бързо конкурс за съдии в Софийски градски съд, за да може да се върнат в СРС съдиите, които са командировани в СГС.


По време на обсъждането Светла Петкова и Галя Георгиева предложиха работна група да отиде на място в СРС, както в началото на 2015 са направили в СГС, и да провери какви са проблемите и даже "да се огледа за ново ръководство". Идеята на Петкова предизвика лавина от възражения, включително и риторичния въпрос - понесе ли някой отговорност за установените нередности в СГС от онази проверка на ВСС. Петкова набързо оттегли предложението си и съдиите в СРС се разминаха сп още една проверка - този път от ВСС, паралелна с проверките на Инспектората.
Шестте мерки бяха приети с почти пълно мнозинство:


- Функционален анализ на съда да се извърши от външна фирма, която да изследва и оцени функциите на администрацията в СРС и да даде предложения за мерки, разпределяне на натовареност, структурни промени. Едва след това да се мисли и за промени в новия класификатор на длъжностите в администрацията на съдилищата;


- Да се довърши процедура за преместване в СРС на магистрати, които са пожелали да работят в Софийския районен съд, по която има 17 висящи молби, неизвестно защо неудовлетворени. Това трябва да стане до 20 януари. После ще започне нова процедура за преместване в СРС;


- Да се осигури експертен ресурс за подобряване на действащите електронни системи за управление на делата, за случайно разпределение на делата и системата за измерване натовареността на съдиите в СРС. Колегията ще предложи на пленума на ВСС с това да се занимае ресорната обща комисия по информационни технологии. Това ще бъде внесено на заседанието на пленума още този четвъртък;


- Да се допълни годишната програма на Националния институт по правосъдие /НИП/ със специализирани обучения за новоназначени съдебни служители в СРС.


- Да се изготвят предложения за законодателни промени с които СРС да се освободи от някои дела, например заповедните производства и потребителски спорове - да се разглеждат според мястото на нарушението, а не според седалището на фирмата ответник, което най-често било в София.


- Да се организира среща среща с главния инспектор и инспекторите от Инспектората "по организационни въпроси". Мярката е заради казаното от съдиите и служителите от СРС, че при тях текат постоянни проверки безкрай, често те се извършвали не от инспектори, а само от експерти, които "демонстрирали безобразно поведение към проверяваните съдии и ги обиждали по коридорите".
А и главният инспектор Теодора Точкова днес заяви готовност за такава среща, нах която да присътват и ръководствата на СГС и СРС.


Тази точка не хареса на председателя на ВАС Георги Колев и той гласува против.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 794 Неутрално

  По света - всяко чудо за три дни. В България - на всеки три дни чудо.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Следваща стъпка - назначаване на близко до мафията безгласно ръководство на съда, което да гарантира, че тия мерки ще се изпълнят така, че никога да не дадат резултат.

 3. 3 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2136 Весело

  До коментар [#1] от "today":

  Страната на чудесата . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Защо ВСС "да се огледа за ново ръководство"? Това мисля че е изборна длъжност.

 5. 5 Профил на Aequietboni
  Aequietboni
  Рейтинг: 221 Неутрално

  В България служителите от публичния сектор, ето вече и съда, толкова обикнаха анализите от външни фирми, че вече е добре да помислят и съпружеските им задължения да се изпълняват така. Иначе ние се плащаме данъците и очакваме контролните органи да си свършат работата. Външната фирма е хубаво нещо, хем й плащаш с бюджетни пари, хем тя представя резултатите от проверката и то някак научно като природно явление. А после натоварените с вътрешния контрол се изненадват от резултатите сякаш извънземните са работили в съответната администрация вместо тях. А промлбемите са им толкова прости, че всеки мениджър от средно ниво в частия сектор може да им ги реши. Само че той, както обикновено става в частния сектор сигурно ще предложи уволнение на виновните и назначаване на хора с добро СВ. Нещо, което в частния сектор отнема няколко седмици.

  Ius est ars aequi et boni...
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Където е замесено мнозинството на ВСС не очаквам нищо добро

 7. 7 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1942 Неутрално


  Зябрави се напоследък поговорката , че Гарван гарвану око не вади . Разпредели ли се сиренцето , граченето се прекратява и до окото никога не се стига . И не че е забравена , колкото че хората обръгнаха и със сигурност знаят , че е неопровержима .

 8. 8 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 433 Неутрално

  [quote#1:"today"]По света - всяко чудо за три дни. В България - на всеки три дни чудо.[/quote]

  По-скоро в България на ден по три чудеса. 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#5] от "Aequietboni":

  +++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8548 Неутрално

  Големи лицемери са тези от ВСС. след протеста, се правят че работят и решават проблеми. Докато всичко се забрави и тръгне по старому.

 11. 11 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 914 Неутрално

  [quote#4:"stedim"]Защо ВСС "да се огледа за ново ръководство"? Това мисля че е изборна длъжност. [/quote]
  Дали пък не "мислиш", че именно ВСС "избира" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 12. 12 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Учиндолският псевдоводещ беше поканил две "съдии" от СГС да защитават опорните точки на Цацара. Чиста случайност, след като двамата се срещнаха миналата седмица...

 13. 13 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#12] от "vespasian0303":

  Да бъдем точни, съдийките бяха от СРС и стана ясно, че са командировани - едната от Горна Оряховица, другата от Благоевград. Дори и да са на редовен щат в СРС, вече, това не променя профила им. Гнусна игра се играе, не знам кой от мислещите съдии и съдебни служители им се вързва на акъла. Факт е, че Лалов, въпреки всички критики, които търпи, успя да консолидира по-голямата част от съдиите и служителите в съда. Арогантен тип е, безспорно, бая народ сме му сърбали попарата. Но пък е перде /на мен това ми стига/, какво ще му направят, освен да го освободят от административната длъжност. Съдия е, несменяем, с имунитет.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  абсолютни гниди... еле па ако сложим към днешните им блабланици и Митето с резолюцията дето ама мола ви са, не била проста билешка

 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  секи 4ти км

  Не е истина?

  Длъжностно имунизирани лица на свой терен (съдилище)
  били обиждани от външни лица "експерти" в публични (все пак) коридори на власт.

  А проверяващи от ЕС не могли да навлезат по-навътре от... извънсъдебни кафенета

  "- Да се организира среща среща с главния инспектор и инспекторите от Инспектората "по организационни въпроси".

  Мярката е заради казаното от съдиите и служителите от СРС, че при тях текат постоянни проверки безкрай,

  често те се извършвали не от инспектори, а само от експерти, които "демонстрирали безобразно поведение към проверяваните съдии и ги обиждали по коридорите".

  А и главният инспектор Теодора Точкова днес заяви готовност за такава среща, нах която да присътват и ръководствата на СГС и СРС.

  Тази точка не хареса на председателя на ВАС Георги Колев и той гласува против."

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK