Комисията по конфискация ще започва проверка при несъответствие от 150 хил. лв.

Комисията по конфискация ще започва проверка при несъответствие от 150 хил. лв.

© Юлия Лазарова, ДнвеникДепутатите приеха на второ чете днес изменения в Закона за отнемане на незаконно придобито имущество, според които се намалява прагът на несъответствие между имущество и доход на проверявания за започване на производство от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Досега то бе 250 хил. лв., а след промените стана 150 хил. лв.


КОНПИ образува производство при обосновано предположение, че дадено имущество е незаконно придобито. То е налице, когато след проверка се установи значително несъответствие в имуществото на проверявания.


Според промените, приети от парламента днес,
най-малко 30% от стойността на отнетото в полза на държавата имущество ще се използва за социални цели.


10% пък ще отиват за повишаване на квалификацията и за стимулиране на служителите на комисията.


Когато комисията извършва проверка, вече ще може да иска обяснения и сведения от проверяваното лице. Депутатите обаче не приеха идеята на вносителя членовете на комисията да могат да осъществяват претърсване и изземване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.


Освен това


комисията може да изисква от застрахователите разкриване на застрахователната тайна за проверяваните лица,


както и от Националния статистически институт предоставяне на информация за годишните финансови отчети на юридическите лица, представляваща статистическа тайна.


След измененията членовете на комисията няма да имат право на повече от два последователни мандата. Прокурорите, които наблюдават разследването по престъпления, за които се активира комисията за отнема на имуществото на обвиняемия, вече няма да са длъжни да я уведомяват незабавно за образуваните досъдебни производства.


Те ще трябва да дават информация на органа за отнемане на имущество само когато решат да откажат, образуват разследване или образуваното се прекрати или спре,


както и когато то се възобнови. Прокурорите трябва да уведомяват комисията и когато внесат обвинителния акт в съда и при наложени обезпечителни мерки върху имуществото на обвиняемия.


Ако КОНПИ реши да прекрати производството по преписка, ако от събраните доказателства не се установи или не може да се направи обосновано предположение, че имуществото е незаконно придобито, тя вече може да уведоми НАП, за да извърши тя своя проверка.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1095 Неутрално
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7165 Неутрално

  КОНПИ да започне проверка първо на депутатите.

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1917 Весело

  Сега на Гоце му отиде хотела...

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 4. 4 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  [quote#:"mitko11"Сега на Гоце му отиде хотела... [/quote]

  Явно не.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 5. 5 Профил на Димка Станева
  Димка Станева
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Чакай те , тука в Парламента пак ли със знатни тъкачки е пълно ? Какво е това 10% за КОНПИ за повишаване на квалификацията ? Ами ако сега им се "отвори парашута" с разследването на приватизацията , че те може да конфискуват и за 1 млрд , какво искате да кажете , че ще им дадете 100млн?
  Ами ние , с гайдите ? Пак прецапани , ама законно. Трябва да има ограничение отгоре . Ех,Божеее!

  Sunshine54
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK