БСП обвини правителството в сделка с Полша за пост за Кристалина Георгиева в ООН (коригирана)

Корнелия Нинова

© Юлия Лазарова

Корнелия НиноваБСП обвини лидера на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов в поредното национално предателство заради решения за ООН. Правителството оттеглило кандидатурата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН, което било сделка с Полша. В замяна еврокомисарят в оставка Кристалина Георгиева трябвало да получи подкрепа за пост в ООН.


През октомври Полша подкрепи кандидатурата на Георгиева в битката за генерален секретар на ООН. Днес Нинова цитира международни източници, според които еврокомисарят в оставка можело да заеме поста ръководител на Програмата за развитие на ООН (ПРООН).


"Кандидатура ни за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН е издигната през 2003 г. и България имаше огромен шанс да получи тази позиция в ООН за 2018 и 2019 г. Оттеглянето е станало в договорка за подкрепа на Полша за Кристалина Георгиева срещу отстъпление от тази позиция", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента днес.
На 9 декември т.г. външно министерство е изпратило екстрена грама до постоянното ни представителство в ООН, в която пише, че е взето решение да бъде представена българска кандидатура за висок ръководен пост в секретариата на ООН, в която не се уточнява какъв е той. "Моля да поискате среща с новоназначения секретар на ООН Антонио Гутериш с цел представяне на българската кандидатура и връчване писмото на министър Митов", пише в грамата, която БСП раздаде на медиите днес.


Социалистите питат кой е взел това решение и защо е скрито от парламента и обществото. Външният министър Даниел Митов дойде в Народното събрание, за да обясни на журналисти позицията на кабинета в оставка по темата. Преди това пред БНР той представи друга схема - кандидатът за шеф на ООН Ирина Бокова направила договорката с Полша срещу подкрепа за себе си.


"Продължават задкулисните договорки в ущърб на интереса на България. Докога ще търпим външната ни политика да представлява предателство след предателство на българския национален интерес? Затова ли Реформаторският блок бави мандата за правителство? Отново в договорка с ГЕРБ, за да продължи тази политика, да си довършат задкулисните сделки, да продължат да продават България, да си довършат порочните практики", заяви Нинова.


През есента БСП обвини кабинета в национално предателство, тъй като неочаквано издигна Кристалина Георгиева за кандидат на България за генерален секретар на ООН, макар че в битката вече бе шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова. По-късно се разбра, че Георгиева напуска Европейската комисия, за да поеме висш пост в Световната банка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK