Фирми подизпълнители си поискаха парите с протест пред Народното събрание

Постери от протеста на собственици и служители на фирми подизпълнители пред Народното събрание.

© Веселин Николов

Постери от протеста на собственици и служители на фирми подизпълнители пред Народното събрание.Неизплатени суми за извършена работа, фалити, съкращения на работниците бяха част от причините управители и служители на строителни фирми да излязат на протест пред Народното събрание днес. В него се включиха близо 30 управители и служители на компании от бранша, които са били подизпълнители на големи фирми по различни общински проекти, но не са получили договорените суми.


Проектите са основно за подмяна на водопроводни мрежи и санираните в общини от цялата страна сгради. Сред фирмите, които не изплащат задълженията си към подизпълнителите, бяха споменати "Водстрой 98", "Понстройинженеринг", "Главболгарстрой", "Кристална вода" и други.


От един подизпълнител към друг
Задълженията към повечето от подизпълнителите, които реално са извършили дейностите, са от близките 2 години. Сумите са между 90 хил. и 1 млн. лв. Представителите на малките фирми подизпълнители обясниха пред "Дневник", че са били наети да извършат реалната строителна дейност със свои работници и техника. Те били наемани от други фирми, които са се явявали като подизпълнители на едни от най-големите имена в строителството.


Такъв например е случая с подмяната на водопроводната мрежа в община Хисаря. Поръчката е възложена през 2013 г. и е за малко над 24 млн. лв., като е спечелена от обединението "ГБС - Хисаря", в което влизат фирмата "ГБС - Тонзос" и акционерно дружество "Главболгарстрой".


Според протестиращите спечелилото обединение е наело като подизпълнител фирмата "Интерфреш" ЕООД, която пък е наемала други по-малки фирми за изпълнението на проекта. От обявлението на обществената поръчка става ясно, че изпълнителят няма право да ползва подизпълнители. Именно "Интерфреш" не е изплащала задълженията към наетите от нея фирми.


Същият случай се е повторил във Враца, където обществена поръчка за подмяна на водопроводна мрежа за малко над 17 млн. лв. се печели от "Понстройинженеринг". Според протестиращите победителят е наел за подизпълнител бургаската "М енд С бетон". Тя също наема редица фирми за реалното извършване на дейностите, на които не плаща.


Протестиращите обясниха, че в резултат на това не са получили пари за извършените от тях дейности и са изправени пред фалит.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  Бойко усвоява, матряла мизерства. После се чуди що не оценили усвояването.

 2. 2 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Могат да ги съдят. Друго нищо не могат да направят. Това са междуфирмени отношения.....

 3. 3 Профил на mavro
  mavro
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Една и съща схема вече толкова години и все още има фирми които се вързват.Същата история като пенсионерите, които хвърлят пари през терасата всеки ден.
  Защо не проверявате фирмите с които работите? Защо не искате аванси? Защо не спирате да работите още при първото забавяне на плащане?
  В никакъв случай не адвокатствам на фирмите, които не са ви платили, напровив - те са за затвор, ама хайде и вие да си свършите работата по-професионално.

 4. 4 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 977 Неутрално
 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  Вече и децата знаят, че големите обществени поръчки се печелят от шепа фирми, които прибират лъвския пай...! Те от своя страна имат регистрирани по няколко фирми-фантоми, които да набират подизпълнители из цяла България. Гарантирано е, че който се хване на хорото с такива, ще изгори накрая...! Но, щом протестират вече и пред парламента, значи прекараните са станали много!
  Нищо няма да се случи...! Просто, поредните фалирали дребни строителни фирми, имали неблагоразумието да работят с мошеници, ползващи се с партийна благословия...!
  Все се сещам, за един мой клиент дето казваше: ... Най се пазя, от сделки и договори с т.нар. големи бизнесмени! Може да изкарам пет лева, ама да знам, че са чисти и сигурни, отколкото да се надлъгвам и дебна с професионални измамници!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Трябват промени в Закона за обществените поръчки! Фирмата, спечелила поръчка да изпълни повече от 60% на поръчката, а да дава на подизпълнители останалите 40%! Сега масово поръчките се печелят от определени хора и фирми, които нищо не правят а цялата поръчка я предоговарят с подизпълнители. Примери хиляди!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3260 Любопитно

  Водстрой санира? Дебелеевски няма да отслабне!

 8. 8 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Във всички обществени поръчки пише, че изпълнителят няма право да наема подизпълнители, освен ако не ги декларира в офертата си, където трябва да декларира кой подизпълнител каква част от работата ще изпълнява. Иначе става така, че уж поръчката я печели ПСТ Груп (примерно), а пък в крайна сметка те изпращат някаква бригада от цигани да свърши работата както те си знаят. Точно така стана с 1-ия и единствен блок във Велико Търново, саниран по програмата за саниране. По "Господари на ефира" имаше репортаж, помните какъв беше резултата.

  Всички нарушават правилото за деклариране на подизпълнителите и никой нито ги проверява, нито им иска обяснение, камо ли пък да прекрати договора и да ги санкционира.

  Това е територия, бантустан. Това не е държава.

 9. 9 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  и кой им е виновен, че работят ей така без никакви договори, държавата ли е виновна, че се съгласяват, аман...ей заради такива сме на тоя хал, щото все свиканли държавата да се грижи за делата им вместо тях, после как няма давиреят Бойковци и тем подобни

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 10. 10 Профил на incredible
  incredible
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И това дори не е единственият проблем! Има общини, които не са в състояние да усвоят средствата поради липса на капацитет, инвестирали са собствени, частично, а министерствата (МОСВ) в случая, ги спасяват. Избирателно, разбира се. Кражбите са двойни. Усвоява ББ, да, активно.

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2760 Неутрално

  От тези сделки намирисва на фрапираща корупция,защото щом нямат право да наемат подизпълнители а го правят,сигурно неутрализират с богато възнаграждение тези,които трябва да следят за изпълнението на договорите.Тези фирми сигурно са свързани с лица,свързани с правителството,парламента или лица свързани с тях.Рибата се вмирисва от главата.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#9] от "Stavrogin":

  Не бе... Те, договори имат..., но договорите са с фирми бушони. Водят се на социално слаби или на хора, които от години не са в България, регистрирани са не несъществуващи адреси и т.н. ...
  По малките градчета и общини, малките фирми, се хващат като удавници за сламка и си казват, че на тях няма да им се случи... Ама, обикновено се случва, точно на такива малки фирми.
  Не съм чул, някоя от големите акули да е санкционирана за това, че ползва подизпълнители. Това означава, че схемата е с благословия от високо ниво и просто се търсят жертви...! Полиция, прокуратура..., всички вдигат рамене и схемите продължават...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Супер! Нека не им плащат, ама да се вдигне яко шум, и да се спре тая корупционна схема с поставяне на условия, на които отговарят само фирмите на ПееФски, и после той да прехвърля на разни балъци да бачкат за без пари, че и да не им плаща!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Между другото, така си замина Илия Павлов /Бог да му прости, ако иска/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 15. 15 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#12] от "tww09306483":

  принципно е така, но и тея малки фирми работят на принципа да налапаме парите пък другото...не плащат данъци, не плащат осигуровки, повечето от работниците им са без трудови договори, като искаш да си в схемата, в сивото, проблемът си е твой и си пресмяташ рисковете, утре някоя проститутка ще иде пред НС да се оплаче, че правила свирка, а не й платили, изобщо не ги съжалявам ....... поредните тарикати, решили да минат по тънкото, а сега реват

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 16. 16 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Ами на БХ процента. На голямата фирма издръжката, на банката процента за заема. На кмета процента. За подизпълнителите не остава. Поръчките се печелят на що годе пазарни цени. За да има за БХ и кметовете му някой трябва да изгори.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#15] от "Stavrogin":

  Работят, ама някрая вместо пари..., налапват нещо друго! Не, че ги оправдавам, просто глада е много голям и си мислят, че като рискуват могат да минат метър. Могат, ама не минават...!
  Понеже съм гледал отблизо изпълнението на подобни проекти, съм предупреждавал и някои мои познати, да стоят по-далеко... Но хората, както казах си мислят, че точно на тях няма да се случи.

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  При усвоителството ако вместо 50% откраднеш 100% , то и печалбата ти се удвоява.

 19. 19 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  Изпълнител - у нас това е привилегия на "шепа" мастити фирми. Тяхната дейност е основно ... печеленето на поръчки и те ги печелят обикновено Защо ли ... възложителите поставят обикновено някои условия, които могат да бъдат покрити само от тази "шепа" мастити изпълнители. Непокриващите измислените, нарочно завишени изисквания пък обикновено се цанят за подизпълнители, които явно пък си намират подподизпълнители, които реално да изпълняват поръчките за жълти стотинки ... абе смрат се носи от всякъде

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8849 Неутрално

  Всеки път едно и също. Защо се допускат до конкурси фирми, които нямат възможност да извършват строителни работи, а търсят подизпълнители.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Става дума за пладнешки грабеж на общински, държавни и най-вече европейски пари, под крилото на държавата и при пълното безхаберие на съдебната система. Пострадалите фирми си имат редовни, легитимни договори, но въпреки това са потърпевши. Фирмите мошенници са на подставени лица, близки до властта. Прокуратура и съд са......... Е, ми сега идват избори. Ако електоратът все още не разпознава мошенниците, няма изход. Представяте ли си с тези пари какви обекти са построени?! Слабо ви е въображението!

 22. 22 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "mavro":

  И фалита ли ще е забранен? За фалит - в затвора или направо разтрел? До кое коляно?

  Иначе при използване на подизпълнители би трябвало да се прекратява договора. А самите подизпълнители не е трябвало да се захващат, защото рискуват договора да се прекрати и да не могат да се разплатят с тях.

 23. 23 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 284 Неутрално

  [quote#2:"1_bulgarin"]
  Могат да ги съдят. Друго нищо не могат да направят. Това са междуфирмени отношения.....[/quote]

  Опираме до съда.
  Такова дело ще се точи с години и пак не е сигурно, че ищеца ще си получи парите.

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3667 Неутрално

  До коментар [#20] от "Роси":

  Как защо...? Как мислите, че се отчисляват комисиони по 30-40%-та..., даже авансово! Една строителна фирма, като е "спечелила" няколко големи проекта из България, какво прави? Хора, каквито и колкото намери, през подизпълнител на местно ниво... Всички по веригата, които трябва да контролират, се правят, че не знаят. Качество на строителство, около и под нулата, гони се срок и рязане на ленти! Успехите трябва да се отчитат!

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#11] от "voyko":

  Рибата се вмирисва от глава, но се чисти от опашката!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK