Този парламент няма да приеме антикорупционния закон (допълнена)

Този парламент няма да приеме антикорупционния закон (допълнена)

© Георги КожухаровАнтикорупционният закон, известен като закона на вицепремиера Меглена Кунева, отпадна от програмата на правната комисия и на парламента. Той няма да бъде гласуван в рамките на 43-ото Народно събрание.


Това се случи след предложение на депутатите от ДПС, БСП и Патриотичния фронт, които на заседанието на правната комисия поискаха проектът да отпадне заради малкото оставащо време на парламента.Срещу това остро реагира Димитър Делчев от Реформаторския блок, който обвини представителите на трите партии в това, че се страхуват от борбата с корупцията. В залата бе и вицепремиерът в оставка Меглена Кунева, която заяви, че проектът е бил подкрепен на първо четене със 130 гласа, което е солидна подкрепа, и призова депутатите все пак да започнат обсъждането му на второ четене, за да може този парламент да отчете успех в борбата с корупцията.
При първото гласуване днес от ГЕРБ и Реформаторския блок 8 души бяха "за" включването на проекта в дневния ред на комисията, а "против" бяха депутатите от ДПС и БСП, а Патриотите се въздържаха.


Делчев поиска прегласуване, защото Патриотичният фронт е подкрепил проектозакона на първо четене. След повторния вот обаче гласовете на въздържалите се и тези "против" бяха с един повече от тези на подкрепящите включването на точката в дневния ред и така тя отпадна.След това Кунева заяви, че все пак това може би е по-добрият изход за проекта, защото е съществувал риск текстовете да бъдат окастрени. Тя заяви обаче, че е разочарована.


Проектът, който предвиждаше създаването на антикорупционен орган, наречен Национално бюро. Той трябваше да обедини - Комисията за конфликт на интереси, Боркор, звено от Сметната палата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


След първия му провал в парламента, бяха въведени изменения, свързани с повече правомощия на бюрото - да може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, да има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Така шест месеца, след като още на първо четене първият проект беше отхвърлен, редактираният текст беше внесен отново и в края на май премина успешно първо четене.


Миналата седмица председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви пред "Дневник", че се търси политическа подкрепа за приемането на проекта. Затова и бяха насрочени две извънредни заседания на комисията преди празниците.


Проектът беше първа точка, но след предложението на левицата и ДПС, депутатите прекараха близо час и половина в обсъждане на това дали да обсъждат закона. В един момент Кирилов даде думата на вицепремиера Меглена Кунева, за да призове народните представители за подкрепа.


Кой се страхува от корупцията


След предложението на ДПС, БСП и Патриотичния фронт, депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев заяви, че искането за отлагане с мотив, че този парламент няма достатъчно време, показва, че някои народни представители си правят планове за следващия парламент.


По думите му предложението е "абсолютно скандално". "Обществото го иска да има такъв закон, защото борбата с корупцията е закъсняла. Тези, които спират днес Борбата с корупцията, ще получат урок на следващите избори", заяви още Делчев.


Чавдар Георгиев от БСП се засегна и нарече изказването на Делчев безобразно. "Този законопроект не е консенсусен, има много критики, няма да свърши светът. Ще има друго Народно събрание, което в спокоен тон да обсъди борбата с корупцията. Да се правят инсинуации, че политически сили се страхуват са безобразия", заяви Георгиев.

Според Митхат Метин от ДПС борбата с корупцията не е закъсняла. Имало конфискувано имущество за над 70 млн.лв., имало три действащи законопроекта. ДПС не били против закон, а против начинът, по който трябва да се гледа "бързо и сгъстено" и даде пример с измененията в Изборния кодекс - приети по нощите и набързо.
"България пропусна шанса си да даде ясен политически знак, че има воля за борба с корупцията.


Законът за антикорупцията беше гласуван на първо четене със 130 гласа. Очаквах това антикорупционно мнозинство в Народното събрание да продължи. Очаквах народните представители да са острието на народната воля високите етажи на властта да се изчистят от корупция", каза след заседанието на комисията Кунева.


По думите й няма парламент в оставка, има кабинет в оставка. "Въпросът беше Народното събрание да е в активна позиция. Ако това Народно събрание имаше воля, Правната комисията щеше да бъде в пълен състав. Исках активна позиция на парламента, цялата Правна комисия да е на линия, за да каже всеки депутат какво е говорил с избирателите си за този закон", заяви още вицепремиерът в оставка.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mr.markoff
  mr.markoff
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Видно с кой седят на една маса патриотите...

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Мегленке, нали плашеше, че ако не се приеме, напускаш коалицията с Герб? И са кво?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Герберите така отлагаха всичко за ...."втория мандат" през 2009-13 г. Плевналиев даже създаде тогава някаква програма 2020. С която да оправдае пазенето на статуквото от "дясната" партия ГерБорисов....

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Правителство на реформите - къде са тези реформи?

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 449 Неутрално

  адски патриотично е да искаш държавата да гние от корупция

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 6. 6 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Да, България!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Щом проектът е на Кунева, значи има вратички в него и е добре да се доизкусури.
  Нямам ѝ вяра.

 8. 8 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 556 Неутрално

  [quote#2:"Darth Plagueis"]Мегленке, нали плашеше, че ако не се приеме, напускаш коалицията с Герб? И са кво?[/quote]

  На Куневица и в г.за да и бръкнеш, ще каже -"Е, можеше и да е по - лошо..."

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 9. 9 Профил на Lyubomir Zhelyazkov
  Lyubomir Zhelyazkov
  Рейтинг: 125 Весело

  Важното е да има стабилност!

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  еся вече другарката Кунева ше напусне хахаха

 11. 11 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  "Делчев поиска прегласуване, защото Патриотичният фронт..."


  Не са патриоти! Това са ксенофоби!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 12. 12 Профил на bg2016
  bg2016
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#11:"Rim"]Не са патриоти! Това са ксенофоби!
  [/quote]

  То това е патриотизма - да държиш преди всичко на своите, и да ги слагаш преди чуждите.

  Обвиненията в ксенофобия имат за цел да се вземе от нашето и да се дада на чуждите !

 13. 13 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Май само РБ не знаеха, че няма да бъде приет. Или се правеха, че не виждат очевидното нежелание на ГЕРБ да се бори с корупцията?

 14. 14 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Този парламент на 09.12.2015-та генерира мощна коалиция съставена от депутати на ГЕРБ, ДПС, БСП, АБВ и ПФ, общо 204 депутати, които плюха върху собствените си подписи и умъртвиха в зародиш съдебната реформа. Освен това дадоха неограничена власт на гл. прокурор, вместо да окастрят тази която до тогава имаше. В този парламент, пак ГЕРБ в съучастие със същите "коалиционни партньори" приеха поредица от закони, които вместо да затворят вратите за корупционни схеми, отвориха десетки нови (ЗНСО, ЗОП, ЗНС и др.). Пак ГЕРБ, и пак в колаборация с БСП, с ДПС, АБВ и ПФ избраха управителя и подуправителите на БНБ, въпреки солидните аргументи, че те могат да повлияят на разследването на обира на КТБ. Пак те, същите, се разбраха "по мъжки" и избраха ОмбудсМАЯ. Та за какъв антикорупционен закон ми говорите?

 15. 15 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1622 Любопитно

  [quote#2:"Darth Plagueis"]Мегленке, нали плашеше, че ако не се приеме, напускаш коалицията с Герб?[/quote]
  При оттеглянето на подкрепата на ДСБ декември, миналата година, обещанието беше да се приеме до м. март, тази година.
  Сега е декември.

 16. 16 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Боцко сигурно пак рита мачле.

 17. 17 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Хайде на избори, а стига гаври и уйдурми.

 18. 18 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#16:"ludiakolio"]Боцко сигурно пак рита мачле.[/quote]

  Що пък не? Другият мач, този в парламента вече е свирен. От самият него.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Весело

  Ама не бе!
  За това че този парламент не направи и една стъпка към възстановяване справедливостта в България, чрез честно и правилно съдопроизводство са виновни само реформаторите, а мафията в лицето на АБВ/ДПС/БСП/ГЕРБ и ужпатриотите с цялото си сърце се бореха в името на тази най-важна за страната кауза!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#1] от "mr.markoff":

  Това се знаеше отдавна!За какво им е ЗАКОН !Те по презумпция са
  чисти,некорумпирани,праволинейни,мислищи "непрекъснато" за наше добро!
  Друго от тях не се очакваше!
  Като стане Корнелия премиер,Радев - президент,Янаки - председател на Парламента въобще няма да има смисъл от такъв закон!

 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Весело

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  [quote#2:"Darth Plagueis"]Мегленке, нали плашеше, че ако не се приеме, напускаш коалицията с Герб? И са кво? [/quote]

  Да видиш с какви хора се събирате и в какви хора се кълнете. И пак отново щом дойдат избори. Депутатските места не миришат.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3535 Неутрално

  [quote#21:"emil НОВИ ИЗБОРНИ ПРАВИЛА ВЕДНАГА!"]Да видиш с какви хора се събирате и в какви хора се кълнете.[/quote]
  Щото останалите (ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, ужПатриоти) са много по-добри и честни!
  Нали?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1053 Весело

  Лукарски още ли търси реформаторско мнозинство?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 24. 24 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Само някой наивник може да е очаквал реформи от герб. Те още през първия си мандат показаха, че не искат просперираща България, а хранилка за фирмите си и запазване на статуквото. Не виждам никаква разлика между правителстовото на герб и на бсп /тройната коалиция/. Даже герберите взеха в пъти повече заеми, които да ошушкат. Сега деформаторите продължават да се натискат да правят првителство в герб. Няма такива жалки индивиди.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7308 Неутрално

  Ами защото в България няма корупция.

 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2251 Весело

  До коментар [#22] от "Храбър":

  [quote#22:"Храбър"]Щото останалите (ГЕРБ, БСП, ДПС, АБВ, ужПатриоти) са много по-добри и честни!
  Нали?[/quote]

  Моля, моля. Ние не си бием негрите. Малко по малко ГЕРБ измести БСП във вашето съзнание (щом го слагаш на първо място). Няма нищо чудно защото историята е доказала, че най-ожесточени са политическите борби с тези с които делиш мегдан. Известно е още че тези битки са самоубийствени.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 27. 27 Профил на D
  D
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Darth Plagueis":

  Е законът заради ГЕРБ ли не се прие? Питам просто. То хубаво най - големият враг на ДСБ е ГЕРБ, но не се ли усещате, че в борбата си с тях връщате БСП?

 28. 28 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 671 Неутрално

  [quote#27:"еng. Dan"]...но не се ли усещате, че в борбата си с тях връщате БСП? [/quote]

  Би ли ми обяснил каква е разликата? Между ГЕРБ и БСП, имам пред вид. Не съм сигурен коя от двете партии е по-малкото зло.

 29. 29 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2091 Гневно

  Тук 220 човека действат като един!
  Всички безсмислени творения на видните юристи Манолова, Пеевски, Трифонов и да не изброявам минават, единствения важен закон - не, бил на Кунева, затова! Безумци.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Очаквано, корупционери не си затягат сами примката около шията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK