Този парламент няма да приеме антикорупционния закон (допълнена)

Този парламент няма да приеме антикорупционния закон (допълнена)

© Георги КожухаровАнтикорупционният закон, известен като закона на вицепремиера Меглена Кунева, отпадна от програмата на правната комисия и на парламента. Той няма да бъде гласуван в рамките на 43-ото Народно събрание.


Това се случи след предложение на депутатите от ДПС, БСП и Патриотичния фронт, които на заседанието на правната комисия поискаха проектът да отпадне заради малкото оставащо време на парламента.Срещу това остро реагира Димитър Делчев от Реформаторския блок, който обвини представителите на трите партии в това, че се страхуват от борбата с корупцията. В залата бе и вицепремиерът в оставка Меглена Кунева, която заяви, че проектът е бил подкрепен на първо четене със 130 гласа, което е солидна подкрепа, и призова депутатите все пак да започнат обсъждането му на второ четене, за да може този парламент да отчете успех в борбата с корупцията.
При първото гласуване днес от ГЕРБ и Реформаторския блок 8 души бяха "за" включването на проекта в дневния ред на комисията, а "против" бяха депутатите от ДПС и БСП, а Патриотите се въздържаха.


Делчев поиска прегласуване, защото Патриотичният фронт е подкрепил проектозакона на първо четене. След повторния вот обаче гласовете на въздържалите се и тези "против" бяха с един повече от тези на подкрепящите включването на точката в дневния ред и така тя отпадна.След това Кунева заяви, че все пак това може би е по-добрият изход за проекта, защото е съществувал риск текстовете да бъдат окастрени. Тя заяви обаче, че е разочарована.


Проектът, който предвиждаше създаването на антикорупционен орган, наречен Национално бюро. Той трябваше да обедини - Комисията за конфликт на интереси, Боркор, звено от Сметната палата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


След първия му провал в парламента, бяха въведени изменения, свързани с повече правомощия на бюрото - да може да иска разкриване на банкова, застрахователна и данъчна тайна, да има достъп и до базата данни на Централния кредитен регистър. Така шест месеца, след като още на първо четене първият проект беше отхвърлен, редактираният текст беше внесен отново и в края на май премина успешно първо четене.


Миналата седмица председателят на правната комисия Данаил Кирилов заяви пред "Дневник", че се търси политическа подкрепа за приемането на проекта. Затова и бяха насрочени две извънредни заседания на комисията преди празниците.


Проектът беше първа точка, но след предложението на левицата и ДПС, депутатите прекараха близо час и половина в обсъждане на това дали да обсъждат закона. В един момент Кирилов даде думата на вицепремиера Меглена Кунева, за да призове народните представители за подкрепа.


Кой се страхува от корупцията


След предложението на ДПС, БСП и Патриотичния фронт, депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев заяви, че искането за отлагане с мотив, че този парламент няма достатъчно време, показва, че някои народни представители си правят планове за следващия парламент.


По думите му предложението е "абсолютно скандално". "Обществото го иска да има такъв закон, защото борбата с корупцията е закъсняла. Тези, които спират днес Борбата с корупцията, ще получат урок на следващите избори", заяви още Делчев.


Чавдар Георгиев от БСП се засегна и нарече изказването на Делчев безобразно. "Този законопроект не е консенсусен, има много критики, няма да свърши светът. Ще има друго Народно събрание, което в спокоен тон да обсъди борбата с корупцията. Да се правят инсинуации, че политически сили се страхуват са безобразия", заяви Георгиев.

Според Митхат Метин от ДПС борбата с корупцията не е закъсняла. Имало конфискувано имущество за над 70 млн.лв., имало три действащи законопроекта. ДПС не били против закон, а против начинът, по който трябва да се гледа "бързо и сгъстено" и даде пример с измененията в Изборния кодекс - приети по нощите и набързо.
"България пропусна шанса си да даде ясен политически знак, че има воля за борба с корупцията.


Законът за антикорупцията беше гласуван на първо четене със 130 гласа. Очаквах това антикорупционно мнозинство в Народното събрание да продължи. Очаквах народните представители да са острието на народната воля високите етажи на властта да се изчистят от корупция", каза след заседанието на комисията Кунева.


По думите й няма парламент в оставка, има кабинет в оставка. "Въпросът беше Народното събрание да е в активна позиция. Ако това Народно събрание имаше воля, Правната комисията щеше да бъде в пълен състав. Исках активна позиция на парламента, цялата Правна комисия да е на линия, за да каже всеки депутат какво е говорил с избирателите си за този закон", заяви още вицепремиерът в оставка.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK