Боряна Димитрова: Нови избори ще дадат отговор на догадката дали има промяна на мнозинството след президентския вот

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч"

© Юлия Лазарова

Боряна Димитрова, "Алфа Рисърч"Съществува сериозен риск задаващите се предсрочни парламентарни избори отново да доведат до неустойчиви мнозинства и нужда от коалиции. Те обаче ще конструират парламент, в който може да се търси съгласие, като отпаднат съществуващите в момента догадки дали резултатите от президентския вот са основание да се мисли за пренареждане на политическата картина и дали има ново мнозинство.


Това мнение изказа в интервю за БНТ управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в коментар за политическата ситуация в страната след решението на Реформаторския блок да приеме от президента третия управленски мандат и да се опита да състави правителство.


Димитрова подчерта, че с решението да връчи третия мандат на Реформаторите държавният глава следва стриктно Конституцията и морала. Тя посочи, че основният закон на държавата изисква да бъдат изчерпани възможностите за съставяне на правителство, защото е много вероятно и след следващи избори също да има трудности при излъчване на кабинет, а не бива да се отива в изборна спирала.
"Нормално е да се извървят предвидените в Конституцията стъпки. Президентът не може да си позволи да прескочи тази процедура, само защото се носят едни или други тези във въздуха", коментира социологът.


В същото време тя посочи, че според политическата логика настоящият парламент е изчерпан откъм възможности за съставяне на правителство и поддържане на мнозинство, гарантиращо стабилно управление, така че след седмица най-вероятно е да се тръгне към предсрочни избори в края на март - началото на април.


Боряна Димитрова припомни, че преди президентските избори обществените нагласи са били като цяло срещу предсрочен вот, за да не се влиза от избори в избори. Подобна възможност обаче е имало преди животът на правителството да стане залог на резултатите от президентските избори. "В момента, в който този залог беше даден, започна обратното броене и вече е невъзможно да бъде съставено устойчиво правителство в рамките на този парламент", каза тя. Димитрова допълни, че когато невъзможността за формиране на нов кабинет е станала ясна, е започнала и промяна на обществените нагласи, защото макар да не смятат нови избори за добър вариант, хората предпочитат него, вместо "агония от 5-6 месеца, в която да се търси конструиране на неустойчиви мнозинства".


Според Димитрова добър и логичен ход в политическата криза е щяло да бъде формирането на кабинет с общите усилия на настоящия и бъдещия президент. "Да, това не е във формалните компетентности на новизбрания държавен глава Румен Радев в момента, но би било много добър държавнически ход, защото в момента ние изграждаме стандартите на президентската институция", смята тя.


В отговор на въпрос социологът каза, че политическият риск за доминиране на популистки формации на изборите стои много силно, но подчерта, че той идва от способността на останалите политически сили да формулират своите заявки и решения: "Популизмът дава приятни за ухото тези, но не и дългосрочни решения. Ако останалите сили убедят гражданите, че имат сериозни и стабилни решения, тогава опасността от сериозен ръст на популизма намалява". Боряна Димитрова предупреди също, че съществува и риск партиите да "прочетат" резултатите от президентските избори като знак, че популистките движения печелят и да се пуснат в същата вълна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK