Институтът на Решетников с щанд на панаира на книгата в НДК

Шандът на Руския институт за стратегически изследвания на Панаира на книгата

© Георги Кожухаров

Шандът на Руския институт за стратегически изследвания на Панаира на книгатаРуският институт за стратегически изследвания (РИСИ) към президента на Русия Владимир Путин има щанд на Панаира на книгата в НДК. Намира се в дъното на полуетажа от ляво на входа. Закътан е зад официалния щанд на Русия. Книгите, които се продават там, са на руски език и надали биха заинтересували голяма част от читателите.


Внимание привлича томчето "Православный" сталинизм". То е издадено от издателство "Символик", заедно с РИСИ. Под формата на въпроси и отговори в него се разискват въпроси от типа - "Трябва ли да се причислява Сталин към светците и да му се рисуват икони?". В книгата се демитологизира образа на Сталин, като "победител във Втората световна война".


Няколко книги засягат и България, като "Русский храм в Софии", с автор Олга Решетникова, която е съпруга на директора на РИСИ Леонид Решетников. Има и издания, посветени на Архиепископ Серафим (Соболев), който е погребан в Руската църква в София и бе обявен за светец със съдействието на Решетников.
Книгата "Православный" сталинизм

© Георги Кожухаров

Книгата "Православный" сталинизм


От списанията издавани от института може да се научи повече за руската гледна точка върху събития и тенденции в света, като войните в Сирия и Украйна.


РИСИ?


За РИСИ се заговори у нас неотдавна, след като стана ясно, че директорът на института в оставка генерал генерал Леонид Решетников се е срещал с лидера на БСП Корнелия Нинова на която генералът бил одобрил кандидатурата на Румен Радев за президент. Ген. Решетников е бивш служител на външното разузнаване на Русия. РИСИ обслужва президентството и външното министерство на Русия. Решетников е назначен с указ на президента Владимир Путин, като мандатът му изтича през януари. Негов наследник на поста е бившия премиер на Русия Михаил Фрадков, който от 2007 г. до този октомври оглавяваше руското външно разузнаване.


Срещата


Според Решетников срещата с Корнелия Нинова се е провела в края на август в софийския хотел "Кристал палас". Нинова първоначално отрече за срещата, после каза, че Решетников лъже, че се срещал с нея да съгласува издигането на ген. Румен Радев за президент. После призна, че се е виждала с руския генерал, но случайно и сред други хора, като въобще не са обсъждали Радев, а общата политическа обстановка.


Няма конспирация, според организаторите


"Който има желание за щанд се обръща към Асоциация "Българска книга", плаща си и това е", обясни пред "Дневник" как са избирани издателствата на панаира Жаклин Вагенщайн, заместник-председател на Управителния съвет на асоциацията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK